Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Oman 4/4/09 – 19/4/09 Maurina De Wulf Wim De Pessemier

Dovnload 400.42 Kb.

Oman 4/4/09 – 19/4/09 Maurina De Wulf Wim De PessemierDatum07.05.2019
Grootte400.42 Kb.

Dovnload 400.42 Kb.Oman

4/4/09 – 19/4/09

Maurina De Wulf

Wim De Pessemier

Reisschema

04/4/09 - Brussel – Istanboel- Abu Dabi - Muscat

05/4/09 - Muscat – Nizwa – Ella Toraque ( benzinestation)

06/4/09 - Salalah – Mirbat – Salalah

07/4/09 - Salalah – Weg naar Jemen – Thumrayh

08/4/09 - Thumrayh – Nizwa ( geitenmarkt klein)

09/4/09 - Nizwa ( geitenmarkt groot) (souq)

10/4/09 - Nizwa – Jebel Shams – Ibri- Al rustaq

11/4/09 - Al rustaq – Wadi bani awf – Muscat – Qurayt

12/4/09 - Qurayt – Wadi Sheeb – Sur – Raz Al Jinz

13/4/09 - Raz Al Jinz ( schildpadden ) – Wahibi sands

14/4/09 - Wahibi sands – Ibra – Izki- Nizwa

15/4/09 - Nizwa – Jebel Akdar – Sinaw

16/4/09 - Sinaw ( kamelenmarkt) – Muscat

17/4/09 - Muscat –( mutrah) – As Seeb

18/4/09 - Muscat – (Mutrah)

19/4/09 - Muscat – Istanboel – Brussel
Tip: Wij hebben op die 14 dagen 5300km afgelegd. We hebben overal ruim de tijd gehad om alles te bekijken. We hebben niet het gevoel gehad dat we meer tijd nodig hadden om deze reisroute af te leggen

Mogen we ons even voorstellen.
Wij zijn Wim De Pessemier en Maurina De Wulf en zijn low budget reizigers zoals wel uit ons verslag zal blijken.

We proberen dan ook zo goedkoop mogelijk te overnachten en eten het liefst in locale restaurantjes tussen de plaatselijke bevolking.


We hebben voor deze reis enkel ons vliegtuigticket en de reservatie van de huur van onze wagen vanuit Belgie gereserveerd.
Je mag ons altijd contacteren voor meer info over Oman

Wim De Pessemier : wim.depessemier@fulladsl.be woonachtig in St Niklaas. Tel 03/776.39.75

Maurina De Wulf : maluga@skynet.be woonachtig in Brecht. Tel 03/313.58.82


Periode

Vertrokken op zaterdag 4 april 2009 t/m zondag 19 april 2009. Wij vonden dit een ideale periode om door Oman te reizen. Het is het begin van de zomer en we hadden een gemiddelde temperatuur van 37C° overdag en 30C° ’s nachts. In Salalah in het zuiden was het iets koeler.

Mei, juni en juli zijn de warmste maanden in Oman. Vanaf midden juni tot het einde van augustus is het regenseizoen in het zuiden van Oman.

Het toeristisch seizoen begint in November.
Gezondheid

Voor Oman is geen medicatie voor malaria nodig. Malaria komt niet voor in Oman. Ook een inenting tegen gele koorts is niet nodig. Het is aangeraden om een inenting te hebben tegen Hepatitis – buiktyfus en

Difterie/tetanos/polio.
Tip: Uitgebreide informatie vind je terug op de website van het Instituut voor tropische geneeskunde: www.itg.be Nationalestraat 155 B-200 Antwerpen. Tel +32 3 247.66.66 Fax +32 3 216.14.31. E-mail: Info@itg.be


Paspoort/visum
Voor Oman is een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit Oman.
Een visum is verplicht en aangekocht worden op de Seeb Internation Airport van Muscat en kost 6 OR (13€)


Vliegtickets
Wij hebben onze tickets geboekt bij Connections in St Niklaas (www.connections.be).

Wij betaalden 1318€ :2 = 659 €/pp


Gebruikte Info
Boeken: LP van 2007. De prijzen zijn achterhaald.

Boek van wim nog invullen


Website’s:
www.wegwijzer.be waar we reisverslagen hebben gedownload / afgeprint zodat we die als extra info konden meenemen.

www.visitoman.be waar we een lankaart van Oman hebben aangevraagd en die heel goed is. Op de achterkant van de landkaart staan er kleine kaartjes van de belangrijkste steden in Oman. Een echte aanrader.

Wat zit er extra in onze rugzak?


  • Een universele stekker van Groot Brittanië is nuttig als je

logeert in een hotel. Je kan ze ook kopen in de meeste

benzinestations.

- Een mes om je fruit te schillen en te snijden.

- Met onze gsm hadden we in heel Oman zonder problemen

verbinding.


  • Sandalen om door de het water van de wadi’s te kunnen wandelen


Geldzaken
1 Omaanse Rial OR = 1000Baisa

Muntstukken heb je van 5,10,25 en 50 Baisa

Je hebt briefjes van 100 en 500 baisa en ½ ,1 ,5, 10, 20 en 50 OR
Op de luchthaven kregen we voor 400€ -- 174 OR

In Nizwa kregen we voor 400€ -- 192 OR.


Wij hebben zonder problemen geld kunnen wisselen in verschillende steden. ATM’s hebben wij niet gebruikt.

Veiligheid
We hebben ons op geen enkele plaats in Oman onveilig gevoeld. Volgens onze info bestaat er bijna geen criminaliteit in Oman , maar we waren toch wel waakzaam op onze spullen en lieten ze niet zomaar onbeheerd achter. We werden door de Omanieten overal even vriendelijk ontvangen en zijn dan ook verschillende keren bij de mensen thuis uitgenodigd op fruit, dadels en koffie. We hebben ook een paar keer meegemaakt dat onze maaltijd of koffie/thee al door een Omaniet was betaald.
Hopelijk blijft de bevolking en het land zoals het is en gaat het niet ten onder aan het Toerisme. De Omanieten zijn bijzonder fier op hun gastvrijheid en stralen dan ook als we vertellen dat we zijn ontvangen op koffie, dadels en fruit.
Tijdsverschil

In de zomer Belgische tijd +2u

In de winter Belgische tijd +3u

Taal
Met Engels konden we op de meeste plaatsen ons goed verstaanbaar maken. Enkel in sommige afgelegen dorpjes verstaan ze je wat minder, maar meestal is er wel iemand in de buurt die toch Engels praat en je dan ook met plezier helpt. Wim kan ook Arabisch en kon dit dan ook flink oefenen.

Omanieten zijn ook erg geïntresseerd in waar je vandaan komt en wat je voor beroep doet. We hebben verschillende keren gewoon een babbeltje kunnen slaan met de uiterst vriendelijke bevolking. Nergens hebben we last gehad van opdringerigheid.Transport
Omdat er geen goed openbaar vervoer is in Oman hebben we gekozen om een auto te huren. De afstanden in Oman kunnen enorm zijn. Bv de weg van Muscat naar Salalah is 998km. Je komt er wel verschillende benzinestations tegen. In de buurt van sommige stations is er de mogelijkheid om te overnachten. Deze zijn heel goed aangegeven op de kaart die je kan verkrijgen op de website www.visitoman.be.

