Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Nieuwsbrief Mei 2013 Beste nieuwsbrieflezers

Dovnload 28.62 Kb.

Nieuwsbrief Mei 2013 Beste nieuwsbrieflezersDatum14.09.2017
Grootte28.62 Kb.

Dovnload 28.62 Kb.

Nieuwsbrief Mei 2013

Beste nieuwsbrieflezers,

Grote veranderingen! Voor ons in ieder geval, maar voor u proberen we dat beperkt te houden.
We vragen daarom uw aandacht voor onderstaande mededelingen.

Met vriendelijke groet,


Johan van Hassel.
(voor de laatste keer namens de Werkgroep ComputerGenealogie van HCC!zob)

Belangrijke mededeling 1: Werkgroep ComputerGenealogie HCC!zob stopt.
Al eerder heeft de Werkgroep ComputerGenealogie van HCC!zob gemeld dat er, door te weinig interesse, gestopt is met de aanwezigheid op de inlopen van HCC!zob op de derde zaterdag van de maand.
Ook het GenealogieCafé op de derde donderdag van de oneven maanden is later om diezelfde reden gestopt.
Nu deze activiteiten gestopt zijn heeft de werkgroep eigenlijk zijn functie verloren, en daarom hebben we moeten besluiten om de werkgroep per direct op te heffen.
De informatie (presentaties, stappenplan, genealogie in beeld en cultuur), die nog op de website www.hcczob.nl staat, zal na 1 september verwijderd worden.
De leden van de werkgroep zijn echter nog steeds bereid om anderen te ondersteunen. Contact: zie www.hcczob.nl of via genealogie@hcczob.nl
Een deel van de activiteiten zal door de leden van de werkgroep verder vorm worden gegeven binnen de afdeling Kempen- en Peelland van de Nederlandse Genealogische Vereniging, waarmee al jaren wordt samen gewerkt. Dus ook daar kunt u terecht voor ondersteuning. Zie   http://kempenenpeelland.ngv.nl/

Belangrijke mededeling 2: Nieuwsbrief blijft voorlopig bestaan.
Eigenlijk zou met het stoppen van de werkgroep en zijn activiteiten ook deze NIEUWSBRIEF moeten verdwijnen. Immers, die werd in eerste instantie (inmiddels al weer 6 jaar geleden) uitgegeven om aandacht te schenken aan de activiteiten van de werkgroep. Maar het karakter van de nieuwsbrief is in de loop der tijd verbreed van ComputerGenealogie naar interessante genealogische informatie en een brede genealogische / heemkundige agenda. Gezien de vele positieve reacties zal deze nieuwsbrief (voorlopig) op persoonlijke titel door Johan van Hassel worden voortgezet als Nieuwsbrief Genealogie Zuid-Oost Brabant.
Het contactadres is voortaan: info.genealogie@dse.nl

Website tip: Landelijke Kranten Databank (LKD)
Eerder hebben we al aandacht besteed aan de aanwezigheid van oude kranten op het internet (b.v. http://kranten.kb.nl).
Maar ook elders zijn oude kranten in te zien. In deze nieuwe databank kunt u zoeken bij welke instellingen kranten te raadplegen zijn. Door op de naam van de krant te klikken krijgt u informatie over de instelling (website en e-mailadres) en aanvullende informatie over de krant.
De LKD, die op dit moment informatie over 3566 kranten bevat, is een initiatief van Eric Hennekam. Het Persmuseum heeft de LKD overgenomen en zal in de toekomst zorg dragen voor aanvullingen en verbeteringen.
http://lkd.persmuseum.nl/index.php

Website tip: Beeldmateriaal Cultureel Erfgoed
Een groot aantal verzamelingen van beeldmateriaal die, voor niet-commercieel gebruik, rechtenvrij zijn te gebruiken. Daaronder Musea, Archieven, Beeldbanken, Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Koninklijke Bibliotheek. Een ware "Fundgrube"
http://www.opencultuurdata.nl/datasets/

Website tip: 80.000 boeken tot 1870 online beschikbaar bij KB.

