Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Nieuwe Europese norm voor duikcilinders

Dovnload 3.71 Kb.

Nieuwe Europese norm voor duikcilindersDatum01.10.2018
Grootte3.71 Kb.

Dovnload 3.71 Kb.

Nieuwe Europese norm voor duikcilinders


Per 1 juli 2006 gelden nieuwe normen voor de kleuren waarin cilinders dienen te worden gespoten.
Er is dan een standaard norm (NEN EN 1098-3) `Verplaatsbare gasflessen - Identificatie van gasflessen / Kleurcoderingen` van kracht. Dit nieuwe kleursysteem wijkt af van de tot nu toe nog in Nederland gebruikte kleurcode.
De cilinder moet zich in kleur onderscheiden van cilinders gebruikt voor industriƫle toepassingen. Daarnaast moet de cilinder worden voorzien van een gevarensticker voor het betreffende gas.

De kleuren voor:

Ademlucht
Schouder RAL 9010 wit met daaronder een band RAL9005 zwart
Cilindrisch gedeelte RAL 9010 wit

Zuurstof (O2)


Schouder RAL 9010 wit
Cilindrisch gedeelte RAL 9010 wit

Helium/zuurstof (O2)


Schouder RAL 9010 wit met daaronder een band RAL 8008 bruin
Cilindrisch gedeelte RAL 9010 wit

Helium
Schouder RAL 8008 buin

Argon
Schouder RAL 6001 donkergroen

De kleur van het cilindrisch gedeelte is niet vastgelegd in de norm en men kan deze daarom vrij kiezen. De uitzonderingen hierop zijn cilinders voor gassen en gasmengsels voor medische toepassing en voor inhalatiedoeleinden (de zogenoemde ademgassen). Hiervan wordt het cilindrisch gedeelte wit gespoten. Dit om een duidelijk onderscheid te maken met de gassen voor industriƫle toepassingen.Het cilindrisch gedeelte van persluchtcilinder voor duiker is hier weer van vrijgesteld. Deze mogen ook een andere kleur hebben, zolang deze maar niet verward kan worden met een kleurcodering van een verplichte cilindrische kleurcode.

Na 1 juli 2006 is het niet toegestaan de fles zonder de juiste kleur te (laten) vullen. Ook niet bij een zelfvulstation. Vindt er namelijk, door welke oorzaak ook, een duikongeval plaats, dan dekt geen enkle maatschappij de schade omdat de duikcilinder niet aan de wettelijke eisen voldeed.


Dovnload 3.71 Kb.