Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Quiz eureka – 10 maart 2007 ronde 1 aardrijkskunde

Dovnload 103.57 Kb.

Quiz eureka – 10 maart 2007 ronde 1 aardrijkskundeDatum13.11.2017
Grootte103.57 Kb.

Dovnload 103.57 Kb.

Quiz EUREKA – 10 maart 2007

RONDE 1
AARDRIJKSKUNDE


 1. Van welk land hoort U de nationale hymne.

De MARCHA REAL is het volkslied van SPANJE
ACTUALITEIT

2. Bij de Kamerverkiezingen in Nederland op 22.11.2006 namen 3 “Partij van de ...” deel. De ene was de zwaar verliezende PVDArbeid van Wouter Bos. Maar geef de andere twee. Partij van de ... hun naam. Vrijheid (Geert Wilders) – 9 zetelsDieren (Marianne Thieme) – 2 zetels
BEELDENDE KUNSTEN

3. Deze Franse schilder en lithograaf, die leefde van 1867 tot 1947, was medeoprichter van de symbolistische groep der Nabis en werd onder meer beïnvloed door Paul Gauguin, de Oosterse kunst en het Zuid-Franse landschap. Naast zijn stralende interieurs met bijna mystieke lichtbehandeling en zijn stillevens, is hij vooral bekend om zijn vrouwelijke naakten. Wie is deze Franse schilder die het vrouwelijke naakt, zijn geliefkoosde thema en meestal toiletmakende vrouwen zijnde, met zijn schilderijen een vitale zinnelijkheid verleende.Pierre BONNARD

FAUNA & FLORA


4. Dit dier, met een sterk gestroomlijnd lichaam, kan hierdoor hoge snelheden in het water bereiken. Hun kop is sterk afgevlakt en lijkt daardoor wel reptielachtig. Met hun lange voorpoten bewegen ze zich door het water. Een mannetje is ongeveer 3 m lang en 270kg zwaar, de vrouwtjes kunnen tot 4 m lang en 400 kg zwaar worden. Deze zeer geduchte jagers leven in de wateren rond Antarctica aan de randen van het pakijs. Ze leven van veel verschillende dieren, zoals de pijlinktvis, koningspinguïns en keizerspinguïns, krill, zeevissen en weddellzeehonden. Ze hebben voor het vangen van hun prooi een extra grote bek en vrij scherpe tanden. Zijn Latijnse naam luidt Hydrurga leptonyx, graag zijn Nederlandse naam.

ZEELUIPAARD


FILM


5. Deze actrice heeft in vele films gespeeld, o.a. in “Speed” (1994), “While you were sleeping” (1995), “Loverboy”(2005) en “Infamous” (2006). Haar oma was een Duitse operazangeres; ook haar vader was een Duitse operazanger. Als kind deed ze aan ballet en op de middelbare school was ze een cheerleader. In juli 2005 is ze getrouwd met Jesse James. Haar naam?

Sandra BULLOCK

GESCHIEDENIS


6. Onder welke naam stond Sophie Augusta Frederika von Anhalt-Zerbst beter bekend?

CATHARINA DE GROTE

LITERATUUR


7. Benoite Groult kent U natuurlijk van het boek “Zout op mijn huid”. Ondertussen is zij 86 jaar geworden en publiceerde zij haar laatste boek : “La touche étoile”. Hoe luidt de Nederlandse vertaling van dat boek?

UIT LIEFDE VOOR HET LEVEN
MUZIEK


8. Welke hier afgebeelde groep is deze Zweedse popsensatie van het ogenblik.

I’M FROM BARCELONA


SPORT


9. U krijgt een lijstje met de etappewinnaars in de Ronde van Frankrijk boven op Alpe dHuez. Van de 25 aankomsten waren er 8 Nederlanders. Wie waren echter de Zwitser in 1982 en de Italiaan in 1991 die als winnaar boven kwamen ?

1982 Beat BREU 1991 Gianni BUGNO

VARIA


10.We zoeken de naam van een Braziliaanse vechtdans. Zij heeft haar wortels in de vechtmethoden en de danstechnieken meegenomen door de Afrikaanse bevolking in de tijd van de slavernij in Brazilië. Het kenmerkende aan de dans zijn vanuit de handstand met twee benen gemaakte hoog schoppende bewegingen. Twee jonge mannen dansen in een kleine cirkel; de “verdedigende” partij maakt laag gebukte ontwijkende bewegingen van zijn kant. Boven alles is het een spel en er is dan ook geen winnaar of verliezer. De naam graag?

CAPOEIRA

WETENSCHAP & TECHNIEK


11. Geef de naam van de grondlegger van de scientology religie. Hij heeft zijn filosofie in meer dan 5000 geschriften opgetekend, daarbij inbegrepen tientallen boeken en 3000 op geluidsband opgenomen lezingen.

Ron HUBBARD
CANADA

12. Dit beschermd natuurgebied in de provincie Ontario is met 7725 km² qua grootte het derde park in Ontario. Door deze grootte en door de relatief korte afstand tot de grote steden Toronto en Ottawa, is dit park één van de meest populaire parken in de provincie. U kunt er o.a. elanden, beren, wolven en verschillende soorten herten en bevers ontmoeten. Er zijn meerdere wandelroutes uitgezet. Als je de natuur in wilt, is de boot de beste optie en tochten maken over de meren van dit park. De naam van dit park.ALGONQUIN Provincial Parc Ontario

RONDE 2
AARDRIJKSKUNDE


13. We zoeken de naam van het grootste emiraat van de zeven Verenigde Arabische Emiraten. Het is er tevens de hoofdstad van en het betekent letterlijk “vader van de gazellen”. Bovendien is het de bestemming van het grootste Guggenheim-museum ter wereld.

