Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Nieuwbrief VI bibliotheek Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Dovnload 47.04 Kb.

Nieuwbrief VI bibliotheek Koninklijk Conservatorium AntwerpenDatum24.09.2018
Grootte47.04 Kb.

Dovnload 47.04 Kb.

Nieuwbrief VI Bibliotheek Koninklijk Conservatorium Antwerpen

april 2010

Nieuwtjes uit de bibliotheektoren, een interessante oude druk uit 1777 en een greep uit de aanwinsten, dat is de inhoud van deze zesde nieuwsbrief.

Voor meer informatie, vragen en opmerkingen kan u altijd terecht op bibliotheek.kc@artesis.be en op www.conservatorium.be (doorklikken op bibliotheek).* Kort nieuws:


 • In de Collectie Dubar (zie Nieuwsbrief V) vonden we ondermeer een pak documenten van de pianovirtuoos en -pedagoog Emile Bosquet (1878-1958). Bosquet studeerde aan de conservatoria van Brussel en Wenen en werd in 1900 laureaat van de prestigieuze Rubinsteinprijs. Naast zijn carrière als pianist, maakte hij naam als pianopedagoog. Hij gaf les aan de conservatoria van Antwerpen en Brussel en publiceerde enkele pedagogische werken. Bosquet was ook een veel gevraagd jurylid en dat valt ook op te maken uit het pak documenten in de Collectie Dubar, met ondermeer de nota’s en quoteringen die hij tijdens verschillende internationale pianowedstrijden bijhield. Het gaat om concoursen als het Chopin-concours in Warschau, het Concours international d’exécution musicale in Genève en natuurlijk de Koningin Elisabethwedstrijd. Deze documenten bieden een intrigerende inkijk in de jurering van internationale pianowedstrijden en reveleren hoe een eminent pedagoog aankeek tegen aanstormend talent.

 • Dankzij een gebruiksvriendelijk platform binnen het bibliotheeksysteem Brocade kunnen we nu gemakkelijker gedigitaliseerde werken elektronisch via de bibliotheekcatalogus ter beschikking stellen. Ondertussen zijn reeds meer dan 300 werken gescand, waaronder een reeks libretto’s van Vlaamse opera’s. U kan de aangroei volgen en de gedigitaliseerde werken hier inkijken.

 • De bibliotheek is ook te volgen op Facebook. Naast allerlei nieuwtjes vindt u daar via Bookshare books meer informatie over recente aanwinsten.


* Schenkingen: collectie Peter Welffens
Onlangs verwierf de bibliotheek de manuscripten en het archief van componist Peter Welffens (1924-2003). Het gaat om een belangrijke collectie die in de volgende maanden zal worden geïnventariseerd en bestudeerd.

Leven en werk van Peter Welffens zijn sterk met het Antwerpse muziekleven vervlochten. Nadat hij zijn vroegste muziekopleiding kreeg van zijn vader, een uit Duitsland afkomstige beroepsmusicus, deed Welffens zijn eerste praktijkervaring op als koraaltje in het Antwerpse Kathedraalkoor. Aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen studeerde hij piano en fuga bij Marinus de Jong,

harmonie bij Jef van Hoof en contrapunt bij Karel Candael. Daarna volgde hij ook zomercursussen aan het Mozarteum in Salzburg, waar hij zich verder bekwaamde bij Egon Kornauth en Wolfgang Fortner (compositie) en Igor Markevitch (orkestdirectie).

Zijn eerste composities schreef hij tijdens de oorlogsjaren. Die vroege werken baden in een laatromantische tonaliteit, maar een doorgedreven studie van Stravinsky en Bartók zorgde voor een ommekeer: hij introduceerde scherpe dissonanten, polytonaliteit, a-metrische accenten en elkaar vlug opvolgende maatwisselingen en hij richtte zijn aandacht vooral op koper-en slagwerkensembles. Ook de Antwerpse componist Renier Van der Velden, auteur van verschillende balletten, oefende rond die tijd een grote invloed op hem uit.

Na een korte periode als repetitor aan de opera van Gent, waar hij veel ervaring met muziektheater opdeed, werd Welffens na de Tweede Wereldoorlog pianist bij het Koninklijk Jeugdtheater (KJT) in Antwerpen, een momentum in zijn carrière. Welffens werd er muziekdirecteur en bleef dat gedurende meer dan 40 jaar, tot aan zijn pensionering in 1989. Ondertussen was hij ook als muziekpedagoog actief: hij was docent aan het Hoger Instituut voor Dramatische Kunst en doceerde vanaf 1981 praktische harmonie aan het Koninklijk Conservatorium.

Welffens was een bijzonder productief componist die diverse genres beoefende: symfonieën, concerto’s, liedercycli, twee opera’s, een kindercantate, muziek voor verschillende balletten en veel toneelmuziek.


