Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Persdossier brussel, 29 april 2014 Irisfeest 2014 Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest viert zijn 25-jarig jubileum!

Dovnload 194.79 Kb.

Persdossier brussel, 29 april 2014 Irisfeest 2014 Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest viert zijn 25-jarig jubileum!Datum05.04.2017
Grootte194.79 Kb.

Dovnload 194.79 Kb.


PERSDOSSIER

Brussel, 29 april 2014
Irisfeest 2014

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest viert zijn 25-jarig jubileum!
1989: het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is gevormd.

2014: het Gewest bestaat 25 jaar


Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zet zich sinds een kwarteeuw op allerlei vlakken in, onder andere voor mobiliteit, afvalverwerking, urbanisme, milieubeleid, economie, werkgelegenheid, medische noodhulp en huisvesting.
En in het weekend van 10 en 11 mei viert het Gewest feest! Dit jaar in het bijzonder voor deze speciale verjaardag.
Op 10 en 11 mei 2014 viert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn 25-jarig bestaan.
De ideale gelegenheid om de creativiteit, gezelligheid en het bruisende culturele leven van deze stad eens onder de aandacht te brengen. Gedurende twee dagen worden er in het centrum van Brussel van de Kunstbergwijk tot het Brussels Parlement voorstellingen, activiteiten, workshops en gratis concerten georganiseerd.
Wilt u het gewest in één weekend (opnieuw) ontdekken, dan moet u op 10 en 11 mei a.s. naar Brussel komen!


Concerten Paleizenplein
Zaterdag 10 mei 2014 - Electro-avond op het Paleizenplein!
RALVERO (NL) - 19.00-20.00 uur

DJ Ralvero, of Ralf Baartmans zoals zijn familie en vrienden hem kennen, is geboren en opgegroeid in Nederland, in Roosendaal om precies te zijn, een kleine stad in Zuid-Nederland. Hij is van jongs af aan gefascineerd door muziek. Voordat hij zijn eerste echte drumlessen kreeg, leefde hij zich uit op potten en pannen. Na 6 jaar lang zijn drumskills te hebben geoefend, is hij klaar om zijn eerste zelf geproduceerde tracks aan de wereld te laten horen.

www.ralvero.com


R3HAB (NL)
- 20.00-21.15 uur

Er zijn maar weinig dj-producers die in de buurt komen van het grote succes dat R3hab – echte naam Fadil El Ghoul – in zijn nog jonge carrière heeft bereikt. Het door R3hab gecreëerde merk ‘Chainsaw Madness’ heeft zo veel stof doen opwaaien binnen de dance-scene dat andere grote artiesten van het moment in de rij staan om hem te steunen – Tiesto, Afrojack, David Guetta en Calvin Harris (om er maar een paar te noemen) zijn allemaal enthousiaste aanhangers van de typische sound van deze Hollander.

www.djr3hab.com


BAKERMAT (NL) – 21.15-22.45 uur

Het ging allemaal ineens heel snel voor Bakermat, een andere naam voor de jonge producer Lodewijk Fluttert. In slechts 3 maanden tijd kreeg hij tal van views, likes en volgers met zijn producties. Hij begon zich toe te leggen op produceren en werken als dj en ontwikkelde al snel een heel eigen geluid. Zijn kenmerkende sound van deep house met jazz- en soulinvloeden werd in korte tijd door veel mensen opgepikt. Zijn sets zijn vrolijk, energiek en altijd erg melodieus. De combinatie van jazzinstrumenten met deep house maakt de stijl van Bakermat uniek.

http://bakermatmusic.com


JAY HARDWAY (NL)
- 22.45-00.00 uur

Jay Hardway, een natuurtalent op het gebied van drummen en produceren, laat zich door allerlei soorten muziek inspireren. Universal Music Publishing ontdekte hem onlangs en bood hem een contract aan vanwege zijn unieke talent. Zijn release met Martin Garrix ‘Error 404’ bij Spinnin’ records maakt over de hele wereld indruk en de single werd een internationale hit waarmee hij de charts veroverde in België, Frankrijk en Nederland. Let op, we gaan in de nabije toekomst nog veel horen van deze Nederlander!

www.jayhardway.com

Zondag 11 mei 2014 - Concert van Salvatore Adamo, met als voorprogramma de winnaar van de wedstrijd Be On Stage!
WINNAAR VAN DE WEDSTRIJD BE ON STAGE BE .BRUSSELS – 18.15-19.00 uur (zie volgende pagina)
SALVATORE ADAMO (BE) – 19.30-21.30 uur

Adamo heeft er al een carrière van 50 jaar op zitten met maar liefst 500 liedjes en meer dan 100 miljoen verkochte albums wereldwijd. We kunnen nog wel even doorgaan met het lijstje aan records en statistieken, maar Salvatore Adamo vindt letters eigenlijk veel interessanter dan cijfers en muzieknoten veel aangenamer dan berekeningen. De man die door Jacques Brel ‘de tedere tuinman van de liefde’ genoemd werd, gaat vol passie door met het beplanten van deze intieme poëtische boomgaard die internationale vruchten oplevert. Twee jaar na het succes van ‘De toi à moi’, bekroond met een gouden plaat, brengt Adamo zijn 23e album met de titel ‘La grande roue’ uit.

www.adamosalvatore.com
THE KINGS OF POP (BE) – 22.00-23.30 uur

The Magical Flying Thunderbirds zijn niet meer, but the boys are back in town … Leve the Kings of Pop! Van Prince over Michael Jackson tot Bob Marley, van Adele over Gotye en Lykke Li tot The Black Keys en LMFAO, van The Beatles en de Stones tot Serge Gainsbourg en Stromae … allemaal moeten ze eraan geloven. Geen heilig huisje is nog veilig. The Kings of Pop willen met de voeten spelen en op de heupen werken. Ze zijn van God los, complexloos en zonder remmingen. Zet u schrap voor een wervelende show met tientallen climaxen en een orgastische finale!

www.thekingsofpop.com


be on stage be .brussels

Zondag 11 mei
De wedstrijd be on stage be .brussels is een springplank voor artiesten of bands uit Brussel en omgeving. Brussel staat bekend om de hoge kwaliteit van haar nieuwe bands en be on stage be .brussels geeft hen de kans om zich te laten zien en horen en zo nog meer bekendheid te vergaren.
De winnende bands krijgen de kans om zich zondag overdag te laten horen op het podium « be on stage be.brussels », gelegen aan de Keizerslaan.
De wedstrijd werd gelanceerd via de sociale netwerken. Gedurende 10 dagen hadden de bands de gelegenheid om hun muziek in te sturen. Daarna werd er een eerste selectie gemaakt van 20 deelnemers door een professionele jury.
Op dit moment is het aan het publiek om hun stem uit te brengen op hun favoriete band in de hoop dat ze hen live zullen zien spelen tijdens het Irisfeest! Er kan vanaf 18 april tot 4 mei gestemd worden.
De 5 bands en artiesten met de meeste stemmen krijgen de kans om hun muziek op het podium « be on stage be .brussels » ten gehore te brengen. De jury kiest uit de 20 geselecteerde kandidaten een band uit die het voorprogramma van Salvatore Adamo mag verzorgen!
http://beonstage.irisfeest.be/
Feest op straat

Zondag 11 mei - 12.00 tot 18.00 uur
Dit deel van het Irisfeest is een parade van artiesten afkomstig uit Brussel, België en de rest van de wereld.

