Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Quiz Aboriginals – 15 december 2007

Dovnload 89.75 Kb.

Quiz Aboriginals – 15 december 2007Datum25.10.2017
Grootte89.75 Kb.

Dovnload 89.75 Kb.

Quiz Aboriginals – 15 december 2007
RONDE 11 Aardrijkskunde

Welk Afrikaans land zoeken we? Het grootste eiland is Bioko, het hoofddeel (vasteland) is Rio Muni. De officiële taal is Spaans, een gevolg van de kolonisatie. De belangrijkste bevolkingsgroepen zijn de Fang, de Benga en de Bubi. Het land is onafhankelijk sinds 1968. Buurlanden zijn Kameroen en Gabon. Graag de volledige naam van het Afrikaans land.


2 Actua

Geef de naam van de Franse oud-premier die in staat van beschuldiging werd gesteld. Hij zou betrokken geweest zijn in de Clearstreamaffaire en smeergeld ontvangen hebben. Hij liet bovendien de lijsten vervalsen om zijn rivaal Nicolas Sarkozy te benadelen. Wie is hij?


3 Kunst

We zijn op zoek naar een Belgisch graficus en schilder. ° 1889 en + 1972. Met expressionistische houtsneden gaf hij uiting van mensenliefde en manifesteerde hij zich als een opstandeling tegen geweld en onrecht. Werken: o.a. “La passion d’un homme”, “Images de mon pays” en veel boekillustraties. Jullie hebben op jullie tafel een afbeelding van deze kunstenaar. Hoe heet hij?


4 Fauna

De vogel die we zoeken luistert naar de Latijnse naam Carduelis Chloris en is 14 tot 16 cm. De soort die bij ons een broedvogel is, komt in de winter op voederplaatsen voor. De gele randen op de handpennen vallen zowel in zit als in de vlucht op. Voor alle duidelijkheid enkel de officiële naam is goed. Dus geen dialect of Zuid-Nederlandse naam.


5 Film

Deze film uit 1983 van Lawrence Kasdan vertelt het verhaal van een handvol studievrienden uit de jaren 60 die elkaar op middelbare leeftijd op een begrafenis weer ontmoeten. Het is een nostalgische film vol schrandere spot en momenten van diepe ontroering met o.a. Tom Berenger, Glenn Close, Jeff Goldblum, William Hurt en Kevin Kline. Geef de titel van de film.6 Geschiedenis

Welk volk zoeken we? 700 voor Christus. Volksstammen komen uit de Kaspische vlakte en trekken naar het westen. Ze komen tot in Beieren en Oost-Frankrijk. Ze hebben een goed ontwikkelde kunstnijverheid en zijn goede ruiters. De vorsten laten grafkelders bouwen, worden begraven in een mantel vol juwelen en zijn omringd door wapens en praalwagens.

7 Literatuur

Naast de boekenreeks “De Aardkinderen” over de prehistorie geschreven door Jean M. Auel, schrijft de Amerikaanse Joan Cline de reeks “Kinderen van de dageraad”. Enkele delen zijn: “Over een zee van ijs”, “Gang der stormen” en “Het volk van de witte mammoet” Geef het pseudoniem van de schrijfster, je denkt dat er een man schuilgaat achter dat pseudoniem.
8 Muziek

Hier twee groten uit de muziek aan het werk in “If you love me” Geef de 2 namen.

9 Sport

Sommige Olympische medaillewinnaars blijven niet lang in het geheugen van de mensen hangen, misschien zelfs niet in dat van sportkenners. In Los Angeles 1984 behaalde Roger Ilegems goud in de puntenkoers en Crois-Deloof zilver in het roeien. Maar in het roeien skiff en zwemmen 200 m schoolslag waren er 2 bronzen medailles. Weten jullie wie die behaalden?
10 Varia

Sinds 1 september is Radio 1 in een nieuw kleedje gestoken. Zo werd het praatprogramma “Het beste moet nog komen” met Friedl’ Lesage afgevoerd. Elke weekdag na 13u presenteert zij echter een nieuw programma. Geef de naam van haar dagelijks uurtje.