* Inventarisatie verzamelde uitgaven
In de voorbereiding van de verhuis naar de nieuwe leeszaal worden de ‘verzamelde uitgaven’ (‘Gesammtausgaben’) en de reeksen die achteraan in de leeszaal staan geëxcerpeerd. Dat betekent dat de verschillende werken die in een verzamelbundel staan elk afzonderlijk in de catalogus worden beschreven. Op die manier werden de laatste maanden enkele duizenden werken aan de bibliotheekcatalogus toegevoegd, zodat ze voor iedereen vlotter toegankelijk zijn. Ondertussen zijn volgende reeksen afgewerkt:


 • Anton Bruckner: sämtliche Werke. - Klecken : Ugrino

 • Anton Bruckner: sämtliche Werke. - Wien : MWV.

 • Archivium Musices Metropolitanum Mediolanense. - Milano : Veneranda fabbrica del duomo di Milano.

 • Arnold Schönberg: sämtliche Werke. - Mainz : Schott.

 • Associazione Clavicembalistica Bolognese. - Bologna : A.C.B.

 • Beethoven Werke. – München : Henle.

 • Beethoven: Supplemente zur Gesamtausgabe. - Wiesbaden : Breitkopf & Härtel.

 • Christoph Willibald Glück: sämtliche Werke. - Kassel : Bärenreiter.

 • Collana di musiche veneziane inedite o rare. - Milano : Carisch.

 • Corpus mensurabilis musicae. - Rome : American Institute of Musicology.

 • Corpus of early keyboard music. - S.l. : American Institute of Musicology.

 • Das Erbe deutscher Musik. - Leipzig : Breitkopf & Härtel.

 • Denkmäler der Tonkunst in Bayern. - Leipzig : Breitkopf & Härtel.

 • Denkmäler deutscher Tonkunst. - Leipzig : Breitkopf & Härtel.

 • Die Chöre: Gesamtausgabe. - Graz : Akademische Druk- u. Verlagsanstalt.

 • Edvard Grieg: samlede verker. - Frankfurt : Peters.

 • Georg Böhm: sämtliche Werke. - Wiesbaden : Breitkopf & Härtel.

 • Gesamtausgabe der Werke von Antonio de Cabezón.- New York, N. Y. : Institute of Mediæval Music.

 • Hector Berlioz: complete works. – New York : Kalmus.

 • Horatii Benevoli: operum omnium. - Salzburg : Pustet.

 • I classici musicali italiani. - Milano : I classici musicali italiani.

 • Jean de Castro: opera omnia. - Leuven : University Press.

 • Johann Sebastian Bach: neue Ausgabe sämtlicher Werke. - Kassel : Bärenreiter.

 • Monumentos de la Música espanola. - Barcelona : CSIC.

 • Nineteenth-century American musical theater. - New York : Garland.

 • Orkestpartituren Benoit. – Antwerpen : Peter-Benoit Fonds.

 • Peter Cornelius: musikalische Werke. – Brüssel : Breikopf & Härtel.

 • Piano music of the Parisian virtuosos 1810-1860. - New York, N.Y. : Garland.

 • Richard Wagner: sämtliche Werke. - Mainz : Schott.

 • Romantic french song 1830-1870. - New York, N.Y. : Garland.

 • The collected vocal works of William Byrd. - New York : Broude.

 • The collected works of Johann Christian Bach 1735-1782. - New York, N.Y. : Garland.

 • The eigteenth-century continuo sonata. - New York : Garland.

 • Veröffentlichungen der Neuen Bachgesellschaft: Joh. Seb. Bachs Werke. - Leipzig : Breitkopf & Härtel.

 • Wolfgang Amadeus Mozart: neue Ausgabe sämtlicher Werke. - Kassel : Bärenreiter


* Boek in de kijker: J.A.K. Colizzi, De dankbaare zoon: opera in twee bedrijven. Leyden: Thyssens, 1777.

Inneke Daghelet blies opnieuw het stof van eeuwen van een van onze oude drukken:

In de uitgebreide verzameling van libretto’s in onze collectie bevinden zich verschillende oude drukken waaronder De dankbaare zoon van Johann Andreas Kauchlitz Colizzi (ca. 1742-1808).

De dankbare zoon is een vertaling van Der dankbare Sohn van Johann Jakob Engel (1741-1802), een werk dat hij in 1771 in Leipzig schreef. Het kende een groot succes waarna het meerdere keren vertaald en uitgegeven werd. Een van die vertalingen werd door Colizzi van muziek voorzien en gepubliceerd bij Thyssens in Leiden.

Colizzi werd geboren in Grudim, een stad in de Bohemen (tegenwoordig Chrudim, Tsjechië). Na vele omzwervingen arriveerde hij in 1766 in Leiden. Daar kon hij aan de Leidse universiteit als taalleraar beginnen. Behalve taalleraar was hij ook klaviervirtuoos, muziekleraar en componist. Na zijn huwelijk vestigde Colizzi zich in 1777 in Den Haag, waar hij actief was als hofmusicus en als muziekleraar. Zo gaf hij muziekles aan Louise van Oranje Nassau en prins Willem, de latere Koning Willem I. Hij schreef een aantal zangspelen, waarvan slechts brokstukken muziek bewaard zijn gebleven. Bekend nog van zijn hand is een Divertissement dat hij in 1792 schreef voor de verjaardag van Wilhelmina van Pruisen en dat in Breda werd uitgevoerd. Naast de vele composities schreef hij ook het erudiete traktaat Dissertatio philosophica de sono (Leiden, 1774).


