Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Quiz zonder grenzen 2007 : ronde 1

Dovnload 66.94 Kb.

Quiz zonder grenzen 2007 : ronde 1Datum05.12.2018
Grootte66.94 Kb.

Dovnload 66.94 Kb.

QUIZ ZONDER GRENZEN 2007 : RONDE 1
1 Sport: De Golden League in de atletiek bestaat uit zes meetings. Atleten die op hun onderdeel zes keer de beste zijn, mogen onderling een jackpot van 1 miljoen dollar verdelen. Dit jaar ging deze jackpot naar twee atletes. De Russisch polsstokspringster Yelena Isinbayeva was één van de gelukkigen. Ze moest de pot echter delen met een Amerikaanse atlete die telkens de beste was op de 400 meter. Wat is haar naam?
2 Varia: In populaire vakantiegebieden zoals de Spaanse Costa’s, de Balearen en de kust van Turkije worden vaak vlotte en aantrekkelijke jongens en meisjes aangesteld met als doel jongeren te overtuigen in een discotheek binnen te gaan. Deze functie wordt vooral door vakantiewerkers ingevuld. Het woord dat deze functie omschrijft werd bij ons bekend door de film Costa! Met oa. Kurt Rogiers in één van de hoofdrollen. Met welk woord wordt zo’n publiekstrekker meestal aangeduid ?

3 Geschiedenis: De tweede coalitieoorlog was een conflict tussen het Frankrijk en een bondgenootschap van Groot-Brittanië, Oostenrijk en Rusland. Op 14 juni van het jaar 1800 vond een belangrijke slag plaats in deze oorlog. In Noord-Italië kwam het tot een treffen tussen Napoleon en de Oostenrijkers onder bevel van generaal Melas. De slag leek op een Oostenrijkse overwinning uit te lopen, maar Napoleon had geluk. Met de komst van verse troepen onder bevel van generaal Desaix kon hij in de tegenaanval gaan en de Oostenrijkers verslaan. Generaal Desaix overleefde de slag niet. Later zou Napoleon zijn lievelingspaard naar deze slag noemen. Welke slag?

4 Gastronomie Wijnen: In het hart van de Chianti, in Toscanië, ligt een specifiek wijngebied dat het consortium van de zwarte Haan wordt genoemd. Ruim 80 procent van de Chianti Classico wordt door dit consortium op de markt gebracht. Op de fleshals prijkt dan ook het embleem met de zwarte haan. In Italië is dit consortium echter bekend onder de naam ‘Consorzio del Marchio Storico’. De Italiaanse naam voor ‘haan’ mocht immers niet gebruikt worden omdat een andere wijngigant deze naam al eerder deponeerde. Welke wijngigant is dit?
5 Toerisme: In 1992 werd in Zolder de laatste Belgische steenkoolmijn gesloten. Als je vandaag een goed idee wilt hebben hoe het er aan toeging in zo een steenkoolmijn dan moet je even de taalgrens oversteken. In een Luikse gemeente bevindt zich immers de enige steenkoolmijn in België die ook ondergronds kan worden bezocht. Welke gemeente is dit?
Thema 1 : op Safari


 1. Welk diertje ziet u op de foto?

 2. Welke tank?

 3. Wie is de speler?

 4. Welke plant

 5. Wie is deze acteur?

 6. Wie hoort u hier aan het werk? (Zafari)


QUIZ ZONDER GRENZEN 2007 : RONDE 2

1 Aardrijkskunde: We steken even de plas over naar New York City. Het zuiden van het stadsdeel Brooklyn vormt daar een schiereiland met stranden als Brighton Beach en Manhattan Beach langs de Atlantische oceaan. Dit gebied was vooral bekend door de aanwezigheid van talrijke pretparken. De populariteit bereikte een hoogtepunt in het begin van de 20ste eeuw. Na de tweede wereldoorlog begon de interesse voor deze plek te verzwakken. Sinds enkele jaren is er echter een heropleving van de buurt. Dit komt ondermeer door de opening van KeySpan Park dat het lokale baseball team huisvest. Wat is de naam van dit schiereiland?


2 Varia: we borduren nog eventjes verder op de vorige vraag. Eén van de populairste pretparken daar werd gesticht in 1903. Het park zag er schitterend uit met duizenden lampjes en dat in een tijd waar electriciteit voorziening nog relatief nieuw was. In 1944 werd het park vernield door een brand. De naam van dit park leeft echter nog voort in ons taalgebruik. Vaak wordt de term gebruikt om een kermisattractie aan te duiden met amusementsspelletjes zoals grijpers en videogames. Wat was de naam van dit park?
Economie: Op 1 november van dit jaar werd een nieuwe Europese richtlijn van kracht, welke de handel in beleggingsproducten behandelt. Via deze richtlijn moeten financiële en kapitaalmarkten in Europa concurrentiëler en efficiënter worden. Daarnaast wordt er toegezien op een betere bescherming van de belegger. Onder welk letterwoord is deze richtlijn bekend?

4 Televisie: Is het een vliegtuig? Is het een vogel? Nee, dat is het niet! Het is Mega Mindy, die je aan de hemel ziet! Onze vraag: welke actrice kruipt in de huid van deze Mega Mindy?