De helft van 160.000 rechtenvrije boeken uit de 18e en 19e eeuw is gescand en vrij toegankelijk via de websites van de Koninklijke Bibliotheek en Google Books.
In april 2013 presenteerden de Koninklijke Bibliotheek (KB, de Nationale bibliotheek van Nederland) en Google Nederland de eerste resultaten van het samenwerkingsproject waarin zij 160.000 boeken uit de KB-collectie digitaliseren en online presenteren via de webdienst boeken.kb.nl. Nu zijn reeds 80.000 boeken volledig en kosteloos te doorzoeken.
De collectie omvat historische, juridische en maatschappelijke Nederlandse publicaties uit de 18e en 19e eeuw die van groot belang zijn voor wetenschappers en onderzoekers, zowel binnen het Nederlandse taalgebied als voor de rest van de wereld.
Meer informatie over Google Books is beschikbaar op: http://books.google.nl/googlebooks/about.html
Enkele voorbeelden:
- Gemeenteatlas, Jacob Kuyper, 1871
- Sack's aardrijkskundig handboek, Albert von Sack ea, 1867
- Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden, Abraham Jacob van der Aa, 1851
Of  type eens uw familienaam of een plaatsnaam in.

Nieuw tijdschrift over genealogie: Familie in Beeld
In 'Familie in Beeld' worden stamboomonderzoek (genealogie) en familiegeschiedenis (het beschrijven, bewaren en presenteren van alles wat je van je familie weet en hebt) samengesmolten tot een interessante, creatieve en persoonlijke hobby voor zowel hem als voor haar. De eindresultaten zijn niet alleen waardevol voor jezelf, maar ook voor je nageslacht. Andere elementen die in deze mix zitten, zijn het sociale (familie)aspect en de thema’s nostalgie, geschiedenis, vintage, home-deco en crafting. In elke uitgave zitten knipvellen en een poster op A3-formaat waarmee je direct aan de slag kunt.
Prijs: €5,95 Aantal pagina's: 68 Uitgever: KreaKrosProdukties B.V. te Heesch www.familieinbeeld.nl   Verschijnt: 4x per jaar
In het eerste nummer:
- Van je familie moet je het hebben. Voor het verzamelen van stamboomgegevens begint u bij uzelf en de rest van de familie. Gebruik hierbij de vragenlijst en vraag om zo veel mogelijk foto’s en documenten te verkrijgen.
- Over oude foto’s gesproken. Over de kwaliteit en het (laten) maken van foto-van-foto’s, het snijden en/of knippen en het inplakken van foto’s.
- www.wiewaswie.nl - speuren naar je voorouders. Na informeren bij je familie begint het zoeken op internet; m.b.v. WieWasWie kunt u in betrekkelijk korte tijd een aardige stamboom opbouwen.
- Distributiebonnen. Bijna iedereen heeft ze ooit wel eens gezien. De bonnen van het knipvel dienen om het familiegeschiedenis-album te illustreren.
- Ideale lijmen voor creatieve plakkers. Twee onmisbare lijmen voor het plakken van foto’s, documenten, papier en kleine, ruimtelijke voorwerpen.
- Album, schoenendoos of harde schijf. Hoe zit het precies? Wat is een foto-album, een jaar-album, een familie-album, een familiegeschiedenis-album en een thema-album. En welk materiaal plak ik in welk album?
- A3-album speciaal voor familiegeschiedenis. Een nieuw soort album op groot formaat (37x45 cm), met een extra hoog 4-gaats ringbandsysteem en helder transparante, zuurvrije insteekhoezen. Dé manier om uw familiegeschiedenis mooi te presenteren.
- Oude foto’s te kijk. Nostalgie ten top: maak van een oude familiefoto een decoratief home-deco werkstuk.
- Thema-album op A4-formaat. Maak van slechts enkele oude familiefoto’s op een eenvoudige, Amerikaanse “scrapbook”manier een leuk, leesbaar en waardevol familiedocument. Hierbij worden de knipvellen uit dit tijdschrift gebruikt.
- Leuke website. Google “Historische Kranten” en vind op de website van de Koninklijke Bibliotheek oude familieberichten en –advertenties van o.a. uw familie tussen 1628 en 1995.
- 65 jaar onderzoek… en nog niet compleet. Reportage over Albert Bruinsel, die zich al 65 jaar bezig houdt met onderzoek naar zijn voorouders.
- De Kwartierstaat. Een schematische weergave van het voorgeslacht van u (of iemand anders van de familie) in zowel de mannelijke als vrouwelijke lijn.
- Vul zelf uw stamboom in. Het uitneembare A3-vel tussen pagina 50 en 51 kunt u ingevuld bewaren in uw familiegeschiedenis-album of (bijvoorbeeld) inlijsten en aan de muur hangen.
- Mijn A3 familiegeschiedenis-album. Hoe richt u het in, welke foto’s en documenten komen er voor in aanmerking en hoe maakt u er een mooi geheel van.
- Stamboom maken op de pc. Aldfaer is een gratis te gebruiken genealogisch Windows-programma, waarin u al uw familiegegevens opslaat.

