Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Persbericht j /1211 – Lijnden, 2011 Jeep® op de 64e International Frankfurt Motor Show Jeep Grand Cherokee srt8

Dovnload 84.76 Kb.

Persbericht j /1211 – Lijnden, 2011 Jeep® op de 64e International Frankfurt Motor Show Jeep Grand Cherokee srt8Datum24.09.2018
Grootte84.76 Kb.

Dovnload 84.76 Kb.
PERSBERICHT

J /1211 – Lijnden, 2011
Jeep® op de 64e International Frankfurt Motor Show

Jeep Grand Cherokee SRT8®: de krachtigste en snelste Jeep ooit
Jeep Wrangler 3.6-liter V6: de Pentastar-motor toegepast in het Jeep-icoon
Jeep Wrangler Arctic: de legende geeft gestalte aan de mythe
Jeep Grand Cherokee Interior Concept: de huiskamer van Jeep


De nieuwe high-performance Jeep Grand Cherokee SRT8 beleeft zijn Europese debuut op de 2011-editie van de Frankfurt Motor Show. Verder gunt Jeep het publiek alvast een blik op de 3.6-liter V6 Pentastar benzinemotor die de 2012 Jeep Wrangler en Jeep Wrangler Unlimited gaat aandrijven. Tevens is er de Europese première van de compleet nieuwe Jeep Wrangler Arctic: een special edition model dat werd ontworpen om extreem veeleisende terreinen het hoofd te bieden. Bovendien laat Jeep het publiek in Frankfurt kennismaken met de Jeep Grand Cherokee Interior Concept, een studiemodel dat ontwikkeld werd om blijk te geven van de elegantie, de verfijning en het vakmanschap van het Amerikaanse merk.

Het merk Jeep is in Frankfurt vertegenwoordigd met vier noviteiten voor het Europese publiek. De ster van deze IAA is de high-performance SRT8-uitvoering van de Grand Cherokee, met onder de motorkap de compleet nieuwe 6.4-liter HEMI® V8-motor die 470 pk levert. De nieuwe Jeep Grand Cherokee SRT8 staat in Frankfurt in combinatie met een exclusief rood exterieur en een rood lederen interieur. De nieuwe generatie van de SRT8 is de krachtigste en snelste Jeep ooit geproduceerd, met de prestaties van een echte supercar.


Samen met de introductie van een compleet nieuwe 3.6-liter Pentastar V6-motor met 284 pk die wordt toegevoegd aan de 2012 Jeep Wrangler en Jeep Wrangler Unlimited-reeks – die nu een nog betere wegligging op de gebaande paden hebben – toont het Amerikaanse merk in Frankfurt de geheel nieuwe Jeep Wrangler Arctic special edition, een nieuwe aanwinst binnen de Wrangler-serie.
De Jeep Grand Cherokee Interior Concept staat in Frankfurt eveneens in de spotlights op de Jeep-stand. Dit studiemodel is ontworpen om het stilistische potentieel van het vlaggenschip van Jeep bloot te leggen. Het exclusieve White Gold uiterlijk geeft de Jeep Grand Cherokee nog meer raffinement en stijl. Het interieur van de Interior Concept geeft blijk van een nieuwe vorm van elegantie en verwelkomt de bestuurder en passagiers in een exclusieve woonkamer met zacht blauw leder.
Tevens introduceert Jeep in Frankfurt de nieuwe Flex Fuel-versie van de 3.6-liter Pentastar V6-motor die zijn opwachting zal maken in de Europese modelreeks van de 2012 Jeep Grand Cherokee. De 286 pk sterke 3.6 V6 is ontwikkeld om op normale benzine te lopen, maar beschikt tevens over de flex-fuelmogelijkheid om E-85 te kunnen consumeren.
Het thema op de Jeep-stand in Frankfurt is ‘The Power of a Line’. Die lijn staat voor rechtlijnig en symboliseert de kracht van het legendarische erfgoed van Jeep. Dat dateert 70 jaar terug en vertelt een verhaal over de constante evolutie van een iconisch merk in de automobielindustrie. Een merk dat staat voor een echt origineel off-road voertuig. Een merk dat altijd in staat is geweest zichzelf opnieuw te ontdekken, terwijl het altijd heeft gestaan voor dezelfde basiswaarden die in het DNA van Jeep zijn vastgelegd. De lijn gaat zeventig jaar terug en verbindt als het ware de originele 4x4 uit 1941 met de producten van nu.
De 760 vierkante meter tellende stand in Hal 6 heeft een functioneel ontwerp. De stand laat de diverse ondergronden zien waarop Jeep-modellen uit de voeten kunnen: zowel in de stad als op extreme off-road terreinen. De kolommen van de stand zijn omgevormd tot dynamische elementen die dankzij de grote LED-oppervlakken samenwerken met het scherm op de wand in de achtergrond. Hier geven pakkende video’s de belangrijkste kenmerken van ieder Jeep-model weer.

Het gebruik van kleuren is eveneens zorgvuldig toegepast: de witte, grijze en beige tinten op de vloer van de stand rondom de auto’s staan voor zandduinen, stuifsneeuw en boulevards in de grote steden: perfecte achtergronden om de 4x4-capaciteiten en on-road prestaties van de SUV’s van Jeep te testen.