Huur van de wagen
Wij hebben hier in Belgie via de website van Thrifty www.thrifty.com een 4x4 geboekt aan de prijs van 34 OR per dag. 200km per dag waren inbegrepen en een toeslag van 0.080 OR per extra km. We hebben in totaal 5285km afgelegd.

We hebben in totaal 659 OR (1214€) betaald voor een 4x4 Nissan Patrol.


Onderweg hebben we een lekke band gehad. We hadden een telefoonnummer gekregen waar we 24/24 iemand konden bereiken in geval van pech, maar in ons geval nam er ‘s avonds na 22u niemand meer op.

‘s Morgens na 8u kregen we eindelijk iemand aan de lijn, maar dan nog op het Gsm nummer dat we in Belgie via de mail hadden gekregen. De band hebben ze zonder problemen bij het afrekenen terugbetaald. Wij vonden het personeel Trifthy niet zo vriendelijk en volgens ons was de wagen aan een onderhoud toe.


Eten en drinken
In Oman kan je heel goedkoop gaan eten. Je vind voornamelijk kip en schaap op het menu. Soms kan je ook vis eten maar waren verast dat je vis toch minder op het menu vind dan we hadden gedacht. Je merkt ook duidelijk de invloed vanuit Indie.

Oman heeft niet een typisch gerecht. Alle menu’s worden geserveerd met lekker Arabisch brood of rijst. Wij hebben altijd in de locale restaurantjes gegeten en hebben geen enkele keer problemen gehad. Koffie en thee kan je in elke coffee schop drinken. Vraag wel specifiek naar thee en koffie zonder melk, want ze vinden het normaal dat je koffie en thee met melk drinkt.


Budget

Oman is geen goedkoop land om te overnachten en een auto te huren. De bezienswaardigheden zijn goedkoop of gratis. Eten en benzine zijn heel goedkoop in Oman. 1L benzine 0.122 OR wat neerkomt om 1/5 van onze prijs.

In de totaalprijs van onze reis is letterlijk alles inbegrepen van de eerste tot de laatste OR die we hebben uitgegeven. Eten, drinken, benzine, overnachting, inkomgelden , vliegticket en huur van de wagen inbegrepen.
Totale kosten van de reis 1866€ / pp.

600€/pp hebben we uitgegeven aan eten, drinken , inkomgelden en benzine .

659€/pp voor het vliegticket.

607€/pp voor de huur van de wagen.
Enkel richtprijzen in Oman

Fles water: 0.200 Baisa (0.40€)

Koffie en thee samen: 0.300 Baisa (0.60€)

1 Liter super benzine 0.122 Baisa: (0.25€)Gaan eten in Oman vinden wij heel goedkoop. Het duurste wat wij betaald hebben voor een maaltijd voor ons beiden was 6.3 OR (12€)

Verslag van onze reis
Onze vakantie in Oman is een ongelooflijke mooie ervaring geworden, en niet alleen wat de vriendelijkheid van de Omanieten betreft maar ook en vooral de schoonheid van de natuur. Prachtige wegen ( enkel de bewegwijzering kan iets beter),mooie bergen, oneindige vergezichten. We hebben in Oman eigenlijk geen minpunt kunnen ontdekken. Enkel als low budget reiziger is het wel duur om er te overnachten. Wij hebben dan ook enkel de laatste 2 dagen in Muscat in een hotel gelogeerd. Voor de rest hebben we geslapen in onze wagen. De bedoeling was om in de tent te slapen, maar aangezien het meestal een steenwoestijn is of toch een ondergrond met keien is het niet zo evident om je tent op te zetten. De enige plaats waar wij de tent rechtgezet hebben is in de Wahibi Sands maar door de hevige wind hebben we ze ook daar opnieuw afgebroken en in de wagen overnacht.


Zaterdag 4 april 2009


Brussel – Istanbul

We zijn in Brussel opgestegen en hadden een tussenlanding van 8uren in Istanbul. We wisten niet op voorhand of we uit de transitzone zouden mogen, maar gelukkig was dat geen probleem. Na de aanschaf van een visum van 10€ , de Metro genomen naar Aksaray en daar overgestapt op de Metro naar Sulthanamet.

We hebben +/- 5u om Istanbul te bezien. Eerst naar de Blauwe Moskee.Prachtig! Rechttegenover: de Aya Sofia: ook een moskee maar vroeger een Kerk geweest. In heel Istanbul zie je de minaretjes van de moskeeën, wat ik persoonlijk een heel mooi zicht vind. We zijn naar de brug over de Bosporus gewandeld en hebben er een broodje met vers gevangen en gebakken vis gegeten. Keilekker. Op de brug staan al de vissers naast elkaar wat wel een leuk beeld oplevert. We hebben ook nog de Egyptische bazaar en de Souq kunnen bezoeken.


Bezienswaardigheden:

Blauwe moskee ****

Aya Sofia ****

Brug over de Bosporus ***

Vismarktje aan de overkant van het water ***

Egyptische bazaar ****

Souq ****

Kosten in Istanboel:

Visum 10€

Tramticket: per tramrit 1.4 YL

Broodje met vis 4 YL

Biertje 6 YL

Fanta 5YL

De tijd om van de luchthaven tot in het centrum van de stad te komen bedraagt ongeveer 45min.


Zondag 5 April 2009
Istanboel – Abu Dabi – Muscat

Om 7u10 Omaanse tijd ( +2u ) geland. Vlot onze Visa ( +/- 14€) bekomen en onze auto afgehaald bij Thrifty. De man aan het loket vonden wij nogal nors, en ook de uitleg over de wagen vonden wij maar pover.

Op weg naar Salalah. Je komt verschillende tankstations tegen tussen Adam en Salalah, maar er zijn er maar drie waar je de mogelijkheid hebt om in de nabijheid te overnachten. De wegen zijn perfect aangelegd. De uitgestrektheid van de steenwoestijn doet mij toch wel stil worden. Er is eigenlijk niets te zien en toch geraak je niet uitgekeken. Ook het fenomeen van de fata morgana op de weg is een unieke ervaring. Op sommige plaatsen komen we ook kamelen tegen. De borden langs de weg waarschuwen je er dan ook voor.