11 Wetenschap

Astronomie: De zon straalt een stroom geladen deeltjes de ruimte in en die worden o.a. aangetrokken door het krachtig magnetisch veld van de aarde. Ze zijn het best waar te nemen bij de magnetische polen. Daar komen ze, op zo’n 100 km hoogte in botsing, met de aardatmosfeer waardoor geheimzinnige kleurschakeringen ontstaan. Dit verschijnsel zien we dus aan beide polen. Op de Zuidpool heet dit licht Zuiderlicht of Aurora Australis. Wat is de Latijnse benaming voor het Noorderlicht? Men spreekt over Aurora …..
12 Zweden

Op 13 december deelt een daartoe uitverkoren meisje, gekleed in wit gewaad en met een brandende kaarsenkroon op het hoofd traktaties uit op school, kantoor en fabriek. Daarbij zingt men een lied waarin met blijdschap wordt verkondigd dat de donkerste en kortste dagen voorbij zijn en het licht terugkeert. Hoe noemt men dat feest?RONDE 213 Aardrijkskunde

Nieuw-Zeeland bestaat uit een aantal eilanden waarvan Noordereiland (met de hoofdstad Wellington) en Zuidereiland de grootste zijn. Hoe heet de zeestraat tussen beide eilanden?14 Actua

In Portugal verdween de Engelse kleuter Madeleine of Maddy McCann. Geef de naam van het stadje waar ze verdween.

15 Kunst

Italiaans schilder: Met Fra Bartolomeo is hij de belangrijkste schilder van de Florentijnse hoog-renaissance. ° 1486 en + 1531. Tijdens zijn opleiding door Piero di Casimo bestudeerde hij ook het werk van Leonardo da Vinci, Rafaël en Michelangelo, wier stijl hij opvatte en nader uitwerkte. Tot zijn voornaamste werken behoren vooral Madonna’s zoals “Madonna met de Harpijen of de Madonna del Sacco. Een omvangrijk werk van zijn hand zijn de fresco’s met scènes uit het leven van Johannes de Doper voor de Chiastro della Scalzo in Firenze. We hebben uiteraard voor een afbeelding gezorgd. Welke Italiaanse schilder zoeken we?
16 Fauna & Flora

Korte vraag: welke vrucht zie je op de kopie? Ze smaakt het best nadat ze bevroren is.


17 Film

We zoeken de regisseur van volgende films: “Point Blanc”(1967), “Hell in the Pacific” (1969), “Deliverance” (1972) en Excalibur (1981).18 Geschiedenis

In 213 voor Christus stierf een wiskundige en uitvinder door het zwaard van een Romeinse soldaat na de val van Syracuse. Hoe heet hij?

19 Literatuur

De Vlaamse schrijver die we zoeken is geboren in 1945. In 1971 debuteerde hij met de verhalenbundel Mirliton en kreeg hij de Stijn Streuvelsprijs. In 1989 schreef hij 5 boeken over zijn geboortestreek en zijn familie. Met “De dieven zijn gaan slapen” sloot hij in 2003 die cyclus af. In zijn nieuwe roman “De Latino’s” doorprikt hij de romantiek van de ontwikkelingswerking. Wie is hij?

20 Muziek

Wie zijn de uitvoerders van het nummer “Rich Girl”?

21 Sport

Skiën: Wie won tijdens het seizoen 2006-2007 de algemene beker bij de mannen?
22 Varia

Na haar tenniscarrière blijft Kim Clijsters erg interessant voor de reclamemakers. Waarvoor adverteert ze hier?


23 Wetenschap
Mythologie: We zoeken een Romeinse godin van de wijsheid en de kennis, die iemand waaraan u als quizzer misschien beter af en toe een offer zou brengen. Daarnaast was zij de beschermster van de kunsten, de wetenschappen en het handwerk. Zij is de Romeinse tegenhanger van de Griekse Pallas Athene en het is dus niet verwonderlijk dat zij de schutspatrones van Rome was. Zij had trouwens op het Capitool een tempel net als Jupiter en Juno. Welke Romeinse godin zoeken we?
24 Zweden

Wat is de noordelijkste län of provincie van Zweden?RONDE 3

25 Aardrijkskunde

Deze Spaanse stad van stenen en heiligen is een middeleeuws juweel. De stadsmuur gebouwd in 1090 heeft 86 torens en 10 poorten. Hij is bijna 2,5 km lang. Aan de buitenzijde ervan ligt een steppeachtig heuvelland waarin reusachtige granietblokken staan gestrooid. De kathedraal, in opzet Romaans, werd in de 13de en 14de eeuw in Gotische stijl omgebouwd tot een der edelste bouwwerken uit de rijpe middeleeuwen. De San Vicente is een Romaanse kerk op de plaats waar een bekende heilige gemarteld werd. Het convent Santo Thomas bevat het graf van Don Juan, zoon van Isabella en Ferdinand van Aragon. Welke Spaanse stad zoeken we?


