Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Programma 3de Zinneke Parade 8 mei 2004

Dovnload 365.14 Kb.

Programma 3de Zinneke Parade 8 mei 2004Pagina1/8
Datum26.10.2018
Grootte365.14 Kb.

Dovnload 365.14 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8PROGRAMMA 3de Zinneke Parade 8 mei 2004
Editoriaal

Thema 2004: Het Lichaam in de Stad


Lichamen tonen zich in het centrum van de stad op een artistieke wijze, lichamen van bewoners die actief kiezen voor de stad van morgen. Lichamen als ontvangers van golven, supersonische geluiden, infrarood-stralen, thermische agitatie. Lichamen als actieve verzenders van signalen – die zelfs onwaarneembaar toch worden gedeeld door andere levende wezens. Een geheel van lichamen dat de vijf zintuigen van het individu overstijgt. Lichamen als middel tot communicatie.
Wakkere lichamen, uitgesloten of vergeten lichamen. Lichamen gehard tegen weer en wind, genietend van schoonheid. Trottoirdansers, dichters van gemeenplaatsen, zingende landmeters, astronauten van het stedelijk heelal. Ze vullen de openbare ruimte met nieuwe rituelen en symbolen van culturele diversiteit.
Hier komen ze. Ze zetten het leven van alledag op stelten, voor een namiddag en lang daarna : de Zinneke Parade wordt maandenlang voorbereid en leeft lang na Z-dag verder. Ze beschrijven de stad met hun lichamen, hun voorwerpen, hun beelden, hun geluiden en doen zo de grens tussen droom en realiteit vervagen.
Hier gaan ze, in de publieke ruimte die van niemand is, van eender wie of van iedereen? Delen we de ruimte of eigenen we ze toe ? De Zinnekes in de Parede veroveren hun stuk om het te delen met de doordeweekse gebruikers van de straat.
Hier zijn ze. Ze komen op voor een volkscultuur die in aanmaak is, niet vanuit een nostalgisch verlangen, niet onder de vlag van een of andere groep, maar in volle creatie vanuit een nieuwe collectiviteit. Een uitnodiging om de stad van morgen vandaag uit te tekenen.

Marcel De Munnynck, directeur(Voorstelling projecten in de volgorde van verschijning tijdens de Parade)

Zinnopool Zuid

(St-Gillis, Vorst, Ukkel, St Pieters-Woluwe, Brussel, Soignies, Braine le Comte, Bergen)


De Zinnopool Zuid weeft een coherent geheel tussen macro-cellen (Zinnodes) waarin iedereen zijn plaats heeft. Zo werpt ze een verfijnde blik op energieën en klanken die we dreigen te vergeten.

In elke Zinnode wordt het thema van « Het lichaam in de stad » geassocieerd met verloren waarden. Het verleden wordt opgeroepen via primitieve Haka-liederen, oeroude klanken afkomstig van vreemde, hybride instrumenten en choreografiëen die herinneren aan de poëzie uit onze dromen. Poëzie die vaak bespottelijk wordt in het licht van de Zeven Hoofdzonden of verbrijzeld wordt door de ‘dikke nekken’, de machtswellustelingen van deze wereld. Een knipoog ook naar de kudde koeien die afgelopen zomer loeiden op de Kunstmarkt, met een hommage aan de Waterdraagster van St-Gillis. En tot slot voert de Zinnode van het St-Pietershospitaal ons via de hedendaagse technologie naar een futuristische wereld (1000-bru.zz The next generation). Bevruchten we hier de stad van morgen?Promotor: Centre culturel Jacques Franck + Logo : Jacques Franck

Artistieke coördinatie: Laurent Taquin (muziek), Hélène Kufferath (scenografie), Graziella Boggiano (regie)

Productie: Thierry Van Campenhout

Technische coördinatie: Juan Carlos Suarez

Coördinatie participatie: Virginie Noël

En de hele ploeg van Jacques Franck.
Met de steun van

Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Communauté française, Commission Communautaire française, Vlaamse Gemeenschapscommissie, Vlaamse Gemeenschap, Stad Brussel, de Gemeenten Sint-Gillis en Ukkel