Aldfaer tip: Uw Aldfaer-gegevens op een tablet
Nu de tablets in aantal toenemen komt steeds vaker de vraag naar de genealogische mogelijkheden daarvan.
Er zijn (zowel voor Android als voor de Apple producten) diverse genealogische apps te downloaden. Omdat de huidige tablets (nog) niet erg geschikt zijn om een compleet softwarepakket te draaien, zijn de apps meestal viewers, dus een kijkprogramma. U kunt dan de benodigde gegevens overzetten naar de tablet via een Gedcom-flie en ze daarna met behulp van die app bekijken.

Omdat elke tablet ook de mogelijkheid biedt om internetbestanden te bekijken, en meestal ook b.v. Word of Excel, kunt u natuurlijk ook vanuit uw eigen programma een overzicht maken, dat overzetten naar de tablet, en dat dan daarop bekijken. B.v. in Word of met uw internetprogramma (de browser).Als Aldfaer gebruiker hebt U nog een leuke andere mogelijkheid: Via de Bonus-rapporten (zie de Aldfaer-website) kunt het overzicht "Maak Aldfaer CD" draaien. Deze toepassing is gemaakt om uw Aldfaer bestand te tonen aan mensen die geen Aldfaer programma hebben geïnstalleerd. Het toont een soort kaartenbak van al de personen uit uw eigen programma, met per kaart al de gegevens. Ook foto's, notities en feiten, die u in de eerder genoemde apps meestal niet kunt zien.
Als u het overzicht op uw laptop of desktop gemaakt heeft, ziet u daar ook aangegeven waar de map met het resultaat staat. Dit is meestal een wat verstopte plaats (iets als users\user\AppData\Local\Temp).
Kopieer die hele map op een SD-kaart en stop die in het tablet. Ga met de file-manager naar de SD-kaart, open deze map en klik op het bestand met de naam: index. U krijgt nu de volledige kaartenbak op uw tablet te zien, inclusief de zoekmogelijkheid op naam.
Het is zelfs mogelijk om per persoon nog een kwartierstaat mee te genereren, maar dan krijgt u een groot bestand en neemt de kans toe dat het niet meer goed werkt.

RHCE stopt met twee activiteiten in TOEN
Het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven stopt met het Historisch Koffiehuis op de vrijdag ochtend en de Historische Salon op de zondagmiddag. Zondag 26 mei is de laatste salon met als thema De Volkstuin.

