Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Pilotproject ‘Rekenen-wiskundeonderwijs voor de informatiemaatschappij’

Dovnload 0.53 Mb.

Pilotproject ‘Rekenen-wiskundeonderwijs voor de informatiemaatschappij’Pagina1/3
Datum25.04.2019
Grootte0.53 Mb.

Dovnload 0.53 Mb.
  1   2   3

Pilotproject ‘Rekenen-wiskundeonderwijs voor de informatiemaatschappij’


Verslag werkzaamheden december 2006 - maart 2007

28.3.07.Frans van GalenTreinmachinist


We zochten een geschikte context rond de tool voor een laagdrempelige instap. Dat leidde tot een computerspel dat we Treinmachinist hebben genoemd. Het programma is in die zin laagdrempelig dat niet meer nodig is dan internet en dat de leerlingen rechtstreeks worden aangesproken. Via hen hopen we ook de leerkrachten te bereiken.

Met de knoppen op het scherm of de pijltjestoetsen op het toetsenbord kunnen kinderen de trein laten optrekken en remmen. De kunst is om niet te hard te rijden - want dan grijpt de ATB in - en op tijd te stoppen op de stations.

Onderaan rechts op het scherm staat een snelheidsmeter. Links verschijnen de metingen als een ‘fotostrook’ of als een serie ‘staafjes’.


Met het spel zijn een aantal observaties gedaan, waarbij oa. gevraagd werd om de staafjes-stroken van een andere speler te interpreteren. In de bijlage staan vergelijkbare vragen. Opvallend is dat het voor kinderen niet vanzelfsprekend is dat zo’n staafje de meting op een enkel, specifiek moment is. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met het gegeven dat je in de staafjesgrafiek niet altijd kunt zien dat de trein echt gestopt is, want er is niet altijd een meting op het moment van snelheid 0. Interessant was ook dat een meisje het interval op 198 zette en verwachtte dat het staafje dan een ‘samenvatting’ zou geven.

We concluderen uit dit soort observaties dat onze tool inderdaad iets te bieden heeft boven de gewone grafiekenprogramma’s. Vaak tekenen computerprogramma’s een lijngrafiek op basis van tientallen metingen per seconde; de afzonderlijke metingen blijven daarmee uit het zicht. Het inzicht dat een grafiek geconstrueerd wordt op basis van afzonderlijke metingen is essentieel voor het begrip van leerlingen.


Het spel TreinMachinist zal in mei ‘probleem van de maand’ zijn op het Rekenweb (www.rekenweb.nl). Bij dat spel worden dan enkele vragen gesteld waar leerlingen een antwoord op kunnen insturen. Het is de bedoeling om op dat moment ook een webquest met meer, en dieper gaande vragen te publiceren, plus een toelichting voor de leerkracht.
  1   2   3


Dovnload 0.53 Mb.