Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Module 3 Maximale stromen

Dovnload 265.25 Kb.

Module 3 Maximale stromen



Pagina1/4
Datum10.10.2017
Grootte265.25 Kb.

Dovnload 265.25 Kb.
  1   2   3   4

Module 3

Maximale stromen


Module 3

Maximale stromen

In november 2006 legde een stroomstoring een gedeelte van Europa plat. Overal moesten de kaarsen aan. Doordat een gedeelte van het elektriciteitsnet uitviel, was er te weinig capaciteit om aan de vraag te voldoen. Om na te gaan of er aan de vraag kan worden voldaan, kun je gebruik maken van het optimaliseren van de grootte van een stroom in een netwerk. Je kijkt dan hoe groot de maximaal mogelijke stroom is in het net. In november kon er te weinig “stroom” van de ene plaats naar een andere plaats gestuurd worden via het nog werkende gedeelte van het netwerk. Een probleem waarbij je nagaat hoe groot de maximale stroom is die van de ene plaats in een netwerk naar een andere plaats in het netwerk gestuurd kan worden, noemt men: een maximale-stroom probleem.




Definitie 1: Bij een maximale-stroomprobleem ga je na hoe groot de maximale stroom is, die je van een beginknoop “bron”, naar een eindknoop “put” kan sturen.


Daarbij kan “stroom” meer betekenen dan de letterlijke vertaling. Er kan een stroom aan informatie, boodschappen, voertuigen, vloeistof, elektriciteit, enzovoorts worden bedoeld. Vaak wordt daarbij duidelijk op welke plaatsen in het netwerk problemen ontstaan.



Een voorbeeld van een netwerk waarbij de maximale stroom bepaald kan worden is gegeven in figuur 1.




  1   2   3   4

  • Module 3 Maximale stromen

  • Dovnload 265.25 Kb.