Dinsdag  7 mei 2013: De geschiedenis van 't Eurostrand. Lezing door Joop Appeldorn. Eersel

Oei oei oei, weet u het nog? Dat waren nog eens spannende tijden daar bij ’t Eurostrand! Dat begint allemaal als Meint Folkert Eigenberg eind jaren veertig van de vorige eeuw helemaal van het verre Finsterwolde naar Westerhoven komt om daar zand uit de grond te halen. Daarmee is het begin gemaakt van ‘Zandzuigerei de Kempen’ met als bijkomstigheid het ontstaan van een natuurbad met glashelder azuurblauw water. De jeugd uit de omliggende dorpen ontdekt het al snel en met name in het weekend is de jeugd heel nadrukkelijk aanwezig. Het is er vrij, het kost niets en er zijn schitterende plekjes waar je je, voor de meer intieme activiteiten, van de rest kunt afscheiden!
Vooral omdat de put ontzettend diep is, zijn de temperatuursverschillen groot en dat heeft gevolgen voor de veiligheid van de vele zwemmers. Ongelukken blijven dan ook niet uit. De bordjes ‘verboden toegang’ hebben geen invloed op de vele bezoekers en de familie Eigenberg moet steeds weer vele uren investeren in het opruimen van de rotzooi die de zwemmers achterlaten. Dat doet ze eind jaren vijftig dan maar besluiten om de plas commercieel te gaan exploiteren en in enkele jaren tijd groeit ’t Eurostrand uit tot de grootste recreatieplas in de verre omgeving.
In 1972 verkoopt Eigenberg het park, maar er verandert niet veel. In 1983 komt Piet Derksen in beeld. Hij verkoopt zijn Sporthuis Centrum en stort zich helemaal op Center Parcs zoals het park dan heet. Gaandeweg verandert het park, het krijgt ’t etiket van een park waar de bezoekers vanaf hun aankomst tot het tijdstip van vertrek verzorgd en vermaakt worden, met andere woorden, de bezoeker geeft al zijn centjes uit op het park en niet daar buiten.
In 1993 laait een felle discussie op tot welke gemeente het park eigenlijk zou moeten behoren. Vanaf het begin is het altijd Westerhoven geweest en de vraag is of het tot Valkenswaard of tot Bergeijk moet gaan behoren. Het zal duidelijk zijn waar de discussie in die tijd om draait.
Vele prachtige plaatjes vrolijken het verhaal van Van Appeldorn op, aangevuld met een tweetal films, een uit de begintijd namelijk uit 1953 en een uit de toptijd, te weten 1965.
Informatie:
Locatie: Acht Zaligheden, Kapelweg 2 Eersel
Tijd: 20:00
Toegang: Vrij voor leden. Niet-leden zijn ook van harte welkom. Zij betalen 5 euro, maar krijgen daarvoor ook koffie of thee in de pauze.
Organisatie: Heemkundekring Acht Zaligheden

