Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Olympische sportdag

Dovnload 11.01 Kb.

Olympische sportdagDatum28.12.2018
Grootte11.01 Kb.

Dovnload 11.01 Kb.

Afsluiting van het project:

OLYMPISCHE SPORTDAG


Samenstellen van de onderdelen

In deze handleiding worden 10 onderdelen beschreven voor leerjaar 5 t/m 8. Als u groepjes van tien leerlingen maakt, kunnen er dus 100 leerlingen meedoen. Met minder leerlingen kunt u een keuze maken uit de diverse onderdelen, of de groepen verkleinen.


Het kiezen van de onderdelen

Voor de keuze van de onderdelen en de volgorde, gelden de volgende aanwijzingen:

 • Let bij de keuze van de onderdelen op de beschikbaarheid van de materialen.

 • Zorg in verband met de veiligheid dat u voldoende ruimte laat tussen de onderdelen.

 • Het is verstandig om een intensieve oefening te laten volgen door een minder inspannende.
Oefenen van de onderdelen

U kunt de diverse onderdelen van de Olympische sportdag uitstekend oefenen tijdens de reguliere lessen bewegingsonderwijs. Het is voor kinderen motiverend als ze gericht ergens voor oefenen. Zo komen ze vast in de Olympische sfeer, de prestaties worden beter en u hoeft op de sportdag minder instructie te geven. Technische aanwijzingen voor bijvoorbeeld hoogspringen, bal werpen enz. Kunt u uit een methodiekboek bewegingsonderwijs halen. Tevens kunt u voor de atletiekonderdelen naar de website www.knau.nl.


Organisatie

Indelen van landenploegen

U kunt de leerlingen verdelen in groepen van tien, waarbij elke groep een land vertegenwoordigt. Let op de verdeling van jongens en meisjes.


Ouders

Tijdens de sportdag heeft u de hulp van ouders nodig voor het begeleiden van de groepen en om bij de onderdelen te staan. Het is belangrijk dat u hen ruim van tevoren benadert en met hen ook een instructiemoment organiseert (zie ook draaiboek).


Circuitvorm

Iedere groep start bij een ander onderdeel. Geef dit startonderdeel duidelijk aan (bijvoorbeeld op het scoreformulier). Alle onderdelen duren 15 minuten inclusief wisseltijd. Er wordt op een centraal teken gewisseld. Daarna schuiven de groepen door naar het volgende onderdeel. Zorg dat het rouleren duidelijk is.Beoordeling

Alle leerlingen krijgen een scoreformulier waarop hun resultaten worden ingevuld. De resultaten worden bij het sportonderdeel ingevuld. Vervolgens kunt u zelf bepalen wat u met de gegevens doet. U kunt diploma’s maken met de persoonlijke prestaties of medailles uitreiken voor sommige bijzondere resultaten. Als bijlage vindt u een Olympische oorkonde, bestemd voor alle leerlingen die hebben deelgenomen.


Fair Play Klassement

Fair Play is een belangrijk onderwerp tijdens het project. U kunt dit aspect ook tijdens de sportdag benadrukken door de begeleiders bij de onderdelen de sportiviteit van de leerlingen te laten waarderen. De begeleider let op de volgende punten: • spelen de leerlingen eerlijk?

 • helpen de leerlingen elkaar?

 • moedigen de leerlingen elkaar aan?

Bij elk onderdeel kan de groep 0, 1, 2 of 3 stickers verdienen. Welke groep heeft aan het eind de meeste stickers verdiend? Deze groep wint het Fair Play-Klassement.
Openingsceremonie

In de periode voorafgaand aan de sportdag, kunt u diverse activiteiten ondernemen om een opening in Olympische stijl te organiseren.

Leerlingen bereiden demonstraties voor met zang, dans, judo, showen van Griekse kleding of kleding van het land waar ze voor uitkomen, enz. De leerlingen presenteren zich met hun land door een rondje over het veld te hollen met de vlag met de naam van het land. De groepjes laten hun yell horen. Uit de luidsprekers komt Olympische muziek (bijvoorbeeld I Compani – circusmuziek van Nina Rota).

Als alle landen zich hebben gepresenteerd, komt een van de leerlingen met een Olympische fakkel binnen en ontsteekt het Olympisch vuur. De vlag wordt gehesen (ballonnen oplaten doet het ook altijd goed) en de Olympische eed wordt afgelegd. Dan kunnen de sportactiviteiten beginnen. Een centrale warming-up met muziek zorgt voor een goede sfeer en voorkomt blessures.


Afsluiting en prijsuitreiking

Het is natuurlijk prachtig als de prijswinnaars hun medaille op een echt podium krijgen uitgereikt. Voorafgaand aan de prijsuitreiking kunt u de dag ook besluiten met een gezamenlijke activiteit. Bijvoorbeeld een sponsorloop (skatetocht, marathon) waarvan de opbrengst is bestemd voor een goed doel. Dit sluit uitstekend aan bij de Olympische gedachte.

 • Het kiezen van de onderdelen
 • Oefenen van de onderdelen
 • Organisatie Indelen van landenploegen
 • Fair Play Klassement
 • Openingsceremonie
 • Afsluiting en prijsuitreiking

 • Dovnload 11.01 Kb.