ABU DHABI

ACTUALITEIT

14. Na de commotie in Hoogstraten met het al dan niet Burgemeester zijn van Van Aperen of Tine Rombouts won deze eerste het pleit. Zo werd Tine Rombouts niet de jongste burgemeester van het land. Wie dan wel ? ) KRIS COLSOUL (Landen)KRIS COLSOUL (in Landen)
BEELDENDEN KUNST

15. De in 2005 voltooide wolkenkrabber Turning Torso, torent met zijn hoogte van 190 meter en zijn 54 verdiepingen hoog uit boven een Scandinavische stad en is daarmee het hoogste gebouw in Scandinavië. We vragen twee antwoorden : a) In welke Scandina­vische stad staat deze Turning Torso? b) Welke bekende Europese architect ontwierp dit gebouw?MALMO – CALATRAVA

FAUNA & FLORA


16. We zoeken een tweejarige plant die tot 150 cm hoog kan worden. De lila bloempjes zijn klein en staan bij elkaar op een hoge ineengedrongen tros. Elk bloempje heeft naast een eigen vergroeibladig omwindseltje ook nog een kelk van stijve haren. Deze plant werd tot 1968 in de Vaucluse veel verbouwd. De bloemhoofdjes van deze plant werd in de Middeleeuwen gebruikt voor het ruwen van wollenlaken. De Latijnse naam luidt : “Dipsacus fullonum”. We vragen de Nederlandse naam.

(Grote) KAARDENBOLFILM


17. U hoort nu een stukje uit de soundtrack van een bekende film van 1972. De naam van de film aub.

DELIVERANCE fragent

GESCHIEDENIS


18. In Kosovo, bevindt zich het historisch belangrijke Kosovo Polje, waar in 1389 een veldslag plaats vond. Bij dit bloedig treffen stonden Serven, Bosniërs en Albanezen, onder leiding van de Servische vorst Lazar I, tegenover de Osmaanse troepen, geleid door sultan Moerad I. Deze veldslag, waarbij beide opperbevelhebbers het leven lieten, werd gewonnen door de Osmanen. Hierdoor kwam een groot deel van Servië voor eeuwen onder Osmaans of Turks bestuur. Deze kernplaats, het symbool van hun vrijheidsstrijd, willen thans de Serviërs niet afstaan aan de onafhankelijkheidsgezinde Kosovaren. Onder welke naam staat de slag bij Kosovo Polje bekend?

SLAG BIJ HET MERELVELD

(of LIJSTERVELD) (of Veld van de ZWARTE VOGEL)
LITERATUUR

19. Deze schrijver werd geboren in Wenen in 1924. Geen andere Duitstalige schrijver benadert zijn oplagen. De ingrediënten van zijn romans zijn herkenbare mensen en situaties, sensatie, misdaad, politieke intriges, spionage, erotiek en geweld. Zijn eerste grote succesroman : “Es muss nicht immer Kaviar sein”, verscheen ook als feuilleton in het tijdschrift “Quick”. Ook bekend zijn : “Die Antwort kennt nur der Wind” en “Bitte lasst die Blumen leben”.Johannes Mario SIMMEL

MUZIEK


20. U ziet hier een afbeelding van een symfonisch orkest. Geef twee van de drie soorten instrumenten hebben we hier de naam weggelaten ?

FAGOTTEN-KLARINETTEN-HOBO’S

SPORT


21. In welke sport gebruikt men regelmatig volgende termen : en passant, kwaliteit, offer, ontwikkeling, overbelasting, tempo?

SCHAKEN

VARIA


22. De uit Okegem afkomstige Kirsten VAN DER ELST won eind 2006 het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor de jeugd met slechts één foutje. Proficiat meiske. En lach er niet mee; want jullie gaan ook het woord Cantharellen IN BLOKLETTERS juist moeten schrijven om de 2 punten te krijgen

CANTHARELLEN

WETENSCHAP & TECHNIEK


23. Op het gegeven lijstje kunt U tien namen zien van de twaalf apostelen, dus de discipelen van Jezus. Welke twee namen ontbreken hier dus in dit lijste? Ter verduidelijking willen we U nog meegeven dat Paulus niet tot deze twaalf discipelen behoort.

FILIPPUS & BARTHOLOMEUS lijstje

CANADA


24. In Quebec bevindt zich dit reusachtig gebouw. Het is in 1893 als hotel van “Canadian Pacific Railways opgericht en beschikt over 613 kamers. De naam van dit gebouw?

CHATEAU FRONTENAC
RONDE 3

Voor deze ronde ontvangt U een blad met afbeeldingen van postzegels. Een beetje duiding erbij moet U naar het juiste antwoord brengen. (afbeelding + foto)


AARDRIJKSKUNDE


25. We zien hier het wapenschild van een Belgische stad, welke?

OOSTENDE
ACTUALITEIT

26. We zien hier een afbeelding van een zeer aktueel gebruikte postzegel met een schilderij op. De naam van deze kunstenaar behorend tot de Cobra beweging?Pierre ALECHINSKY
BEELDENDEN KUNST

27. Deze Nederlandse schilder is geboren in Leiden 1633 en overleden in Londen 1707. Hij was net als zijn vader gespecialiseerd in zeeschilderijen. In 1674 werd hij door Karel II van Engeland aangesteld om voor hem te komen werken. Hij maakte verschillende schilderijen van zeeslagen. Tevens zette hij vooral de tekeningen van zijn vader tot schilderijen om. Hij werd beschermd door de Hertog van York en door verschillende andere edellieden. Zijn beste werken zijn gezichten van de Hollandse kust met Neder­landse scheepvaart. Deze werken zijn delicaat en afgewerkt. Ook de tuiage van de schepen en de vele figuren aan boord zijn tot in de kleinste details afgebeeld. Hij is ook gekend om zijn succesvolle afbeelding van de zee, of deze nu kalm of stormachtig was.Willem Van De Velde (de Jonge)

FAUNA & FLORA


28. Deze vogels met een bijzonder brede snavel leven in de ondoordringbare papyrus­moerassen in Centraal Afrika. Ze maken vooral jacht op longvissen, maar ook op andere vissen, amfibieën en kleine zoogdieren. Als ze een prooi zien, storten ze hun lichaam met een klap omlaag, grijpen het en knippen het dier vervolgens met hun krachtige snavel in hapklare stukken. Hun nesten maken ze op drijfplanten. Bij warm weer koelen ze de eieren of jongen met water dat ze met hun snavel opscheppen. De Latijnse naam luidt : Balaeniceps rex. De Nederlandse naam aub.