De dankbaare zoon bestaat uit twee bedrijven met respectievelijk tien en twaalf tooneelen Het decor toont een bosrijke omgeving met een hut en op de achtergrond een heuvel. Medard en Rachel, een oude boer en zijn vrouw, wachten reeds lange tijd op nieuws van hun enige zoon, Frederik. Eindelijk krijgen ze een brief waarin staat dat hij het door zijn heldhaftigheid tot officier is bevorderd. Als een liefhebbende zoon stuurt hij geld naar zijn arme ouders.

Hun dochter, Annette, is verloofd met Lucas. Die wordt op zekere dag onrechtmatig opgeëist als soldaat door een corrupte sergeant. Wanneer Frederik net op dat moment na vele jaren thuis komt, zorgt hij dat Lucas wordt bevrijd. Bovendien betaalt hij hun huwelijk en biedt hij zijn ouders een plaats aan in zijn nieuwe woning.


Dit zangspel werd opgevoerd door nieuwsoortige verenigingen die opkwamen naar het einde van de 18de eeuw toe. Na de neergang van de oude rederijkerskamers ontstonden nieuwe vennootschappen waarvan de leden zich toelegden op het toneelspelen. Zo ook in Leiden. Deze uitgave is opgedragen aan het genootschap In eendragt en vriendschap bloeijende, maar er bestaat een andere editie die toegewijd is aan Kunst wordt door arbeid verkregen, een genootschap opgericht in 1767. Deze genootschappen hadden niet meer de uitstraling van de rederijkerskamers en de namen van deze verenigingen zijn vaak enkel gekend uit opdrachten in gepubliceerde werken.


 

* Een kleine greep uit de vele aanwinsten:
Partituren

Arnold, Malcolm, Quinte for 2 trumpets, horn, trombone and tuba, Paterson’s Publications, s.a.


D’hoe, Jeroen, Toccata-scherzo for piano, CeBeDeM, 2003.
Kersters, Willem, Symfonie nr. 4 “Gezellesymfonie”, MPH, 2010.
Pärt, Arvo, Te Deum: für drei Chöre, Klavier, Streichorchester und Tonband (1984/85, rev. 1992), Universal Edition, 1983.
Rosseau, Norbert, Contemplatie voor gitaar met elektrische versterking en slagwerk, s.n. 1972.
Van de Woestijne, David, Variations pour clavecin sur un thème de L.B. Lataste (manuscript, 1955)

Boeken

Auclair, Mathias en Pierre Vidal (ed.), Les Ballets Russes, Gourcuff Gradenigo, 2009.


Göthel, Folker, Thematisch-bibliographisches Verzeichnis der Werke von Louis Spohr, Schneider, 1981.
Gronefeld, Ingo, Flauto traverso in den Triosonaten des 18. Jahrhunderts, 3 dln., Schneider, 2009.
Hiscock, Andrew & Stephen Longstaffe, The Shakespeare handbook, Continuum 2009.
Kügle, Karl & Lorenz Welker, Borderline Areas in Fourteenth and Fifteenth-Century Music, American Institute of Musicology, 2009).
Morgenstern, Soma, Alban Berg und seine Idole, zu Klampen, 2009.
Nederlandse Bachvereniging, De geheimen van de Matthäuspassion: ambacht en mystiek van een meesterwerk, Balans, 2010.
Van de Velde, Wannes, Havenbeelden, P., 2006.
Zamoyski, Adam, Chopin: de biografie, Balans, 2009.

CD’s

Cage, John, Sonatas and interludes for prepared piano (Naxos, 1999)


De Jong, Marinus, Sonata for violin and piano (e.a.) / Ning Kam & Jozef De Beenhouwer (Phaedra, 2009)
Jacques Loussier Trio, The best of play Bach (Telarc, 2004)
Prokofiev, Sergei, The symphonies / LSO & LPO o.l.v. Walter Weller (Brilliant, s.a.)
van Beethoven, Ludwig, Complete works for violin and orchestra / Patricia Kopatchinskaja, Orchestre des Champs-Élysées o.l.v. Philippe Herreweghe (Naïve, 2009)

DVD’s

Strauss, Richard, Elektra / Wiener Staatsoper (Arthaus, 1989)


Tchaikovsky, P.I., Pianoconcerto no. 1 (+ Mussorgsky, Ravel en Prokofiev) / Emil Gilels, Orchestre National de la RTF o.l.v. André Cluytens (EMI, 2003)

-----
teksten: Inneke Daghelet & Jan Dewilde

 • * Kort nieuws
 • * Schenkingen: collectie Peter Welffens
 • * Inventarisatie verzamelde uitgaven
 • Dissertatio philosophica de sono
 • * Een kleine greep uit de vele aanwinsten

 • Dovnload 47.04 Kb.