L’Union Royale des commerçants du Centre de Saint-Gilles, la Brasserie de l’Union, Librairie Temps Fort, Restaurant Aux Mille et Une Nuits 

De Tijdwachters

+ tekening C/R Rik Lariksen
De Tijdwachters geven het ritme aan van de Parade. Zij zijn de stuwende kracht, de beat van het asfalt. Ze zuiveren, bevrijden en kleuren de straat. Als eersten veroveren ze de lege lanen met hun onbezorgde frisheid. Gewapend met liederen, dans en muziek wagen ze zich aan de eerste stappen op de scène van stad.

Promotor

Le Local Maison de Jeunes (Frédéric Leroy)


Kunstenaars

Olivier Jost (choreografie en leiding), Philippe Cap (concept muziekinstrumenten en muziekcreatie), Arnaud Leroy & Luis Vergara (trapezeworkshop), Philippe De Coen, Bruno Renson & Laurent Taquin (scenografie wagens), Itzal Persault, Honhon Hélène & Nils Marie (kostuums)


          1. Partners

La Roseraie, Trapèze asbl, Ecole communale n°4, Ecole en Couleurs, Ecole Les Marronniers, Gemeente Sint-Gillis, Ecole Lassaad

Pas op folk+ tekening CR Thijsje Strypens
De volkse en levendige muziek van vele gemeenschappen die folk is, verrijkt zich met de tijd en de verbeelding van wie ze gebruikt en doorgeeft. De kostuums - uit materiaal dat je in de stad aantreft (plastiek) - doen denken aan de traditionele pakken van bestofte popjes in ouderwetse uitstalramen. Ze contrasteren met de dansers die ze dragen en de tradities nieuw leven inblazen. Oude wijsjes en passen worden geupdated, hergebruikt, geactualiseerd... zodat de traditionele cultuur ons niet alleen herinnert aan wie wij waren, maar ook tot uiting brengt wie wij nu zijn.

Promotorzie logo
Coördinatie

Marisol Palomo, Marie Coppens, Cristina Albrecht, Peter Van Rompaey


Kunstenaars & animatoren

Gabor Varga (zigeunerdans), Marisol Palomo & Véronique Codesal (Galicische dans & pandereta), Marc Decrollier (Europese traditionele dans), Frédéric Ordoñez (flamenco), Silvia Abalos (salsa), Anne Niepold & Vincent Ansaldi (diatonische accordeon), Aurélie Dorzée (viool), A Contrabanda (doedelzak en Galicische percussie), Thijsje Strypens (concept en realisatie kostuums), Magda Codesal & Michelle Orban (realisatie kostuums)
Partners

Schepen van Cultuur van de Stad Brussel


Zeven hoofdzonden, zeven hoofddeugden

+ tekening CR Gaëlle Leroy en Thibaut De Coster
Eeuwenlang al sudderen ze in de hel... Gekneveld en geknoopt, geketend en gestrikt, toegesnoerd, vastgeplakt. Maar ze wisten te ontsnappen. De zonden sluipen de boulevard op tussen de stukjes paradijs, waar de deugden zegevieren.

De optocht wekt verbazing maar ook enthousiasme. We zien de vele vormen van onze 'ik' voorbijtrekken: de 'ik' die ons bevalt maar ook alle andere(n)... Tot welke 'ik' behoren we? Groetende pronkers met een soms ijzige glimlach? Of voeren onze impulsen ons naar... driftige emoties en maskers?  1   2   3   4   5   6   7   8

  • + Logo : Jacques Franck Artistieke coördinatie : Laurent Taquin (muziek), Hélène Kufferath (scenografie), Graziella Boggiano (regie)
  • De Tijdwachters + tekening C/R Rik Lariksen

  • Dovnload 365.14 Kb.