26 Aktua

In 1986 ging als eerste lerares Christa McAuliffe de ruimte in, maar zij kwam om toen de Challenger ontplofte. In augustus ging opnieuw een lerares de ruimte in, ditmaal met de Endeavour. Hoe heet ze?27 Kunst

We zoeken een Frans schilder, graficus en plastisch kunstenaar van Hongaarse afkomst. °1908 in Pécs (Hongarije) en + 1997 in Parijs. Hij is een belangrijk vertegenwoordiger van de op-art. Zijn werk kenmerkt zich door een illusie van beweging door een zorgvuldig gebruik van lijnen en tot bollen zwellende kleurvlakken. Jullie zien op de kopie een typisch werk van hem. Wat is de naam van deze Frans-Hongaarse kunstenaar?
28 Fauna & Flora

De plant die we zoeken is de nationale bloem van Friesland en is een algemeen voorkomende waterplant met drijvende bladeren. Ze plant zich voort via de wortelstok en verbreidt zich via zaad. Ze groeit in diep water en brengt meer zuurstof in het water. Graag de naam.


29 Film

Dit jaar won deze film de Oscar voor beste buitenlandse film. Het verhaal speelt zich af begin jaren 80. Een toegewijde Stasi-agent krijgt de opdracht een toneelacteur te observeren. Deze subtiel opgebouwde thriller kruipt langzaam onder je huid om je vervolgens emotioneel knock-out te slaan. Geef de titel van de film.


30 Geschiedenis

In 886 werd Londen veroverd door Alfred de Grote. Welk volk versloeg hij en wees precies.


31 Literatuur

De Nederlandse schrijver leefde van 1577 tot 1660. Hij was stadsadvocaat in Middelburg, deed aan grondspeculaties en werd rijk. Hij was een tijdje diplomaat en staatsman. Als dichter schreef hij tot lering, stichting en vermaak. Enkele werken: “Sinne- en minnebeelden” (lerende en stichtende rijmpjes), “Houwelick” (over rechten en plichten in het Hollands huisgezin) Over wie gaat het?32 Muziek

Deze Britse rockband brak in 2001 door met dit nummer “Sing”. Wie zijn ze?
33 Sport

Welk land werd zowel bij de mannen als bij de dames in 2007 Europees kampioen basketbal?


34 Varia

Anagram: Wat is het beroep van deze persoon? M. DENERM – RETIE35 Wetenschap

Hoe noemt men het elektrolytisch behandelen van staal waardoor men op het oppervlak een dunne beschermlaag krijgt die bestaat uit zink en die belet dat er oxidatie optreedt?
36 Zweden

Wie schreef “Nils Holgerssons wonderbare reis ”?
RONDE 4
37 Aardrijkskunde

De hoofdstad van het Franse departement Haute-Vienne ligt bij een vroegere doorwaadbare plaats aan de Vienne, in een heuvelachtig landschap. Haar naam is verbonden met het porselein dat hier sinds de 18de eeuw wordt gemaakt. Nog ouder, sinds de 12de eeuw, is de roem van het email. Deze 2 producten en de schoenindustrie bepalen het economische leven van de stad. In welke Franse stad bevinden we ons?
38 Aktua

Een Vlaamse speleologe zat dagen vast in het grottenstelsel van Anialara in de Spaanse Pyreneeën. Ze had een gekwetste voet en moest naar boven gehaald worden. Geef haar naam.39 Kunst

We zoeken een stijlrichting in de schilderkunst die in de jaren ’80 van de 19de eeuw opkwam. Deze kunst­rich­ting ontleende haar naam aan het manifest dat Jean Maréas in 1886 in de Parijse Figaro publiceerde. Een kunst­werk moest door beeldspraak een idee weergeven. In Frankrijk ingeleid door schilders als Moreau en Re­don; in Nederland door de groep van Toorop; in België door Delville en Khnopff. Welke stijlrichting zoeken we?

40 Fauna & Flora

De dolfijn die we zoeken is de meest voorkomende in de Noordzee. Na de bruinvis is hij in de Nederlandse wateren zelfs de meest waargenomen walvisachtige. Maar hij wordt zelden vanaf de kust gezien. Het is een middelgrote, zwaargebouwde, bonte dolfijn die gemiddeld 2 m 40 lang is. De volwassen mannetjes worden 3 m lang en kunnen 300 kg wegen. Wie aandachtig de kopie bekijkt, kent de naam van zijn soort.