SCHOENBEKOOIEVAAR
FILM

29. Deze Nederlandse filmregisseur en filmmaker, gericht op documentaires, leefde van 1898 tot 1989. Hij werd bekend met avant-garde documentaires als “De brug” (1928) en “Zuiderzee” (1930), waarin hij experimenteerde met bewegingen en ritmes. Hij behoor­de tot de voormannen van de internationale filmavant-garde van die jaren. Later raakte hij steeds meer geïnteresseerd in sociale kwesties en werd hij overtuigd communist. Hij maakte onder meer films over een mijnwerkersstaking in België “Borinage” (1934), over de Spaanse burgeroorlog “Spaanse aarde” (1937) en over de strijd die China voerde tegen Japanse bezetting “De vierhonderd miljoen” (1939). Tijdens WO II maakte hij diverse films in de VS, waaronder “Power and the land” (1941) voor het Amerikaanse ministerie van landbouw en “Action stations” (1943) voor de Canadese marine. Ook maakte hij propagandafilms voor het Stalin en Mao regime. Jaarlijkse wordt er op het documentairefestival IDFA een award onder zijn naam uitgereikt. Zijn naam?IVENS Joris

GESCHIEDENIS


30. Deze landgenoot, geboren in 1880 en overleden in 1961, was een boegbeeld van de Vlaamse beweging. Hij was tevens hoogleraar psychologie, burgemeester van Antwerpen en medeoprichter van de krant “De Standaard”. Verder was hij nog advocaat en auteur en zetelde vanaf 1910 tot zijn dood in 1961 als kamerlid voor de katholieken en werd leider van de kleine katholieke flamingantische groep. Met Louis Franck en Camille Huysmans startte hij in 1911 een propagandecampagne voor de vernederlandsing van de Gentse Rijksuniversiteit. In 1916 zou ze op die manier voor korte tijd vernederlandst worden. Zijn naam?

VAN CAUWELAERT Frans
LITERATUUR

31. Deze Nederlandse romanschrijver, dichter, essayist en vertaler, leefde van 1898 tot 1971. Hij kreeg in 1950 voor “De vuuraanbidders” en in 1951 voor “De koperen tuin” de PC Hoofdprijs. In 1955 ontving hij de Constatijn Huygensprijs en in 1971 nam zijn vrouw de Prijs der Nederlandse letteren in ontvangst, omdat de schrijver zelf al in coma lag en kort daarop zou overlijden. Hij heeft niet minder dan 200 boeken geschreven. Liefde gaf hem vaak inspiratie, de vrouwelijke personen zijn vaak gebaseerd op vrouwen waarmee hij een verhouding heeft gehad. “De koperen tuin” beschouwde hij als zijn beste roman.Simon VESTDIJK
MUZIEK

32. We zoeken een Belgische organist, componist en pedagoog die leefde van 1903 tot 1986. Hij studeerde aan het Lemmensinstituut te Mechelen waar hij in 1923 orgelleraar en tevens organist aan de Sint-Romboutskathedraal werd. Van 1931 tot 1948 was hij orgelleraar te Gent en van 1948 tot 1968 te Antwerpen. Hij gaf tijdens zijn uitgebreide tournees over bijna de hele wereld ruim 1200 orgelrecitals. Zijn omvangrijk oeuvre omvat belangrijke composities voor orgel en koorwerken.Flor PEETERS
SPORT

33. In welk stad werden de Olympische winterspelen van 1972 gehouden?SAPPORO
VARIA

34. Hoe wordt de moeder van Marcel Kiekeboe aangesproken in de stripreeks Kiekeboe, m.a.w. hoe heet ze in de reeks ?MOE MOE

WETENSCHAP & TECHNIEK


35. We zoeken een Nederlandse econoom die leefde van 1903 tot 1994. Hij was, samen met Ragnar Frisch, in 1969 de eerste die de Nobelprijs voor Economie kreeg uitgereikt. Zijn theorie stelde dat er sprake is van een ideale inkomensverdeling, indien niemand van werk wil veranderen, ook al verdient iemand anders meer. Hij was de eerste direc­teur van het Centraal Planbureau.

Jan TINBERGEN

CANADA


36. We zoeken een Canadees staatsman, diplomaat en politicus die in 1957 de Nobelprijs voor de Vrede ontving voor zijn rol in de Suezcrisis. Hij was de 14de premier van Canada van 1963 tot 1968. Hij leefde van 1897 tot 1972. Onder zijn leiding introduceerde de regering de gezondheidszorg, studieleningen, tweetaligheid, het Canadese pensioenplan en de Canadese vlag. Samen met zijn baanbrekend werk voor de Verenigde Naties en in de internationale diplomatie, kan hij beschouwd worden als één van de meest invloedrij­ke Canadezen van de 20ste eeuw.

Lester Bowles PEARSON

RONDE 4

AARDRIJKSKUNDE


37. Deze pas is één van de beroemdste passen van de wereld. Hij loopt door het Hindukush gebergte en verbindt Pakistan met Afghanistan. In de 10de eeuw vielen Perzische, Mongoolse en Tartaarse legers India via deze pas binnen en brachten er zo de Islam. De pas staat onder toezicht van Pakistan en verbindt de steden Peshawar en Kabul.