Een afgeschermde hoek is speciaal ingericht voor merchandising, met elegante vitrines die blijk geven van de nieuwste aanwinsten binnen de Jeep lifestylecollectie.
Compleet nieuwe Jeep® Grand Cherokee SRT8®: De nieuwe generatie van het best presterende en krachtigste Jeep-model ooit geproduceerd

De high-performance Jeep Grand Cherokee SRT8 biedt een unieke combinatie van de legendarische Jeep-gebruiksmogelijkheden, SRT-prestaties, -design en –verfijning, en innovatieve technologieën. Met de compleet nieuwe 6.4-liter HEMI® V8, met 470 pk en een koppel van 630 Nm, bereikt de best presterende Jeep ooit een topsnelheid van 255 km/u en accelereert hij in 4,8 seconden van 0-100 km/u. De remafstand van 100-0 km/u bedraagt slechts 35 meter. De nieuwe Jeep Grand Cherokee SRT8 heeft de beste handling tot dusver en beschikt over een geavanceerde, nieuwe wielophanging die wordt aangestuurd door het nieuwe Selec-Track systeem. Het nieuwe actieve uitlaatsysteem, uitgerust met een klep, zorgt er voor dat de standaard Fuel Saver Technology in een breder toerentalgebied kan worden gebruikt voor een verbetering van het brandstofverbruik met 13% op de snelweg en een verhoging van de actieradius tot 720 kilometer. Het lage profiel van het vlaggeschip van Jeep zorgt voor een sportieve, prestatiegerichte vormgeving. Het op de autosport geënte, high-performance interieur heeft een exclusief, verwarmd SRT stuurwiel met schakelflippers voor snel schakelen. Tot de voorzieningen van de high-performance Jeep Grand Cherokee SRT8 behoort een state-of-the-art 825 watt audio surround-sound systeem van Harman Kardon®. De nieuwe Jeep Grand Cherokee SRT8 zal in het eerste kwartaal van 2012 zijn opwachting maken in de Europese showrooms.
De nieuwe generatie van de high-performance Jeep Grand Cherokee SRT8 beleeft zijn debuut tijdens de Frankfurt Motor Show. De meest krachtige en snelste Jeep ooit biedt technologisch geavanceerde voorzieningen en de unieke prestaties van een superauto. De nieuwe Grand Cherokee SRT8 is een combinatie van Jeep’s legendarische gebruiksmogelijkheden en de erkende performance engineering van het Chrysler Group LLC’s Street & Racing Technology (SRT) team.

Met deze Jeep Grand Cherokee SRT8 breidt Jeep zijn modelprogramma uit en wordt een Sport Utility Vehicle geïntroduceerd die in staat is onder alle omstandigheden uitstekende prestaties te leveren. Het nieuwe model heeft alle belangrijke SRT-kenmerken, zoals aansprekende aandrijflijnen, een functionele en prestatiegerichte vormgeving, een wegligging van wereldklasse en een maatstafgevend remgedrag.

“De compleet nieuwe 2012 Grand Cherokee SRT8 is de ultieme performance SUV, die de combinatie biedt van Jeep’s gebruiksmogelijkheden, prestaties, luxe en verfijning, en geavanceerde innovatieve technologie,” zegt Mike Manley, President en CEO – Jeep Brand en Chief Operating Officer Asia, Chrysler Group LLC. “Jeeps zijn al heel lang beroemd vanwege hun off-road kwaliteiten. Naast de tractie van de vierwielaandrijving en de gebruiksmogelijkheden van Jeep gaat de Grand Cherokee SRT8 een grote stap verder door de echte liefhebber topprestaties te bieden op de openbare weg en zelfs op het circuit. Deze SUV, die een nieuwe maatstaf zet, vergroot het portfolio van de Grand Cherokee en zal nieuwe klanten naar de Jeep-showrooms trekken.

De nieuwe Cherokee SRT8 is ontworpen en gebouwd volgens de bewezen SRT-formule die de prestaties naar een ongekend hoog niveau tilt. Hij accelereert in 4,8 seconden van 0-100 km/u, hij accelereert en remt in zo’n 16 seconden van 0 tot 162 en weer terug, bereikt een topsnelheid van 255 km/u en remt in 35 meter af van 100 km/u tot stilstand.


In heel Europa zal de 2012 Jeep Grand Cherokee SRT8 slechts in één uitvoering leverbaar zijn. Naast de unieke SRT8-items biedt de standaarduitrusting enkele van de technologisch meest geavanceerde voorzieningen, waaronder Command-View®, een tweedelig zonnedak, Uconnect satellietnavigatie, adaptieve cruise control, een dodehoeksensor met Rear Cross-path en actieve demping.

Indrukwekkende aandrijflijn
De nieuwe Jeep Grand Cherokee SRT8 wordt aangedreven door de compleet nieuwe 6.4-liter HEMI® V8 motor van de Chrysler Group met Fuel Saver Technology die 470 pk levert (351 kW) en een koppel heeft van 630 Nm – een verbetering van respectievelijk 50 pk en 61 Nm vergeleken met de 6.1-liter HEMI V8 die hij vervangt.

Een actief inlaatspruitstuk en een high-lift nokkenas met nokverstelling levert optimale trekkracht bij lage toerentallen terwijl het maximale motorvermogen over een bredere toerenband wordt geleverd. 90 procent van het maximumkoppel is bijvoorbeeld beschikbaar tussen 2.800 en 6.000 tpm, waarbij acceleraties vanuit stilstand en rechtuitprestaties indrukwekkend zijn.


De standaard Fuel Saver Technology en een nieuw uitlaatsysteem met een actieve klep bieden de mogelijkheid om een motorloop op vier cilinders over een breder toerengebied mogelijk te maken, voor zowel een verbeterd brandstofverbruik – een toename van 13 procent op de snelweg – en een vergrote actieradius van 720 km op één tank brandstof.