We besluiten bij valavond toch maar te stoppen aan een plaatselijk tankstation, Ella Touraque, waar het bijhorende restaurantje Passenger Line heet. We willen zoveel mogelijk in de plaatselijke restaurantjes eten. In die restaurant werd ons eten betaald door een vriendelijke Omaniet want we zijn te gast in zijn land. Een eerste staaltje van Arabische gastvrijheid. Het eten smaakt nu nog beter. We aten kip tandoori en gebakken ei met tomaat en brood. Hier overnachten we voor de eerste keer in de wagen en al goed dat we de tent niet hebben opgezet want het begint toch wel serieus te waaien. Een fenomeen wat we nog dikwijls s’avonds zullen ondervinden.Maandag 6 april 2009
Salalah – Mirbat – Salalah
Genietend van een prachtige zonsopgang ontbeten we het buitenterras van een restaurant. We verlaten de woestijn en rijden eventjes door de bergen om zo Salalah te bereiken. Salalah is een mooie groene stad. Wellicht nog groener na het regenseizoen. Bij het binnenrijden van Salalah komen we voorbij een nieuwe moskee die ze nog aan het bouwen zijn.Je kan nu al vermoeden dat het een pracht van een moskee wordt. Alles is en gebouwd in marmer. We beslissen om ineens door te rijden naar Mirbat op ongeveer een 100 km van Salalah. We zagen er ook de eerst zandduinen van onze vakantie. Onderweg zijn we gestopt in de Wadi Darbat, een mooie wadi waar de Omanieten komen picknicken. Je vind er veel kamelen..

We lezen in de Lp dat er onderweg een Unesco erfgoed is , een ruïne van een stadje op de wierrook route. De toegang bedraagt 1 OR per wagen ongeacht het aantal passagiers. We rijden eerst even tot aan de kust en willen op het strand onze 4x4 uittesten. Maar hier rijden we onherroepelijk vast. Wim is al lopend de ongeveer 3km teruggelopen om hulp te gaan zoeken. Gelukkig vonden we iemand bereid om ons te helpen. Maar we moeten toch serieus de wagen uitgraven wil die chauffeur de wagen vrij krijgen. Reizen is altijd een beetje avontuur, niet?

Eigenlijk sluit het domein om 17u , maar we mogen toch nog snel even de ruines gaan bekijken.

Nadien rijden we terug naar Salalah en parkeren onze wagen op de kleine parking aan de souq. We wandelen door de souq van Salalah. We slapen in de wagen op het strand.


Bezienswaardigheden:
Mirbat *** Het staat aangegeven juist voorbij Talaq op de weg Salalah - Mirbat

Unesco erfgoed ** 1 OR per wagen, ongeacht het aantal inzittende

Wadi Darbat ***

Eten
Musharaf Al Dira restaurant: AL Bahri Street aan het strand.
Mutton Biriyani met rijst 1 OR

Chicken Biriyani met rijst 1 OR

2 x sla mixed special 0.5 Baisa per stuk

2 vers geperst fruitsap 0.400 Baisa per glasDinsdag 7 April 2009
Salalah – Jemen – Thumrayh

We ontbijten en drinken nog een koffie Bij het verlaten van het restaurant zitten we op de plaatselijke groenten- en fruitmarkt. Daarnaast zitten een paar Omanieten die wapens verkopen. Wim heeft hier een kanjar gekocht. Onderhandelen en afdingen op de prijs is echt zijn ding. Hier kan ik nog wat van leren!!!!

Vandaag willen we tot de grens met Jemen rijden of toch in ieder geval zien hoever we geraken.

We zijn nog maar pas onderweg en komen al kamelen tegen. Vandaag zullen we de meeste kamelen gedurende heel onze reis zien. Het zijn toch zo prachtige dieren en dat ze hier dan nog eens de vrijheid hebben om te gaan en staan waar ze willen. Super! We stoppen dan ook meerdere keren om ze te fotograferen. Tijdens zo een stop langs de kustweg. Zien we op 50 meter in de zee dolfijnen in de golven van de spelen. Wat een toeval dat je die dieren zo dichtbij de kust ziet. Onze vakantie kan al niet meer stuk; mijn passie zijn dolfijnen en Wim’s passie zijn kamelen,al moet ik eerlijk bekennen dat die kamelen me toch ook wel kunnen bekoren.

De weg naar Jemen staat beschreven als een mooie weg tussen de bergen wat we enkel maar beamen. Soms zijn de wegen zeer steil maar nergens is er gevaar. De bergen zijn in heel Oman heel ruw maar toch o zo prachtig. Met al die verschillende steenlagen over elkaar lijken ze wel vanuit de grond omhoog geduwd.

Na ongeveer een 60 km komen we een eerste legerpost tegen. Onze passen worden gecontroleerd en we mogen zonder problemen verder rijden. Hier waren andere reizigers al moeten stoppen. Dus we geraken toch al dichter bij Jemen. Weer rijden we door een schitterend landschap . Na ongeveer 50km een tweede legerpost. Hier vreesden we rechtsomkeer te moeten maken. Maar nee ook deze keer moeten we ook het papier van de wagen tonen en opnieuw mogen we verder. We stoppen in één van de plaatselijk dorpje. Het is middagpauze in de school en net zoals hier lopen alle leerlingen de straat over naar het snoepwinkeltje. Eens ze ons zien, komen ze allemaal rond ons staan en waren enorm gefascineerd door mijn blauwe ogen. Ze praten redelijk goed engels en ik mag van hen zonder problemen een foto nemen. Maar als ook Wim zijn camera bovenhaalt gaan ze allemaal op de loop. We zullen op onze verdere reis het meermaals meemaken dat ik zonder problemen mensen kan fotograferen en dat de mensen op de loop gaan als Wim een foto wil nemen. Waaraan zou dat liggen??? We worden door de kinderen uitgenodigd in de school en moeten kennis komen maken met hun lerares engels. De directrice nodigt ons uit op koffie en thee. Wij de bezienswaardigheid en het gespreksonderwerp van de dag. Elke leerkracht is wel eens komen kijken wie die twee blanken in het kantoortje van de directrice wel zijn. We vragen hoever de grens van Jemen nog verwijderd is en de juf engels vertelt ons dat we nog ongeveer een 500m van de grens verwijdert zijn. Gelukkig is zij juf engels en geen juf wiskunde want die 500m blijkt nog 20km te zijn. En dan staan we effectief aan de grenspost van Jemen. Het is ons gelukt. Na onze picnick terug naar Salalah wat toch ongeveer een 140km is. Onze benzinetank geraakt stilletjesaan leeg en we zien op de landkaart dat er een tankstation is in Rakhyut e,en 23km van de hoofdweg af. Wij rijden ernaartoe en je kan het al raden: er is helemaal geen tankstation en nu geraakt onze benzine toch wel echt op. Een voorbijganger wijst ons een huis aan, waar iemand grote biddons van 200 L benzine heeft staan. Onze tank wordt gevuld en zo kunnen we onze weg verder zetten. In Al Muqsail bezoeken we nog de blowholes: je hoort in de gaten van de rotsen het water klotsen en af en toe komt er dan een fontein uit de blowholes. Leuk om te zien.

We kunnen de weg naar Jemen echt wel aanraden. Het is een mooie onderhouden weg, met mooie vergezichten en wat voelt een mens zich toch klein tussen die enorme bergen.