Dinsdag 14 mei 2013: De ontwikkeling van de boerderij in Oost-Brabant. Lezing door Dhr. J. Timmers. Best
Jan Timmers geeft deze lezing, over Historische boerderijen in soorten en maten, in het kader van het Jaar van de boerderij.
Oude boerderijen beginnen schaars te worden. Veel oude boerderijen hebben geen agrarische functie meer en zijn verbouwd tot woonhuis. Toch blijven we dat boerderijen noemen, omdat ze er nu eenmaal zo uitzien. Veel boerderijen blijven gelukkig herkenbaar als agrarisch gebouw, waarin woning en stal en soms ook een schuur gecombineerd zijn onder één dak. Brabant staat bekend om zijn langgevelboerderijen. Veel boerderijen in Brabant hebben ook die vorm. Dat komt omdat de langgevelboerderij een redelijk moderne vorm is van de agrarische gebouwen die we kennen. De langgevelboerderij is zo ongeveer het eindpunt in de ontwikkeling van de boerderij. In oostelijk Brabant komen meer soorten boerderijen voor. Voordat de langgevelboerderij zijn intrede deed bestonden er andere vormen en typen. In de lezing wordt ingegaan op de ontwikkeling van de boerderij in oostelijk Brabant. We beginnen in de middeleeuwen en zullen de ontwikkeling proberen te volgen. Het gaat over hallehuizen, hoekgevelboerderijen, kortgevels, krukhuizen en dwarshuizen. Ook na de introductie van de langgevelboerderij blijven er ontwikkelingen en ontstaan er weer allerlei varianten. En met de ontginning van het peelgebied introduceerden de ontginners ook nog soorten boerderijen vanuit andere delen van Naderland, die je in oost Brabant zelden ziet.
We kijken door een historische bril naar de ontwikkeling van boerderijen. We gaan in op de constructie en de bouwvorm en op de rijke bouwgeschiedenis die sommige boerderijen blijken te hebben. Soms levert dat verrassende gezichtspunten op en gaan we anders kijken naar de gebouwde omgeving toen en nu.
Informatie:
Locatie: Zalencentrum Prinsenhof, Hoofdstraat 43, Best
Tijd: aanvang 20:00
Toegang: vrij
Organisatie: Heemkundekring "Dye van Best".

Dinsdag 14 mei 2013: De meidenkist. Lezing door Cees Prinsen. Eindhoven.
‘Een spiegel uit het verleden’
In een boeiende presentatie verhaalt Cees over herinneringen uit het voorbije leven: geloof, hygiëne, knecht en dienstmeid.
Cees start zijn presentatie met een kleine tentoonstelling waar alles naar hartenlust vastgepakt mag worden.
Het onbetwiste hoogtepunt van de avond is zijn meidenkist boordevol spullen uit de tijd van toen. Van antieke kleding tot blokval, primitieve voorbehoedsmiddelen, dodenlantaarn tot  een legendarische snelzeiker.
Cees Prinsen, woonachtig in Hilvarenbeek, is schrijver  van heemkundige artikelen maar is bovenal specialist in historie en volksleven waarvoor hij onlangs nog geridderd is.
Informatie:
Locatie: 't Trefpunt, Belgieplein 20, EINDHOVEN
Aanvang: 20.00 uur Einde: 22.00 uur
Toegang: Vrije toegang voor leden en niet-leden .
Organisator: NGV afdeling Kempen- en Peelland.
Woensdag 15 mei 2013: De Handelse processie. Lezing door Harrie Toussaint. Valkenswaard.
Harrie is lid van de Broederschap der Handelse Processie Valkenswaard, de organisatie van de jaarlijkse bedevaart vanuit Valkenswaard naar O.L.V. van Handel. Hij gaat deze avond vertellen over het ontstaan en geschiedenis van de bedevaartplaats Handel en over de jaarlijkse bedevaart vanuit Valkenswaard naar O.L.V. van Handel, daarnaast laat hij opnamen zien die gemaakt zijn van vorige bedevaarten.
Informatie:
Locatie: Bibliotheek, Hofnar 12 Valkenswaard
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: Bibliotheekleden hebben gratis toegang tot deze lezingavond. Niet-bibliotheekleden betalen € 2,50.
Inschrijven noodzakelijk via 085-7733287 of valkenswaard@bibliotheekdekempen.nl of aan de balie van de bibliotheek.

