Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Persbericht meevaren met de milieuboot !

Dovnload 25.88 Kb.

Persbericht meevaren met de milieuboot !Datum05.12.2018
Grootte25.88 Kb.

Dovnload 25.88 Kb.

PERSBERICHT

Meevaren met de milieuboot !

In het voorjaar 2014 organiseert De Milieuboot van 20 februari tot 7 juni Educatieve Milieuboottochten op het Kanaal Gent-Terneuzen, het Afleidingskanaal van de Leie, het Kanaal Gent-Brugge-Oostende, het Boudewijnkanaal en de IJzer.

De milieuboot vaart maar om de vier jaar in deze streek. Meevaren is dus een buitenkans om die waterlopen op een aparte manier te ervaren!

Tijdens een tocht met de milieuboot gebeurt er veel meer dan wat varen. Zo maak je kennis met alle aspecten van de waterloop, het landschap in de omgeving, de stad aan het water en het leven op, om en in het water. De milieuboot is bovendien uitgerust met een laboratorium waar je helpt bij het bepalen van de waterkwaliteit van de waterloop. In de tentoonstellingsruimte wordt dieper ingegaan op de invloed van onze leefwijze op de waterloop en zoeken we samen naar een meer milieubewuste omgang met water. Integraal waterbeheer, biodiversiteit en duurzame ontwikkeling vormen het groter kader.

In de week zijn er Educatieve Milieuboottochten voor leerlingen van de de 2de en 3de graad lager onderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs. Op woensdagnamiddag en in het weekend is iedereen welkom: milieuraden, gezinnen, viendengroepen, families en verenigingen,…

De milieuboot vertrekt in Gent, Zelzate Deinze, Aalter, Brugge, Oostende, Nieuwpoort en Diksmuide.Geïnteresseerd? Reageer snel, want het aantal plaatsen is beperkt! Jongeren tot 18 jaar betalen € 2, volwassenen € 5. Meer info en inschrijven op www.milieuboot.be of op het nummer 053 72 94 20.

‘Educatieve Milieuboottochten’ is een project in opdracht van en in samenwerking met het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, afdeling Milieu-integratie en –subsidiëringen.

Info waterlopen zie volgdende pagina

PERSBERICHTGent is een knooppunt van waterwegen en heeft al van oudsher een haven. Dankzij de aanleg en de aanpassingen van het Kanaal Gent-Terneuzen is het zelfs een zeehaven, want het kanaal verbindt Gent via de Westerschelde met de Noordzee. Langs het Kanaal Gent-Terneuzen vind je vooral veel grote industriële vestigingen. Je komt er nu al indrukwekkende zeeschepen tegen. Door de komst van de nieuwe zeesluis in Terneuzen zullen dat er steeds meer worden.

Het hart van Gent is via de Coupure, de oude Brugse Vaart en het Kanaal Gent-Brugge-Oostende rechtstreeks verbonden met de zee. Langs het Kanaal Gent-Brugge-Oostende wisselt industrie af met weidse landschappen. De oude kanaalarmen en -oevers vormen een ecologisch waardevol lint. Stroomafwaarts Beernem ligt het kanaal even hoog of soms zelfs hoger dan het omliggende vlakke land, zodat je een schitterend zicht hebt op de omgeving. In Beernem zie je de statige keersluis die Brugge bij te hoog water tegen overstromingen beschermt.

Het Afleidingskanaal van de Leie (ook bekend als het Schipdonkkanaal) verbindt de Leie vanaf Deinze met het Kanaal Gent-Brugge-Oostende en mondt ter hoogte van Zeebrugge uit in de Noordzee. Het kanaal zorgt indien nodig ook voor een versnelde afvoer van het Leiewater en behoedt zo Gent en omstreken voor overstromingen. De mogelijke verbreding van dit kanaal in het kader van de Seine-Scheldeverbinding heeft voor- en tegenstanders.

Het Boudewijnkanaal is een zeekanaal. Het verbindt de Brugse binnenhaven via de voorhaven van Zeebrugge met de zee. Pas na de Tweede Wereldoorlog en vooral vanaf 1970 ontwikkelde de haven van Zeebrugge zich tot een volwaardige zeehaven. Door het hoge zoutgehalte vriest het kanaal zelden dicht en in periodes van strenge vorst zoeken vele duizenden watervogels er een onderkomen.

De IJzer zoekt kronkelend door het polderlandschap van de Westhoek haar weg naar zee. Het is een typische regenrivier en door de hevige debietschommelingen soms moeilijk bevaarbaar. De IJzerbroeken langs de grotendeels onbedijkte rechteroever vormen bij grote neerslag een natuurlijk waterbekken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liet men de IJzer tot ver buiten haar oevers treden waardoor de Duitse troepen tot stilstand gebracht werden. Maar de IJzer vertelt niet enkel over de Grote Oorlog. Het is ook een van de weinige Vlaamse rivieren met een vrij goede waterkwaliteit. Op vlak van biodiversiteit valt er dus veel te beleven!

Pagina vanDovnload 25.88 Kb.