. Na het avondeten besluiten we om nog door te rijden naar het eerste tankstation van de woestijn in Thumrayh en overnachten daar, zodat we morgen direct kunnen verder rijden.
Bezienswaardigheden:
De weg naar Jemen ****

Blowholes ****Eten
2 x Mouton marsala met rijst en 2 coca cola’s voor 2.3 OR

Enige locale restaurantje op de kleine parking tegenover de souqWoensdag 8 April 2009
Thumrayh – Shisr – Nizwa
Vandaag rijden we terug naar Nizwa, opnieuw 998 km. We hebben gelezen dat er in Shisr een Unesco werelderfgoed is en aangezien we de tijd hebben beslissen we om er toch maar naartoe te rijden +/- een 100km over en weer. Je rijdt het Empty Quarter in en het is echt een leeg kwartier. Zo ver je kan zien , zie je enkel een kameel die de baan oversteekt /. De weg ernaartoe is een offroadweg maar ook zonder 4x4 perfect doenbaar. Het dorpje en het werelderfgoed stellen niet zoveel voor. We vonden het niet de moeite waard.

Rond 18u komen we aan in Nizwa. We wandelen nog even door de souq en kopen hier onze postkaartjes. Voor 28 kaartjes met bijbehorende zegels betalen we 70 OR.

Als avondeten proeven we de traditionele keuken in het Bin Atique restaurant. Het is een heel gezellig restaurantje waar je in aparte kamertjes op de grond zit. Een echte aanrader.
Bezienswaardigheden:
Sishr*

Souq van Nizwa****


Eten
Bin Atique Restaurant: staat vermeld in de Lp , er is geen adres van maar als je met je rug naar de souq staat en je ziet een grote brug, dan ligt het links van de droge rivierbedding op weg naar de brug

Humus, Mouton masala, Sla, ei met tomaat, 2 maal vers geperst fruitsap voor 6.3 Or ( 13€)

Een aanrader om hier met het warme weer te drinken Limoen met munt juice. Vers geperst limoensap met munt en een beetje suiker. Lekker


Donderdag 9 April 2009
Nizwa en omgeving
Vandaag willen we Nizwa en omgeving verkennen. We beginnen met de kleine geitenmarkt op het ronde pleintje links naast de souq. Echt iets wat je moet gezien hebben. De Omanieten komen er hun geiten verkopen aan de bevolking. Maar het is de ideale plaats om de bevolking bezig te zien. Je ziet groot en klein bezig kopen en verkopen van de geiten. De plaats waar je echt mooie foto’s van de bevolking zelf kan maken.

Na de geitenmarkt bezoeken we het Fort van Nizwa. Een mooi gerestaureerd fort midden in het centrum naast de moskee en de souq. Je hebt er een prachtig zicht over Nizwa. De moskee ernaast met de blauwe koepel en minaret is schitterend. De souq is in de vorm van het fort gebouwd wat een mooi beeld oplevert , precies of het hoort bij het fort.

Rond 11u rijden we naar Bahla, het pottenbakkers dorpje. Ook dit dorp heeft een prachtig fort maar ze zijn het nog aan het restaureren en we kunnen het niet bezoeken. We wandelen door het dorp op zoek naar de pottenbakkers en vinden er per toeval 1. Het dorpje is gezellig om door te wandelen en onze benen strekken na de afgelopen dagen in de wagen te hebben doorgebracht. In de namiddag willen we de Al Hota Cave bezoeken , maar door een overstroming kunnen we er niet in want ze moeten ze terug bezoekwaardig maken. Op naar Wadi Gull dan, een leuke ervaring om met de wagen door de rivierbedding te rijden. Voor de Omanieten is het een picknickplaats.

In Al Hamra volgen we de borden met Misfat al Abryeen. Het is een dorpje dat in Jemenitische stijl is gebouwen. We zien het eerst van de overkant van de valei en het oogt schitterend. Hoe het dorpje tegen de flank van de berg ligt met daarvoor een palmerie. Gewoon een plaatje en verschillende foto’s waardig. We rijden tot in het dorpje en komen andere toeristen tegen die ons vertellen dat je een wondermooie maar zware wandeling kan doen, door het dorpje tot in de kloof ernaast. Spijtig genoeg is het al 17u en bijna donker, dus kunnen we deze wandeling hier enkel maar vermelden. We hebben gezien dat de wandeling is aangegeven zodat je ze gemakkelijk kan volgen. Deze toeristen hadden er toch dik 4u over gedaan.

We rijden terug naar Nizwa maar worden onderweg eerst nog door Omanieten thuis uitgenodigd voor fruit, dadels en koffie. Nu moeten we toch wel echt terug op weg of we geraken voor het donker niet meer terug in Nizwa en in het donker rijden vinden we toch een beetje te riskant hier in de bergen.

Bezienswaardigheden:
Souq van Nizwa *****

Geitenmarkt *****+

Fort van Nizwa **** 0.500 Baisa pp inkom

Bahla ***

Wadi Gull ****

Misfat al Abryeen ****


Eten
Al Zuhul Restaurantje ( zie LP) waar we veel locals en toeristen zien zitten. Een shoarma en kebab restaurantje waar je ook andere menu’s kan krijgen. Het is gelegen over de Parking van Nizwa als je met je rug naar de souq staat.

Shoarma van kip + Mouton masala + 2 lemon mint met sla en brood voor 3.3 Or ( 7€)Vrijdag 10 April 2009
Nizwa – Jebel Shams – Rustaq
Gisteravond bij het uitstappen van de wagen een platte band. Dadelijk zijn er 4 jonge Omanieten die ons helpen met de band te verwisselen, we hebben er zelf niets aan mogen doen. We proberen het nummer te bereiken dat we van Trifty gekregen hebben en waar we 24/24 iemand kunnen bereiken. Maar er word niet opgenomen.???? De Omanieten willen niets voor hun hulp. Ze vertellen ons ook waar we de vandaag ons band kunnen repareren in Firq. Maar vandaag is het vrijdag en dat is een zondag in de Moslim wereld. Ik probeer nogmaals te telefoneren naar Trifty en ik kan iemand bereiken op het gsm nummer dat ze ons via mail hebben toegezonden bij de reservatie hier in Belgie. Op het ander nummer nog steeds geen gehoor. Omdat het nog vroeg is gaan we de geitenmarkt nogmaals bezoeken. We kunnen het iedereen aanraden. Die van gisteren was maar een kleintje, de mensenmassa is nu veel groter en nog meer geiten. Het is een echte beleving. We geraken er niet uitgekeken en over uitgepraat. Tegen 8u rijden we naar Firq waar er zonder problemen een nieuwe band op onze wagen word gelegd (58 OR)

Met een gerust hart vertrekken we terug richting Bahla en Al Hamra om naar de Jebel Shams te rijden. De hoogste berg van Oman. We rijden zoals aangegeven op de kaart tot we op een off road weg komen en blijven rijden tot we boven zijn. Hier zie je dus de Grand Canyon van Oman. Wat een uitzicht en wat een diepte waar je in kan kijken. Gelukkig hebben we geen hoogtevrees. Je vind de Jebel Shams op +/- 40 km van AL Hamra.