KHYBERPAS
ACTUALITEIT

38. Eind januari vond het wereldsociaalforum plaats. Meer dan 80000 militanten en vrijwilligers van vakbonden, sociale bewegingen en ngo’s verzamelden in een gekende Afrikaanse stad. Welke?NAIROBI

BEELDENDEN KUNST


39. Aan de oostkust van het eiland Sicilië, meer bepaald tussen Messina en Catania, bevindt zich dit Oudgrieks theater van waaruit men een fantastisch uitzicht op de Etna heeft. Dit Griekse theater, 109 meter in omtrek, dateert oorspronkelijk uit de tijd omstreeks 300 voor christus en werd ten tijde van de Romeinen grondig verbouwd. De uitstekende akoestiek laat toe om er ook vandaag nog concerten en klassieke treurspelen te laten plaatsvinden. In welke Siciliaanse plaats kan men dat antieke gebouw aantreffen?

TAORMINA
FAUNA & FLORA

40. We zoeken een grootpoothoender die leeft in de met eucalyptusstruiken bedekte gebieden in het zuidwesten van Australië. Hij heeft te kampen met sterke temperatuurs- schommelingen. De vogel moet tijdens de ruim twee maanden durende broedperiode voortdurend moeite doen om te voorkomen dat de eieren of gebakken worden of ver- vriezen. Het mannetje is daarvoor in de eerste plaats voor verantwoordelijk. Ongeveer 4 maanden voordat het eerste ei wordt gelegd, graven het mannetje en het vrouwtje samen met hun enorme poten een gat met een middellijn van 1,8 tot 3 meter en een diepte van ongeveer 90 cm. Dan verzamelen ze elk stukje plant dat ze kunnen vinden, vullen het gat ermee op en maken een uitsparing voor de eieren. De planten zullen alleen goed gaan rotten (en dus warmte leveren) als ze vochtig zijn. Daarom moeten de vogels wachten tot de regens komen, voordat ze het nest met een dikke laag zand kunnen bedekken. Door zand toe te voegen of te verwijderen blijven op die manier de eieren op een constante temperatuur van 33 graden Celsius. De latijnse naam luid : Leipoa ocellata, geef de Nederlandse naam.THERMOMETERVOGEL

FILM


41. We zoeken de titel van een facinerend alpinistendrama. Volgens Jan Temmerman is dit docudrama van de Britse regisseur Kevin Mcdonald soms griezeliger dan een horror­film en soms spannender dan een thriller. Het gaat over 2 jonge alpinisten die in 1985 de vreselijkste beproevingen doorstonden bij de afdaling van de Siula Grande.

TOUCHING THE VOID
GESCHIEDENIS

42. We zoeken de naam van de grootste Britse militaire begraafplaats ter wereld. De begraafplaats voor Britse gesneuvelden uit de eerste wereldoorlog bestaat uit 11.908 graven, waarvan 70 % van onbekenden. Aan de achterzijde zijn op marmeren panelen de namen afgebeeld van 34.927 vermisten. De begraafplaats ligt ten zuiden van Passendale.TYNE COT

LITERATUUR


43.Deze Engelse dichter had een bewogen leven en stierf in 1822 in Italië toen zijn jacht Ariel in de Golf van La Spezia verging. In 1820 verscheen zijn meesterwerk, het lyrische drama “Prometheus Unbound” waarin de onbaatzuchtige liefde als enige bevrijdingsmo­ge­lijk­heid voor de mensheid wordt gezien. Van zijn kortere lyrische gedichten, waarop zijn roem hoofdzakelijk berust, zijn de bekendste : “The cloud”, “Ode to the west wind” en “Ode to a skylark”.

SHELLEY
MUZIEK

44. Een van de Vlaamse Bands die in het Engels zingen is “Das Pop”. Wie is de zanger?BENT VAN LOOY

SPORT


45. In het 2de weekend van februari stonden volgende wedstrijden op het programma in de eerste A : Espero –Riviera / Kwik – Meeuwen / Borgerhout – Minerva. Welke sport zoeken we?

KORFBAL
VARIA

46. Wie of wat hoort niet in dit rijtje thuis?

AADEELNNVZ

AEMNRST


CEELNOPT

EEEFLRV


EEKNSSY

PONCELET

Als je de anagrammen oplost, lees je de volgende namen : VAN ZEELAND / MARTENS / PONCELET / LEFEVRE / EYSKENS. De enige niet Vlaming in het rijtje is ook nooit premier geweest.WETENSCHAP & TECHNIEK


47. Romeinse Mythologie. Wij zoeken de Romeinse tegenhanger van de Griekse god Pan. Deze Ouditalische bos- en vruchtbaarheisdsgod en beschermgod van het vee, bezat profetische gaven en steunde de Romeinen soms in de strijd. Als U weet hoe de nakomelingen van deze Italische natuurgod, zijnde vrolijke mar grillige wezens, half mens en half geit, die de mensen soms nachtmerries bezorgden, genoemd worden, bent U heel dicht bij het juiste antwoord. Om verwarring te vermijden vragen wij U hier om op de spelling van Uw antwoord te letten.

FAUNUS
CANADA


48. Het motto van deze stad in Canada is “Samen Streven – Samen Presteren”. Dat zij inderdaad niet bij de pakken bleven zitten bewezen zij toen er op 12 oktober 2003 het wereldkampioenschap wielrennen op de weg werd georganiseerd. In welke stad mocht Igor Astatloa de regenboogtrui aantrekken ?

HAMILTON


RONDE 5

AARDRIJKSKUNDE


49. We zoeken de grootste rivier van Polen. De rivier ontspringt in de Beskiden, een gebergte dat deel uitmaakt van de Karpaten. Na 1070 km mondt hij uit in de Oostzee. De belangrijkste steden aan deze rivier zijn Krakow, Warschau en Torun. De rivier is vrijwel over de gehele lengte bevaarbaar, maar alleen voor boten met weinig diepgang. Vooral in de buurt van Warschau is de rivier meestal te ondiep om te bevaren. Daardoor is er geen commerciële scheepvaart mogelijk. De naam van deze rivier?