Dinsdag 21 mei 2013: Leenderbos en de Grooteheide. Lezing door Sjaak Smits. Valkenswaard.
Duizenden jaren verliepen de veranderingen op de Groote Heide tussen Eindhoven en Hamont zeer geleidelijk. Het resultaat was: aan het begin van de twintigste eeuw een cultuurlandschap dat voor een groot deel bestond uit heide.
Vanaf dit moment veranderde dit cultuurlandschap revolutionair snel. In de jaren dertig werd de heide in hoog tempo bebost: het Leenderbos was geboren. De omgeving van de Groote Heide verstedelijkte snel, er werden nieuwe wegen aangelegd en de waterhuishouding werd  aangepast. Later in de 20e eeuw werden voorzieningen voor recreatie aangelegd. Vanaf de jaren 70 was het bos niet alleen meer van belang  voor de houtproductie maar ook voor de natuur en recreatie.
De terreinen van Staatsbosbeheer zijn tot voor kort beheerd met een meervoudige doelstelling. Landschap, natuur, cultuurhistorie, recreatie en vaak ook een houtproductiefunctie moesten naast elkaar een plek krijgen. Dit betekende in de praktijk vaak dat er ‘overal van alles een beetje’ gebeurde.
Dat kwam de kwaliteit van de gebieden niet altijd ten goede. Daarom zijn in de afgelopen twee jaar alle Staatsbosbeheerterreinen tegen het licht gehouden en is er op basis van de aanwezige waarden een keuze gemaakt voor één hoofdkoers per terrein.
Voor het Leenderbos & Groote Heide is de visie gericht op de Cultuurhistorische waarden. Boswachter Sjaak Smits is als geen ander ingewijd in het onderwerp.
Informatie
Locatie: Carolus, Oranje Nassaustraat 8, Valkenswaard
Tijd: 20:00 uur.
Toegang: Vrij voor leden en niet-leden.
Organisatie: Heemkundekring Weerderheem

Woensdag 22 mei 2013: Oorlogsvliegvelden en crashes in Brabant tijdens WO2. Lezing door Ruud Wildekamp. Asten.
Over de oorlog is al veel geschreven. Toch is er een verrassing. Ruud Wildekamp, een van de auteurs van de geschiedenis van luchtbasis Volkel, trof in militaire archieven in Londen, Freiburg en Ontario dossiers met 150 foto's van oorlogsvliegvelden in Gemert en Bakel.
Informatie:
Locatie: Klok en Peel Museum, Ostaderstraat 23, Asten, 0493-691865   
Tijd: 20:00 uur
Toegang: Vrij voor leden en niet-leden.
Organisatie: Heemkundekring De Vonder

Zaterdag 25 mei 2013: Nederlands-Spaanse Studiedag. 's-Hertogenbosch.

‘Spanjaarden in de stad’. Vijf sprekers belichten het thema ‘Beeldvorming in de Tachtigjarige Oorlog’ vanuit Spaans en Nederlands perspectief. Hierbij komt naast de officiële ‘vaderlandse kijk’ ook de Brabantse visie aan bod.
Bossche en Brabantse gebeurtenissen uit genoemde periode vormen het uitgangspunt voor de internationale sprekers. Onderwerpen zijn: ‘Den Bosch en hulp van boven’, ‘1629: Den Bosch bevrijd of bezet?’, ‘De koning naast God’, ‘Soldaten, leuzen en idealen’. De presentaties - waarvan twee in het Engels - zijn toegankelijk voor belangstellenden.
De studiedag ‘Spanjaarden in de stad’ komt voort uit een bijzondere band met Spanje. Vanaf 2007 bestaan er contacten tussen inwoners uit de steden ’s-Hertogenbosch en Toledo. De strijd bij Empel tijdens de ‘Tachtigjarige Oorlog’ vormt de oorsprong van deze relatie. In 1585 streden hier troepen van de Spaanse koning tegen ‘Staatse’ militairen. Nu nog herinnert daaraan de Mariakapel van Oud-Empel, die ook verwijst naar het ‘Wonder van Empel’.
Beelden die Nederlanders en Spanjaarden hebben over ‘De Spaanse Tijd’ blijken op punten uiteen te lopen. Vaak komen de verschillen door de ‘verhalen’ die beide partijen toentertijd vertelden.  Willem van Oranje en Alva groeiden uit tot helden in de officiële geschiedschrijving in het eigen land. In het andere kamp werden ze juist de belichaming van het kwaad.  ‘Spanjaarden in de stad’ wil toelichten hoe het Hollandse en Spaanse kamp de de beeldvorming voedden. Soms, maar niet altijd, deed men dit met opzet.  
Programma:
•    'Hemelse machten in 1585 en 1629', Harry van den Berselaar; over ‘bemoeienis van boven tijdens de Tachtigjarige Oorlog’.
•    '1629 Bezet of bevrijd?' Valentijn Paquay; de Spanjaarden en hun leiders als vijanden, overheersers, bezetters.
•    ‘The Spanish Road’/'Soldaten voor Spanje, God en de koning', Juan Vicente Elices Mateos; over de werving, samenstelling en verplaatsing van soldaten die in de Nederlanden vochten.
•    '1629 Bevrijd of bezet? Frans van Gaal; de Republikeinen en hun leiders als vijanden, overheersers, bezetters.
•    ‘God with us’/'Koning naast God', Fernando Martínez Laínez; over de Spaanse vorst als ‘vanzelfsprekende’ verdediger van Gods rijk op aarde.
Informatie:
Locatie: Bossche Stadsarchief, Bloemenkamp 50, 's-Hertogenbosch.
Tijd: 09:00 tot 15:30 uur.
Kosten: De entree bedraagt € 15 p.p. Een lichte lunch tussen de middag is hierbij inbegrepen.
Aanmelding: via de webwinkel van het stadsarchief http://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/webwinkelstadsarchief/c-1501719/genealogie-archief/