We willen via Hatt naar Al Rustaq rijden, maar vinden nergens de weg die we nodig hebben. Na enige tijd zoeken beslissen we dan maar om rond te rijden via Ibri naar Rustaq. We rijden weerom door een prachtig stukje natuur. Bij het binnenrijden van Rustaq hebebn we een serieuze verkeersopstopping. Blijkt dat er in de bergen een hevige regenbui is geweest en dat al dat water dus door de Wadi naar beneden spoelt. Nu kunnen we ons voorstellen wat het moet zijn tijdens het regenseizoen “ De Kareef “. Het water staat toch een dikke 20cm op de baan en we kunnen er gelukkig stapvoets doorrijden. Rustaq ziet er op het eerste gezicht een mooi stadje uit, maar we zullen daarna merken dat het wel een leuk dorpje is maar dat er heeeeeeeeel veeeeeel Pakistani en Indiers rondlopen. Hier voel ik me als vrouw bekeken. Ik ben blij dat Wim bij mij is want ik weet niet of ik me anders gerust zou voelen. Niet dat ik nu een onveilig gevoel heb. Maar door zoveel mannen aangestaard worden vind ik toch van het goede iets teveel.

Bezienswaardigheden:
Geitenmarkt op vrijdag *****+

Jebel Shams *****

Route via Ibri naar Al Rustaq ****

Al rustaq ***


Eten
In de hoofdstraat van Al Rustaq in het Pink Corner Restaurant.

Mouton met gebakken rijst

Kip met gebakken rijst

2 x lemon mint

Een koffie en thee

5.6 OR (11€)
Zaterdag 11 April 2009
Rustaq – Wadi Bani Awf – Nakhal – via Muscat naar Qurayat

Vanmorgend rijden we de Wadi Bani Awf in. Volgens een reisverslag en de LP de moeite waard. Wel dat is het inderdaad. In de Wadi leven mensen in dorpjes en we hebben weeral een tof contact met de bevolking. We hebben ook een leuke tijd met een paar kinderen die heel blij zijn met een koek die we hun geven. We rijden er toch een 3u in rond. In de Wadi vinden we dan wel de afslag naar Hatt waar we gisteren van de andere kant van de bergen naar op zoek waren. We ondervinden wel meer in Oman dat de signalisatie te wensen over laat en dat je soms een bestemming maar kan bereiken als je het van één bepaalde kant zoekt.

Wadi bani Awf ligt op ongeveer 11km van Al Rustaq het is een echte aanrader, we hebben hier wel onze 4x4 aangezet.

Onze weg verder gezet naar Nakhal. Hier bezoeken we het fort, het is kleiner dan dat van Nizwa maar toch ook een bezoekje waard. De inkom bedraagt 0.500 Baisa per persoon. We hebben gelezen in de LP dat er verder in het dorpje een Hot spring zou zijn. We rijden het dorpje door en komen weer aan een Wadi en we lopen door het warme water tot aan de bron. Frisser water met een buitentemperatuur van om en bij de 42 graden had welkom geweest. Sommige poelen zijn behoorlijk diep en dienen bij de plaatselijke bevolking als wasplaats en douche.

We rijden verder via Muscat naar Qurayat. We moeten wel zeggen dat ze in Oman iets kennen van ronde punten Roundabouts genaamd. Deze hebben ook allemaal een naam zodat het gemakkelijk is om op de kaart je weg te vinden. De benaming staat ook aangegeven op de borden boven de weg.
Routebeschrijving van Nakhal naar Qurayat.

Neem de weg richting Muscat. Rij tot aan de roundabout met de klok, volg richting Muscat . Na de tweede roundabout volg je Ruwi op de Al Rwuatayah R/A. Bij de volgende R/A Wadi Aday genaamd volg je de borden met Qurayat want van daaraf staat het aangegeven.
Bezienswaardigheden:
Wadi Bani Awf ****

Fort van Nakhal **** 0.500 Baisa inkom

Qurayat ****

Eten
We eten in een restaurantje aan de vissouq van Qurayat. Je kan het niet missen er is er maar 1.

2 x Kingfish met rijst en sla

1 lemen mint en 1 mango juice

Een fles water van 1.5L

Koffie en thee

Voor 4.7 OR (9.5€)Zondag 12 April 2009

Qurayat – Wadi Shab – Sur – Ras al Jinz
Als je deze weg neemt kan je vanaf Qurayat naar Dabab rijden en zo via de kustweg naar Sur rijden. Of je die kustweg nog lang gaat kunnen rijden is ons een vraagteken. Er is een grote nieuwe 2 vaksbaan aangelegd. We komen daar Toll stations tegen. Ze zijn nog niet in gebruik.

Na enig zoekwerk vinden we Wadi Shab. Je moet er voor een afslag nemen op de grote baan. Staat aangegeven met borden en dan moet je rijden tot je onder de brug van die grote baan kan rijden. Je kan er je wagen parkeren , want deze Wadi moet je te voet doen. We wandelen toch al snel een 3u30 rond in deze Wadi. Ik neem zelfs een duikje in het koele water. Je kan een pad volgen en zelfs als je denkt over die rotsen geraak ik niet verder is er toch nog een weggetje. Het weggetje is een beetje aangelegd met beton tussen de keien. Soms is het ff zoeken, maar je kan niet verkeerd lopen. Het is de wandeling meer dan waard. Je moet echt niet ver in de Wadi om al de eerste waterpoelen tegen te komen. In de namiddag rijden we naar Sur. Het ziet er een gezellig stadje uit. We hebben gelezen dat het vuil zou zijn, maar daar hebben wij absoluut niets van gemerkt. We vragen de weg naar de Boot Factory en een Omaniet stapt gewoon in zijn wagen en rijd er ons naartoe. Hij begeleid ons door Sur en we worden weeral uitgenodigd bij hem thuis. Eigenlijk hebben we niet zoveel tijd over, maar we willen die vriendelijkheid absoluut niet afslaan. Na ons bezoekje rijden we verder naar Ras al Jinz want we willen naar de schildpadden gaan kijken die aan land komen om hun eitjes te leggen. We willen er vanavond om 21u nog bij zijn . Je rijd in Ras al Jinz tot je niet verder kan, je komt uit op een hotel dat echt tussen twee bergflanken is gebouwd. De sessie van s’avonds is volgeboekt maar we kunnen er morgenvroeg om 4u nog bij. Ze laten maar 100 personenen tegelijk op het strand. We schrijven ons in maar mogen nog niet betalen,morgenvroeg gaat er eerst iemand kijken of er wel een schildpad en als er zijn, mogen we pas betalen.

