Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Persdossier 250 jaar natuurwetenschappen inhoud p. 1 A. Voorstelling tentoonstellingszaal

Dovnload 142.81 Kb.

Persdossier 250 jaar natuurwetenschappen inhoud p. 1 A. Voorstelling tentoonstellingszaalPagina1/4
Datum10.10.2017
Grootte142.81 Kb.

Dovnload 142.81 Kb.
  1   2   3   4

PERSDOSSIER 250 JAAR NATUURWETENSCHAPPEN
INHOUD…………………………………………………………………p. 1
A. VOORSTELLING TENTOONSTELLINGSZAAL
1. Persbericht: korte tekst en praktische info……………………p. 2-4
2. Parcours van de tentoonstelling……………………………….p. 5-11
3. Geschiedenis en architectuur…………………………………p. 12-13

B. WETENSCHAPPELIJKE PAGINA’S


1. CITES………………………………………………………………p. 14-15
2. ANTARCTICA…………………………………………………….p. 16-17
3. ONTWIKKELINGSSAMENWERKING…………………………p. 18-20
4. GORILLA’S………………………………………………………..p. 21-22
5. ZEEZOOGDIEREN……………………………………………….p. 23-24

C. TOEKOMSTIGE PROJECTEN VAN HET MUSEUM…………p. 25


A. VOORSTELLING TENTOONSTELLINGSZAAL

  1. Persbericht


250 jaar Natuurwetenschappen - Grasduinen in de geschiedenis van het Museum

Een vaste tentoonstelling vanaf 10 september 2008
In deze historische tentoonstellingszaal van het Museum voor Natuurwetenschappen, smaakvol gepresenteerd in de kloostervleugel naast de Galerij van de Dinosauriërs, volg je een parcours langs 20 mijlpalen*.
Je vindt er 14 opmerkelijke specimens, die telkens een verrassend verhaal vertellen over de geschiedenis van het museum en zijn instituut. Verbluffende ontdekkingen, nieuwe wetenschappelijke theorieën, prachtige collectiestukken, getuigen stuk voor stuk van hun tijd en van de verhouding tussen wetenschap en natuur.

Je maakt 6 sleutelmomenten uit de architecturale evolutie van ons Museum mee: van het 18de-eeuws rariteitenkabinet van Karel van Lotharingen**, over bewaarplaats tot wetenschappelijk onderzoekscentrum en vernieuwend museum in de 21ste eeuw.
Wist je dat er vroeger een zoo was in het Leopoldpark achter het Museum? En dat de olifant, die er in levende lijve rondliep, na zijn dood in 1880 werd opgezet en nu staat te pronken in deze zaal?
Nog pronkstukken zijn de walvissen uit Antwerpen, opgegraven bij de werken aan de fortengordel. Met een knipoog naar de nabijgelegen iguanodons, vind je hier het schilderij dat de ingenieuze montage van het eerste iguanodonskelet voorstelt. Je maakt kennis met de oudste verzameling van Russische mineralen, met het unieke beentje van Ishango en met de fossiele overblijfselen uit Messel.
Je wandelt er langs een prachtig opgezet exemplaar van een buidelwolf, een soort die nu niet meer bestaat. Je kan neuzen in de logboeken, manuscripten en schetsen van de wetenschappers van het instituut die in 1897 met de Belgica naar het Zuidpoolgebied voeren.
Je ontmoet er twee gorilla’s uit de Kongolese Nationale parken die, rond 1930, door het instituut opgericht zijn met de steun van het Koningshuis. Een stuk uraniumerts, grondstof voor de atoombom, en een bokaal met 55 exemplaren van een zeldzame hagedis, gevangen in Kalmthout, getuigen van wetenschappelijke praktijken waar we niet fier op zijn.
Recentere stukken zijn de opgezette tijger en reuzenschildpad, die CITES (het verdrag dat de wereldwijde handel in bedreigde wilde dieren en planten aan banden legt) illustreren. Het versteend woud van Hoegaarden, is tijdens de werken aan de HST bovengehaald en getuigt van de activiteiten in de 21ste eeuw en onze verhouding met de natuur.
Tijdens deze boeiende reis doorheen de wereld van de natuurwetenschappen kom je te weten hoe de wetenschapper van vandaag zich heeft omgevormd tot een echte natuurbeschermer.
Het Instituut vormt ook een reusachtige bewaarplaats voor miljoenen collectiestukken, onderzoeksobjecten, onzichtbaar voor het publiek. Het leven achter die schermen wordt in het daglicht gezet in een multimediale montage, in de zaal 250 jaar Natuurwetenschappen.

* De tentoonstelling wordt esthetisch én economisch verlicht met 100% LEDs, wat een zeer laag elektriciteitsverbruik vertegenwoordigt. Er zijn ook rustzones voorzien.
** Zo’n 250 jaar geleden legde de toenmalige landvoogd van de Nederlanden, Karel van Lotharingen, een rariteitenkabinet aan. Het was in die tijd bij rijke liefhebbers erg in de mode om natuurkundige verzamelingen te hebben. Na zijn dood raakte de verzameling via verschillende omwegen in handen van de Stad Brussel. Uiteindelijk kwam ze in 1846 in het Natuurhistorisch Museum terecht, waar de collectie uitgroeide tot zijn huidige 37 miljoen specimens!

Het bewaren en bestuderen van deze indrukwekkende natuurwetenschappelijke collectie en het wetenschappelijk onderzoek vormen de basis van het Museum voor Natuurwetenschappen. Wat je in het Museum ziet, is slechts het topje van een gigantische ijsberg!
De mooiste stukken kan je bewonderen in de vaste tentoonstellingszalen en nu dus ook in deze nieuwe tentoonstelling 250 jaar Natuurwetenschappen.


Praktische informatie

Museum voor Natuurwetenschappen

Vautierstraat 29 – 1000 Brussel
Info dag en nacht: 02 627 42 38

info@natuurwetenschappen.bewww.natuurwetenschappen.be
Openingstijden

Dinsdag tot vrijdag: van 9.30 tot 16.45 uur (vanaf 1 september tot 17.00 uur)

Zaterdag, zondag en Belgische schoolvakanties: van 10 tot 18 uur

Gesloten elke maandag, op 1 januari, 1 mei en 25 december

Op 24 en 31 december is het museum open tot 15 uur


Bereikbaarheid

Werken in de wijk!

Ons parkeerterrein is klein... Gebruik bij voorkeur het openbaar vervoer.

Metro: Lijn 1 halte Maalbeek - Lijn 2 halte Troon

Trein: station Brussel-Luxemburg

Bus: 34 en 80 halte Museum / 38 en 95 halte Parnassus


Tarieven (vaste tentoonstellingen):

Individuele bezoekers: € 7 volwassenen / € 6 studenten, senioren, vrienden van het Instituut, personen met een handicap / € 4,50 jongeren 6-17 jaar

Groepen (vanaf 15 personen): € 6 volwassenen / € 3 jongeren 2-25 jaar

Groepsbezoek en picknickruimte verplicht reserveren: 02 627 42 52


  1   2   3   4

  • Praktische informatie

  • Dovnload 142.81 Kb.