Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


MixTuur Tournee september 2011 Tuur Florizoone: Accordeon Tutu Pouane: Zang Aly Keita

Dovnload 9.11 Kb.

MixTuur Tournee september 2011 Tuur Florizoone: Accordeon Tutu Pouane: Zang Aly KeitaDatum01.08.2017
Grootte9.11 Kb.

Dovnload 9.11 Kb.
MixTuur

Tournee september 2011
Tuur Florizoone: Accordeon
Tutu Pouane:
Zang
Aly Keita:
Balafoon
Laurent Blondiau:
Trompet
Michel Massot:
Tuba en trombone

Nicolas Thys: Contrabas

Chris Joris: Percussie

Marine Horbaczewski: Cello

Wendlavim Zabsonre: Drums

Nabindibo: Choers Polyphoniques Congolais
Accordeonist Tuur Florizoone is bij het brede publiek bekend als componist van de soundtrack bij de succesvolle film “Aanrijding in Moscou”. Hij is een avonturier – een vrijbuiter van de Vlaamse alternatieve folk- en jazz-scène. Met MixTuur gooit Tuur zich in een salade mixte van culturen, stijlen en instrumenten. De composities schreef hij naar aanleiding van Mixed2010, het project rond de Congolese bastaardkinderen van blanke vaders en zwarte moeders die in alle stilte terechtkwamen in Belgische pleeggezinnen. MixTuur werd een melange van het beste dat Afrika en Europa te bieden hebben.
Voor wie JazzLab Series al een tijdje volgt, is Tuur Florizoone bijlange geen onbekende meer. Hij stelde in 2005 zijn kersverse trio Tricycle voor in een tournee, speelde in een heel ander trio met celliste Marine Harboczewski en tubaspeler Michel Massot en was de ruggengraat van het kwartet van gitarist Quentin Dujardin tijdens diens memorabele tournee in januari van dit jaar.

Met zijn lange gestalte en wapperende haren is Florizoone een mooie en charismatische podiumverschijning. MixTuur is de (voorlopige) apotheose van zijn nu al buitengewone carrière. Consolidatie van het bekende en confrontatie met het ongekende samengebald in één onvergetelijke concertavond.

De Gentste vzw Trefpunt had hem voor de Gentse Feesten in 2010 gevraagd een compositie te maken in het teken van Mixed2010, het veelzijdige project dat de geschiedenis belicht van de vergeten kinderen van Congo: van de bastaards die geboren werden uit meestal een blanke vader en een zwarte moeder en die in alle stilte in België terechtkwamen in adoptiegezinnen. Het werd een onvergetelijke avond die nu een volwaardig vervolg krijgt in deze prestigieuze JazzLab Series tournee.

Tuur Florizoone gooit zich in deze salade mixte van culturen, stijlen en instrumenten. Een wereld vol tegenstellingen betreedt het podium. Aan de ene kant Europese muzikanten die zelf niet vrij van enige mixtuur zijn gebleven. Marine Horbaczewski (België/Oekraïne/Italië) speelt cello, Michel Massot (België/Congo) speelt tuba, Chris Joris is dan misschien een rasechte Belg, maar qua invloeden is deze sterpercussionist meer zwart dan blank.

Aan de andere kant, uit Afrika: Aly Keita, de absolute top qua balafoonspel uit Kameroen. Naast hem: de jonge drummer Wendlavim uit Burkina Fasso. Ten slotte, de zangeres met Zuidafrikaanse roots Tutu Pouane en het Kongolese koor Nabindibo. Samen belichamen zij de symbiose van dit uitzonderlijke project.

Aan de fundamenten van MixTuur staat niemand minder dan bassist Nicolas Thys. Helemaal bovenaan: klankkunstenaar en trompettist Laurent Blondiau.

Wat mankeert er dan nog? Een accordeon, natuurlijk. De mulat der muziekinstrumenten, de kameleon van het feest, de passie, de nostalgie, de verloren zoon, de verboden noot, de uit de hand gelopen smacht naar levensvreugde.
Dàt is MixTuur.
MixTuur is een initiatief van Trefpunt vzw en een coproductie tussen JazzLab Series en De Werf.
Florizoone speelt meesterlijk accordeon, ook wel de mulat onder de instrumenten of le piano des pauvres genoemd. Hij speelt een vindingrijk spel met timbres en ritmes en weefde die door elkaar tot een kleurrijk tapijt. Dat de muziek soms een sterke ritmische onderstroom had met drums, balafoon en percussie kon bijna niet anders. Samen met bassist Nic Thys leidde dat geregeld tot een aanstekelijke groove. Maar hij creëerde ook hartverscheurende melodieën die vooral door de cello en de stem werden gedragen..” Karel Van Keymeulen in Het Nieuwsblad/De Gentenaar.
www.tuurflorizoone.be


JazzLab Series vzw Parklaan 80 9000 Gent

+32 (0)9 225 44 56 info@jazzlabseries.be www.jazzlabseries.be  • Laurent Blondiau
  • Het Nieuwsblad/De Gentenaar.

  • Dovnload 9.11 Kb.