Zondag 26 mei 2013: Historische salon. De volkstuin. Lezing door Chris van der Sluijs. Eindhoven.
Groen van Toen is het overkoepelende thema van de Historische Salon op de zondagmiddag voor het seizoen 2012-2013.
Over het ontstaan en de ontwikkeling van volkstuinen in Nederland, laat staan Eindhoven, is niet veel bekend.
Vanmiddag neemt een van de weinige kenners over dit onderwerp u mee naar de volkstuin en zijn bezitter van toen en nu.
Dit is de laatste Historische Salon.
Informatie
Locatie: Toen, Raiffeisenstraat 18, Eindhoven.
Tijd: Toegang vanaf 13.30 uur, aanvang programma 14.00 uur.
Entree € 6,00 inclusief koffie of thee en afsluitende borrel.

Dinsdag 28 mei 2013: Restauraties op landgoed Kasteel Heeze. Lezing door Paul Thijssen. Heeze.

Slot Eymerick werd al vermeld in de middeleeuwen maar Kasteel Heeze (Het Nieuwe Kasteel) is gebouwd rond 1659 en heeft in de loop der eeuwen vele restauraties ondergaan. De laatste restauratie in 2011-2012 van het kasteel had betrekking op de volgende onderdelen:
- het dak van het Nieuwe Kasteel
- gedeelte van de fundering van de zuidvleugel
- de leimuur in de kasteeltuin
- het tennishuisje
- de ijskelder achter het kasteel.
Bij een grote restauratie als het dak wordt vaak pas tijdens de restauratie de werkelijke omvang duidelijk, omdat veel schade pas zichtbaar wordt bij het blootleggen van bepaalde delen.
Aan de hand van vele foto’s en praktijkverhalen wordt een toelichting gegeven op het restauratieproces en ervaringen. Hierbij wordt aandacht besteed aan:
- Wat is het restauratiebeleid van Kasteel Heeze.
- Wat komt er kijken bij een compleet restauratieproces.
- Wie zijn de betrokken partijen.
- Keuze van te gebruiken authentieke materialen.
- Onverwachte zaken bij de restauratiewerkzaamheden.
- Toekomst
Paul Thijssen vormt samen met zijn vrouw Fransje sinds april 2011, na zijn (pre)pensionering, het beheerdersechtpaar van Kasteel Heeze. Paul heeft in die periode de dagelijks coördinatie van de restauraties op zich genomen. In die rol heeft hij vele facetten op foto vastgelegd en kan hij uit de eerste hand meepraten over de bijzondere ervaringen en ontdekkingen van het restauratie-proces.
Informatie:
Locatie: Kasteel Heeze
Tijd: 20:00
Organisatie: Heemkundekring De Heerlijkheid Heeze-Leende-Zesgehuchten