We rijden terug tot het vorige dorpje en eten daar in een plaatselijk restaurantje en drinken daarna nog een koffie en thee in de enige coffee shop die je vind op je linkerkant op weg naar Raz al Jinz.
Bezienwaardigheden:

Kustweg : offroad ****

Wadi Shab *****+ voor ons de mooiste wadi

Sur *****

Ras al Jinz : het dorpje ***
Eten:
Ras al –Hadd :main street

Tiwit Restautant:

2x kip byriani met rijst, 2x sla en een fles water van 1.5L 3.5 OR ( 7€)


Maandag 13 April 2009
Ras al Jinz – Wadi bani kalid – Wahibi sands
Om 3u15 loopt onze wekker af.. We gaan het hotel binnen en zijn met +/- 40 toeristen. Om klokslag 4u komt er een gids naar ons toe en verteld dat er 1 schildpad haar nest aan het dichtgooien is maar dat ze nog aan het kijken zijn of er nog andere schildpadden zijn. We hebben geluk en er is er juist 1 een nest aan het graven. We moeten even wachten tot ze begint met eitjes leggen en dan mogen we in groep van 5 personen ernaar gaan kijken. Er word ons wel gevraagd om niet in het gezichtsveld van de schildpad te lopen en om geen flits te gebruiken. Kwestie om de schildpad niet te storen.

Nadat de schildpad haar eitjes heeft gelegd, dicht ze de put maar maakt ze in tussentijd een andere put om zo de vos te misleiden, en gaat ze terug naar zee. Omdat we zo vroeg op de dag zijn, kunnen we profiteren om er foto’s van te maken met de opkomende zon. We zien ook 1 kleintje dat uit het ei is gekropen en zich een weg zoekt naar de zee, eentje is er doodgebeten door de vos, die we ook hebben zien lopen. Toch wel een emotionele ervaring.

Rond 7u30 gaan we terug op weg naar de wagen. We rijden door op zoek naar de wadi bani khalid . Weer een mooie wadi waar ik een plons neem in één van de waterpoelen, maar deze is toch al meer op de toeristen toegelegd. We wandelen verder tot we aan den rustiger deel komen. Hier zien we salamanders tussen de stenen wegkruipen. Na mijn verfrissende duik, rijden we verder naar de Wahibi Sands. De zandwoestijn en we zouden graag een dag of 2 met behulp van kamelen door die woestijn trekken. We vragen info maar dat word niet georganiseerd. Je kan enkel een uurtje op een kameel rijden. We vragen dan om met een chauffeur door de woestijn te rijden, en het komt op 35OR maar als we voorstellen om een chauffeur met onze eigen wagen te laten rijden is het nog 20 OR. We spreken af om morgenvroeg dan eerst met de kameel te gaan rijden. Dit Kamp vinden wij een tegenvaller, het kamp heeft in onze ogen meer weg van een paar hutjes in een Afrikaans land, dan een kamp in een woestijn. We zouden liever gezien hebben dat het kamp bestond uit tenten. Om de zonsondergang te zien, besluiten we om de zandduinen op te gaan. Het word een hele klim, maar ik geraak boven. Het zandstappen is zwaar maar het uitzicht beloond de moeite. Spijtig genoeg hebben we wolken , maar ook dat geeft mooie foto’s. Wat wij te voet doen , doen andere met hun jeep. Wij voelen ons toch een stuk sportiever.

Bezienswaardigheden:
Ras Al Jinz: de schildpadden *****+ 3 OR pp

Wadi bani khalid : ****

Wahibi sands *****

De accommodatie in de wahibi sands vinden wij veel te duur *


Eten:
Je kan voor 3 OR per persoon in het kamp mee eten van een avondbuffet . Heel lekker en je mag gratis, koffie, thee en water drinken en dadels eten zoveel je maar wil. Over dit buffet kunnen we enkel maar positief zijn.


Dinsdag 14 April 2009
Wahibi sands – Ibra – Izki - Nizwa

Als we ‘s morgens wakker worden, komen de bedouïne vrouwen met de kamelen aangewandeld. We vragen aan de dames persoonlijk wat het kost om 1uurtje met de kamelen door de woestijn te wandelen en krijgen als antwoord dat het 5 OR is. De informant van het kamp vertelde ons gisteravond dat het 10OR zou zijn .

We spreken met die dames af dat we tegen 8u een ritje willen maken Tegen dat we aan ons avontuurtje willen beginnen blijkt dat de dames toch 10 OR moeten vragen. De informant van het kamp verteld ons dat we ze verkeerd verstaan hebben en dat het niet 5 OR was maar dat de kameel 5jaar oud zou zijn ????

Wij hebben al direct door dat het gewoon vastgesteld prijzen zijn en dat die dames er niet onder mogen gaan. Eens we op weg zijn, vragen we aan de dame hoe oud de kameel is en hij blijkt 10jaar te zijn.!!!!! Ik vind het toch wel spijtig dat we zo geen 2 dagen door de woestijn kunnen trekken, want het is heel leuk en ontspannend. Er gaat zo een rust uit van de woestijn die ik hier eigenlijk moeilijk kan beschrijven. Maar de woestijn heeft toch al wel een deel van mijn hart gestolen. De uitgestrektheid waar ik niet op uitgekeken raak. Ik zei altijd dat het : “ zand met hopen is en hopen met zand” maar als er iemand dat nog eens zegt zal ik mijn visie eens geven van een woestijn. De kleurenpracht en het weinige leven dat erin is is gewoon schitterend.

Na een uurtje begint ons tweede avontuur, met een chauffeur door de woestijn. Dit is toch wel een hele ervaring. We moeten ons af en toe wel heel goed vasthouden zo schuin rijd die chauffeur over en langs die duinen. Maar we zijn toch blij dat we het zelf niet gereden hebben maar een chauffeur hebben ingehuurd.
Wij hebben niet zo een goed gevoel bij dit dessert camp .We zouden iedereen aanraden om tot daar te rijden en dan te vragen of ze je naar het volgende kamp kunnen rijden dat midden in de woestijn ligt.

De info die we kregen wat maar povertjes en bovendien klopten de prijzen niet. Na onze rit met de chauffeur hebben we met Anthony kunnen spreken, een blanke zuid afrikaan die er nu als vrijwilliger werkt maar hoopt van binnen afzienbare tijd manager te worden van het kamp. Hij geeft eerlijk toe dat de prijzen schandalig hoog zijn , maar dat die vastgelegd zijn vanuit Muscat en dat ze daar zelf niets aan kunnen veranderen. Hij hoopt van in de toekomst er toch iets aan te kunnen veranderen en ook meer te kunnen organiseren in de woestijn zelf, buiten enkel een kamelenrit en een ritje met een chauffeur.

Prijzen overnachting

Al Arees camp: de bewegwijzering staat van op de grote baan aangegeven. Eerst een asfalt weg dan een offroad weg en als laatste een klein stukje met zand.

Hutje met eigen badkamer 50 R per nacht ( +/- 100€)

Hutje met gemeenschappelijke badkamer 40 OR per nacht ( +/- 80€)

Hierbij is wel avondeten en zoveel koffie, thee, water en dadels als je wil en kan eten en drinken inbegrepen.

Wij hebben er enkel maar moeten betalen voor het avondeten wat 3 OR pp was.