41 Film

De Nieuw-Zeelander Peter Jackson vooral bekend van de “Lord of the Rings trilogie” pakte in 1994 uit met een verrassend gevoelige en poëtische film over een fatale vriendschap tussen 2 meisjes die in 54 tot een sensationele moord leidde. Voor één van de hoofdactrices was het haar eerste belangrijke rol. Geef de naam van de film en de naam van de actrice.
42 Geschiedenis

Moeilijke vraag. Wie zoeken we? Zij huwde met de Franse koning Karel VIII in 1491 in Langeais sur Loire, nadat een symbolisch huwelijk met Maximiliaan I werd vernietigd. Zo kwam haar groot vorstendom voor altijd bij Frankrijk. In 1498 huwt ze, zoals contractueel afgesproken, de volgende koning Lodewijk XII. Haar dochter trouwt later met Frans I. Wie was zij?43 Literatuur

Hoe heet het nieuwste boek van Johanna Spaey? Het boek gaat over twee vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 2005 verscheen haar debuut “Dood van een soldaat”. Geef de titel van het nieuwe boek.
44 Muziek

Franse pop: Wie hoort u met “Andy”?


45 Sport

Boksen: Een bokser die verliest, verliest niet alleen zijn trots en het gevecht, hij verliest een stuk van zijn toekomst. Hij staat een stap dichter bij de achterbuurt waar hij vandaan komt. Dat is een citaat van de jongste wereldkampioen bij de zwaargewichten. Deze stilist won op 17-jarige leeftijd de gouden medaille op O.S. in Helsinki 1952 bij de middengewichten. In 1956 veroverde hij de wereldtitel bij de zwaargewichten tegen Archie Moore. In 1959 verloor hij de titel aan de Zweed Ingmar Johansson, maar heroverde die een jaar later. In 1962 en 63 verloor hij telkens met KO van Sonny Liston. Na een depressie begon hij weer te boksen en verloor met TKO na 12 ronden van Cassius Clay. Graag de naam van de bokslegende.


46 Varia

“Morgen Maandag” de legendarische talkshow uit 1993 van Mark Uytterhoeven kreeg ook een wekelijkse krantenversie. Wat was de naam van dit weekblad?


47 Wetenschap

Filosofie: Geboren ca 495 voor Chr. in Akragas, het huidige Agrigento op Sicilië en + ca 430 voor Chr. Hij was een wijsgeer en arts en in zijn tijd ook beroemd als redenaar en dichter. Hij trad ook op als goddelijk profeet en wonderdoener. Van zijn geschriften zijn slechts gedeelten over van 2 in beeldrijke taal geschreven leerdichten. 400 regels van Peri Fyseoos (over de natuur) en nog geen 100 regels van Kathar Moi (zuiveringen). Hij nam in gewijzigde vorm het idee over van Heraclitus met betrekking tot de 4 elementen waaruit materie bestaat: vuur, water, lucht en aarde. Verder geloofde hij in het bestaan van 2 onvergankelijke krachten die inwerken op deze 4 elementen: liefde en haat. Zijn wijsgerige gedachten leefden nog bijna 2000 jaren voort, zij het in de vorm van Aristoteles. Graag zijn naam !48 Zweden

Tennis: De man die we zoeken had als hoogste ranking de 5de plaats. Hij begon zijn profcarrière in 1980 en ging in 1996 met pensioen. Hij behaalde zijn grootste successen als dubbelspeler. Hij won de dubbel op de Australian Open in 1987, Roland Garros 1983,87 en 91, Wimbledon in 89 en 91 en de US Open in 1987 en 1991. Wie zoeken we? Op de foto is hij te zien met John McEnroe.

RONDE 5
49 Aardrijkskunde

China is een gigantisch land met een miljardenpopulatie. Opvallend is dat deze bevolking geconcentreerd leeft langs de kusten en langs de drie grote stromen die het land rijk is. In het noorden zijn dat de Hwangho (of Huang He), in het midden de Jang-tse-tjiang en in het zuiden de Sitjiang. Deze stromen hebben ook Neder­landse namen. Hoe heet de Hwangho in het Nederlands?50 Aktua

In de Rotterdamse zoo brak een gorilla uit en beet Yvonne De Horde. Geef de naam van het dier.

51 Kunst

We zoeken een Spaans schilder die leefde van 1618 tot 1682. Kenmerkend voor zijn werk zijn warme kleuren, vloeiende lijnen en een krachtig clair-obscur. In zijn religieuze stukken verwerkte hij elementen uit het dagelijkse leven. Zijn genretaferelen zijn levendig en realistisch. Jullie zien uiteraard een werk van hem op de kopie. Naar welke beroemde Spaanse schilder zijn we op zoek?