De standaard, aan het stuurwiel gemonteerde schakelflippers vormen een aanvulling op de standaard Auto Stick op de vloer. Beide zijn gekoppeld aan een bewezen automatische versnellingsbak, met een keuzemogelijkheid voor extra snel schakelen op de openbare weg en het circuit. Beide opties bieden de bestuurder de mogelijkheid om de schakelmomenten te bepalen, terwijl de kalibratiesoftware voor de versnellingsbak er voor zorgt dat de motor niet overtoerd kan worden. Volledig adaptieve elektronische schakeling zorgt voor snelle reacties in de aandrijflijn terwijl een ruwe bediening wordt voorkomen.Uitstekende rij- en handlingprestaties

Alle 2011-uitvoeringen van de Jeep Grand Cherokee hebben een verbeterde en verfijnde wegligging gekregen dankzij de carrosseriestructuur van de auto. De torsiestijfheid werd ten opzichte van het vorige model met 146 procent verbeterd, voor een betere wegligging, een grotere duurzaamheid en lagere NVH-waarden. De verbetering werd gerealiseerd dankzij meer dan 5.400 lassen in het koetswerk alleen al, een toename van 53 procent in het aantal laspunten, een toename van 42 procent in het aantal booglassen en een 38 procent grotere structuurstijfheid.


Met de nieuwe Jeep Grand Cherokee SRT8 hebben de ingenieurs van Jeep de handling op de weg nog verder verbeterd. De best presterende Jeep ooit qua handling – met tot .90 G op de slipbaan – is voorzien van een nieuw, actief dempingsysteem met SRT-tuning en wordt aangestuurd door het nieuwe Jeep Selec-Track systeem. Dit systeem werkt samen met diverse andere systemen (stabiliteitscontrole, actieve demping, het schakelprogramma van de versnellingsbak, de koppelverdeling naar de tussenbak, de prestaties van het Electronic Limited Slip Differentieel, de gaskleprespons en de cilinderuitschakeling) om automatisch de dynamische eigenschappen van de auto af te kunnen stemmen. Bestuurders kunnen handmatig kiezen uit vijf dynamische modi voor specifieke rijomstandigheden:


 • Auto: zorgt voor de meest gangbare wegligging en past zich automatisch aan iedere situatie aan via de set-up van de actieve ophanging

 • Sport: voor een verbeterde koetswerkcontrole en een sportieve, plezierige wegligging op geasfalteerde wegen

 • Tow: een veilige set-up van de achterdemping voor in- en uitveren, voor verbeterde trekprestaties

 • Track: zorgt voor een high-performance, stevige ophanging met ‘circuit set-up’ om bewegingen van de carrosserie te beperken voor een ultieme handlingervaring

 • Snow: de meest conservatieve rijstand, zodat de auto zich aanpast aan de winterse condities

Een actieve ‘on-demand’ Quadra-Trac 4WD tussenbak is standaard voor de Jeep Grand Cherokee SRT8. Dit 4x4-systeem maakt gebruik van input afkomstig van een variatie aan sensoren om het doorslippen van wielen zo snel mogelijk te bespeuren en corrigerende acties te ondernemen. Het systeem gebruikt Throttle Anticipate om snelle bewegingen van het gaspedaal vanuit stilstand waar te nemen en maximaliseert de tractie alvorens het doorslippen zich voordoet. Wanneer het doorslippen van een of meerdere wielen wordt opgemerkt, kan het Jeep 4x4-systeem tot 100 procent van het beschikbare koppel naar één achterwiel sturen. De tussenbak vergroot tevens de handling door het koppel tussen de voor- en achteras te verdelen, om zo de door de bestuurder gekozen koers te handhaven. De nieuwe Grand Cherokee SRT8 heeft tevens een Electronic Limited Slip Differentieel, dat het doorslippen van de achterwielen voorkomt en de handling verbetert.


De volledig hydraulische stuurinrichting is afgestemd op high-performance prestaties en is verder verbeterd met een nieuwe, zware pomp en pompkoeler. Een omgekeerde overbrenging geeft bestuurders een meer direct gevoel en een beter gevoel rond de middenstand.

De Jeep Grand Cherokee SRT8 is uitgerust met nieuwe dubbele 5-spaaks 20-inch gesmeed aluminium wielen. Verder onderscheidt hij zich door een trekvermogen van 2.270 kg.Toonaangevende remprestaties
De SRT-modellen van de Chrysler Group staan bekend om hun toonaangevende remprestaties. Het remvermogen van de nieuwe Grand Cherokee SRT8 is afkomstig van de nieuwe SRT high-performance Brembo-remmen in combinatie met een ABS-systeem op alle vier wielen.
Een remweg van 35 meter bij een snelheid van 100-0 km/u werd mogelijk dankzij nieuwe, rode Brembo remklauwen met zes zuigers voor en vier zuigers achter, en geventileerde schijven rondom met een diameter van 38 cm voor en 35 cm achter.

Sportief en functioneel exterieur

Het verlaagde, agressieve profiel van de nieuwe Jeep Grand Cherokee SRT8 geeft blijk van de onmiskenbare persoonlijkheid van Jeep en het unieke SRT-DNA. Het functionele ‘performance’ exterieur zorgt voor de kenmerkende atletische houding van een high-performance sportwagen vanwege de met drie centimeter verlaagde ophanging, versterkt door nieuwe, exclusief voor de SRT ontworpen, in carrosseriekleur gespoten wielkastranden en dorpelverbreders.