WISLA

ACTUALITEIT


50. In Fort Lewis, bij Seattle, staat een Amerikaanse legerofficier terecht voor dienst­weigering. Hij wil niet naar Irak vertrekken en beroept zich daarvoor op de grondwet. Het is de eerste keer dat een officier in de VS terechtstaat omdat hij weigert te vertrekken naar de oorlog in Irak. Volgens hem heeft de Amerikaanse president Bush altijd gelogen over de oorlog, Daarom is het marsbevel van de president onwettig en in strijd met het charter van de Verenigde Naties, zegt hij. Hij is een symbool geworden voor de vredesbeweging in de VS die zich tegen de oorlog in Irak verzet. Zijn naam?

WATADA

BEELDENDEN KUNST


51. Deze Gentse kunstschilder, die leefde van 1940 tot 1998, verbleef tot 1984 in tal van landen, zijn werk was berucht maar werd slechts door weinigen gezien. In 1984 vestigt hij zich in Italië, in een poging om de fataal lijkende kringloop van mislukkingen te door­breken. Naast de aantrekkingskracht van de passie en het kwaad is de aandacht voor de mens in allerlei buitengewone omstandigheden een constante in zijn werk. Een weinig erkend aspect van zijn werk is zijn feilloze gevoel voor ruimte en voor ruimte­weergave, uitvloeisel van zijn studies als architect. Wie was deze Gentse kunstschilder. ?

Dees DE BRUYNE

FAUNA & FLORA


52. Hoe luidt de wetenschappelijke naam voor een persoon die zich bezig houdt met het opzetten van dieren?

TAXIDERMIST

FILM


53. “Dirty Harry” is één van de invloedrijkste en controversiëelste politiefilms aller tijden en een slimme mix van eenvoud en raffinement. Welke is de naam van de super-agent vertolkt door Clint Eastwood?

Harry CALLAHAN

GESCHIEDENIS


54. We zoeken de naam van een rederij. Ze verscheepte tussen 1873 en 1935 bijna drie miljoen mensen van Antwerpen naar Amerika en Canada. De gebouwen van deze rederij bestaan nog en bevinden zich in Antwerpen aan de Schelde en worden uitgebouwd tot een herinneringsplek en museum. De naam?

RED STAR LINE

LITERATUUR


55. Deze schrijver leefde van 1921 tot 1990. Hij schreef nogal wat wrange blijspelen, die in de grond verwezen naar het conflict tussen materiële en geestelijke waarden. Hij schreef ook detectiveromans met een filosofische inslag, hoorspelen en theoretische verhandelingen. We geven enkele werken. Toneel “Die Ehe des Herrn Mississippi”,”Ein Engel kommt nach Babylon”,”Der besuch der alten Dame”, “ Der Doppelgänger”. Proza : “Der nihilist”, “ Der Richter und sein Henker”.

Friedrich DURRENMATT
MUZIEK

56. Deze dansbeweging is ontstaan in het kader van accordeonlessen. Leerlingen van Wim Claeys leerden dansmelodieën spelen en er ontstond een behoefte om eens voor een danspubliek te spelen. Een van de leerlingen had in Gent een oud meubelatelier waar een klein publiek kon dansen. De eerste dansbijeenkomst dateren van september 2000. Ondertussen is deze dansbeweging in Vlaanderen al een begrip en ook internatio­naal is het principe bekend aan het worden. In Lovendegem heeft er al ondertussen een heus festival i.v.m. deze dansbeweging plaatsgevonden. De happening bestaat steeds uit twee delen; in een uur worden dansen voorgedaan en uitgelegd, denk hierbij aan gigues, scottishes, bourrees, mazurka’s, polka’s, enz ; erna spelen gedurende ongeveer 2 uur folkmuzikanten de dansmuziek. Het is een soort fuif waar jong en oud tezamen dansen onder begeleiding van live folkmuziek. De naam?BOOMBAL

SPORT


57. Deze Keniaan was van zijn generatie wellicht de meest getalenteerde loper. In 80 dagen verbeterde hij de wereldrecords op drie, vijf en tien kilometer en op de 3000 m. steeple. Na zijn carriere geraakte hij aan lager wal. Hij fungeerde (als hij niet dronken was) als kruier op de luchthaven van Albuquerque (USA)

Henri RONO
VARIA

58. Geef de naam van de tekenares van de “liefde is” tekeningen. Ze kwam oorspron­­­kelijk uit Nieuw-Zeeland maar belandde via Californië uiteindelijk in 1975 in Engeland. Ze heeft dan reeds twee kinderen en wilde nog een derde, maar haar man krijgt teelbal­kanker. Omdat ze nog een derde kind willen laten ze sperma invriezen. In 1977, zeven­tien maanden na het overlijden van haar man wordt Milo geboren en één van de bekendste Engelse baby’s, ondertussen 27 jaar geworden. Zijn moeder overleed in 1997 op 55-jarige leeftijd.Kim CASALI – GROVE

WETENSCHAP & TECHNIEK


59. Door de aantrekkingskracht van de maan en de zon op de equatoriale uitstulping van de afgeplatte aarde, ontstaat een schommelende beweging van de aardas, te vergelijken met het wiebelen van een draaiende tol. Elke schommeling duurt 25800 jaar. In die periode bewegen de hemelpolen zich in de vorm van een cirkel aan de hemelsfeer, zodat Polaris, onze Noordpoolster, over duizend jaar even weinig nut heeft als in de tijd van de oude Egyptenaren. Hoe noemt men dit verschijnsel van een wiebelende beweging der aardas?

PRECESSIECANADA


60. Deze Canadese zangeres werd geboren in 1943 in Alberta, als Roberta Joan Anderson. Zij wordt gezien als een van de meest invloedrijke singer-songwriters van de laatste decennia. Toen ze op haar negende als gevolg van polio in het ziekenhuis lag, is ze begonnen met zingen voor haar medepatiënten. Met behulp van een boek leerde ze gitaar spelen. In de jaren ’60 trad ze regelmatig op in folk-clubs en koffiebars waar ze bekendheid verwierf door haar unieke combinatie van stem, gitaarspel en teksten. U hoort een fragment uit haar CD : “Songs of a prairie girl” uit 2005. Haar naam?