Zaterdag 8 juni 2013: De reis van Lodewijk Napoleon door Brabant. Lezing door Hans van den Eeden. Tilburg.
In 1809 reisde koning Lodewijk Napoleon door Brabant. Daarbij deed hij ook Moergestel en Oisterwijk aan.
Journalist Hans van den Eeden vertelt over deze inspectiereis van Lodewijk Napoleon door Brabant. Oisterwijk en Moergestel krijgen in zijn verhaal extra aandacht.Van den Eeden is auteur van het boek “Leve de Koning! Lodewijk Napoleon op reis door Brabant ”. In zijn lezing gaat Hans van den Eeden eerst in op de situatie van Brabant van 1809. Daarna beschrijft hij het doel, de opzet en het verloop van de reis.
Informatie:
Locatie: Tiliander, Spoorlaan 82C, 5061 HD Oisterwijk
Tijd: 13:30 - 15:30
Toegang: gratis
Organiasatie: NGV-'s-Hertogenbosch-Tilburg
Deze lezing is een initiatief van Regionaal Archief Tilburg in het kader van Oisterwijk 800.

Verandering van E-mail adres doorgeven a.u.b.


Vergeet niet uw nieuwe e-mailadres door te geven.

Helpdesk:


U kunt uw vragen over het gebruik van de computer ook per e-mail stellen: info.genealogie@dse.nl

Aan- en afmelden


U kunt zich afmelden voor deze e-mailing door een e-mail te sturen aan info.genealogie@dse.nl
Ook nieuwe geïnteresseerden kunnen zich daar aanmelden.
Hebt u informatie die interessant is voor genealogen in onze regio, stuurt u die dan door.

 • Belangrijke mededeling 1: Werkgroep ComputerGenealogie HCC!zob stopt.
 • Belangrijke mededeling 2: Nieuwsbrief blijft voorlopig bestaan.
 • Website tip: Landelijke Kranten Databank (LKD)
 • Website tip: Beeldmateriaal Cultureel Erfgoed
 • Website tip: 80.000 boeken tot 1870 online beschikbaar bij KB.
 • Nieuw tijdschrift over genealogie: Familie in Beeld
 • RHCE stopt met twee activiteiten in TOEN
 • Dinsdag 14 mei 2013: De ontwikkeling van de boerderij in Oost-Brabant. Lezing door Dhr. J. Timmers. Best
 • Dinsdag 14 mei 2013: De meidenkist. Lezing door Cees Prinsen. Eindhoven.
 • Woensdag 15 mei 2013: De Handelse processie. Lezing door Harrie Toussaint. Valkenswaard.
 • Dinsdag 21 mei 2013: Leenderbos en de Grooteheide. Lezing door Sjaak Smits. Valkenswaard.
 • Woensdag 22 mei 2013: Oorlogsvliegvelden en crashes in Brabant tijdens WO2. Lezing door Ruud Wildekamp. Asten.
 • Zaterdag 25 mei 2013: Nederlands-Spaanse Studiedag. s-Hertogenbosch.
 • Zondag 26 mei 2013: Historische salon. De volkstuin. Lezing door Chris van der Sluijs. Eindhoven.
 • Dinsdag 28 mei 2013: Restauraties op landgoed Kasteel Heeze. Lezing door Paul Thijssen. Heeze.
 • Zaterdag 8 juni 2013: De reis van Lodewijk Napoleon door Brabant. Lezing door Hans van den Eeden. Tilburg.

 • Dovnload 28.62 Kb.