Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Persdossier Nieuwe vaste zaal

Dovnload 0.5 Mb.

Persdossier Nieuwe vaste zaalPagina1/3
Datum04.06.2018
Grootte0.5 Mb.

Dovnload 0.5 Mb.
  1   2   3
Persdossier

Nieuwe vaste zaal
A. Persbericht p.2

B. Praktische info p.4

C. Beschrijving van de Galerij van de Mens p.5

D. Achter de schermen p.11

E. Wetenschappelijke artikels p.13

F. Didactische activiteiten van de zaal p. 15

G. Binnenkort in het Museum p.17
H. Onze partners p.18

A. Persbericht

De mens is zeker geen eenzame soort op deze wereld, want hij heeft een grote familie waarin voortdurend nieuwe leden en nieuwe verwantschappen opduiken. Sinds kort weten we dat we allemaal een beetje neanderthaler in ons hebben, maar het gaat om veel meer. Zoals Charles Darwin al schreef: “In zijn lichaamsstructuur draagt de mens nog steeds de onuitwisbare stempel van zijn eenvoudige afkomst.” Het Museum voor Natuurwetenschappen is het allereerste museum dat de onverbrekelijke band tussen ons lichaam en onze evolutie als rode draad door zijn nieuwe Galerij van de Mens laat lopen. Een bezoek aan onze voorlopers – Toumai, Lucy, het kind van Taung, de mens van Spy … – vormt een uitstekende inleiding tot een interactieve verkenning van ons lichaam. Deze benadering is werkelijk baanbrekend.

Camille Pisani, Algemeen Directeur van het Museum
De Galerij van de Mens

Onze evolutie, ons lichaam

Van Sahelanthropus tot Homo sapiens ...

Van embryo tot volwassene ...

Verken de evolutie van de mens en zijn lichaam in deze unieke presentatie

1 zaal, 3 ruimtes, 3 onderwerpen die uitleggen waar we vandaan komen en wie we zijn


Om je bezoek te starten leiden fossielen en 3D-reconstructies je langs het grillige pad van 7 miljoen jaar evolutie. Ontdek vervolgens op een interactieve manier de aanpassingen die ons van onze voorlopers onderscheiden (grotere hersenen, kleinere tanden...). Buig je dan over de wonderlijke werking van het menselijk lichaam, onze complexe machine. Kom te weten hoe je lichaam steeds verandert, hoe het werkt, wat het nodig heeft om te overleven en om zich voort te planten.

Onze evolutie was allesbehalve lineair! Het was een grillige miljoenen jaren durende evolutie, waarbij sommige voorlopers van de mens het daglicht zagen en anderen dan weer uitstierven. Sommige leefden in dezelfde periode en soms zelfs op dezelfde plaats. Hun relatie met elkaar en met de natuur veranderde, net zoals hun uiterlijk en hun cultuur. Beetje bij beetje gaf dit aanleiding tot wie we vandaag zijn, de Moderne Mens, als enige overlevende op aarde.

Wij, de Moderne Mens. Doorheen dit proces is ons aanpassingsvermogen enorm verbeterd: we hebben steeds grotere en meer complexe hersenen ontwikkeld, we zijn rechtop gaan lopen, we pasten onze voeding aan en zijn onze handen op een heel precieze manier gaan gebruiken. Ook onze sociaal-culturele vaardigheden kregen vorm en maken ons tot wie we vandaag zijn.

Aanpassingen aan de omgeving zorgden voor lokale fysieke verschillen tussen de Moderne Mens. We kunnen dus spreken van menselijk diversiteit.

Ieder mens draagt nog steeds bij tot onze evolutie want generatie na generatie worden onze genen doorgegeven. Ons leven draait rond voortplanting en het grootbrengen van kinderen. Vanaf de geboorte heeft de mens heel wat zorg nodig. Kinderen worden voorbereid op het leven als volwassene: je moet leren en groeien. In de puberteit moet je een nieuw evenwicht vinden. Maar eenmaal dat je volwassen bent, staat je een ongewoon lang leven te wachten waarin jijzelf de verzorger wordt. Je komt tijdens deze interactieve reis van het leven te weten hoe je lichaam werkt. Wat je overgehouden hebt van de evolutie of wat je in de loop der tijd net verloren bent, zie je in een speciaal parcours.