De uit een geheel ontworpen voorzijde bevat nieuwe multifunctionele LED dagrijverlichting die zorgt voor een exclusief gezicht voor de SRT8, terwijl de in carrosseriekleur gespoten grille met een unieke zwarte achtergrond en verchroomde inzetstukken de agressieve look nog verder versterkt. De geïntegreerde lager gelegen grille aan de voorzijde is in hoogglans zwart gespoten en de nieuw ontworpen beschermingsplaat onder de voorkant is voorzien van uitsparingen om koellucht naar de remmen te voeren voor verbeterde koeling- en fadingprestaties. De voorzijde wordt afgerond door een nieuw gevormde motorkap met functionele dubbele uitstroomopeningen om warme lucht af te voeren voor extra motorkoeling.

Aan de achterzijde worden de SRT prestatie-invloeden voortgezet met een nieuwe spoiler op de achterklep die de luchtweerstand beperkt en de neerwaartse druk vergroot. Een unieke achterbumperconstructie uit één geheel bevat een separate diffuser en een uitsparing met cover voor het aankoppelen van een aanhangwagen. De nieuwe Grand Cherokee SRT8 heeft een dubbel sportuitlaatsysteem met uitlaateinden van 10 centimeter.


Autosportafgeleid high-performance interieur
Het verfijnde, exclusieve interieur van de nieuwe Jeep Grand Cherokee zorgt voor een performancegevoel in SRT8-stijl met op de autosport geënte technologie en exclusieve SRT-elementen.

Een geheel nieuw, met leer omhuld verwarmd stuurwiel is afgewerkt met een unieke matchrome sectie en een afgeplatte onderkant – voor een extra sportieve cockpit – waarop het SRT-embleem te vinden is. Standaard schakelflippers flankeren de beide zijkanten van de palmsteunen op het stuurwiel terwijl audiofuncties en de onderdelen van het Electronic Vehicle Information Center (EVIC) toegankelijk zijn via de horizontale spaken op het stuurwiel. Een elektronisch in hoogte en diepte verstelbare stuurkolom is eveneens standaard.

Performance Pages, exclusief voor de SRT, zijn nieuw voor de 2012 Grand Cherokee-reeks en geven direct feedback over stuurinputgegevens, vermogen, koppel, de 0-100 km/u tijd, de 100-0 km/u remweg, G-krachten en afgelegde rijtijden evenals uitgebreide informatie over de motor.
Nieuwe Nappalederen en suède stoelen in SRT-stijl met stevige kussens en verstelbare hoofdsteunen bieden volop comfort voor dagelijkse rij-omstandigheden – en ‘grip’ om de bestuurder en passagiers op hun plek te houden tijdens bevlogen rij-uitspattingen. De ingeborduurde SRT-emblemen en de contrasterende stiksels accentueren de twee voorstoelen. Verwarmbare (voor en achter) en geventileerde (voor) stoelen zijn standaard.

Koolstofvezel accenten zijn geïntegreerd in het instrumentarium en de deurpanelen en de nieuwe, glanzende racy opzetstukken op de pedalen versterken de high-performance look in het interieur.Het tweedelige Command View® zonnedak heeft een tweemaal groter glasoppervlak dan een standaardversie en loopt vanaf de voorruit tot aan de achterkant van de auto. De sfeer in het interieur wordt verder versterkt door premium, met leder beklede panelen in de portieren, de middenconsole en het instrumentenpaneel.


Veiligheid en beveiliging
Als onderdeel van de standaarduitrusting beschikt de nieuwe Jeep Grand Cherokee SRT8 over een uitgebreide reeks veiligheids- en beveiligingsvoorzieningen, waaronder:


 • Actieve hoofdsteunen; treden in werking bij een aanrijding van achteren. Hoofdsteunen zijn ontworpen om verwondingen te beperken door de ruimte tussen de hoofdsteun en het hoofd van de inzittenden te beperken;

 • Adaptieve Cruise Control (ACC): het systeem vermindert de vooraf ingestelde cruise control snelheid van de auto wanneer hij een voorganger op dezelfde baan te dicht nadert, of wanneer een ander voertuig in dezelfde baan invoegt. Het systeem accelereert naar de vooraf ingestelde waarde wanneer het voertuig vóór de auto gas bijgeeft of invoegt op een andere baan. ACC behoudt een instelbare afstand tussen de auto en het voertuig dat ervoor rijdt, waardoor het gebruik van de cruise control in rustig verkeer toegankelijker wordt zonder continu de instellingen aan te passen;

 • Geavanceerde multi-stage airbags; ontplooien met een kracht die afhankelijk is van de ernst van de impact voor kleinere inzittenden die buiten de reguliere zitpositie zitten;

 • Blind-spot Monitoring (BSM): maakt gebruik van dubbele ultra-breedband radarsensoren om de bestuurder te helpen bij het veranderen van rijbaan, of wanneer hij wordt ingehaald door onverwachte auto’s of ongeziene auto’s passeert. Het systeem waarschuwt de bestuurder voor (een) voertuig(en) in zijn dode hoek via verlichte iconen op de buitenspiegel en een audiosignaal;

 • Brake-Traction Control System (BTCS): helpt om het doorspinnen van aangedreven wielen te voorkomen bij acceleraties vanuit stilstand of vanaf lage snelheden door individuele remmen op de doorslippende wielen te activeren;

 • Electronic Roll Mitigation (ERM): een uitbreiding van de elektronische stabiliteitsregeling (ESC). Maakt gebruik van input afkomstig van ESC-sensoren om te berekenen of de auto het risico loopt om eventueel over de kop te slaan, en bedient vervolgens de individuele remmen en past indien nodig de positie van de gasklep aan;