52 Fauna & Flora

De vlinder die we zoeken, zweeft van bloem tot bloem en zuigt met zijn lange tong nectar, zonder op de bloem te gaan zitten. Hij blijft ervoor fladderen als een… De soort heeft een zuidelijk verspreidingsgebied, maar komt de laatste tijd steeds vaker in ons land voor. Graag zijn naam.

53 Film

Het snelle, rauwe en brutale sluitstuk van de Bourne trilogie kwam recent in de zalen met in de hoofdrol Matt Damon. Na de “Bourne Identity” en “The Bourne Supremacy” is er nu:…
54 Geschiedenis

In 1800 kregen de Verenigde Staten een nieuwe president, het was de derde. Wie is hij?


55 Literatuur

We zoeken de bekendste Kretenzische schrijver. Zijn bekendste werken zijn: “”Zorba de Griek” en “Christus wordt weer gekruisigd”. Wie zoeken we?


56 Muziek

U hoort hier 2 rasechte Gentenaars die de lof zingen over de coureurs. Wie hoort u naast Koen Crucke?


57 Sport

Voetvalcompetitie 1974-75: Welke ploegen werden in de eidrangschikking van eerste nationale zwart gemaakt?58 Varia

Voor de cocktailkenners: 4 cl wodka, aangevuld met sinaasappelsap. Wat is de populaire naam van dit drankje? Engelse of Nederlandse naam zijn goed!

59 Wetenschap

Computer: In de jaren 50 en 60 werd nog meewarig geglimlacht als een of andere fantast beweerde dat er ooit kleine computers zouden komen voor gewone mensen. Midden in de jaren 70 knutselden Steve Wozniak en Steve Jobs een deskcomputer ineen en noemden hem Pet. Kort daarop ontwierpen ze een nieuwe en richtten hun bedrijf op. Wat was de naam van dit bedrijf? Het is ook de naam van die computer.

60 Zweden

De man die we zoeken werd geboren in 1771 te Uppsala en overleed er op 24 april 1744. Deze hoogleraar astronomie richtte, samen met enkele anderen, in 1741 de sterrenwacht van Uppsala op. Hij ontwierp ook een temperatuurschaal. Slechts na zijn dood werden de cijfers van zijn schaal omgedraaid. Wie is hij?

RONDE 6
61 Aardrijkskunde

Het eiland Hawaï wordt beheerst door 2 vulkanen van meer dan 4 000 m hoogte. Welke is met 4 207 m de hoogste? Zijn naam betekent “Witte Berg”. We vragen natuurlijk naar de inlandse naam.

62 Aktua

Geef de volledige naam (voor- en familienaam) van de winnaar van Idool 2007.

63 Kunst

Welke Nederlandse bouwmeester die leefde van 1595 tot 1657 zoeken we? De bekendste werken die hij maakte zijn: het “Stadhuis” (nu Koninklijk Paleis) te Amsterdam, het “Mauritshuis” in Den Haag en vele andere, zij het minder gekende, gebouwen, paleizen en kerken. Hij werkte nauw samen met Pieter Post. We laten jullie een afbeelding zien van het Mauritshuis in Den Haag. Over welke bekende Nederlandse bouwmeester gaat het hier?
64 Fauna & flora

De slang die we zoeken komt voor in zuidelijk Europa en is een wurgslang. Verspreidingsgebied: Bulgarije, Turkije, Roemenië, Albanië en Zuid-Griekenland. Ze is te vinden op open zanderige gronden met enige vegetatie, maar geen bomen. Daar ligt ze half ingegraven te wachten op haar prooi. Ze heeft dan ook een zanderige kleur. Geef de naam van de wurgslang. Tip: meestal denken we bij deze familie aan grote wurgslangen. De foto werd genomen op Lesbos.


65 Film

Hier 2 foto’s uit de oude doos. Wie zien jullie?66 Geschiedenis

De Engelsman Fenton maakte voor het eerst foto’s van een oorlog die duurde van 1853 tot 1856. Hij had een mobiele donkere kamer en 700 glasplaten. De gruwelen van die oorlog werden nog niet gefotografeerd. Over welke oorlog gaat het?

67 Literatuur

Herinner je nog de schrijver van de sf-klassieker “Fahrenheit 451”?

68 Muziek

Een stukje klassiek: Wie componeerde dit werk?
69 Sport

Atletiek: Kim Gevaert, Elodie Ouedraogo en Olivia Borlée zijn drie van de vier meisjes die brons haalden op het WK in Osaka. Wie maakt de ploeg 4X100 m compleet?