Het feest is er ook om de podiumkunsten te eren met een gevuld programma met de crème de la crème van Brussel en omstreken. Het podium geeft een kleurrijk en onverwacht beeld van de stedelijke ruimte: de straat wordt weer een plek van ontmoeting, uitwisseling en verwondering.


Koningsplein – Chill Zone
Baleine Cargo – ‘Cimetière itinérant de canapés’ (rondtrekkende begraafplaats van banken, Frankrijk)

Oude banken met hun eigen functie en geschiedenis wachten hier op u. Het publiek wordt uitgenodigd om zittend te luisteren, observeren, schrijven en bankverhalen uit te wisselen. Op dat moment begint de voorstelling: een stoet die gevormd wordt op het geluid van een treurmars, een oude bank wordt gedragen als een doodskist die naar het graf gedragen wordt.

www.labaleinecargo.com

Coudenberg & Museumplein – Kids Zone
Circus Farrago – ‘Betty Look’ (België)

Gek, kleurrijk en extreem gestyled: Betty Look geeft mensen een make-over van top tot teen!

In haar mobiele atelier gevuld met gerecycled materiaal geeft deze aparte styliste ‘vergeten’ objecten een tweede leven. Ze verandert ze in hoeden, knoopsgatversieringen en andere accessoires die elke outfit uniek maken.

www.cirquefarrago.be


De karikaturen van Didier Henroz (België)

Het publiek kan zichzelf de hele dag door laten schetsen door de beroepskarikaturist Didier Henroz.

www.caricaturistedhenroz.com
Discochoux & les Oiseaux sant tête (Frankrijk/België)

De collectieven Oiseaux Sans Tête en de Disco Choux creëren een fantasievol dorp. Een ruimte waar een feestelijke, speelse en ontspannen sfeer heerst en kinderen en volwassenen samenkomen om te bewonderen, creëren, schilderen en te reizen door een fantasiewereld met de thema’s: de toekomst, cyborgs, robots en science fiction. Op het programma: creatieve workshops voor jong en oud, livemuziek, originele scenografie en vele verrassingen.

Superpowers en gegarandeerd een ko(s)mische sfeer!

www.discochoux.canalblog.com

www.ostcollective.org
Gijs Van Bon – ‘Blom’ (Nederland)

Terwijl hij langzaam achteruit loopt, maakt de zandschrijver Blom tekeningen op de straat. Er stroomt zand vanaf zijn lange arm naar beneden, die de grond versiert. Ernaast zijn emmers met gekleurd zand geplaatst, zodat iedereen kan helpen inkleuren of een persoonlijk accent kan toevoegen.

http://www.skryf.nl
Perrine Stas – ‘Free Shirt’ (Frankrijk/België)

Workshop naaien voor kinderen en jongeren.

De deelnemers mogen hun eigen wereld creëren door knopen, stof, glitter en nog veel meer op een onbedrukt effen shirt te naaien. Zo gaan ze later weer naar huis met een tijdloze herinnering aan deze dag!

www.perrinestas.com


Propaganza – ‘Workshop graffiti’ (België)

Grenzeloze kunst: de kunstenaars van dit collectief komen uit alle windrichtingen en drukken zich uit via Street Art en alternatieve reclame. Rijk en verrassend.

www.propaganza.be
Tombs Creatius – ‘Colors de Monstre’ (Catalonië)

Houten spellen met afbeeldingen van monsters. Ze testen de behendigheid van het publiek en bieden gegarandeerd veel spelplezier met een onmiskenbare toegevoegde artistieke waarde.

www.tombscreatius.com
Naast al deze activiteiten zijn er een springkasteel, een opblaasparcours voor de allerkleinsten, schminkactiviteiten en nog veel meer om uw dag kleur te geven!

Park van de Kunstberg – Sunday in the Park
Act of Angels - ‘Wanneer de Kunstberg plaats maakt voor een Zonnekoningin’ (België)

Omgeven door haar hofdames zal een Zonnekoningin met een kristalheldere stem het hart van het park van de Kunstberg betoveren, terwijl ze majestueus in het midden van dit kleine Brusselse Versailles haar troon bestijgt. Een betoverend moment dat zowel jong en oud zal bekoren!

www.actofangels.com
Clowns en Goochelaars Zonder Grenzen – ‘Klownishe Orchestar, opscheppers zonder grenzen’ (België)

De muzikale karavaan ‘Clowns en Goochelaars Zonder Grenzen België’ komt overal. Deze gulle acrobaten verspreiden hun lach in elk hoekje en gaatje! In België en elders in de wereld toveren ze een glimlach op je gezicht, roepen ze emotie op en maken ze vrienden. Hun motto: ‘Een lach is de kortste weg tussen twee mensen’.

www.cmsf.be
Albertinaplein – Be Crazy !
Photomatique (België)

Een retro-fotohokje voor een glamoureuze en ludieke fotosessie. Originele herinnering: drie poses in kleur of in zwart-wit met ruimte voor een handtekening of opmerking.

www.photomatique.be
Picto Facto – ‘Billevesée l’estaminet’ (Frankrijk)

Je zou zeggen dat hij de hele nacht bezig is geweest met het neerzetten van kleurige voorwerpen. Alsof je wordt uitgenodigd voor een intiem moment in een soort van kroegje dat ‘barabill’ wordt genoemd. En dan kunt u, heel eventjes, alles zeggen wat er in u opkomt. Laat uw woorden maar stromen, het is nooit te laat om vrijuit te spreken.

www.pictofacto.fr
Sienta la Cabeza – ‘Get your head together’ (Spanje)

Een spektakel van artistieke haardrachten die steeds veranderen op het ritme van de muziek. Voor mensen die hun haren los durven te gooien! Het gezelschap Sienta la Cabeza zet een excentriek kapperssalon in scène, met twee kapsters en een dj van wie de creativiteit en de visuele en melodieuze fantasie geen grenzen kent. Een spektakel waar je haren recht van overeind gaan staan en dat niemand onberoerd laat.