 • Electronic Stability Control (ESC): verbetert de controle voor de bestuurder en helpt om de rechtuitstabiliteit onder alle omstandigheden te bewaren. Biedt voordelen in kritieke rijsituaties als bochten, en bewijst zich waardevol bij het rijden op verschillende ondergronden, inclusief sneeuw, ijs of gravel. Wanneer er een aanzienlijk verschil ontstaat tussen de input van de bestuurder via het stuurwiel en de richting van de auto, grijpt ESC selectief in op de remmen en de gasklepinput om de auto terug in de gewenste richting te dirigeren;

 • Energie-absorberende stuurkolom: de elektrisch verstelbare stuurkolom beschikt over een voorgevormd element dat vervormd bij een klap tegen de stuurkolom voor een optimaal energiemanagement;

 • Enhanced Accident Response System (EARS): maakt het eenvoudiger voor nooddiensten om de inzittenden in het geval van een ongeluk te zien en bereiken door de interieurverlichting in te schakelen en de portieren te ontgrendelen nadat de airbags zijn ontplooid. Sluit tevens de toevoer van brandstof naar de motor af;

 • Forward Collision Warning (FCW): gebruikmakend van voorwaarts gerichte sensoren bespeurt dit systeem wanneer de auto een voorganger te snel nadert en waarschuwt het de bestuurder zodat die kan bepalen welke actie genomen moet worden om een botsing te vermijden;

 • High-Intensity Discharge (HID) Bi-Xenon koplampen: zorgen voor bijna driemaal de lichtopbrengst ten opzichte van die van conventionele reflectorlampen voor een verbeterde verlichting ’s nachts;

 • Hill-Start Assist (HSA): helpt de bestuurder bij het wegrijden vanuit stilstand op een heuvel door de remdruk iets langer vast te houden nadat de voet van de bestuurder van het rempedaal is gehaald. Wanneer het gaspedaal niet wordt beroerd binnen korte tijd nadat de bestuurder zijn voet van het rempedaal heeft gehaald, wordt de remdruk verminderd;

 • Keyless Enter-N-Go: wanneer een individu in de auto stapt, bespeuren elektronische sensoren of de ‘sleutel’ van de auto aanwezig is. In dat geval kan de persoon op een knop drukken om de auto te starten zonder de sleutel in het contact te steken;

 • ParkSense® achteruitparkeersysteem: assisteert bij lage snelheden achteruitrijdend om vaste objecten te bespeuren. Bestaat uit hoorbare waarschuwingen voor de bestuurder en heeft een display in het Electronic Vehicle Information Center (EVIC) geïntegreerd in het instrumentencluster;

 • ParkView® achteruitrijcamera: zorgt voor een breedbeeld blik op het gebied direct achter de auto, waardoor de bestuurder meer rust heeft alvorens met lage snelheid achteruit te rijden. Beschikt over hulplijnen om de bestuurder te helpen bij het manoeuvreren in parkeervakken of kleine ruimtes. Helpt tevens bij het aankoppelen van een aanhanger op de trekhaak van de auto, indien aanwezig. Het beeld wordt weergegeven op het navigatiescherm wanneer de versnellingspook in de achteruitversnelling wordt geschakeld;

 • Elektrisch in hoogte en diepte verstelbare stuurkolom met geheugenfunctie: biedt de mogelijkheid om de stuurkolom in hoogte en diepte te verstellen voor een veilige en comfortabele afstand tussen de bestuurder en de multi-stage bestuurdersairbag wanneer die ontplooit;

 • Rain Brake Support: gebruikt de ESC-pomp om de remblokken in regenachtige omstandigheden licht tegen de remschijven te drukken om de schijven droog te houden;

 • Ready Alert Braking: anticipeert situaties waarbij de bestuurder wellicht een noodstop moet maken en gebruikt de ESC-pomp om de remblokken tegen de remschijven te drukken om de tijd die nodig is om de remmen volledig in werking te stellen te beperken;

 • Rear Cross Path (RCP): bij situaties in een parkeergarage waarschuwt dit systeem bestuurders die achteruit het parkeervak uitrijden voor auto’s die hun auto naderen. Het systeem werkt altijd wanneer de auto in zijn achteruitversnelling staat. De bestuurder wordt via verlichte iconen op de buitenspiegel en via geluidssignalen geïnformeerd over voertuigen die achter de auto’s langs rijden;

 • SmartBeam® koplampen: koplampsysteem dat zich aanpast aan omgevingslicht en tegemoetkomend verkeer voor een maximale verlichting;

 • Standaard zij/gordijnairbags over de volledige lengte: breiden de bescherming uit voor alle inzittenden voorin en achterin op de buitenste zitplaatsen. Iedere zijairbag heeft zijn eigen impactsensor die automatisch de airbag activeert aan de kant waar het ongeval zich voordoet. Dit type airbag is gemonteerd in de dakhemel net boven de zijramen;

 • Standaard in de stoelen gemonteerde thorax zijairbags: bieden extra bescherming voor de bestuurder en de voorste buitenpassagier bij bepaalde aanrijdingen. Iedere zijairbag heeft zijn eigen impactsensor die automatisch de airbag activeert aan de kant waar het ongeval zich voordoet. De standaard zijairbags bevinden zich in de buitenkant van de voorstoelen;

 • Trailer-Sway Control (TSC): beperkt het slingeren van een aanhanger en verbetert de handling in lastige omstandigheden zoals bij zijwind of druk verkeer. Het systeem vergelijkt de bewegingen van het voertuig met de bedoelde rijrichting van de bestuurder, oefent remdruk uit om de auto af te remmen en verhoogt vervolgens de druk op een voorwiel om het slingeren door de aanhanger tegen te gaan.