Joni MITCHELL


RONDE 6

AARDRIJKSKUNDE


61. Dit departement, gelegen in de regio Midi-Pyrenees, is qua oppervlakte één van de grootste departementen van Frankrijk. De hoofdstad is Rodez. Het landschap heeft een prachtig natuurschoon. Rivieren als de Lot, Truyere, Dourbie, Jonte en Tarn spelen een belangrijke rol. Naast dit prachtig en ruig natuurschoon bezit dit departement tot de mooiste dorpen van Frankrijk behorend als Conques, Estaing, Najac, Entraygues, St. Eulalie. Millau is zeker bekend en voorheen berucht voor zijn monsterfiles. De Roque­fortkaas schimmelt er nog steeds en José Bovée vernietigt er nog steeds. In welk Frans departement ?

AVEYRON

ACTUALITEIT


62. Sedert 1 januari 2007 volgt Gelnhausen (in Hessen) Kleinmaischeid (in Rheinland-Pfalz) op. Maar als wat ?

Geografisch middelpunt van de Europese Gemeenschap

BEELDENDE KUNST


63. Op onze afbeelding herkend U waarschijnlijk al de grootste en meest beroemde fontein van Rome, namelijk de Trevifontein. Deze in 1762 voltooide Fontana di Trevi, werd in opdracht van paus Clemens XII gebouwd en dit in de stijl van de late barok. De van 1697 tot 1751 levende Italiaanse architect en bouwer van dit monumentale staaltje van fonteinkunst, maakte dus de voltooiing van zijn meesterwerk echter niet meer mee. Naam van deze Italiaanse architect graag?

Nicolas SALVI

FAUNA & FLORA


64. Dit dier is al 360 miljoen jaar niet veranderd en wordt als een levend fossiel beschouwd. Het behoort tot de orde van de zwaardstaarten waar het de enige levende familie van is. Ze hebben blauw bloed en worden veelvuldig gehouden in laboratoria, waar medisch onderzoek wordt gedaan. Ze eten mosselen, wormen en andere dieren in de zeebodem. Ze gebruiken hun staartstekel om zich weer om te draaien als ze op hun rug zijn neergekomen. Ze leven in Zuidoost-azië en in Noord-Amerika. We vragen de Nederlandse naam.

DEGENKRAB

ook : MOLUKKENKREEFTEN / PIJLSTAARTKREEFTEN

FILM


65.”The last king of Scotland” is gebaseerd op een boek van Giles Foden. De vraag is 2-ledig

 1. Wie is de gevreesde dictator die uitvoerig aan bod komt?

 2. B) Wie speelt de rol van dictator? IDI AMIN - Forest WHITACKER


GESCHIEDENIS

66. Het jaar 69 na Christus, het zogenaamde Vierkeizersjaar, bracht het Romeinse Imperium in de ban van de anarchie. Troonsbestijgingen, moorden en zelfmoorden volgden elkaar op in een waanzinnig ritme. Tussen de dood van keizer Nero in juni 68 en het aanstellen van keizer Vespasianus in december 69, werden er maar liefst drie keizers versleten. Twee daarvan werden vermoord, de andere pleegde zelfmoord. Geef ons twee van deze drie kortstondige Romeinse keizers.GALBA - OTHO – VITELLIUS
LITERATUUR

67. Thea Beckman kreeg in 1974 de gouden griffel voor een jeugdboek. Twee jaar later kreeg zij voor dat werk de Europese prijs voor het beste historische jeugdboek. Het boek is onlangs verfilmd door Ben Sombogaart. Kent U dit werk?KRUISTOCHT IN SPIJKERBROEK

MUZIEK


68. Deze Italiaanse cellist en componist leefde van 1743 tot 1805. Hij is het meest bekend voor zijn humoresque, een menuet voor strijkers. Zijn enige opera uit 1786 noemt “La Clementina”. Hij componeerde een grote hoeveelheid kamermuziek, inclusief ruim honderd strijkkwintetten voor twee violen, viola en twee celli, bijna 100 kwartetten voor strijkers en een aantal trio’s voor strijkers. Hij overleed in armoede op 62 jarige leeftijd in Madrid. We horen nu een werk van hem. Over wie hebben we het hier?

BOCCHERINI
SPORT

69. Dit voetbalstadion in Rio De Janeiro is één van de grootste ter wereld. Het is de thuisbasis van de vier grootste voetbalclubs van Rio : Botafogo FR, CR Flamengo, Fluminense FC en CR Vasco da Gama. Het stadion werd gebouwd voor het WK voetbal van 1950 en had oorspronkelijk een capaciteit van 183000 toeschouwers. Nu alle plaatsen zitplaatsen zijn geworden, bedraagt de werkelijke capaciteit 115000, uit veiligheidsoverwegingen teruggebracht tot 95000. De plattegrond van de tribunes is een zuivere ellips, en de rijen lopen zonder onderbreking rond. De naam aub.MARACANA of ESTADIO MARIO FILHO

VARIA


70. Een vraagje voor tussen twee verkiezingen door. Hoe noemt de methode (wijze) van berekening van zetelverdeling in ons land voor de gemeenteraadsverkiezingen. IMPERIALI
WETENSCHAP & TECHNIEK

71. Deze Amerikaans scheikundige, die leefde van 1896 tot 1937 is één van de grond­leggers van de polymeerchemie en onder meer verantwoordelijk voor de uitdinding van nylon en neopreen ( vervanger van natuurrubber). In 1928 richtte het chemisch bedrijf DuPont een onderzoekslaboratorium op voor de ontwikkeling van kunststoffen, waarvan hij de leiding kreeg. In 1936 was hij de eerste industrieel chemicus die tot de National Academy of Sciences mocht toetreden. In 1937 pleegde hij zelfmoord. Zijn naam?Wallace Hume CAROTHERS
CANADA

