Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Oude meander terug verbonden met Oude Kale in Landegem

Dovnload 244.16 Kb.

Oude meander terug verbonden met Oude Kale in LandegemDatum05.12.2018
Grootte244.16 Kb.

Dovnload 244.16 Kb.

Oude meander terug verbonden met Oude Kale in Landegem

In Landegem was een afgesneden meander van de Oude Kale, tot voor kort een weinig interessante, geïsoleerde plas water.

Daar is nu verandering in gekomen. Door de meander terug aan te sluiten op de Oude Kale zal zijn ecologische waarde toenemen en hebben vissen er een leefgebied bij.
Om de meander van water te voorzien werd de naburige Landegembeek omgeleid en aangesloten op de meander. Aanvankelijk liep de Landegembeek vanaf de Vosselarestraat in een rechte lijn dwars op de helling naar zijn monding in de Oude Kale. Nu kronkelt ze over een lengte van ongeveer 150 meter in een nieuwe bedding doorheen een bosperceel en is ze verderop in het weidegebied aangesloten op de meander die uiteindelijk uitmondt in de Oude Kale.

Om de nieuwe waterloop te realiseren moest een peilverschil van bijna 2 meter overbrugd worden. Om er voor te zorgen dat vissen opwaarts kunnen zwemmen en de meander in de zomer niet leeg loopt, is op de nieuwe waterloop een vistrap met 17 vispasseerbare drempels gebouwd.Dit project kwam tot stand door samenwerking van de provincie Oost-Vlaanderen, de watering Oude Kale en Meirebeek en de Vlaamse Milieumaatschappij.

Deze verwezenlijking kadert in een bredere aanpak tot opwaardering van het opwaarts gedeelte van de vallei van de Oude kale tussen Vosselare en Merendree. Dit deel van de oude Kale werd in het verleden voor een belangrijk gedeelte verlegd, rechtgetrokken en verbreed. Hierdoor verloor deze vallei een groot deel van haar ecologische en landschappelijke waarde. Op korte termijn wordt naast deze vistrap nog een aantal bijkomende projecten voorzien:  • Openlegging van het ingekokerde deel van de oude Kale ter hoogte van het nieuwe sportcentrum in Vosselare door de Vlaamse Milieumaatschappij

  • Herstel van het meanderend karakter de Oude Kale (rekening houdend met de vroegere kronkelende loop) in het spontaan ontstane wilgenbos tussen Afleidingskanaal en huidige loop Oude Kale in het centrum van Landegem door de Vlaamse Milieumaatschappij


Dovnload 244.16 Kb.