Connectiviteit en Infotainment

De Jeep Grand Cherokee SRT8 vertrouwt standaard op een multimedia infotainment en navigatie UConnect GPS-systeem met 6,5 inch touchscreen, een 30 Gigabyte harde schijf, USB-compatibiliteit, een aux-poort, DVD-video en een stemgestuurde Bluetooth UConnect telefoon met geïntegreerde microfoon in de binnenspiegel.
Eveneens onderdeel van de standaarduitrusting van de Grand Cherokee SRT8 is een 825 watt premium SRT-performance audio surround-sound systeem van Harman Kardon® met 19 speakers. Het systeem beschikt over innovaties van wereldformaat en heeft een 32 volt TPS (Tracking Power Supply) 12-kanaals Klasse D versterker die zorgt voor een uitstekende akoestiek.

Jeep® Wrangler 3.6-liter V6: de Pentastar-motor in combinatie met het Jeep-icoon
De nieuwe 3.6-liter V6 unit zorgt voor een beter brandstofverbruik, verbeterde dynamische eigenschappen op de weg en meer raffinement, vermogen en koppel. De benzinekrachtbron is nu gekoppeld aan een opgewaardeerde automatische vijftraps transmissie voor meer verfijnde gangwisselingen en meer koppel. De aanzienlijk verbeterde prestaties op de weg worden gecombineerd met nog sterkere off-road prestaties. De nieuwe benzinemotor vormt in Europa een aanvulling op de 2.8-liter turbodieselmotor. In Europa wordt de compleet nieuwe 3.6-liter benzinemotor vanaf november geïntroduceerd voor de Sport-, Sahara- en Rubicon-uitvoeringen van de Jeep Wrangler en Jeep Wrangler Unlimited.
De compleet nieuwe 3.6-liter Pentastar V6-motor en de automatische transmissie, die de Wrangler deelt met de veelvuldig onderscheiden Grand Cherokee (zie bijlage), verbeteren de on-road rijprestaties van de Jeep Wrangler, met als resultaat een verbetering van 5 procent in het brandstofverbruik, 42 procent meer vermogen en 9 procent meer koppel. Tegelijkertijd brengt hij de legendarische off-road kwaliteiten van de auto op een nog hoger niveau.
“De Jeep Wrangler – de meest capabele en iconische auto ter wereld – heeft een nieuw hart, maar heeft zijn bekende bevlogen geest behouden,” verklaart Mike Manley, President en CEO – Jeep Brand en Chief Operating Officer Asia, Chrysler Group LLC. “Onze nieuwe 3.6-liter V6-motor geeft de potente Wrangler een compleet nieuwe, meer verfijnde on-road rijervaring in combinatie met een beter verbruik en meer vermogen en koppel.”
De 3.6-liter Pentastar V6-motor – die door het prestigieuze Amerikaanse automagazine ‘Ward’s’ is opgenomen in de ‘10 Best Engines’ lijst – levert 284 pk (209 kW) en 342 Nm in combinatie met een verbeterd verbruik ten opzichte van de voorgaande 3.8-liter V6.
Voor verfijnder schakelen en betere prestaties heeft de Jeep Wrangler in plaats van een viertraps versnellingsbak een vijftraps automaat gekregen. De nieuwe Jeep Wrangler vormt tevens de voor de onderneming eerste toepassing van een handgeschakelde versnellingsbak gekoppeld aan de Pentastar V6.
De Jeep Wrangler en Wrangler Unlimited blijven leverbaar in drie uitvoeringen voor de Europese markt: Sport, Sahara en Rubicon. Gecombineerd met een compleet nieuw interieur voor 2011 is deze Jeep Wrangler bijna geheel nieuw ten opzichte van de versie van vorig jaar en zal hij zowel bestaande Jeep-liefhebbers als nieuwe kopers voor zich weten te winnen.
3.6-liter Pentastar V6-motor

De compleet aluminium 3.6-liter Pentastar V6 is compact en bijna 40 kg lichter dan zijn voorganger, de 3.8-liter V6 die was voorzien van een gietijzeren blok. De Pentastar-motor is zeer stil en beschikt over een onder hoge druk gegoten aluminium blok met aluminium cilinderkoppen. De krachtbron is ontwikkeld om aan alle bekende toekomstige wereldwijde emissienormen te voldoen en is momenteel Euro 5 goedgekeurd. De motor wordt geproduceerd in de Trenton motorenfabriek in Michigan (VS).


Transmissies

De A580 automatische transmissie vormt voor de Jeep Wrangler al net zo’n vooruitgang als de nieuwe benzinemotor, dankzij de meer verfijnde gangwisselingen en de soepele keuze van de versnellingen. Door het aantal versnellingen te vergroten biedt de versnellingsbak de motor de mogelijkheid om in een efficiënter toerengebied te werken, wat bijdraagt aan een lager brandstofverbruik. Meer versnellingen zorgen er tevens voor dat de motor binnen de koppelcurve blijft, met een betere acceleratie tot gevolg. De nieuwe Wrangler (tweedeurs) noteert een 37 procent snellere acceleratietijd van 0-100 km/u, een sprint die nu 8,1 seconden vergt. Een lagere overbrenging voor de eerste versnelling in de nieuwe automaat biedt de Wrangler meer off-road mogelijkheden omdat hij hierdoor nog soepeler op lage snelheid ‘kruipt’ in het terrein.