www.sientalacabeza.com

Spanjeplein
Voyage/Voyage Openair (België)

Naar aanleiding van het grote succes van de eerste editie in 2013 is het Brusselse collectief Voyage/Voyage weer terug om Brussel en elektronische muziek op een luchtige wijze in het zonnetje te zetten! Wat de muziek betreft, house, house en nog eens house! Pure kwaliteit, zeer toegankelijk en ongelooflijk sexy. De main act is de Berlijnse KIKI, zeer bekende DJ/producer in de Berlijnse muziekwereld en al jarenlang artiest bij het label van Ellen Allien: BPITCHCONTROL. LAURENZINHO (Voyage/Voyage, Tomorrowland, Woodstrasse) die zijn 10-jarige DJ-carrière viert, en PRINCE OFF, de grote naam van de Leftorium-avonden, zijn ook van de partij.

www.voyagevoyage.be

Europakruispunt – European Village & live demos
Europees Dorp

Europa is voor het tweede jaar op rij van de partij op het feest van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om Brussel als hoofdstad van Europa in de verf te zetten. Het "Europees dorp" zal zijn deuren openen rond de volgende thematieken: het Europees burgerschap, de Europese verkiezingen, de kwaliteitsvolle producten en smaken en de culturele rijkdom van Europa. In het thema van de Europese burger en democratie, de nieuwe editie van de Opendeurdagen van de Europese instellingen zal op zaterdag 17 mei plaatsvinden.

http://ec.europa.eu/belgium/events/euopendoors
Hidden Power Artists Association

Hidden Power Artists Association is sinds oktober 2012 een sportvereniging (gericht op dans).

Ze presenteren verschillende stijlen, waarvan er een uniek is in België.

www.facebook.com/HiddenPowerArtistsAssociation.asbl


Tradidanse – Centre Hellénique d’études du folklore

De vereniging heeft tot doel het promoten en het verspreiden van Griekse volksdansen. Ze organiseert danslessen voor kinderen, tieners  en volwassenen, optredens, feesten, stages met gespecialiseerde choreografen uit Griekenland.


Zinnechoeur

De leden van het koor Zinnechoeur zijn al even eclectisch als hun repertoire. Ze zwerven van de ene stijl naar de andere, van rock tot wereldmuziek, jazz, klassiek en andere verrassingen … Ze bieden voor elk wat wils!

www.zinnechoeur.be

Sint-Jansplein – Out! Village
Out! Village

Activiteiten onder het teken van de regenboog, die ruimte biedt voor alle verschillen.

Van 11.30 tot 18.00 staan er meer dan twintig stands van verenigingen niet-gouvernementele organisaties die het publiek verwelkomen op het ritme van een podium met optredens van de Queens’ Kong, Mat Vega en de You Gay Tea Dance.
Bovendien is er een afterparty in de You om het plezier nog langer te laten duren!
Programma:

11.30 Warm up Out! Run

12.00 Start Out! Run

13.00 End Out! Run, with Tapalanote (BGS)

14.00 Mat Vega live

15.30 Queens’ Kong

17.00 You Gay Tea Dance before with Dj Andrei Stan

18.00 Closing of the Village

22.00 After Party @ You
Out! Run

De LGBTQI-verenigingen van Brussel en elders laten zich zien tijdens een hardloop in de kleuren van de regenboog, middenin het centrum van Brussel. Het doel van deze activiteit is de LGBTQI-gemeenschap van België zichtbaar te maken voor het grote publiek. Een evenement dat in de smaak zal vallen bij zowel sportliefhebbers als activisten! Inschrijven is mogelijk op de website van de vereniging.www.bgs.org

www.rainbowhouse.be

Lombardstraat
Village Made In Brussels

citydev.brussels stelt haar jongste telgen voor: innoverende en creatieve ondernemingen uit diverse sectoren (mode, make-up, food, green …) die gevestigd zijn in de bedrijvencentra, de specifieke onthaalstructuren voor starters. Deze bedrijvencentra bieden hen een scala aan mogelijkheden qua begeleiding, ontwikkeling en advies, alsook een ruim dienstenaanbod.

Kom snoepen van cupcakes, laat u maquilleren door huwelijksprofessionals, kook mee tijdens een culinaire workshop, leer uw eigen champignons kweken in het hart van de stad op basis van koffiegruis of win een nacht voor twee personen in een Belgisch duurzaam hotel … Kom en laat u verrassen!

www.citydev.be


Zwervend
Démons et merveilles – ‘Les Poules’ (Frankrijk)

Les Poules is bedacht als straatvoorstelling en wordt gepresenteerd in de vorm van een originele wandeling met een groepje van drie personages. Ze lopen heel nieuwsgierig rond met hun snavel in de wind en hun ogen opengesperd.www.theatre-masque.org
Dessous l’œil clos – ‘De toute façon c’est trop tard alors termine ta soupe sinon t’auras pas de dessert!’ (België)

Visuele burgeractie in de vorm van een kooromgang die een zinnebeeldige voorstelling brengt van een maatschappij waar deze morgen nog sneller moet gaan dan gisteren. Onbeschaamde en bizarre choreografieën verzorgd door onze zondagterroristen.

http://dessousloeilclos.jimdo.com
La parade des Géants (België)

De reuzenstoet van Meyboom en van Saint-Guidon, begeleid door de Fanfare Meyboom, is in en rond de Lombardstraat te vinden.
Brusselaars, ten voeten uit!

Zondag 11 mei - 12.00 tot 18.00
Om alle gemeentes in het zonnetje te zetten, brengt de organisatie ‘Brusselaars, ten voeren uit!’ op het Irisfeest alle verenigingen uit het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest samen. Er zijn ongeveer honderd Brusselse verenigingen aanwezig om deel te nemen aan deze dag, waarop ze hun geheimen en activiteiten zullen onthullen. Een genereus, leerzaam, speels en verheffend evenement!