Na onze toch wel korte kennismaking met de Wahibi sands hebben we ineens 1.5dag over op ons reisschema en moeten we dus eventjes ons reisplan bijsturen. We lezen wat in de LP en besluiten terug richting Nizwa te rijden en daar dan morgen toch de Jebel Akdhar op te rijden.
Bezienswaardigheden:
Kamelenrit ****

Rijden door de woestijn *****


Eten

Bin atique restaurant

Gelegen in het straatje naast de uitgedroogde rivierbedding naast de kleine parking van Nizwa, er staan bordjes met de naam op vermeld

Kingfisch met rijst: 2 OR

Mouton masala met brood : 1.8 OR

2 lemon juice met munt: 0.800Baisa
Woensdag 15 April 2009
Nizwa – Jebel Akdhar – Sinaw

Vanuit Nizwa op weg naar Birkat al Mouz waar we de afslag vinden naar de Jebel Akdhar. Aan het begin van de steile klim word onze wagen gecontroleerd of hij wel in 4x4 staat, onze nummerplaat en rijbewijs worden opgeschreven en we mogen op weg. Het is gewoon prachtig, in de LP staat dat je 2 dagen nodig hebt om alles gezien te hebben en dat kunnen we gerust geloven. Wij volgen de de borden met Seeq op.We bezoeken het ene dorpje na het andere, allemaal even pittoresk. Sommige dorpjes rijden we niet in maar gaan we te voet omdat de weg ernaartoe toch wel heel steil is. En met zo een grote wagen als een Nissan Patrol is het niet altijd even evident om er te draaien of om achteruit terug te rijden. We volgen de borden met Wadi Bani Habib, rijden tot we niet verder kunnen en gaan een eindje wandelen. We wandelen tussen de Guave plantages en komen zo bij een verlaten dorpje terecht. Hier is de tijd wel blijven stilstaan.

Nu volgt ons enkel nog de steile afdaling, en we rijden toch maar heel rustig naar beneden. Ik ben redelijk steile wegen gewoon van in Zwitserland maar deze zijn toch nog steiler.

Neem in Birkat al Mouz even de tijd om door het vervallen oude stadje te wandelen, het zou meer dan 100jaar oud zijn. We hebben in de huisjes zelf nog muurschilderingen gevonden. We vervolgen onze weg naar Muscat en stoppen onderweg in AL Mudaybi en wandelen even door het dorpje en weer worden we door de lokale bevolking uitgenodigd om koffie te komen drinken. Dat houd in dat we appels, appelsienen, watermeloen, popkorn dadels en koffie krijgen.

Na afloop rijden we door naar Sinaw, waar er morgenvroeg een kamelenmarkt zou zijn.
Bezienswaardigheden:
Jebel Akdhar *****+

Birkat al mouz ****Donderdag 16 April 2009
Sinaw – Muscat – Mutrah
‘S Morgens vroeg zijn we al op pad op de kamelenmarkt maar eigenlijk zijn we nog net iets te vroeg. We gaan nog even een koffie en thee drinken en dan zien we ze met de kamelen komen aanrijden. De kamelen worden vervoerd in een pick-up en zijn daarin vastgebonden. Ze worden dan met verschillende personen uit die pick-up gehaald en bij de andere kamelen gezet. Het is geen grote markt maar toch weer heel gezellig. We nemen natuurlijk ook weer hier de nodige foto’s. Zo een marktje is echt wel ons ding, we zouden er uren kunnen rondlopen. We rijden via Bidbid naar Muscat en rijden ineens door naar Mutrah wat aan een haven ligt. We gaan eerst kijken in het AL Fanar Hotel voor een kamer . 20 OR voor een kamer die er volgens ons niet zo heel fris uitziet en we gaan eerst toch maar eens kijken aan de overkant van de straat naar het AL Naseem hotel. Ook 20 OR voor twee persoonskamer maar al een pak netter en frisser dan het vorig hotel. Dan is onze keuze ook vlug gemaakt en we krijgen een kamer met zicht op de haven. 

Na onze bagage uit de wagen gehaald hebben, wandelen we langs de cornische en in de souq. Maar aangezien we daar morgen ook nog de tijd voor hebben rijden we naar de grote wierrook brander op het einde van de cornische. Leuk om te zien We gaan vandaag vroeg slapen want onze reis begint toch wel in onze kleren te kruipen en een goede nachtrust zal deugd doen.
Bezienswaardigheden
Kamelenmarkt in Sinwaw *****

Cornische Mutrah ****

Souq *****

Wierrookbrander ***Eten
We lezen in de Lp dat er ook hier in Muscat een Bin atique restaurant zou zijn. We vinden het wel op het plan, maar vinden het met de beste wil van de wereld niet en eten dan maar in een lekker restaurantje in het midden van de Al Khuwair wijk .Hier vind je zoveel restaurantjes dat je er zeker wel ééntje naar je gading vindt.

Mouton Masala met Brood, Beef Biriany met rijst, sla, humus, 2 Lemon mint juice en een fles water van 1.5 L voor 4 OR ( 8.5€)


Slapen:
Al Naseem Hotel****

Cornische van Mutrah.

20 OR (+/-40€)voor een tweepersoonskamer met eigen badkamer. Twee éénpersoonsbedden met zicht op de haven

3 OR pp voor het ontbijt. Het welke bestaat uit 3 sneden getoast brood, gebakken ei, confituur, koffie of thee en fruitsap. Voor ons voldoende om een dag mee te beginnen.Vrijdag 17 April 2009
Mutrah – Muscat – As seeb
We wandelen eerst naar de vis–souq en de aanlegsteiger waar we de vissers kunnen gade slaan. Het geeft altijd een zeker bedrijvigheid zo een vis – souq. Nadien wandelen we de eerst de cornich helemaal af. En we besluiten om met de wagen tot aan het paleis van Sultan Qaboos te rijden. Zo gezegd zo gedaan. Wat een prachtig domein. Je kan tot aan zijn voordeur wandelen zonder dat je gecontroleerd word. Volgens een toch toevallige bewaker die we tegenkomen,is hij in het paleis aanwezig want de vlag wappert bovenaan de vlaggenstok. Je kan helemaal rond het paleis wandelen en zo kom je aan de haven voor zijn deur

In de namiddag besluiten we om naar de Grand Sultan Qaboos moskee te rijden die hij aan de natie geschonken heeft voor zijn 30e verjaardag. Wat een prachtmoskee aan de buitenkant toch al. We moeten echter voor onverrichte zaken terugkeren. Als vrouw moet ik een hoofddoek dragen en mijn armen en benen moeten helemaal bedekt zijn. Wim mag als “ moslim” binnen, maar moet toch alles uit de kast halen om te bewijzen dat hij moslim is. Althans leerling moslim.

Hij neemt mijn foto toestel mee zodat ik toch een idee heb van hoe de moskee er van binnen uitziet. Omdat het vandaag zondag is in de moslim wereld is de moskee niet geopend voor bezoekers

We besluiten om morgen terug te keren, zodat ik mits de juiste kleren aan toch ook de moskee kan bezoeken. Het moet een pracht exemplaar zijn.

Omdat het nog te vroeg is om de wagen al op de luchthaven af te leveren, rijden we nog eventjes door naar Al Seeb eventjes buiten Muscat. Eigenlijk kan je de moeite van de rit besparen want het is niet zo denderend.