72. Geef de hoofdsteden van de Canadese provincies New Brunswick en Saskatchewan.FREDERICTON – REGINA

RONDE 7


Wij zijn vandaag 10 maart. Dit inspireerde ons om een reeks 10 maart samen te stellen. Alle antwoorden in deze reeks hebben te maken met personen (geboortes - overlijden) of feiten die op 10 maart gebeurden.AARDRIJKSKUNDE


73. Vandaag 25 jaar geleden werd op 10 maart 1982 tegen dit land een olie-embargo gestart. Men lachte er groen. Terroristische vergelding bleef dan ook niet uit. In het Schotse dorpje Lockerbie zullen ze het in 1988 wel geweten hebben. De sancties tegen dit land werden door de Verenigde Naties opgegeven in 2003 doordat dit land openlijk de betrokkenheid bij deze ramp te accepteren en een schadevergoeding van 2,7 miljard dollar te betalen. Welk land ?

LIBIE

ACTUALITEIT


74. Vandaag werden de prijzen voor de Radio en TV-kritiek uitgereikt. Martin Heylen won met “Terug naar Siberie de prjis van de TV-kritiek. Wij vragen U echter welk radiopro­gram­­ma deze eer te beurt viel ? Het beste moet nog komen

programma van Fried’l Lesage

BEELDENDE KUNST


75. Op 10 maart 1914 eiste een suffragette, de Canadese Mary Richardson op een vrij eigenaardige manier de aandacht op voor haar ideeen. Zij beschadigde in de National Gallery te Londen een werk van Velasquez. Geef de naam van dit werk.

ROKEBY VENUSFAUNA & FLORA


76. We zoeken een plantkundige en arts, geboren te Mechelen op 29.06.1517 en op 10 maart 1585 overleden te Leiden. Zijn belangrijkste werk dateert uit 1554. Zijn “Cruydenboek” bestond uit 715 afbeeldingen, onderverdeeld in 6 groepen. De geneeskruiden beschrijft hij uitvoerig in deel 3.

Rembert DODOENS
FILM

77. Deze zoon van een Cherokee-indiaan wordt vandaag 67 jaar. Hij heeft steeds uitgeblonken in gevechtssporten. Zo werd hij 6 maal wereldkampioen karate. En toch delen we hem onder in de filmrubriek omdat hij door Bruce LEE uitgenodigd werd om films te helpen maken. Zijn eerste ruimere bekendheid ontleende hij aan de film “The return of the dragon”. Wie ? Chuck NORRIS
GESCHIEDENIS


78. Wie leidde op 10 maart 1952 een geslaagde militaire coup in Cuba tegen de regering van Prio Socarras ? Fulgencio BATISTA


LITERATUUR


79. Deze Vlaamse schrijver werd geboren op 10 maart 1878. Vanaf 1905 was hij correspondent voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Hij was mede redacteur van de tijdschriften “Van Nu en Straks” en “Vlaanderen”. Na verblijven in Sint Amandsberg en Gent verbleef hij vanaf 1915 te Pamel en Brussel. In 1920 ontving hij de staatsprijs voor de poezie. Hij stierf te Zwijnaarde op 24.08.1929. Is het nog nodig te vermelden dat zijn novelle uit 1918 “De boer die sterft” tot zijn meest bekende werken behoren ? Naam en voornaam graag KAREL VAN DE WOESTIJNE

MUZIEK


80. Deze Nederlandse cabaretiere werd eveneens op 10 maart geboren, in 1962. Zij groeide op in Haarlem. Het begon goed voor haar in 1983 toen zij het Camarettenfestival won. Tot haar bekendste shows behoren “Waar gaat zij allemaal alleen heen” uit 1984 en “Mercanta Plaza” in 1995. Brigitte KAANDORP

SPORT


81. Deze gazelle uit Kameroen werd geboren op 10.03.1981. Deze vandaag 26-jarige stervoetballer heeft reeds een mooi palmares samengeschopt. Naas nationale titels in Spanje met F.C. Barcelona en titels met de Kameroenese nationale ploeg, won hij in 2006 mede de Champions League. Niet voor niets is hij dan 3 maal op rij gekozen tot de Afrikaanse voetballer van het jaar. In 2005 werd hij na Ronaldihno en Lampard 3° in de verkiezing van wereldvoetballer van het jaar. Samuel ETO’O

VARIA


82. Deze Nederlandse paragnost werd geboren op 10 maart 1909 en overleed op 20.07.1980. In de jaren 1930 bouwde hij in Twente een reputatie uit van paranormaal genezer. Dit kwam onder de aandacht van William TERHAEFF. Na de oorlog leidde de samenwerking met deze laatste tot internationale bekendheid van beiden. Vooral bekend is zijn zgn. stoelenproef. Hij overleed aan een hartinfact. Als hij dit voorspeld had, weten wij niet.

Gerard CROISET

WETENSCHAP & TECHNIEK


83. Wie sprak op 10 maart 1876 de historische woorden “Mr. Watson, come here, I want to see you” ? Alexander Graham BELL

bij zijn eerste succesvol telefoongesprek.CANADA


84. Vandaag viert de eerste en tot op heden de enige vrouwelijke Minister-President van Canada haar 60° verjaardag . Zij is lid van de Progressief- Conservatieve Partij en Minister-President van 25.06.1993 tot 04.11.1993, nadat zij reeds Minister van Justitie en van Defensie was. Haar naam ? Kim CAMPBELL

RONDE 8
AARDRIJKSKUNDE


85. Door politieke veranderingen wijzigen landen en steden wel eens van naam. De huidige naam van het door ons gevraagde land is Benin. Geef ons de oude benaming van vernoemd land.