Koningsplein - Back to The Past & Museum Zone
Aquarium van Brussel

Het Aquarium van Brussel is een dierenpark en een museum waarin kleine waterdiersoorten getoond worden: vissen, amfibieën en ongewervelde dieren uit alle streken ter wereld. Het Aquarium, toegankelijk voor iedereen, is educatief, maar heeft ook een wetenschappelijk doel, dat ervoor zorgt dat deze diersoorten in stand gehouden worden en zich blijven voortplanten.

www.aquariologie.be
Cercle d’histoire de Bruxelles

De Cercle d'Histoire de Bruxelles is een vereniging die graag de historische, folkloristische en culturele geschiedenis van het Brussels Gewest wil bestuderen en bekend wil maken. Bovendien houdt het zich bezig met de publicatie van documenten die deze geschiedenis behandelen en met het bewaren van elk object dat er betrekking op heeft.

www.cehibrux.be
Coudenberg – Voormalig paleis van Brussel

De Coudenberg is een archeologische vindplaats en een museum waarin u de overblijfselen van een van de belangrijkste woningen van Keizer Karel V kunt bewonderen.

www.coudenberg.com
Grand Serment Royal et de Saint-Georges des Arbaletriers de Bruxelles

Het Grand Serment Royal en de Saint-Georges des Arbalétriers de Bruxelles houdt de nobele kunst van het kruisboogschieten sinds 1381 in stand en verzamelt in het kleine museum diverse zeldzame en unieke stukken die te maken hebben met de geschiedenis van de Serment en boogschutters. De Compagnons Arbalétriers (boogschuttervrienden) van de Grand Serment komen elke donderdagavond bijeen om het traditionele kruisboogschieten te beoefenen.

www.arbaletriers-saintgeorges.be
Guides Badeaux Gidsen

Badeaux houdt zich bezig met het uitgeven van historische gidsen en het organiseren van conferenties en rondleidingen rondom thema’s die met de lokale geschiedenis te maken hebben.

www.badeaux.be


Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

In de Koninklijke musea voor Schone Kunsten in België worden ongeveer twintigduizend schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen tentoongesteld.

www.fine-arts-museum.be
La Mijole

Spellen, lessen, wedstrijden, finale en prijsuitreiking aan de winnaars.

www.mijole.com

Museum voor Natuurwetenschappen

In dit museum vindt u de grootste verzameling dinosaurussen van Europa, verrassende tijdelijke tentoonstellingen en nog veel meer schatten. Het Museum voor Natuurwetenschappen is een absolute aanrader voor het hele gezin, een hele bijzondere ervaring.

www.sciencesnaturelles.be


Ommegang van Brussel

De Ommegang is de oudste historische traditie van Brussel. Deze gaat terug tot de 14e eeuw en was oorspronkelijk een dankbaarheidsprocessie voor de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk. Een van de hoogtijdagen van de kerk was op 2 juni 1549, toen de Brusselse autoriteiten de plek omtoverden tot een feestlocatie voor de ontvangst van Keizer Karel V en zijn zoon Filip.

www.ommegang.be
Orde van de Brusselse Moestasje

De Orde van de Brusselse Moestasje komt op voor de folklore en het Brusselse dialect met al het plezier dat daarbij komt kijken.

www.brusselse-moestasje.wikeo.be
Orde van de Faro

De Orde streeft naar meer bekendheid voor spontaan gegist bier uit de Zennevallei, met als belangrijkste product het Farobier.

www.facebook.com/ordredufaro
Vrijwilligers van Brussels 1830

De vrijwilligers van Brussel 1830 zetten zich in om de dagen van de Belgische Revolutie in ere te houden. Dit wordt gedaan aan de hand van uitstapjes waarbij de opofferingen van de martelaren die tijden deze gebeurtenis zijn gesneuveld, centraal staan.

www.be1830.be

Museumplein – Kids Zone

Jeugd in Brussel

De vzw ‘Jeugd in Brussel’ komt op voor de belangen van Nederlandstalige jongeren en jongerenverenigingen in Brussel. Ze zorgen voor speeltuinen en activiteiten en werken ook samen met organisaties van Nederlandstalige jongeren in Brussel.

www.jeugdinbrussel.be
La Chaise Musicale

De vzw Chaise Musicale is een muziekschool voor iedereen, zonder enig competitief aspect, waar elke leerling liefde voor muziek ontwikkelt met behulp van creatieve en speelse activiteiten.

www.chaisemusicale.be
La Ligue des Familles

De Ligue des familles is een beweging die in actie komt voor waarden, ideeën en voorstellen en die oplossingen aandraagt voor elke ouder. Ze biedt ouders de mogelijkheid om vragen te stellen, hun ervaringen uit te wisselen en oplossingen met anderen te delen.

www.liguedesfamilles.be
Speelgoedmuseum

Ontdek in het Speelgoedmuseum drie betoverende verdiepingen met een verzameling poppen, beren en hobbelpaarden die samen de geschiedenis van speelplezier vertellen.

www.museedujouet.eu

Coudenbergstraat
MAD Brussels

De vzw MAD Brussels werd in 2010 door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Stad Brussel opgericht om Brusselse designers en stylisten te promoten en de ontwikkeling van deze sector en de nationale en internationale uitstraling van deze beroepen te stimuleren. Deze vereniging wil de mode en het werk van de ontwerpers promoten door tentoonstellingen, seminaries en evenementen te organiseren.

Ter gelegenheid van het Irisfeest wordt een mini-tentoonstelling van 10 gepersonaliseerde fietsen opgezet in de Kunstbergwijk.

www.madbrussels.be


Ravensteinstraat – Mobility Zone
Brandweer Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Voor het Irisfeest exposeert de brandweer van Brussel Hoofdstedelijk Gewest Elsene een brandweervoertuig met uitschuifbare ladder en demonstreren de brandweerlieden wat ze doen om een slachtoffer na een verkeersongeval uit zijn auto te bevrijden.

www.siamu.irisnet.be
Cultuur & Communicatie vzw

E-BRUSSELS is een promotie-evenement voor duurzame mobiliteit, hernieuwbare energie en milieuvriendelijke oplossingen. Op 12, 13, 14 september 2014 organiseert het Jubelpark de tweede editie verspreid over 10.000 m2 met 80 exposanten, ongeveer honderd modellen fietsen, scooters, motoren, elektrische auto’s die men gratis mag uitproberen, diverse activiteiten en de mogelijkheid om deel te nemen aan rally’s in en rond Brussel.

www.brussels-electric.eu
Net Brussel

Net Brussel houdt zich bezig met de netheid op straat en het afvalbeheer in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Parcours met een veegmachine en tentoonstelling van vuilniswagens.

www.arp-gan.be
Open Tours

Hoe krijgt u een overzicht van alles wat er te doen en te zien is in Brussel? De rode bussen met koepeldak bieden 2 routes van iets meer dan een uur waar u naar wens gebruik van kunt maken. Met het Hop on Hop off-systeem gaan mensen aan boord bij een halte naar keuze en verlaten de bus weer als ze zin hebben om een wijk, een museum of monument te bezichtigen.