Tegen 18u naar de luchthaven om de Jeep terug aan Trifty te overhandigen. De Omaniet aan het loket moet eerst eventjes bellen om zichzelf in te dekken om de nieuwe autoband terug te betalen, maar dit word dan ook zonder problemen geregeld. Als ik vermeld dat we geprobeerd hebben om het nummer te bellen dat hij ons gegeven had en dat normaal gezien 24/24 bereikbaar was, dan word het weggelachen en ik krijg er geen antwoord op.

We kunnen met een bus terug naar Mutrah, die moet je nemen aan de overkant van de autoweg, je kan deze oversteken door middel van een voetgangersbrug die ze erover gemaakt hebben. We moeten wel eerst tot Ruwi rijden en dan overstappen op een ander busje. Het zijn gewoon kleine busjes voor een man of 15. We betaalden voor onze rit tot Ruwi 0.400Baisa pp en voor de rit van Ruwi tot Mutrah 0.200Baisa. Je mag toch rekenen op ongeveer een 3 kwartier die je nodig hebt om de afstand te overbruggen.

We gaan eten in een restaurantje op de corniche van Mutrah naast het Gulf fast food restaurant. Heel lekker. En we slenteren de rest van de avond door de souq want we willen nog een wierrook brander en wierrook kopen.


Bezienswaardigheden:
Sultan Qaboos paleis *****

Vissouq ***

As Seeb **
Eten
Al Alam : het dorpje rond het paleis van de sultan

Tower restaurant: 4 OR voor

1 x kip sandwich met frietjes

1x mouton sandwiche met frietjes

2 Anans juice en een fles water van 1.5L

Zaterdag 18 April 2009
Mutrah – Grand Sultan Qaboos moskee – Luchthaven

We zijn zoals al alle dagen weer vroeg van de partij en omdat we voor 12u de kamer moeten verlaten, maken we onze rugzak in orde. Deze mag in het hotel blijven staan tot we vanavond naar de luchthaven vertrekken.

Normaal gezien is het ontbijt pas tegen 7u30 maar om 7u zitten we al in de ontbijtzaal en is het helemaal geen probleem om al te eten.

We willen terug naar de Grand Sultan Qaboos Moskee gaan. We nemen aan de overkant van de straat weer een busje , dit maal rijden we direct tot aan de Roundabout van de Sultan Qaboos moskee zodat we maar een klein stukje te voet moeten gaan. 0.400Baisa pp

Alléé een klein stukje, je bent toch al bijna 2km aan het stappen vooraleer je het terrein van de moskee bereikt. Wij vinden zo een wandeling helemaal geen probleem. Want de afgelopen twee weken hebben we al genoeg in de wagen doorgebracht.

Even buiten de moskee transformeer ik mezelf zoals het hoort en ik kan zonder problemen binnen. Pfff buiten is het toch wel zweten met zoveel kleren aan. Maar eens binnen in de moskee is het gewoon zalig. De grote moskee heeft airconditioning en het is er dan ook eerlijk fris. Het is een ongelooflijk mooie , schitterende prachtige moskee. Binnenin hangt er een luchter die absoluut niet in mijn huis binnen kan, De tapijt is naar het schijnt uit één stuk ter plaatse gemaakt, volgens andere bronnen is ze in 4 verschillende delen in Pakistan gemaakt en dan ter plaatse aan elkaar gezet, maar je kan onmogelijk de naden zien. De moskee van binnen meet toch dik 70 op 70 meter. We geraken er weer niet uitgekeken. Ook buiten de moskee is het een pracht . We bezoeken ook de bibliotheek en de vrouwen moskee. Wij nemen terug een busje naar Mutrah weer via Ruwi. In de namiddag wandelen we weer door de souq want die wierrook brander en wierrook moeten we nog steeds aankopen. En het lukt ons toch nog op de valreep om genoeg af te dingen op de prijs naar onze goesting. We geraken niet weg uit Mutrah en Oman, want wie gaat er nu graag terug naar huis na zo een toffe vakantie. We eten een laatste maal in het restaurantje op de cornische en blijven toch zo lang mogelijk op het terras zitten en overlopen nogmaals onze prachtige vakantie in dit prachtig land. Maar onvermijdelijk breekt het uur aan dat we naar de luchthaven moeten vertrekken. Onze rugzakken zijn toch een paar kilo aangekomen op deze reis en we besluiten maar wijselijk om een taxi te nemen . We verwachten om 8 OR te moeten betalen tot aan de luchthaven maar het blijken er maar 5 te zijn, weeral een meevaller. De taxi chauffeur doet graag zijn praatje en is dan ook aangenaam gezelschap. Op de luchthaven aangekomen haalt hij zelfs een steekwagentje zodat we onze zware rugzakken erop kunnen leggen. Normaal gezien zouden we een vlucht hebben om 4u20 maar door het wijziging van de vertrekuren bij aankomst, is ook deze vlucht veranderd en vertrekt ons vliegtuig naar Istanboel pas om 7u50 We overnachten op de luchthaven op een bank in een plaatselijk restaurant.


Bezienswaardigheden
Grand sultan Qaboos moskee *****+

Je geraakt er door middel van een mini busje dat je afzet aan de dichtstbijzijnde Roundabout. 0.400 baisa pp, de inkom van de moskee is gratisZondag 19 April 2009Muscat – Istanboel – Brussel
We vertrekken stipt om 7u50 in Muscat maar landen met een half uur vertraging in Istanboel. Door het drukke vliegverkeer boven de luchthaven moeten we een half uur blijven cirkelen. Gelukkig halen we onze verbinding zonder problemen, maar deze vertrekt met een 45min vertraging weer door het drukke vliegverkeer. We landen met een klein half uurtje vertraging in Brussel. Gelukkig is het ook hier goed weer, want van 34graden s’avonds om 21u naar de 20 graden hier in Belgie, is het verschil zo al groot genoeg.

Besluit
Oman is een pracht land , we kunnen het iedereen aanraden. Probeer tijd vrij te maken om met de bevolking in contact te komen, ze zijn supervriendelijk. We hebben de reis gedaan met een Nissan Patrol 4x4 maar eigenlijk heb je geen 4x4 nodig. De wegen zijn heel goed berijdbaar zelfs off road kan je veel wegen met een gewone wagen doen. Enkel op de Jebel Akdhar en in de Wadi Bani Awf hebben we de 4x4 gebruikt. Maar je kan ook Oman perfect bezoeken zonder deze twee uitstappen. Als je maar 14 dagen de tijd hebt , zouden wij aanraden om Salalah te laten vallen en wat meer tijd te spenderen in de tussenliggende dorpjes die je in het noorden tegenkomt, want door tijdsgebrek hebben wij Sur niet ten volle kunnen ontdekken. De afstanden in Oman zijn wel soms enorm en we kunnen ons voorstellen dat je met het openbaar vervoer niet overal geraakt of je moet telkens een taxi nemen of sommige tours georganiseerd doen. We hopen dat het een land is dat blijft zoals het is en dat het niet ten koste gaat gaan van het massa toerisme het zou zonde zijn.
Dovnload 400.42 Kb.