Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Nieuws van het belgica – front

Dovnload 28.12 Kb.

Nieuws van het belgica – frontDatum31.10.2018
Grootte28.12 Kb.

Dovnload 28.12 Kb.

Nieuws van het BELGICA – front :

° We verwachten eerstdaags de rapporten, filmopnames en foto’s van de Fact Finding Mission door onze militairen van DOVO – Meerdaal in Harstad uitgevoerd . Een uitgebreide reportage zal op onze website geplaatst worden.

° Door Wim Arits werd op donderdag 18 september ll.te Oostende, aan boord van de “Stad Amsterdam”, het replica zeilschip dat als de “Beagle “ van Darwin opgevoerd werd voor remake van de wereldreis van Darwin , een prachtig verhaal gebracht over onze BELGICA. De voordracht werd ondersteund met filmbeelden (Aquacam) en documenten uit ons archief . De aanwezigen waren enthousiast . Ook Pieterjan Kempynck, (http://www.inthewakeofthebelgica.com/), bracht een mooie reportage naar voor die nauw aansloot bij de voordracht van onze Wim

° Van 19 to 21 oktober brengt Dhr Stefan Wickler uit Tromsö ons een bezoek.Stephen Wickler, Ph.D.
Seksjon for Kulturvitenskap
Tromsø Museum, Universitetsmuseet
Universitetet i Tromsø
9037 Tromsø, NORGE

Bedoeling is dat wij hem op de hoogte brengen van de evolutie van ons project ivm het lichten en het naar België overbrengen van ons Monument , het wrak van de legendarische Belgica.

Met dr. Wickler zal ondermeer een bezoek gebracht worden aan het VIOE te Brussel ( Marnix Pieters) , het project conservering Doelse Kogge ( Tom Lenaerts),de zetel van ons Genootschap en het Internationaal maritiem datacenter het VLIZ te Oostende( Dir. Jan Mees), de mogelijke museale plaatsen voor het wrak van de Belgica in de nabije toekomst ( Noeveren ( Eddy Steur), Stekene ( Verbeke Foundations, Brugge ( Tiersoone),etc) en eventueel het Natuurhistorisch museum in Brussel.

Dr. S. Wickler is uiteindelijk de man die aan de Noorse autoriteiten het advies moet geven of het wrak al dan niet gelicht en naar België mag overgebracht worden . Het worden dus spannende momenten.

° Door Leen Vandepitte werd op 27 september ll. onze vernieuwde website online geplaatst . Er zal wel nog een en ander bijgewerkt worden . Verdere info en voorstellen zijn altijd welkom bij Leen (leen.vandepitte@vliz.be ) of bij mij ( willy@versluys.net )

° Simian Dan, een van onze fans uit Roemenië ,meldt ons dat mogelijks nog in oktober ook een Belgica tentoonstelling in Cluj zou georganiseerd worden.

Prof Viehmann, Senior Researcher van de Romanian Academy en beheerder van het Racovitza Museum in Cluj, staat in voor de organisatie . Voor de tentoonstelling zal o.m.gebruik gemaakt worden van het materiaal dat door het Belgica Genootschap en the New Belgica ter beschikking gesteld werd voor de tentoonstelling in Vaslui in augustus ll.

° Onze zusterorganisatie , de New Belgica (olv Patrick Van Den Nieuwenhof ) is volop bezig met de voorbereiding van de Belgica tentoonstelling in Chili die geopend wordt op 4 november e.k. in Valparaïso.(www.newbelgica.be) Een en ander is uiteraard gelinkt aan de Belgische opvarende van de Belgica , Max Van Rysselberghe.Jacqueline van Rysselberghe (born 1965 in Chile) is a Chilean politician and psychiatrist who graduated from the University of Concepción. She has been the mayor of Concepción since 2000. Previously, she had been a city council member since 1992.[1]

Van Rysselberghe is a member of the right-wing party Independent Democrat Union where she is one of the five leaders (alongside Hernan Larrain, Evelyn Matthei, Pablo Longueira and Jose Antonio Kast), a position she also held during the period 2004-2006.