www.citysightseeingbrussel.be
Politiezone Brussel-Hoofdstad Elsene

Voor het Irisfeest wordt er een behendigheidsparcours neergezet voor kinderen tussen 6 en 12 jaar door de cel verkeerseducatie voor kinderen van de politie van Brussels Hoofdstedelijk Gewest Elsene.

www.polbru.be

Kunstbergstraat
Académie du rire de Belgique & Lachacademie van België

De Lachacademie van België wil lachen en humor stimuleren in het dagelijks leven, privé en op het werk. Ze organiseren yogalachsessies in heel België en coördineren alle lachclubs van België.

www.academiedurire.be en www.lachacademie.be

BOZAR STUDIOS

Bozar Studios, het departement kunsteducatie, laat zich inspireren door het ongelooflijk diverse kunstaanbod van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel en laat u er kennis mee maken. www.bozar.be


Brusselse Museumraad

De in 1995 opgerichte Brusselse Museumraad heeft tegenwoordig meer dan 100 musea uit de hoofdstad onder zijn hoede. Zijn rol bestaat, onder andere, uit het promoten van collecties en activiteiten van zijn leden en het versterken van het imago van Brussel als museumstad. Activiteiten: Brussels Card, Museum Night Fever, museumnachten in de musea in Brussel, museumplattegrond etc.

www.brusselsmuseums.be
Brussels Greeters

De Brussels Greeters bieden de mogelijkheid om Brussel te beleven door haar bewoners te ontmoeten. Een honderdtal Brusselaars met passie voor hun stad maken tijd vrij om bezoekers welkom te heten en hen deelgenoot te maken van hun favoriete plekken en goede adressen. Ze nemen hen mee en laten hen hun dagelijkse werkzaamheden, hun wijk en de sfeer van Brussel ontdekken. Een initiatief van VISITBRUSSELS.

www.bruxellesgreeters.be
Centrale Bibliotheek van het Brussels Hoofdstedelijke Gewest

Boekenuitleen, studie- en leesruimtes, internet, activiteiten.

www.bibcentrale-bxl.be
Conseil Jeunesse Développement

Het doel van de Conseil Jeunesse Développement is het bevorderen van sociale en culturele gemengdheid via ontmoetingen en een gemeenschappelijk verenigingsproject. Ze bieden ook begeleiding en hulp bij initiatieven door en voor jongeren, hierbij wordt de CRACS-manier aangehouden (citoyenne (stedelijk), responsable (verantwoordelijk), active (actief), critique (kritisch) et solidaire (solidair)).

www.cjdasbl.be
Ecole de photographie et de techniques visuelles Agnès Varda

De École Agnès Varda biedt opleidingen om beroepskwalificaties in fotografie en videografie te verwerven voor sociale promotie. De lessen worden driemaal per week gegeven buiten de gewone werkuren (‘s avonds of ‘s middags).

www.ecoledephoto.be

www.ecoleagnesvarda.be


Famisol asbl

FAMISOL is een begeleidingsdienst voor het welzijn van kinderen met een handicap en hun ouders, dat twee projecten coördineert met de hulp van vrijwilligers: kortdurende opvang en regelmatige opvang (pleegzorg) en dagen waarop vrijetijdsactiviteiten worden georganiseerd (Famisol-dagen). Het doel van FAMISOL is de ontwikkeling van het kind te bevorderen, rekening houdend met zijn of haar eigenheid.

www.famisol.be
Instituut Paul Hankar

Het Instituut Paul Hankar is een instelling voor sociale promotie van de stad Brussel en biedt een groot aantal opleidingen aan op het gebied van bouw, inrichting en grafische industrie.

www.paulhankar.be


Instituut Yunus Emre – Brussel

Het Instituut Yunus Emre-Brussel werd op 7 mei 2009 in Ankara gesticht met als doel de Turkse kunst, literatuur, geschiedenis, taal en cultuur in het buitenland te bevorderen door opleidingen in verschillende domeinen aan te bieden. Het instituut streeft ernaar vriendschappen te versterken door de culturele uitwisseling met andere landen te bevorderen.

www.yee.org.tr/turkiye/en/homepage
Itinéraires

Sinds 1986 ontwikkelt deze vzw haar expertise in een welbepaald domein: het cultureel toerisme. Hun oorspronkelijke ambitie is ‘de kunst beleven als een levenskunst’, ‘de deelnemers aan onze reizen bij de hand nemen en hen een verhaal vertellen’.

De vzw organiseert een groot aantal rondleidingen door Brussel met hun stand als vertrekpunt: Brussel voor kinderen, Brussel in stripverhalen, Brussel culinair enz.

www.itineraires.be
JAVVA asbl

JAVVA - Jeunes Actifs dans le Volontariat et les Voyages Alternatifs ofwel jongeren die actief zijn op het gebied van vrijwilligerswerk en alternatieve reizen – ontvangt jaarlijks zo’n honderd jongeren uit de hele wereld voor lokale ontwikkelingsprojecten in België en stelt elk jaar ongeveer honderd jongeren in staat om deel te nemen aan internationale vrijwilligersprojecten in het buitenland.

www.javva.org
La Flute enchantée asbl

Een professioneel, niet gesubsidieerd theater dat Franstalig theater van Belgische schrijvers presenteert en jonge gezelschappen ontvangt.

www.lafluteenchantee.be
La Fonderie vzw

La Fonderie beheert het Brussels Museum voor Arbeid en Industrie en presenteert er, naast een permanente tentoonstelling over de Brusselse industrieën, meerdere tijdelijke tentoonstellingen per jaar. Ook biedt La Fonderie de Parcours de La Fonderie, wandelingen en boottochten door Brussel voor individuen en gezinnen vanaf april tot december. Deze worden het hele jaar door ook op aanvraag georganiseerd.

www.lafonderie.be
Museum van Cacao en Chocolade

Het Museum van Cacao en Chocolade, een niet te missen plek voor liefhebbers van Belgische chocolade, nodigt bezoekers uit voor een reis door de wereld van cacao van oorsprong tot eindproduct te verkennen.

www.mucc.be
Museum van Elsene

Vlakbij het Flageyplein ligt het Museum van Elsene, dat een gevarieerd programma van tentoonstellingen voor kunstliefhebbers biedt. Voor het jaar 2014 staan bezoekers nog mooie verrassingen te wachten: de indrukwekkende beeldhouwwerken van de Amerikaanse hyperrealist Duane Hanson, terwijl deze zomer plaats wordt gemaakt voor het intrigerende universum van de Belgische kunstenaar Stephan Balleux en komend najaar voor een schitterende privécollectie bestaande uit werken van Paul Delvaux.