Electronic Range Select is standaard voor alle Jeep Wrangler-modellen die met een automaat zijn uitgerust. De elektronische stabiliteitsregeling (ESC) is verder geoptimaliseerd om naadloos met de nieuwe 3.6-liter V6 samen te werken.
Naast de bewezen BSG 370 handgeschakelde versnellingsbak is voor de Jeep Wrangler een nieuw koppelingshuis ontwikkeld, evenals een nieuw vliegwiel en een lange-slag demperkoppeling. De verbeteringen zijn het resultaat van koppelen van de versnellingsbak aan de 3.6-liter V6.
De vijftraps automaat wordt geproduceerd in Kokomo, Indiana (ITP2), terwijl de handgeschakelde zesversnellingsbak afkomstig is uit Gaggenau, Duitsland.
Ontwikkeling

De Jeep Wrangler beschikt over ongeëvenaarde off-road capaciteiten dankzij een legendarisch vierwielaandrijvingsysteem en wordt geproduceerd op basis van zeven decennia ervaring in 4x4-ontwikkeling. De Wrangler heeft nog steeds een ‘body-on-frame’ ontwerp, een voor- en achterwielophanging met vijf verbindingen, starre assen en elektronische differentiëlen.


Naast de nieuwe aandrijflijn hebben de ingenieurs van Jeep de rij- en geluidseigenschappen van het ‘body-on-frame’ ontwerp van de Jeep Wrangler grondig geoptimaliseerd. Het monteren van de nieuwe motor en versnellingsbak en een aangepaste kalibratie van de ophanging dragen bij aan de totale verbeteringen die zowel op de weg als in het terrein direct voelbaar zijn.
De geluidskwaliteit in het interieur is aanzienlijk gestegen door verbeteringen in de bevestiging van de aandrijflijn, het dempen van geluiden via het schutbord en het monteren van de eerste Jeep Wrangler motorcover om het interieur te vrijwaren van geluiden afkomstig van de motor en het wegoppervlak.
Aan de buitenkant is het geluid van de stationair draaiende motor nauwelijks hoorbaar. Bij de nieuwe 3.6-liter V6 zijn alle hulpsystemen direct op de motor gemonteerd zonder extra montagepunten. Dat zorgt er voor dat alle aanvullende systemen, zoals de pomp van de stuurbekrachtiging, de dynamo en de compressor van de airconditioning, stevig worden bevestigd en minder vatbaar zijn voor vibraties en geluiden.
De schokdempers zijn opnieuw getuned en zijn ontworpen voor een optimale balans tussen geavanceerde on-road handlingprestaties en gedegen off-road terreinprestaties.
Assen en tussenbakken

De Jeep Wrangler is nu leverbaar met meer asoverbrengingen, waardoor kopers hun brandstofverbruik kunnen verlagen en/of de mogelijkheden van de auto kunnen vergroten. De Wrangler is leverbaar met 3,21, 3,73 or 4,10 overbrengingen, afhankelijk van de uitvoering. Daarnaast loopt het aanhanggewicht van de Wrangler op tot 2.500 kg.


De potente aandrijflijn van de Sport- en Sahara-uitvoeringen omvat onder andere een Dana 30 vooras en Dana 44 achteras. De Command-Trac® NV241 parttime tweetraps tussenbak is voorzien van een lage gearing met een overbrenging van 2,72:1. De Rubicon-versie is uitgerust met extra robuuste Dana 44 voor- en achterassen en de Rock-Trac® NV241 tweetraps tussenbak met een lage gearing van 4,0:1. Tevens heeft de Rubicon voor en achter elektronische differentiëlen en een ontkoppelbare stabilisatorstang voor, waarmee de Jeep Wrangler optimale mogelijkheden biedt.
2.8-liter CRD-motor

De nieuwe 3.6-liter V6 versterkt de nieuwe 2.8-liter turbodieselmotor met brandstofbesparende Stop/Start-technologie. De dieselmotor is goed voor een vermogen van 200 pk (147 kW), een verbetering van 13 procent ten opzichte van de vorige 2.8-liter diesel. Het koppel bedraagt 410 Nm met de handgeschakelde zesversnellingsbak en 460 Nm in combinatie met de vijftraps automatische transmissie.


Gekoppeld aan de handgeschakelde bak beschikt de Wrangler diesel over Stop/Start-technologie, de eerste toepassing van deze techniek in een voertuig van de Chrysler Group. Bestuurders kunnen het systeem naar wens uitschakelen via een knop op het dashboard, een verlicht symbool op het dashboard geeft de status van het Stop/Start-systeem weer.

Jeep Wrangler Arctic: de legende geeft gestalte aan de mythe
Jeep® heeft de Wrangler Arctic, met een uniek winterthema voor het exterieur en interieur, toegevoegd aan het Wrangler modelprogramma. De Wrangler special edition uitvoeringen worden gecreëerd om liefhebbers van Jeeps de mogelijkheid te bieden speciale af-fabriek versies aan te schaffen. De nieuwste special edition van de Wrangler zal in het eerste kwartaal van 2012 in Europa op de markt komen.
Met de nieuwe Wrangler Arctic bouwt het merk Jeep verder op het succes van diverse recent geïntroduceerde special editions van de Wrangler. De zware, extreme winterse condities van de Noordpool vormden de inspiratie voor de nieuwste uitvoering van de Jeep Wrangler, die tijdens deze editie van de Frankfurt Motor Show zijn Europese debuut beleeft. Met winterse temperaturen die tot -45°C kunnen dalen en met windsnelheden tot boven de 160 km/u staat de Noordpool bekend als gebied met één van de meest extreme klimaten op aarde.
“Er zijn maar weinig plekken die extremer en veeleisender zijn dan het poolgebied, wat precies het type terrein is waarvoor de legendarische Jeep Wrangler is ontwikkeld,” verklaart Mike Manley, President en CEO – Jeep Brand en Chief Operating Officer Asia, Chrysler Group LLC. “De Jeep Wrangler Arctic zal niet alleen bij onze bekende liefhebbers in de smaak vallen, maar zal ook nieuwe kopers naar het merk Jeep trekken.”
De nieuwe Arctic-uitvoering, die beschikbaar wordt voor de Jeeps Wrangler en Wrangler Unlimited, arriveert in het eerste kwartaal van 2012 bij de Europese Jeep-dealers. De special edition zal worden aangedreven door een compleet nieuwe 3.6-liter V6 benzinemotor met een automatische vijftraps transaxle automaat en door de 2.8 turbodiesel, naar wens gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak of een vijftraps automaat.
Jeep Wrangler Arctic

