Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Nr. Daar zit muziek in: Aandacht voor spirituele en existentiële vragen in groepsbehandeling. Door: Bart van den Brink en Alice Wolff

Dovnload 7.99 Kb.

Nr. Daar zit muziek in: Aandacht voor spirituele en existentiële vragen in groepsbehandeling. Door: Bart van den Brink en Alice WolffDatum05.12.2018
Grootte7.99 Kb.

Dovnload 7.99 Kb.

Nr. 6. Daar zit muziek in: Aandacht voor spirituele en existentiële vragen in groepsbehandeling.

Door: Bart van den Brink en Alice Wolff.

Religie of spiritualiteit is belangrijk in het leven van groepsleden. Toch komen existentiële vragen vaak weinig aan bod. Muziek kan daarin een krachtig middel zijn. In de workshop gaan we praktisch aan de slag om te oefenen vanuit ervaring verbinding te maken met verschillende religieuze belevingen.Bart van den Brink, psychiater. Werkzaam bij Eleos GGZ te Bosch en Duin.

Alice Wolff, muziektherapeut. Werkzaam bij Eleos GGZ te Bosch en Duin.
Workshop nr. 9: De groep als motor in een affectfobiebehandeling.

Door: Peter Stolk en Marijke van Velzen

Het affectfobietherapie-model (AFT) van McCullough biedt voor patiënten met Cluster-C-persoonlijkheidsstoornissen een effectief behandelaanbod. Centraal thema is de angst voor gezonde, activerende gevoelens en behoeften. In deze workshop wordt duidelijk gemaakt hoe de groep een krachtig middel kan zijn om angst en vermijding in het contact te doorbreken. Het inzetten van beeldende groepstherapie hierbij, kan werken als olie voor de groepsmotor, doordat de patiënt via samenwerking in actie komt. Deelnemers kunnen dit ervaren door aan een beeldende oefening deel te nemen en we geven hierbij toelichting over het AFT-model.Peter Stolk, beeldend therapeut. Werkzaam bij Altrecht, Zorgeenheid Persoonlijkheidsstoornissen, afdeling Kortdurende Klinische Psychotherapie (KKP). Auteur artikel Trotseer de beer in Groepen nr.1 maart 2017.

Marijke van Velzen, psycholoog i.o. tot GZ-psycholoog. Werkzaam bij Altrecht, Zorgeenheid Persoonlijkheidsstoornissen, afdeling Kortdurende Klinische Psychotherapie (KKP).
Workshop nr. 10: Afstand nemen brengt je dichterbij; de kracht van ‘Spiegelen’ in de groep.
Door: Petra van Hulsen

Als we naar een schilderij kijken doen we een stap achteruit om beter te kunnen zien en beleven wat er op staat. Zo werkt het ook met psychodrama: door in en uit te zoomen op eigen situaties, mee te resoneren op- en mee te werken aan situaties van anderen ontstaat inzicht en verandering. Inlevingsvermogen, spontaniteit en veerkracht worden versterkt.

Om dit te realiseren hebben de groepsleden elkaar en elkaars vertrouwen nodig.

In huidige methodes, zoals o.a. Schematherapie en MBT wordt gewerkt met ervaringsgerichte oefeningen.

Psychodrama (Moreno 1920) ligt aan de bron van ervaringsgericht werken en heeft een rijkdom aan elementen in zich die ondersteunend kunnen zijn.

In deze workshop maakt u een Psychodrama sessie mee zoals deze ongeveer in een groep met (affect) vermijdende en afhankelijke persoonlijkheidsproblematiek wordt aangeboden.

In dit geval zal de ‘sessie’ in het teken staan van kennismaking waarbij de focus ligt op enkele technieken zoals ‘rolwissel’ en ‘de kracht van spiegelen’ in de groep. Petra van Hulsen is drama docent en psychodramaturg aan de Psychodrama Opleiding NVGP. Zij is sociotherapeut, met drama expertise, in het Centrum voor Psychotherapie in Lunteren.

De combinatie van docent Drama, Transactionele Analyse, Psychodrama en Groepsdynamiek vormt de basis in haar werk. Zij is mede oprichter van Psychodrama Groep Gelderland, voor mensen die geen intensieve therapie (meer) nodig hebben maar wel graag willen blijven oefenen in een groep.


Workshop 11. Naar buiten of naar binnen

Het gaat om een workshop met verschillende interactieve elementen door een ervaren groepstherapeut. Door de korte termijn van organiseren is nog geen uitgebreidere beschrijving bekend, laat je verrassen !Maria van Noort, vrijgevestigd psychotherapeut. Heeft eigen groepspsychotherapie praktijk in Amsterdam. Ze heeft gepubliceerd over o.a. wraak en vergelding en vergeving en jaloezie in groepspsychotherapie. Zij heeft workshops gegeven over transculturele onderwerpen op internationale congressen.

  • Bart van den Brink
  • Marijke van Velzen
  • Petra van Hulsen
  • Workshop 11. Naar buiten of naar binnen

  • Dovnload 7.99 Kb.