Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Oplossingen oefeningen op platentektoniek

Dovnload 7.25 Kb.

Oplossingen oefeningen op platentektoniekDatum08.12.2018
Grootte7.25 Kb.

Dovnload 7.25 Kb.

Oplossingen oefeningen op platentektoniek

1. Aleoeten

De Aleoeten eilanden zijn ontstaan door de botsing van de Pacifische plaat met de Noord-Amerikaanse plaat. Twee stukken oceanische korst komen met elkaar in botsing waarbij de Pacifische plaat onder de Noord-Amerikaanse duikt (subductie). Hierdoor vormt zich een diepzeetrog (Aleoetentrog). De rand van de Noord-Amerikaanse plaat wordt door de botsing geplooid en omhoog geduwd. Door het afsmelten van de ondergedoken Pacifische plaat wordt er door barsten in de rand van de Noord-Amerikaanse plaat magma naar boven geduwd. Dit zorgt voor de opbouw van een reeks vulkanische eilanden (Aleoeten eilanden).

Gevormd reliëf : vulkanische eilanden (Aleoeten) + diepzeetrog (Aleoetentrog)

Bijkomende verschijnselen : vulkanisme + aardbevingen

2. Westelijke Indische rug

Deze oceanische rug is ontstaan door het uit elkaar schuiven van de Afrikaanse plaat en de Antarctische plaat. (zie cursus : fase D van bewegingsmodel)

3. Vulkanisme in Andesgebergte <-> Himalayagebergte

Het Andesgebergte is gevormd door botsing van de Nazcaplaat met de Zuid-Amerikaanse plaat. Dit is een botsing van oceanische korst met continentale korst waarbij de oceanische korst van de Nazcaplaat naar onder duikt en afsmelt (subductie). Magma wordt hierdoor door barsten in de Zuid-Amerikaanse plaat naar boven geduwd waardoor vulkanen voorkomen in het Andesgebergte.

Het Himalayagebergte is ontstaan door de botsing van 2 stukken landmassa (landmassa van Euraziatische plaat met de kleine landmassa van India op de Indisch-Australische plaat). Bij deze botsing is er geen subductie, dus ook geen afsmelten van een plaat en dus ook geen vulkanisme.Samengevat:

Andes : subductie  afsmelten van korst en vulkanisme

Himalaya : geen subductie  geen vulkanisme

4. Eilandenvorming Azoren <-> Filipijnen

De Azoren werden gevormd door het uit elkaar schuiven van de Noord-Amerikaanse plaat en de Euraziatische plaat (en Afrikaanse plaat). Ze zijn gevormd doordat de Midden-Atlantische rug op die plaats met zijn topjes boven water is komen uitsteken.

De eilanden van de Filipijnen zijn gevormd door het botsen van Filipijnse plaat met de Euraziatische plaat. Twee stukken oceanische korst komen in botsing en veroorzaken subductie, afsmelten van de ondergedoken korst en zo vorming van een groep vulkanische eilanden (Filipijnen).

5. Aardbeving Haïti

Haïti ligt pal op een grote breuklijn tussen de Caribische plaat en de Noord-Amerikaanse plaat. Op deze grote breuklijnen tussen de tektonische platen doen zich de zwaarste aardbevingen voor.België ligt niet in de buurt van een grote breuklijn tussen tektonische platen. Hierdoor komen bij ons geen catastrofale aardbevingen voor.


Dovnload 7.25 Kb.