Het winterse thema van de Arctic is gebaseerd op de Jeep Wrangler in Sahara-uitvoering en is direct herkenbaar, mede vanwege de beschikbare carrosseriekleuren: Winter Chill, Bright Silver en Bright White. Tot de uiterlijke kenmerken behoren verder een in carrosseriekleur gespoten hardtop en spatbordverbreders, ‘Arctic’ emblemen op de voorspatborden, een ‘Yeti Footprint’ afbeelding die over het linker voorspatbord en de motorkap loopt, en een zwarte Mopar® tankdopklep. Verder onderscheidt de Wrangler Arctic zich door de agressieve velg-band combinatie van de Wrangler Rubicon, met unieke semiglanzend zwarte 17 inch wielen.


In het interieur heeft de Wrangler Arctic stoelen met zwarte Tectonic bekleding en Polar White accenten, Arctic Orange biezen en geaccentueerde stiksels. De voorstoelen zijn verwarmd en voorzien van een ‘Arctic’ embleem op de rugleuning. Opvallende stiksels zijn tevens terug te vinden op het stuurwiel, de armsteun en de handgreep van de console. De portierbekleding en bagagenetten zijn voorzien van Arctic Orange accenten en alle portiergrepen en ringen rond de ventilatieopeningen op het dashboard zijn Polar White gekleurd.
Het ‘Arctic’ embleem is tevens terug te vinden op de snelheidsmeter. Speciale, beschermende Mopar-matten met witte ‘Jeep’ belettering ronden het Wrangler Arctic-pakket af.

Appendix*
De nieuwe 2011 Jeep Grand Cherokee heeft de volgende onderscheidingen gewonnen:


 • 4x4 Australia Magazine: 4x4 of the Year 
 • Auto123.com: Mid-size Utility of the Year 
 • Auto Bild allrad: Best Imported 4x4
 • AutoPacific's Vehicle Satisfaction Awards: Premium Mid-size SUV categorie
 • AutoWeek: Best of the Best 2011 Truck 
 • Car and Driver: 2011 Editors’ Choice Awards/Mid-size SUVs 
 • Car and Driver: Best Performer – Interior Sound Level 
 • Car Middle East Magazine: Family Car of the Year 
 • Consumers Digest: Best Buy  • Detroit News: Truck of the Year 
 • Four Wheeler magazine: Four Wheeler of the Year 
 • Insurance Institute for Highway Safety (IIHS): Top Safety Pick 
 • Internet Truck of the Year (2011) 
 • Kelley Blue Book: 2011 Top 10 Family Cars 
 • Motoring 2011: 2011 SUV/SUV Over $40,000 award 
 • Motorweek: Drivers’ Choice Award 
 • msn.Autos: Safest Cars in America/Safest Sport Utility Vehicle 
 • New England Motor Press Association: Official Winter Vehicle of New England 
 • Northwest Automotive Press Association: Best SUV 
 • Northwest Automotive Press Association: Best Off-road SUV 
 • Playboy: Best SUV 
 • Popular Mechanics: Automotive Excellence award – Off-road Ability  • Rocky Mountain Automotive Press Association: Best SUV 
 • Society of Plastics Engineers: Environmental Innovation award 
 • Texas Auto Writers Association: SUV of Texas 
 • Texas Auto Writers Association: Full-size SUV of Texas 
 • Ward’s: 10 Best Interiors 
 • Utah Rides: 2011 Truck/SUV of the Year

Ascolta

Trascrizione fonetica

-----------------------------------------EINDE BERICHT------------------------------------------


Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Kijk voor voor meer informatie op www.jeeppress-europe.nl.

Ook kunt u contact opnemen met Hans Vervoorn

Kantoor: 020 34 21 711

Mobiel: 06 513 75 820
Email: hans.vervoorn@fiat.com


Fiat Group Automobiles Netherlands B.V.

Singaporestraat 92-100 hans.vervoorn@fiat.com www.jeep.nl

1175 RA Lijnden Tel: (020) 3421711 www.jeeppress-europe.nlPostbus 203 , 1170 AE Badhoevedorp Fax: (020) 3421707 www.fiatspa.com
Distributeurs voor de merken Chrysler en Jeep.


 • PERSBERICHT J /1211 – Lijnden, 2011 Jeep ® op de 64e International Frankfurt Motor Show Jeep Grand Cherokee SRT8
 • Jeep Wrangler Arctic: de legende geeft gestalte aan de mythe Jeep Grand Cherokee Interior Concept: de huiskamer van Jeep
 • 3.6-liter Pentastar V6-motor
 • Jeep Wrangler Arctic: de legende geeft gestalte aan de mythe

 • Dovnload 84.76 Kb.