70 Varia

Vul dit raster in met cijfers van 1 tot en met 9, zodat de som zowel horizontaal, verticaal als diagonaal 15 is. Je hebt het raster op je tafel.


71 Wetenschap

Geneeskunde: Deze oogziekte tast de kristallens aan d.i. de lens achter de iris, die geleidelijk ondoorzichtig wordt. Tegenwoordig kan deze aandoening zonder probleem en met goede resultaten geopereerd worden. De chirurg vervangt de kristallens door een kunstlens. Hoe heet deze oogaandoening?72 Zweden

Dit dier is zowat hét zoogdier van Zweden. Graag zijn naam.

RONDE 7

73 Aardrijkskunde

We zijn op zoek naar een fraai stadje in de provincie Namen aan de Lomme. De rue Jacquet loopt langs een rots met de ruïnes van een 12de eeuwse burcht. Behalve mooie huizen is er een bekoorlijke priorij uit de 17de eeuw te zien. De steengroeve geëxploiteerd sinds de 13de eeuw, heeft het blauwe en rode marmer geleverd aan de St.-Pieters in Rome en het kasteel van Versailles. De abdij van Saint-Rémy, omstreeks 1230 gesticht, heeft een opmerkelijke poort en levert een de bekendste trappistenbieren. De grotten tenslotte met o.a. de 85 m hoge Sabbatzaal zijn heel bekend. Welk stadje in Namen zoeken we?

74 Aktua

Eind oktober stierf de piloot van de B- 29 “Enola Gay”, het vliegtuig dat de atoombom boven Hiroshima liet vallen. Hoe heette die piloot?

75 Kunst

Deze Engelse beeldhouwster leefde van 1903 tot 1975. Ze was van 1939 tot 1951 de echtgenote van de schil­der Ben Nicholson. Tot 1956 heeft zij uitsluitend in hard materiaal zeer zuivere vormen uitgewerkt. Hierna ging ze eveneens tot modelleren over en ontstonden werken in brons. Haar overwegend vast ineengesloten abstrac­te creaties in hout, steen of marmer zijn van een grote plastische zuiverheid. Daarnaast voerde zij grote op­drach­ten uit waarvan het monument Dag Hammerskjöld bij de Uno in New York tot de belangrijkste behoort. Een van haar sculpturen nl. “Cantate Domino” uit 1958 is in het Middelheimpark te zien. Haar atelier in St.Ives is tot museum omgebouwd. Op jullie tafel vinden jullie een kopie met een typisch werk van haar. Graag de naam van deze Engelse beeldhouwster !

76 Fauna & flora

De foto spreekt voor zichzelf. Welke vogel zien we hier?

77 Film

Ik geef u de titel van een aantal film, wie past erbij? “Jamon, jamon”, “Carne trémula”, “Before Night Falls”, “Mar adentro” en “Goya’s Ghosts”. Wie zoeken we?
78 Geschiedenis

In 1885 wordt een partij opgericht tijdens een tweedaags congres in Brussel. De voorloper van de SP.A was geboren. Hoe heette die partij?


79 Literatuur

We zoeken de naam van een Italiaanse renaissancedichter. Hij leefde van 1544 tot 1595. Zijn beroemdste werk is een heldendicht over de 1ste Kruistocht “Gerusalemme Liberata”. Zijn werken inspireerden Hooft, Goethe, Byron, Monteverdi, Händel, Haydn, Donizetti en Dvorak. Geef de naam van de renaissancedichter.


80 Muziek

Midden de jaren 70 kwam deze Nederlander hoog in de hitparade met deze vrolijke meezinger. Wie zoeken we?


81 Sport

Biljarten: 5 X wereldkampioen, 14 X Europees en 24 keer Belgisch kampioen kunststoten en 2 X Belgisch kampioen driebanden. Dat is het palmares van de man die we zoeken. Wie?


82 Varia

Van 5 oktober tot 9 december liep in het Caermerklooster te Gent een tentoonstelling onder de naam “Vips – Very important paintings” met het werk van een politiek tekenaar. Hij is o.a. de huistekenaar van Trends-magazine en Focus-Knack. Wie is deze grafische kunstenaar?


83 Wetenschap

We zoeken een Duits fysicus die leefde van 1882 tot 1945. Zijn onderzoekingsgebied was dat van de radioactieve stralen. Voor het meten daarvan vond hij de naar hem genoemde buis uit. De naar hem genoemde regel geeft het verband tussen de halveringstijd van een alfaradioactieve kern en de energie van het uitgezonden alfadeeltje. Welke Duitse fysicus bedoelen we?