www.museedixelles.irisnet.be
Orde van de vrienden van Manneken-Pis

De Orde van de Vrienden van Manneken-Pis verdedigt en promoot het erfgoed van Brussel en met name het imago van Manneken-Pis.

www.ordre-manneken-pis-wikeo.be
Service Volontaire International vzw

SVI is een niet-politieke, niet-religieuze jongerenvereniging zonder winstoogmerk die voor en door vrijwilligers wordt beheerd. In samenwerking met honderden verenigingen zonder winstoogmerk in meer dan 70 landen stelt zij jongeren (en minder jongeren) in staat om deel te nemen aan internationale vrijwilligersprojecten met zeer uiteenlopende thema’s: maatschappij, milieu, hulp aan kinderen, bouw… De projecten duren 2 weken tot meer dan 6 maanden.

www.servicevolontaire.org


Tremplins vzw

Het Festival Brussel-Babel is een cultureel festival voor jonge Brusselaars van 12 tot 21 jaar. Dit evenement is het resultaat van verschillende artistieke workshops die het hele jaar worden georganiseerd binnen meerdere scholen en verenigingen. Het heeft in de eerste plaats als doel om jongeren uit diverse sociaal-culturele milieus kennis te laten maken met cultuur.

www.tremplins.be
UNICEF België

UNICEF België speelt een belangrijke rol in de verdediging van kinderen en hun rechten, in België en de rest van de wereld. Met dit doel wil UNICEF België burgers, ondernemingen en de Belgische autoriteiten aanmoedigen om UNICEF te helpen, door middel van financiële ondersteuning en door hun stem te laten horen, zodat de leefomstandigheden van kinderen verbeteren en hun rechten beter worden gerespecteerd.

www.unicef.be
VIVAQUA

De intercommunale VIVAQUA beheert de volledige watercyclus. Ze produceert al het water dat in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt gedistribueerd en verzorgt alle diensten voor de distributie van water, het beheer van het rioleringsnetwerk en de bestrijding van overstromingen. Ze exploiteert eveneens de zuiveringsinstallatie in Brussel Zuid.

www.vivaqua.be
Voir et Dire Bruxelles

Voir et Dire Bruxelles is een ronde tafel bestaande uit verenigingen voor thematische rondleidingen. Samen bieden deze verenigingen het hele jaar door meer dan honderdvijftig verschillende thema’s voor rondleidingen aan, op vaste datums voor individuen en op aanvraag voor groepen.

www.voiretdirebruxelles.be
VRAK from Brussels

VRAK is een collectief van vier Brusselaars die verschillende accessoires ontwerpen (T-shirts, tassen, postkaarten, portefeuilles). Het doel is de Brusselaren (maar ook anderen) originele en grappige voorwerpen over de stad te bieden.

www.facebook.com/vrakfrombrussels


Keizerslaan en Kantersteen – Sport Zone
Arc-en-Ciel

De tafeltennisclub Arc-en-Ciel is aangesloten bij de Koninklijke Belgische Tafeltennisbond en biedt lessen aan.

www.aec-ctt.be
Cercle Royal des Echecs de Bruxelles

De Cercle Royal des Echecs de Bruxelles is een schaakclub die ernaar streeft een groter publiek kennis te laten maken met het schaakspel.

www.creb.be
Electrabel Street Heroes

De stadsfinale van Electrabel Street Heroes zal doorgaan tijdens het Irisfeest aan de Kunstberg. De beste spelers uit verschillende kwalificatie tornooien zullen het tegen elkaar opnemen om te zien wie de beste panna speler van Brussel is en wie er mag doorgaan naar de nationale finale in september. Het startschot is om 13:00.

www.streetheroes.be
Kangoo Club Belgique

De Kangoo Jumps is een bijzonder motiverend activiteitenprogramma, speciaal ontwikkeld om het hele lichaam aan het werk te zetten, de spierkracht en het uithoudingsvermogen te vergroten. Kangoo Jumps-schoenen zijn verende schoenen voor volwassenen en kinderen, die schokdempend werken tijdens intense lichamelijke oefening.

www.kangoofitness.be
Shinobis Riders vzw

De vzw Shinobis Riders heeft als doel om inline skaten en roller soccer (voetbal op skates) te promoten door deze sporten voor iedereen toegankelijk te maken. De vzw Shinobis Riders organiseert demonstraties, kennismakingen, lessen en cursussen inline skaten en roller soccer. Tegelijkertijd biedt de vzw een individuele begeleidingsdienst voor personen met een handicap die willen skaten.

www.shinobisriders.be
De sportievelingen kunnen zich naar hartenlust uitleven op een klimmuur en een kartingcircuit!

Keizerinlaan
Asbl Tournesol – Zonnebloem vzw

Tournesol-Zonnebloem beheert en animeert het Centrum voor Ecologie-Initiatie te Bosvoorde en de Hoeve van Ukkel. Activiteiten voor scholen, zomerstages, cursussen voor volwassenen, rondleidingen om observatievermogen, begrip en verantwoordelijkheidsgevoel te kweken ten opzichte van ons milieu.

www.tournesol-zonnebloem.be

Brussels by Water

Brussels by Water is een vereniging die zich inzet voor de toeristische, recreatieve en educatieve benutting van de bevaarbare waterlopen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

www.brusselsbywater.be
Brussels Sightjogging

Sightjogging is een combinatie van bezoeken en joggen. Deze nieuwe en gezonde manier om een stad te ontdekken, wordt wereldwijd steeds populairder. De vzw Brussels Sightjogging biedt standaardbezoeken en bezoeken op maat om de vele verrassende facetten van Brussel te ontdekken. Sightjogging is toegankelijk voor iedereen met een redelijke lichamelijke conditie.

www.brusselssightjogging.com
Coördinatie Zenne

Coördinatie Zenne, werkgroep en partner van Grenzeloze Schelde, werkt sinds 1997 samen met verenigingen en personen. Samen ijveren ze voor een geïntegreerd en duurzaam waterbeheer en pleiten ze voor een intergewestelijke aanpak van de waterlopen in het Zennebekken.

www.coordinatiezenne.be
Gemeente Etterbeek

De Gemeente Etterbeek zal aanwezig zijn op het Irisfeest en biedt, naast een proeverij van hapjes en Afrikaanse toast, een djembé-activiteit en een workshop maskers en sieraden maken.

www.etterbeek.irisnet.be
Gemeente Oudergem

Dit jaar is de Gemeente Oudergem op het Irisfeest aanwezig met een quiz over Oudergem en het Brussels Gewest.

www.auderghem.be
Gym-Jette

Gym-Jette vzw werd in 1969 gesticht en heeft zich als doel gesteld dans en gymnastiek voor iedereen toegankelijk te maken, terwijl ze haar sociale en familiale kant behoudt.

