Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Minor Threat

Dovnload 12.71 Kb.

Minor ThreatDatum13.04.2019
Grootte12.71 Kb.

Dovnload 12.71 Kb.

Muziek

De muziekstijl van straight edgers, hardcore genaamd is zeer sterk verweven in de geschiedenis van straight edge zelf. Het begon zelfs allemaal met de lyrics van een nummer.


Er bestaat een zeker contrast tussen de straight edge levensstijl, die sober en gecontroleerd is, en de muziek, die juist uitzinnig en agressief klinkt, zoals punk, waar het uit voortvloeit. Om je een idee te geven hoe het allemaal klinkt hebben we enkele korte fragmenten op deze pagina opgenomen.

Minor Threat


De band uit Washington waarmee het allemaal begon. In 1980 brachten ze een nummer uit getiteld “straight edge”. Op dat moment besefte Minor Threat nog niet wat ze in beweging hadden gezet, toch waren de eerste stappen gezet.
Ian MacKaye, de frontman van Minor Threat schreef deze lyrics omdat hij inzag dat de punk mentaliteit een slechte zaak was. Jongeren die zonder na te denken drugs gebruikten, elkaar in elkaar sloegen onder invloed van alcohol en hun longen verkochten aan tabaks fabrikanten. Daarom schreef Ian het nummer “Straight edge”: in een poging de jongeren wakker te schudden. Voor die tijd had Ian gespeeld in Teen Idols, waar hij al dezelfde ideeën had en bas gitaar speelde.
Wat veel mensen verkeerd interpreteerden in de tekst en wat zelfs nu nog steeds een misverstand rond straight edge is, is “don’t fuck”. Veel mensen denken dat Minor Threat, en dus ook straight edgers, celibatair leven, wat helemaal niet klopt. Ian wou enkel duidelijk maken dat het niet verstandig is om zomaar met de eerste de beste onder de lakens te duiken, iets waar ook nu nog veel mensen het “slachtoffer” van zijn.
Van de hand van Ian MacKaye kwam ook nog “Out Of Step”. Een nummer dat zeer vaak (en niet eens zo onbegrijpelijk) verkeerd geïnterpreteerd werd als een reeks regels voor straight edge. Ian vond het zelfs zo vervelend dat het nummer opnieuw werd gelanceerd met de woorden “this is no set of rules, i’m not telling you what to say or do” tijdens een (eerst) instrumentaal stuk.

Hardcore Live!


Er zijn geregeld Hardcore optredens en festivals mee te pikken. Je komt er hopen gelijkgestemden tegen van alle nationaliteiten. Wat heel apart is voor hardcore optredens, iets wat je nergens anders tegenkomt, is het feit dat er nooit dranghekkens staan of een podium. De band staat dus letterlijk in het publiek. Dit is opnieuw een symbool van gelijkwaardigheid, iedereen op dezelfde hoogte.


Minor Threat – Straight edge
I'm a person just like you
But i've got better things to do
Than sit around and fuck my head
Hang out with the living dead
Snort white shit up my nose
Pass out at the shows
I don't even think about speed
That's something I just don't need


I've got the straight edge


Minor Threat – Out of step
Don't smoke,
Don't drink,
Don't fuck
1,
At least I can fucking think


Can't keep up
Can't keep up
Can't keep up


Out of step with the world.Meer Bands


Jammer genoeg zijn de websites over straight edge bands in veel gevallen van zeer bedenkelijke kwaliteit. Toch hebben we enkele sites van het internet geplukt voor het geval je meer wilt weten over een bepaalde band.


Minor Threat

http://www.angelfire.com/ok/endall/

Youth of Today

http://members.fortunecity.com/youthoftoday/

Black Flag

http://members.tripod.com/rockwhore/blackflag/

Sick of It All

http://www.sickofitall.com/

Teen Idols

http://www.southern.com/southern/band/TEENI/

SS Decontrol

http://www.oldtimehardcore.com/biography/ss-decontrol.asp

Insted

http://www.indecisionrecords.com/bands/insted.html

One King Down

http://www.punkrocks.net/display_interview.php?id=24

  • Minor Threat
  • Hardcore Live!
  • Meer Bands

  • Dovnload 12.71 Kb.