DAHOMEY
ACTUALITEIT

86. De geregelde bezoekers onder jullie zullen het waarschijnlijk al gemerkt hebben; de “Comme chez Soi” is toch niet meer wat het was. Het resultaat bleef niet uit. Het werd gedegradeerd met twee in plaats van drie Michelinsterren. De reden ? Chef Pierre Wijnants gaf namelijk de fakkel door aan zijn schoonzoon. Wie is nu zijn schoonzoon oftewel de huidige chef in de Comme chez Soi ?Lionel RIGOLET

BEELDENDE KUNST


87. Deze bloemsierkunstenaar zijn werk wordt omschreven als het sculpturaal omgaan met bloemen en planten; sculpturaal en vaak ook erg flamboyant, Bourgondisch zelfs als de boeketten van de fluwelen Breughel. Hij is de man achter de bloemenpracht op de huwelijken van kroonprins Filip en prins Laurent. In Japan had hij onlangs zijn 64ste project. Eerder dit jaar ontwierp hij op de site van Petra, midden de Jordaanse Woestijn, een huwelijk met alles erop en eraan. Einde februari hebben miljoenen mensen zijn werk kunnen bewonderen bij de uitreiking van de Oscars. Zijn naam?

Daniel OST

FAUNA & FLORA


88. We zoeken een kleine boom die ongeveer 4,5 meter hoog kan worden. Hij bloeit in mei en juni met prachtige ongeveer 4 cm grote crèmewitte bloemen. Er worden droge, kleine harde, goudbruine vruchten gevormd, die in oktober rijp, maar dan nog ongenietbaar zijn. Na de eerste nachtvorsten worden ze zacht en bruin, en dan kunnen ze na een poosje wel gegeten worden. We vragen de Nederlandse naam van dit boompje?

MISPEL

FILM


89. Een van de mooiste films van Chaplin dateert uit 1925. Hij laat er ondermeer 2 aan vorken gestoken broodjes een tafeldansje doen en hij eet van een gekookte schoen. Graag de naam van deze legendarische film?

THE GOLDRUSH
GESCHIEDENIS

90. Wat gebeurde er tussen 4 en 15 oktober 1582 ?NIETS (deze dagen zijn weggelaten op de kalender)

LITERATUUR


91. Wij vragen naar een romangenre : namelijk een roman waarin bestaande personen of gebeurtenissen onder gewijzigde namen of omstandigheden voorkomen, zodanig dat de ingewijde lezer ze kan herkennen via bepaalde aanwijzingen in het verhaal. Een typisch voorbeeld is Max Havelaar.

SLEUTELROMAN
92. We zoeken de naam van een Vlaams kleinkunstenaar die ontdekt werd tijdens Ontdek de Ster-wedstrijd op de BRT in 1975. Hij leefde van 1955 tot 1982, dus helaas veel te vroeg gestorven aan een hartaanval. Zijn liedjes hadden een zeer zachte, poëtische inslag, gebracht door een standvastige en zeer heldere stem. U hoort nu één van zijn bekendste nummer namelijk : “Marijke”. Zijn naam?

Jan PUIMEGE

SPORT


93. Deze Zuid Afrikaan won zijn eerste grote prijzen in 1974 met Tyrrell. Hij eindigde derde in het wereldkampioenschap dat jaar.In 1979 nam hij de wereldtitel, nadat hij 2° was in 1976 en 3° in 1977. Hij stopte met racen in 1980. Hij was de laatste kampioen voor Ferrari tot in 2000 Michael Schumacher opnieuw aanknoopte met het succes. Wie is hij ?

Jodi SCHECKTER

VARIA


94. Charlie beweert dat hij, zijn dochter Geraldine en haar zoontje samen 100 jaar zijn. En dat Geraldine 24 jaar jonger is dan hij en 35 jaar ouder dan haar zoon. Hoe oud is Geraldine?

Geraldine is 37 jaar

WETENSCHAP & TECHNIEK


95. Wij vragen U de Nederlandse benaming voor een legering van koper en zink – op goud gelijkend – die echter snel zwart wordt. Figuurlijk gebruiken we de benaming voor schone schijn zonder waarde.

KLATERGOUD of MESSINGCANADA


96. Zij werd geboren in Ladysmith op 1 juli 1967 om 04.08 Hr. Meteen blijkbaar de eerst­geborene op de 100° verjaardag van het onafhankelijke Canada. Zo werd zij prompt tot de millenium Babe uitgeroepen. Deze titel trof haar dermate diep dat zij deze met fiere borst draagt. Wie is de “millenium Babe” van Canada.

Pamela ANDERSEN

 • GESCHIEDENIS 6. Onder welke naam stond Sophie Augusta Frederika von Anhalt-Zerbst beter bekend CATHARINA DE GROTE LITERATUUR
 • UIT LIEFDE VOOR HET LEVEN MUZIEK
 • RONDE 2 AARDRIJKSKUNDE
 • FILM 17. U hoort nu een stukje uit de soundtrack van een bekende film van 1972. De naam van de film aub. DELIVERANCE fragent GESCHIEDENIS
 • SPORT 21. In welke sport gebruikt men regelmatig volgende termen : en passant, kwaliteit, offer, ontwikkeling, overbelasting, tempo SCHAKEN VARIA
 • RONDE 4 AARDRIJKSKUNDE
 • RONDE 5 AARDRIJKSKUNDE
 • FAUNA FLORA 52. Hoe luidt de wetenschappelijke naam voor een persoon die zich bezig houdt met het opzetten van dieren TAXIDERMIST FILM
 • RONDE 6 AARDRIJKSKUNDE
 • GESCHIEDENIS 78. Wie leidde op 10 maart 1952 een geslaagde militaire coup in Cuba tegen de regering van Prio Socarras Fulgencio BATISTA LITERATUUR
 • RONDE 8 AARDRIJKSKUNDE

 • Dovnload 103.57 Kb.