www.gym-j.be

Leefmilieu Brussel

Het Brussels Instituut voor Milieubeheer is de administratie voor leefmilieu en energie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

www.ibgebim.be
Once Upon a Time in Brussels

Once Upon a Time in Brussels presenteert bijzondere rondtochten onder begeleiding op een elektrische fiets. Tijdens lange tochten worden de straten van Brussel zonder inspanning en moeite verkend, ver van de gebruikelijke toeristische routes, om de stad, haar geschiedenis en geheimen te (her)ontdekken.www.onceinbrussels.be
Quinoa

Quinoa is een ngo voor ontwikkelingseducatie die mensen bewust wil maken van de socioculturele, politieke en economische werkelijkheid in de wereld van nu. Ze heeft als doel om gedragsverandering ten opzichte van de ander te stimuleren en het streven naar een verantwoordelijke en solidaire wereld te bevorderen.

www.quinoa.be
Réseau des Maîtres Maraîchers Bruxellois

De Moestuinmeesters zijn gewone burgers met een liefde voor moestuinen, de groenten- of fruitteelt, die graag hun passie met anderen willen delen. Hun belangrijkste doel: in contact komen met de Brusselaars om moestuinen in de stad te promoten en degenen die deze activiteit willen uitproberen of voortzetten motiveren, geruststellen en advies geven.

www.maitre-maraicher.be
SidAids Migrants

SIDAIDS-MIGRANTS organiseert activiteiten tegen soa’s/aids met de migranten en vluchtelingen van de Federatie Wallonië-Brussel.

www.sidaids-migrants.be
SolAm

SolAm is een feitelijke vereniging die eenzaamheid bestrijdt door vriendschap en solidariteit.

www.solam.skynetblogs.be


Sint-Jansstraat – Science Zone
Cap sciences

Cap sciences vzw is een initiatief van enthousiaste onderwijzers die de jongsten willen interesseren voor wetenschap, techniek en technologie, zowel in Wallonië als in Brussel.

www.capsciences.be
City Mine(d)

De Pacco-test prototype v.0.2 is een gezamenlijk gebouwd elektronisch koffertje dat wordt gebruikt om de waterkwaliteit in de stad te testen.

www.citymined.org
De Kurieuzeneuzen

De vereniging ‘De Kurieuzeneuzen’ is een initiatief dat in Quebec is ontstaan. De filosofie van de Kurieuzeneuzen houdt in dat het publiek, met name jongeren, vertrouwd wordt gemaakt met solidariteit. Dit gebeurt door burgerinitiatieven, gebaseerd op de technische en wetenschappelijke cultuur als pedagogisch hulpmiddel.

www.lespetitsdebrouillards.be
ESERO – European Space Education Resource Office

ESERO, een educatief project van ESA, heeft als doel jonge Europeanen te interesseren in de wetenschappen en technische beroepen. Daardoor werkt het programma, dat al meer dan 8 jaar in België bestaat, rechtstreeks samen met veel Belgische en internationale partijen, met name de Frans- en Duitstalige Belgische gemeentes.

www.esero.be www.esa.int/Education/Teachers_Corner/European_Space_Education_Resource_Office
Europese CanSat-wedstrijd

Het idee: de belangrijkste subsystemen van een satelliet inbouwen in een flesje van 33 cl, de CanSat. Deze wordt geïnstalleerd in een raket van het ‘Intruder’-type die een hoogte van 1000 meter bereikt, waar het werk van de satelliet begint.

http://cansatbrussels.be
Experimentarium /Natuurkundig Museum van de ULB

Het Experimentarium presenteert een uitgebreide collectie installaties die de natuurkunde illustreren voor scholen en groepen volwassenen.

www.experimentarium.be
Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België

In het planetarium kan het publiek de schoonheid van de sterrenhemel ontdekken, geprojecteerd op een 360°-scherm met een diameter van 23 m. Men kan de lancering van een raket van dichtbij meemaken, de aarde bekijken vanuit de ruimte, het internationale ruimtevaartstation bezoeken, over het oppervlak van Mars vliegen en zelfs de ringen van Saturnus naderen!

www.planetarium.be
Science on Stage Belgium

Science on Stage Belgium organiseert en neemt deel aan activiteiten die het mogelijk maken interessante projecten en goede onderwijspraktijken op het gebied van wetenschap te ontdekken, te identificeren, te verspreiden, te stimuleren en uit te wisselen.

www.scienceonstage.be
Scientothèque

De Scientothèque organiseert buitenschoolse workshops en stages om jongeren van 6 tot 18 jaar uit onzekere milieus de belangrijkste wetenschappelijke disciplines te laten ontdekken en hen ermee te laten experimenteren.

www.lascientotheque.be
Zero G: Suborbitaal Wedstrijd

Uitvoering van een wetenschappelijk experiment in microgravitatie aan boord van een Lynx-ruimtevliegtuig van de Amerikaanse onderneming XCO Aerospace, die gebaseerd is in de Californische Mojavewoestijn.

www.suborbital-research.org

Instellingen
Ook de instellingen van de Kunstbergwijk vieren het Irisfeest! Voor deze gelegenheid openen ze hun deuren en bieden ze een speciaal programma met activiteiten, workshops en concerten.
BELvue Museum

In het museum zijn veel activiteiten te doen voor kinderen van 4 tot 16 jaar. Bezoekers kunnen ook genieten van de tuin en het terras in de zon voor een pauze in het hart van Brussel (entree tegen betaling).

www.belvue.be
Brussels Info Place (BIP)

Het BIP, bezoekerscentrum van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, biedt voor groot en klein een rijk en divers programma : op zondag laat Patrimoine à roulettes bezoekers (opnieuw) kennismaken met het erfgoed van de streek door middel van speelse activiteiten voor het gezin. U kijkt uw ogen uit naar de live graffitikunst en breakdance onder leiding van het Maison des jeunes XLJ! Het BIP herbergt ook de zetel van de Brusselse regering, die u kunt bezoeken tijdens het Irisfeest!

www.biponline.be
Brussels Parlement

Deuren geopend en muzikaal parcours van 11.00 tot 18.00 uur.

Vanwege de 25e verjaardag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zal de open dag van het Brussels Parlement extra feestelijk zijn. De Brusselaars kunnen de hele dag een muzikaal parcours volgen, met op het programma: jazz in het halfrond, gipsy jazz in de salons, een koor in de spiegelzaal en een ensemble van klassieke gitaren in de polyvalente zaal.