Her surname comes from Flanders, Belgium.[2] Her grandfather was Francois van Rysselberghe. Her great grandfather was Max van Rysselberghe, an engineer who left Belgium when he was about 20 years old on a what was originally planned to be a six-month-long scientific expedition to Antarctica. The expedition lasted two years. During the first year, plans to return to Europe were abandoned when the ice in the waterways failed to thaw during the summer. In Belgium, Max met Isabel Martin, the daughter of Valentin Martin, Chilean Minister of Public Works, who at that time had escaped to Belgium after the coup in Chile. Max and Isabel were married in Europe, and in 1905 left for Chile. This couple had four children, Lydia, Yvonne, Henry, the grandfather of Jacqueline and Daniel.[1]

( info bezorgd door Johan Lambrechts)

° Informatie ons doorgegeven door verschillende Belgica vrienden en vriendinnen !  • Vanwege Dre Catrijsse :

VR 05/11/10 - 19:00

EILAND LUCRETIA - HET BANKETvan & met:

Reinhilde Decleir
Brechtje Louwaard
Tristan Versteven

BEELD:

Philip Aguirre

leeftijd:

vanaf 9 jaar

tickets:

7 €

Emile, Louise en Lucretia leven ver weg, afgesneden van het gewone leven. Emile en Louise willen de wereld ontdekken, op zoek naar plekken waar nog geen mens geweest is. Maar ze zitten vast. Lucretia is ziek en kan niet alleen gelaten worden. Als ze vertrekken, wat moet er dan met Lucretia gebeuren? Als ze blijven, wat zal er dan met hen gebeuren?


Eiland Lucretia is een voorstelling over twee jonge mensen die hun zieke moeder verzorgen. Ze hebben een manier gevonden om vrolijk om te springen met hun verdriet en hun angst. Ze lezen en herlezen de scheepsjournaals van de Belgica. De hachelijke tocht naar de Zuidpool doet ze dromen van een grote vrije wereld. Zo leven ze in hun verbeelding een leven dat de grenzen van het benauwende appartement ver overschrijdt.

Een spannend zee-avontuur en een droevige familiegeschiedenis. Een voorstelling over herkenbare emoties en een verrassende uitweg.

 


  • Vanwege Ireen Houben :http://query.nytimes.com/mem/archive-free/pdf?res=F40910F93D5414728DDDAA0994D9415B8785F0D3

  • Vanwege Johan Lambrechts :

Nieuwe Antarctica-lezingen

Volgend jaar is het precies 100 jaar geleden dat de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen als eerste mens ooit voet zette op de geografische Zuidpool. Naar aanleiding daarvan trekt reisjournalist en auteur Johan Lambrechts van oktober 2010 tot eind 2011 met een geactualiseerde lezingenreeks rond Antarctica heel Vlaanderen rond.

Ga mee naar het koudste, ijzigste, winderigste en droogste continent ter wereld. Naar 4.000 kilometer sneeuw en ijs, en temperaturen die kunnen dalen tot 85 graden onder nul.

Gekruid met veel anekdotes en rijkelijk geïllustreerd met beeldmateriaal (bijna 100 beelden in kleur en zwart/wit) hoor en zie je het spannende verhaal van de avontuurlijke Belgische exploratie van Antarctica, te beginnen met pionier Adrien de Gerlache en zijn Belgica-expeditie, waar Roald Amundsen als 25-jarige nobele onbekende aan deelnam.Na een blik op de nieuwe Prinses Elisabethbasis wordt dieper ingegaan op de rol van Antarctica als het klimaatgeheugen van onze planeet, en als thermometer en barometer van de gezondheidstoestand van de aarde.

Alle praktische details over de lezingen in 2010 vind je in de Antarctica lezingenkalender op poolgebieden.blogspot.com

Op donderdagavond 21 april 2011 is Johan Lambrechts te gast in de bibliotheek van Oostende.

  • Jacqueline van Rysselberghe
  • Ze lezen en herlezen de scheepsjournaals van de Belgica. De hachelijke tocht naar de Zuidpool doet ze dromen van een grote vrije wereld.
  • Nieuwe Antarctica-lezingen
  • (bijna 100 beelden in kleur en zwart/wit)
  • Alle praktische details over de lezingen in 2010 vind je in de Antarctica lezingenkalender op poolgebieden.blogspot.com

  • Dovnload 28.12 Kb.