Bij de scenografie heeft het Museum oog voor een warme sfeer en esthetiek. Reconstructies, spelletjes en manipulaties maken dat je ogen en handen tekort komt in deze afwisselende en stimulerende presentatie van ons menselijk avontuur.

Om beter de vorm en omvang van onze voorlopers aan te voelen en te visualiseren, hebben we telkens een 3D-reconstructie in hout geplaatst bij zijn virtueel beeld op tablet..

De specimens in de zone gewijd aan ons lichaam komen uit onze collecties (skeletten van kinderen en volwassenen, verschillende botten, foetussen in de verschillende ontwikkelingsstadia, …) en worden aangevuld met geplastineerde organen en lichaamsdelen.

Voorwerpen in 3D-print en videomappings (projecties van de binnenkant van het lichaam op neutrale modellen) zullen je verrassen. De hedendaagse technieken bieden je een realistisch beeld van de onderwerpen in de zaal en zijn zeer gebruiksvriendelijk.


Publiek: toegankelijk voor iedereen, maar vooral vanaf de leeftijd van 10 jaar.

Gemiddelde duur van een bezoek: 2 uur

Persverantwoordelijke (niet publiceren aub, enkel voor journalisten)

Yannick Siebens: 02 627 43 77 - yannick.siebens@natuurwetenschappen.beB. Praktische info
Museum voor Natuurwetenschappen

Vautierstraat 29 – 1000 Brussel

info@natuurwetenschappen.be - www.natuurwetenschappen.be
Openingsuren

Dinsdag tot vrijdag: van 9.30 tot 17 uur

Zaterdag, zondag en Belgische schoolvakanties (dinsdag tot zondag): van 10 tot 18 uur

Gesloten elke maandag, op 25 december, 1 januari en 1 mei


Bereikbaarheid

Ons parkeerterrein is klein … Gebruik bij voorkeur het openbaar vervoer.

Metro: Lijn 1 en 5 halte 'Maalbeek' (uitgang Etterbeeksesteenweg) - Lijn 2 en 6 halte 'Troon'

Trein: station Brussel-Luxemburg

Bus: 34 en 80 halte 'Museum' / 38 en 95 halte 'Luxemburg' of 'Idalie'

Je kan een B-dagtrip (trein + toegang) kopen in elk station: nr. 131 voor individuele bezoekers, nr. 273 voor schoolgroepen.


Tarieven (bezoek vaste zalen)

Individuele bezoekers:

€ 7 volwassenen / € 6 studenten, senioren, Vrienden van het Instituut, personen met een handicap / € 4,50 jongeren 6-17 jaar / gratis voor abonnees met jaarkaart vaste tentoonstellingGroepen (vanaf 15 personen) – reserveren verplicht op 02 627 42 52 (ook voor picknickruimte)

€ 6 volwassenen / € 3 jongeren 2-25 jaar

Bezoek en picknickruimte verplicht reserveren: 02 627 42 52
Gratis

Kinderen < 6 jaar in gezinsverband

ICOM ; leraren op vertoon lerarenkaart ; begeleiders van personen met een handicap

Eerste woensdag van de maand vanaf 13 uur (geen reservering)


Dino Café

Voor een hapje en drankje of iets stevigers, hou je pauze in het Dino Café.


Dinoshop

Iedereen kan voor een leuk aandenken in onze museumwinkel terecht, die open is tijdens de openingsuren van het Museum.

Fotograferen en filmen voor persoonlijk gebruik is toegelaten, zolang het de andere bezoekers niet stoort, en zonder statief of flashlicht. Fotograferen en filmen voor professionele doeleinden is enkel toegestaan via de persdienst (Yannick Siebens op 02 627 43 77. Dit nummer niet publiceren aub, het is enkel voor de pers).

  1   2   3

  • Persdossier Nieuwe vaste zaal
  • De Galerij van de Mens Onze evolutie, ons lichaam Van Sahelanthropus tot Homo sapiens ... Van embryo tot volwassene ...
  • B. Praktische info Museum voor Natuurwetenschappen
  • Tarieven
  • Dino Café
  • 02 627 43 77. Dit nummer niet publiceren aub, het is enkel voor de pers).

  • Dovnload 0.5 Mb.