Concerten programma beschikbaar op de website van het Brussels Parlement.

www.parlbru.irisnet.be
ING – culturele ruimte

De culturele ruimte van ING presenteert de tentoonstelling ‘To the Point’ met het neo-impressionisme als thema. Deze tentoonstelling zal naar verwachting tot en met 18 mei te zien zijn.www.ing.be
MIM – Muziekinstrumentenmuseum

Voor het Irisfeest presenteert het MIM een workshop papieren muziekinstrumenten bouwen voor kinderen vanaf 10 jaar. Deze activiteit vindt plaats van 14.00 tot 15.00 uur. Daarnaast houdt het MIM momenteel de tentoonstelling ‘SAX200’ rondom het leven en werk van Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon. Van 15.00 tot 16.15 uur is er een concert van het Nederlands Saxofoon Kwartet (entree tegen betaling).

www.mim.be


Brussels Food Truck Festival

Vrijdag 9 mei - 17.00 tot 22.30 uur

Zaterdag 10 mei - 11.00 tot 22.30 uur

Zondag 11 mei - 11.00 tot 21.00 uur
Het Brussels Food Truck Festival is het eerste evenement van dit type in België.

Brussel zal drie dagen lang het podium zijn voor een nieuwe generatie smaakkunstenaars, culinaire creatievelingen, gepassioneerde koks en onverschrokken ondernemers. Het festival biedt een alternatief, innovatief, verrassend of traditioneel smaakparcours, dat toegankelijk is voor fijnproevers van alle leeftijden. Een smaakvolle reis voor het gezin of met vrienden.

 

Ongeveer veertig Belgische, Nederlandse, Franse en Luxemburgse food trucks zijn te bewonderen tussen de bomen van de Keizerinlaan.


Er zijn hamburgers, frieten, gerechten uit de Belgische keuken, de wereldkeuken, biologisch voedsel, cocktails en zelfs insecten te proeven!
Deze unieke bijeenkomst is een goede gelegenheid om food trucks te testen, evalueren, analyseren en beoordelen.

Een jury van professionals en amateurs krijgt de zware taak om de food trucks te rangschikken op uiterlijk, originaliteit van het concept en de keuken en de kwaliteit van de producten en diensten.

www.brusselsfoodtruckfestival.beDe Zinneke Parade, nieuwe formule! - “Bekoring / Tentation / Temptation” in actie

Zaterdag 10 mei vanaf 15.00 uur

Zondag 11 mei vanaf 12.00 uur
Op zaterdag 10 mei is het opnieuw zover. Vanaf 15u trekt de achtste editie van de Zinneke Parade door de Brusselse straten. Ontelbare bewoners, meer dan 180 kunstenaars en ruim 160 organisaties lieten zich gedurende anderhalf jaar inspireren door het thema van deze editie, “Bekoring / Tentation”.
Het resultaat is even divers als de Zinnekes zelf. Ze zetten vastgeroeste gewoontes op hun kop, gingen aan de slag met mensen met wie ze zelden of niet in contact komen, ze respecteerden elkaars verschillen, ze experimenteerden, ze creëerden.
Het publiek zal zich tijdens deze Parade net zoals de Zinnekes moeten laten bekoren. Deze Parade is namelijk niet zoals alle vorige! Gedaan met het cirkelvormige parcours waarbij je aan de kant van de weg blijft staan. Het centrum van de stad wordt één grote Zone van Bekoring / Zone de Tentation.
Je zal dus moeten rondlopen en kris kras op zoek moeten gaan naar de 22 unieke spektakels in de kleine en grote straten. Laat voor één keer je fotoapparaat, camera, smartphone of tablet op zak en ga met de Zinnekes op stap! Alles zien zal dit keer moeilijk worden, maar de herinnering aan wat je gezocht en geproefd hebt zal alleen maar zoeter smaken.
En er is nog nieuws: na de Parade geef je mee de aftrap voor de volgende biënnale door te stemmen op één van de vijf thema’s van de Parade 2016. Tijdens het Irisfeest op 11 mei zullen de Zinneke-stembureaus de hele namiddag op volle toeren draaien.
Mis de Grote Bekoring niet en neem op zaterdag 10 mei je familie en vrienden mee.

www.zinneke.org


Praktische informatie
Het Irisfeest is gemakkelijk te bereiken met alle vervoersmiddelen. Het vindt plaats in het stadscentrum rondom de Koninklijke Wijk. De route van het feest is alleen toegankelijk voor voetgangers om een gezellige sfeer te scheppen die de ruimte biedt voor rustige wandelingen met het gezin.
De verschillende locaties zijn eenvoudig toegankelijk met het openbaar vervoer:
Paleizenplein

Metro: lijn 1 en 5 – Halte Park

Tram: lijn 92 en 94 – Halte Koningsplein

Bus: lijn 27, 38, 71 en 95 – Halte Koningsplein

Trein: halte Centraal Station

Fiets: Villo-terminals Koningsstraat 66, Koningsstraat 14, Regentschapsstraat 20, Keizerslaan 2


Straatfeest

Metro: lijn 1 en 5 – Halte Centraal Station

Tram: lijn 92 en 94 – Halte Koningsplein

Bus: lijn 27, 38, 71 en 95 – Halte Koningsplein

Lijn 29, 63, 65, 66 en 86 haltes Centraal Station

Trein: Station Brussel-Centraal

Fiets: Villo-terminals Koningsstraat 66, Koningsstraat 14, Regentschapsstraat 20, Keizerslaan 2
Het Brussels Parlement

Bus: lijn 48, 95 en 96 – Halte Zavel

Metro: lijn 1 en 5 – Halte Centraal Station

Tram: lijn 3, 4, 31, 32, 33 – Halte Beurs


Het hele programma is te vinden op www.irisfeest.be

Persinformatie
Online fototheek

http://visitbrussels.be/bitc/front/user/displayLogin.doLogin: press@visitbrussels.be

Wachtwoord: press

Zoek: ‘Iris’

Perscontacten
Voorzitterschap van het Brussels Parlement:

Rachid Barghouti: +32 499 58 84 00 - rbarghouti@parlbru.irisnet.beKabinet van Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest:

Leonor Da Silva (persattaché FR) : +32 486 72 10 94 - ldasilva@vervoort.irisnet.be

Jo De Witte (persattaché NL) : +32 478 45 22 86 – jdewitte@vervoort.irisnet.be
Irisfeest – VISITBRUSSELS:

Martha Meeze : +32 486 53 31 81 – m.meeze@visitbrussels.beVoor interviews en foto’s van de artiesten: Nathalie Tilmant: +32 2 549 55 08 – n.tilmant@visitbrussels.be


Dovnload 194.79 Kb.