84 Zweden

We zoeken het Stonehenge van Zweden. Boven een klip nabij Käseberga staan 59 stenen in de vorm van een schip. Dit is 67 m lang en 19 m breed. De stenen wegen tussen de 500 en 1800kg. Midden in het schip ligt een horizontale plaat waaronder een Vikinghoofdman zou begraven liggen. Wanneer je de steile weg naar boven stapt en dit monument aanschouwt, ben je onder de indruk van het werk van de bouwers. Hoe heet dit Stonehenge van Zweden?


RONDE 8
85 Aardrijkskunde

Vlaggen: Van welke twee landen zien jullie de vlaggen? Uiteraard in de goede volgorde!

86 Aktua

Wie won dit jaar de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano?

87 Kunst

We zijn op zoek naar een Amerikaanse architect, ° in 1929. Hij is de belangrijkste vertegenwoordiger van het Deconstructivisme. Hoofdwerken: eigen woonhuis in Santa Monica (1978), Aerospace Museum in Santa Monica (1984). Wat is a) zijn naam en b) wat is de naam van het beroemde bouwwerk dat hij bouwde in 1997 ? Van dat gebouw hebben jullie een afbeelding op jullie tafel.

88 Fauna & Flora

Het zoogdier dat we zoeken komt voor in de poolstreken en subarctische delen van Europa, Azië en Noord-Amerika. Hij heeft een krachtig gebouwd massief lichaam, met korte poten en een ruige vacht. Hij is 70 tot 120 cm lang (inclusief de 30 cm lange staart), heeft een schouderhoogte van 35 tot 43 cm en weegt tussen de 14 en 30 kg. Graag zijn naam.

89 Film

We zoeken het meesterwerk van de grote Franse regisseur Jean-Pierre Melville. In deze prent vertolkt Alain Delon de rol van een buitengewoon onderkoelde en efficiënte huurmoordenaar die na de uitvoering van zijn contract door zijn opdrachtgevers in een hinderlaag wordt gelokt en daarboven de politie op de hielen krijgt. Wat is de titel van de film uit 1967?

90 Geschiedenis

Hoe heette de aanval en verovering op Kreta in 1941 door de Duitsers. Hierbij werd veel gebruik gemaakt van luchtlandingstroepen. Geef de naam van de operatie genoemd naar een Romeinse godheid.

91 Literatuur

Welke BV en acteur schreef het jeugdboek “Wiet Waterlanders en de kleine Caroluscode” ?

92 Muziek

Jullie horen hier een cover van een song van David Bowie. Wie speelt dit nummer?
93 Sport

Wielrennen: eentje voor de kenners. Vader Raymond werd in 1927, 11de in de Tour met 2 ritten, weliswaar ploegtijdritten (daar kunnen we nu van dromen). Zoon Roger won in 1952 de Scheldeprijs en was een zeer verdienstelijk pistier. Graag hun familienaam.


94 Varia

Strips: Wat is de naam van deze Japanse heldin?


95 Wetenschap

Geologie: Jullie krijgen 4 geologische tijdperken van ons: Archaeïcum, Precambrium, Paleozoïcum en Cenozoïcum. Welk tijdperk hebben we overgeslagen? Jullie krijgen enige toelichting: het plantenrijk bestaat voor het grootste deel uit sporenplanten, de hoogst ontwikkelde dieren zijn lange tijd amfibieën en reuzereptielen. In de laatste fase verschijnen vogels en zoogdieren op het toneel. Gondwana breekt uiteen en Atlantische en Indische Oceaan ontstaan. Welk tijdperk (245 tot 65 miljoen jaren geleden) zoeken we?


96 Zweden

Gustav Vasa geldt als de leider van de Zweedse vrijheidstrijd. Maar voor Vasa was er een andere Zweedse vrijheidstrijder. Hij wou de Unie van Kalmar opheffen en een Zweedse staat oprichten die de bevolking zou beveiligen. Aan hem hebben de Zweden de Rijksdag te danken. Graag zijn naam.ANTWOORDEN
REEKS 1 REEKS 2
1. Equatoriaal Guinea 1. Cookstraat

