Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Prof mr. Nick Huls op 24 oktober 2014 met emeritaat Op vrijdag 24 oktober a s. houdt prof mr. N. J. H. (Nick) Huls

Dovnload 9.53 Kb.

Prof mr. Nick Huls op 24 oktober 2014 met emeritaat Op vrijdag 24 oktober a s. houdt prof mr. N. J. H. (Nick) HulsDatum28.12.2018
Grootte9.53 Kb.

Dovnload 9.53 Kb.

Prof. mr. Nick Huls op 24 oktober 2014 met emeritaat
Op vrijdag 24 oktober a.s. houdt prof. mr. N.J.H. (Nick) Huls, hoogleraar Rechtssociologie aan Erasmus School of Law, zijn afscheidsrede met als titel “Rwanda, een rechtsstaat in de mist”.

Belangstellenden zijn zeer welkom het afscheid bij te wonen op 24 oktober 2014, 16:00 uur in de Aula (A-gebouw) van de universiteit, Burgemeester Oudlaan 50 te Rotterdam. Voorafgaand is er vanaf 13 uur een (Engelstalig) symposium over de ontwikkelingen in het juridische domein in Rwanda sinds de genocide van 1994.


Wetenschappelijke carrière: hoogleraar aan drie universiteiten
Prof. Huls studeerde in 1973 af in de Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht, waar hij in 1981 promoveerde op het onderwerp consumentenkrediet. Na functies bij de buro’s voor rechtshulp, de ministeries van Financiën en Economische Zaken, werd Huls in 1991 benoemd tot directeur van het multidisciplinaire Onderzoekscentrum Sturing en samenleving van de RU Leiden. Huls bekleedde het hoogleraarschap aan drie universiteiten. In 1996 werd hij benoemd tot hoogleraar Recht en Techniek aan de TU Delft (oratie: “Recht in de risicomaatschappij”, 1997), in 1997 werd hij hoogleraar Rechtssociologie aan de RU Leiden (oratie: “Make my day. Een rechtssociologische herwaardering van faillissementswaarden”, 1998) en in 2000 werd Nick Huls tevens hoogleraar Rechtssociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij hield daar op 14 mei 2004 zijn oratie: "God dobbelt niet. Mythen en realiteiten van kansspelregulering". Bij de EUR was Huls leider van het onderzoekprogramma Rechtspleging en geschilbeslechting. In 2008 werkte hij als ‘visiting scholar’ aan de University of California in Berkeley.

In 2013 is hij benoemd tot visiting professor aan de University of Rwanda en als honorary professor aan de University of Pretoria.


In mei 2011 werd Huls door het kabinet van het Afrikaanse land Rwanda benoemd tot Vice Rector Academic Affairs and Research aan het Institute for Legal Practice and Development (ILPD). In het land waar na de genocide van 1994 nauwelijks nog een rechtssysteem bestond, werkte Huls aan de verbetering van de kwaliteit van de opleiding van rechters, officieren van justitie en advocaten. Hij adviseerde daarnaast de regering over een nieuwe rechtshulppolitiek en deed onderzoek naar mogelijkheden tot verbetering van de kwaliteit van de Rwandese wetgeving.

Symposium Rwanda: A Rechtsstaat in the mist
Voorafgaand aan de afscheidsrede van prof. Huls organiseert de ESL in samenwerking met de VSR (de Vereniging voor de Sociaalwetenschappelijke bestudering van het Recht) en het Van Vollenhoven Instituut vanaf 13.00 uur in zaal (ntb) een symposium. De voertaal is Engels.
Vanaf 12.30 uur zijn er broodjes.
Dagvoorzitter is Prof. Barbel Dorbeck-Jung (Universiteit Twente), voorzitter van de VSR.

Als sprekers treden op:


Prof. Filip Reyntjens (Professor of African Law and Politics, Universiteit van Antwerpen)

Prof. Reyntjens analyseert al meer dan 35 jaar de politieke situatie in de regio. In zijn recente boek “Political Governance in Post-genocide Rwanda” (Cambridge University Press 2013) bekritiseert hij onder meer de toestand van de mensenrechten en de rechtsstaat.Dr. Phil Clark (Centre of African Studies at SOAS, University of London, eerder Oxford Center for socio-legal studies)

Dr. Clark is bekend vanwege zijn boek “The Gacaca courts. Post genocide justice and reconciliation in Rwanda. Justice Without Lawyers” (Cambridge University Press 2010)Dr. Aimé Muyoboke Kalimunda (Lecturer, Faculty of Law, University of Rwanda)

Dr. Muyoboke Kalimunda promoveerde in Dublin op “The Death Penalty in Africa” (Ashgate 2014). Hij zal zijn visie geven op de Rule of Law in zijn land vanuit het Rwandese perspectief.Dr Roelof Haveman, Human rights adviser van het Ministerie van Buitenlandse Zaken over “Wat doet Nederland in Rwanda?”
De presentaties worden gevolgd door een kort referaat en een discussie met de zaal. Het afscheidscollege van Nick Huls begint om 16.00 uur in de Aula van de EUR. U bent van harte welkom bij zowel het symposium als de afscheidsrede.

  • Wetenschappelijke carrière: hoogleraar aan drie universiteiten
  • Symposium Rwanda: A Rechtsstaat in the mist

  • Dovnload 9.53 Kb.