Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Nieuwsbrief 4, december 2013

Dovnload 18.03 Kb.

Nieuwsbrief 4, december 2013Datum31.07.2017
Grootte18.03 Kb.

Dovnload 18.03 Kb.

De Kunst van het kijken
Nieuwsbrief 4, december 2013
Onderwerpen:
Voorkom museummoeheid

Kunst als therapie

Workshops in december

Terugblik

Vooruitblik
Voorkom museummoeheid
Je kent het wel: je bent in een museum met een wereldcollectie en je had je verheugd om al die prachtige werken te zien. Helaas merk je na verloop van tijd dat je moe bent geworden. Met lood in de benen begeef je je naar de volgende zaal, waar je weinig meer kunt ervaren dan je vermoeidheid. Misschien denk je wel: dit nooit meer.

Het is gelukkig niet nodig om het kind met het badwater weg te gooien, want er bestaat een probaat middel tegen museummoeheid: selecteren. Je kijkt naar een beperkt aantal werken. Misschien maar naar drie. Deze selectie ga je dan wel heel erg goed bekijken. Allerlei kijkmethodes kunnen je daarbij van dienst zijn maar dat is geen must. Het gaat erom dat je alles wat er te zien valt aan een werk -doorgaans best veel- goed bekijkt. Dan blijkt vaak dat je juist fris wordt van het kijken in plaats van moe.Hoe je selecteert is niet het belangrijkste, maar dat je het doet. Een goed moment om een keuze te maken kan zijn: vooraf. De meeste grote musea hebben hun collectie online. Maar het kan ook gedurende je bezoek. Als je een paar keer een museum hebt bezocht zonder moe te worden, krijg je er (weer) plezier in en dan zou het zomaar kunnen dat je je (opnieuw) gaat verheugen op je volgende ontmoeting met een kunstwerk.

Lees in volgende nieuwsbrieven welke methodes je kunnen helpen bij je keuze van de werken.


Kunst als therapie
Onlangs verscheen Kunst als therapie. Dit is het boek waarin Alain de Botton, een van de meest gelezen filosofen van onze tijd en bovendien volgend jaar gastcurator in het Rijksmuseum, zijn ideeën uiteenzet over de betekenis die kunst kan hebben voor de kijkers ernaar. Geheel in lijn met zijn eerdere publicaties betoogt De Botton samen met co-auteur John Armstrong dat kunst ons verder moet kunnen helpen. Kunst moet bijdragen aan onze ontwikkeling tot vrije, rijpe, evenwichtige, ja zelfs liefdevolle mensen met een open geest voor nieuwe ontdekkingen. De auteurs werken hun beginsel uit aan de hand van talrijke voorbeelden, kunstwerken die voldoen aan hun kriterium.

Wat is nu mooier dan een kunstbeoefening die betere mensen van ons maakt? Deze ideeën moeten onmiddelijk ingang vinden. Althans, dat zou je in eerste instantie kunnen denken. Het is echter nog maar de vraag of De Botton zijn doel niet voorbij schiet en of al zijn ideeën levensvatbaar zijn. Het is zeker toe te juichen dat de auteurs de rol van de kijker naar voren halen, want dat doen zij, maar bij de kunst van het kijken gaat het om het zoeken naar de juiste balans tussen kijker en kunstwerk. Het gaat met andere woorden om de ontmoeting met het kunstwerk. In het boek slaat de balans te vaak door in de richting van de kijker. Zullen we het dan maar ongelezen laten? Nee, dat zou zonde zijn. Dan zouden we een kans missen om te zien hoe belangrijk het opnemen van kunst is als we verder willen komen met de mens in onszelf en in de ander.
Kunst als therapie

Een uitgave van The School of life (www.theschooloflife.com) en uitgeverij Terra Lannoo;

prijs: 35 euro.


Lees hier een recensie van Nanda Janssen.
Workshops in december
De eerstvolgende museumworkshops van De Kunst van het kijken staan in het teken van het donkere jaargetijde. Op 22 december zullen we ons onder andere verdiepen in het schilderij Lezende vrouw van Rembrandt en ook in de sculptuur Verkondiging van Francesco di Valdambrino.. Klik hier voor informatie over deze workshop.

Vier dagen later, op tweede Kerstdag 26 december, is er voor het eerst een workshop in het Teylers Museum in Haarlem. Dit museum toont zijn etsen en tekeningen van Rembrandt, met toppers als onder andere De aanbidding door de herders: een nachtstuk, Christus predikend (De Honderdguldenprent), de door mysterie omgeven Faust-ets, die eigenlijk Een praktizerende alchemist zou moeten heten. Dit wordt een workshop met intieme kijkbelevenissen in Kerstsfeer. Info klik hier.
Terugblik


Deelnemers in actie tijdens de Rothko workshop met Irene van der Laag in Museum Boijmans op 24 november 2013


Vooruitblik
De Kunst van het kijken gaat samenwerken met vertellerscollectief De Gouden Tak. Een eerste vrucht zal een verhalenprogramma zijn dat volledig in het teken staat van de fusie tussen schilder- en vertelkunst. Verrassend, verrijkend, inspirerend. Het programma zal in het voorjaar van 2014 zijn première beleven. De datum zal in een van de volgende nieuwsbrieven bekend worden gemaakt.
De Kunst van het kijken

Arno Kaat

Hof der Toekomst 53

3823 HX Amersfoort

033-4558604

arno@dekunstvanhetkijken.eu

www.dekunstvanhetkijken.eu

Bankrek. NL30TRIO 0786860006K.v.K. 57977593
.


Dovnload 18.03 Kb.