2. Domenique de Villepin 2. Praia da Luz

3. Frans Masereel 3. Andrea del Sarto

4. groenling 4. mispel

5. The Big Chill 5. John Boorman

6. Scythen 6. Archimedes

7. William Sarabande 7. Leo Pleysier

8. BB King en Van Morrison 8. Hall & Oates

9. zwemmen Ingrid Lempereur en roeien Ann Haesebrouck 9. Aksel Lund Svindal

10. Stories 10. Brussels Airlines

11. Aurora Borealis 11. Minerva

12. Santa Lucia 12. NorbottenREEKS 3 REEKS 4
1. Avilla 1. Limoges

2. Barbara Morgan 2. Annette Van Houtte

3. Victor Vasarely 3. symbolisme

4. gele plomp 4. witsnuitdolfijn

5. Das Leben der Anderen 5. Heavenly creatures en de actrice Kate Winslet

6. Denen 6. Anne de Bretagne

7. Jacob Cats 7. Vlucht

8. Travis 8. Les Rita Mitsouko

9. Rusland 9. Floyd Patterson

10. dierentemmer 10. Gisteren zondag

11. galvaniseren 11. Empedocles

12. Selma Lagerlöf 12. Anders JarrydREEKS 5 REEKS 6
1. de Gele rivier of stroom 1. Mauna (berg) Kea

2. Bokito 2. Dean Delannoit

3. Bartolomeo Estaban Murillo 3. Jacob van Campen

4. kolibrievlinder 4. de kleine zandboa

5. The Bourne Ultimatum 5. James Cagney en Lauren Bacall

6. Thomas Jefferson 6. Krimoorlog

7. Nikos Kazantzakis 7. Ray Bradbury

8. Guido Naessens 8. Hongaarse dans nr 5 van Johannes Brahms

9. RWDM en Winterslag 9. Hanna Mariën

10. screwdriver of schroevendraaier 10. 2 7 6 / 9 5 1 / 4 3 8

11. Apple 11. cataract

12. Anders Celcius 12. elandREEKS 7 REEKS 8
1. Rochefort 1. a) Venezuela b) Colombia

2. Paul Tibbets 2. Anna Vinnitskaja

3. Barbara Hepworth 3. Frank O. Gehry - Guggenheim Museum Bilbao

4. zwarte ooievaar 4. veelvraat

5. Javier Bardem 5. Le Samourai

6. Belgische Werkliedenpartij of BWP 6. Operatie Merkur

7. Torquato Tasso 7. Marc Tijsmans

8. Joost Nuissl 8. Nirvana

9. Raymond Steylaerts 9. vader en zoon De Corte

10. Karl Meersman 10. Yoko Tsuno11. Hans Wilhelm Geiger 11. Mezozoïcum

12. Ales Stenar 12. Engelbrekt Engelbrektson

 • 8 Muziek Hier twee groten uit de muziek aan het werk in “If you love me” Geef de 2 namen. 9 Sport
 • 14 Actua In Portugal verdween de Engelse kleuter Madeleine of Maddy McCann. Geef de naam van het stadje waar ze verdween. 15 Kunst
 • 18 Geschiedenis In 213 voor Christus stierf een wiskundige en uitvinder door het zwaard van een Romeinse soldaat na de val van Syracuse. Hoe heet hij 19 Literatuur
 • 20 Muziek Wie zijn de uitvoerders van het nummer “Rich Girl” 21 Sport
 • 50 Aktua In de Rotterdamse zoo brak een gorilla uit en beet Yvonne De Horde. Geef de naam van het dier. 51 Kunst
 • 58 Varia Voor de cocktailkenners: 4 cl wodka, aangevuld met sinaasappelsap. Wat is de populaire naam van dit drankje Engelse of Nederlandse naam zijn goed! 59 Wetenschap
 • 62 Aktua Geef de volledige naam (voor- en familienaam) van de winnaar van Idool 2007. 63 Kunst
 • 67 Literatuur Herinner je nog de schrijver van de sf-klassieker “Fahrenheit 451” 68 Muziek
 • 72 Zweden Dit dier is zowat hét zoogdier van Zweden. Graag zijn naam. RONDE 7 73 Aardrijkskunde
 • 74 Aktua Eind oktober stierf de piloot van de B- 29 “Enola Gay”, het vliegtuig dat de atoombom boven Hiroshima liet vallen. Hoe heette die piloot 75 Kunst
 • 76 Fauna flora De foto spreekt voor zichzelf. Welke vogel zien we hier 77 Film
 • 85 Aardrijkskunde Vlaggen: Van welke twee landen zien jullie de vlaggen Uiteraard in de goede volgorde! 86 Aktua
 • 91 Literatuur Welke BV en acteur schreef het jeugdboek “Wiet Waterlanders en de kleine Caroluscode” 92 Muziek

 • Dovnload 89.75 Kb.