5 Mythologie: Deze legendarische koning genoot zoveel aanzien dat hij bij de goden aan tafel mocht zitten. Hij werd echter overmoedig en stal nectar en ambrozijn. Vervolgens doodde hij zijn eigen zoon, Pelops, en schotelde hem voor tijdens een feestmaal aan de goden om te zien of ze inderdaad alwetend waren. Als straf werd de koning verbannen naar de onderwereld. Hij stond daar in een meer maar telkens hij van het verfrissende water wou drinken, trok dit zich terug. Ook het fruit boven zijn hoofd kon hij niet plukken. Voortdurend werd hij nu door honger en dorst gekweld. Wat is zijn naam?
Thema 2 : Fietssport


 1. Welk game ziet u hier. De volledige titel bestaat uit drie woorden.

 2. Wie herkent u op de foto?

 3. Welke film ziet u op de foto?

 4. Van welke wielerwedstrijd zie je een beperkt palmares?

 5. Wie schilderde hier Eddy Merckx?

 6. Wie hoort u? (Tour De France)


QUIZ ZONDER GRENZEN 2007 : RONDE 3
1 Wetenschappen: Een mengsel van 3 delen geconcentreerd zoutzuur en 1 deel geconcentreerd salpeterzuur heeft de eigenschap dat het heel wat metalen kan doen oxideren en in oplossing laten gaan. Zelfs edelmetalen zoals goud en platina zijn oplosbaar in dit goedje. Onder welke naam is dit mengsel beter bekend ?
2 Aardrijkskunde: Dit stuwmeer, op de grens van de departementen Var en Alpes-de-haut-Provence, is het tweede grootste stuwmeer van Frankrijk. Het meer is de toegangspoort naar de Gorges du Verdon. Bij de toegang tot de Gorges worden veel kano's, kajakken, waterfietsen en motorbootjes verhuurd aan toeristen die de bekende kloof van op het water willen bekijken. Welk meer is dit ?
3 Sport: In 1998 maakte deze, in 79 geboren, Engelsman zijn debuut in de nationale rugbyploeg. In 2001 scoorde hij in een wedstrijd tegen Italië 35 punten, nog steeds een record in het zeslandentornooi. In 2003 werd hij pas echt populair nadat hij voor Engeland in de laatste minuut van de finale van het WK scoorde. Na dit WK werd hij echter voortdurend achtervolgd door blessures. Pas in 2007 zou hij terug meespelen met de nationale ploeg. Net op tijd om weer een cruciale rol te vertolken in het Engelse team want in de kwartfinale tegen Australië scoorde hij alle punten en ook in de halve finale tegen Frankrijk gaven zijn negen punten de doorslag. Kent u de naam van deze speler?
4 Radio: Deze 28-jarige radiopresentator was jarenlang woordvoerder van ‘Wel Jong niet Hetero’. Hij werkte op de radio als assistant van Johan Terryn, Koen Filet en Annemie Peeters. Met deze laatste presenteert hij sinds een tijdje elke dag tussen 9 en 11 op radio1 een soort consumentenprogramma. Graag zijn naam?
5 Kunst: in het najaar kan je in het museum voor Schone Kunsten te Gent een tentoonstelling bezoeken die een overzicht biedt van de Britse kunst van 1750 tot 1950. Vele topwerken van schilders als Constable, Turner, Blake en Bacon zijn er te bekijken. Welke naam kreeg deze belangrijke tentoonstelling ?
Thema 3 : Vampieren


 1. Wie is de regisseur van de film die je op de affiche ziet?

 2. Wat is de naam van de tekenaar van deze stripreeks ?

 3. De calotes versicolor heeft een nederlandse naam die goed in deze globo thuishoort. Welke ?

 4. Wie is de actrice op de foto?

 5. Wie is de schilder van dit doek dat ‘the vampire’ als naam kreeg?

 6. Wie hoort u hier zingen ? (Dracula)


QUIZ ZONDER GRENZEN 2007 : RONDE 4
Psychologie: Amerikaan die aan de basis van behoeftenpiramide lag. Verder uit te werken.
Sport: In 1973 werd een WK kwalificatiewedstrijd gespeeld tussen Polen en Engeland. In de 47ste minuut scoorde een Poolse spits het beslissende doelpunt. Maar toen sloeg het noodlot toe, tien minuten later brak deze speler zijn been na een tackle. De spits zou een jaar niet meer voetballen. Voor zijn blessure waren nog grootmachten als Real en Atletico Madrid in deze speler geïnteresseerd maar nu was deze man al blij met een transfer naar een kleine Belgische club. Daar zou hij zich echter ontpoppen tot een van de smaakmakers en meest legendarische spelers van de club. Over welke speler hebben we het hier?
Kunst en wetenschappen: We gaan op zoek naar de naam van een effect dat bestaat uit een reeks van recursieve afbeeldingen. De afbeelding bevat immers op een bepaalde plaats een kleinere versie van zichzelf. Deze kleinere versie bevat op zijn beurt een nog kleinere versie, enzovoort. De term werd uitgevonden door de Nederlandse auteur Nico Scheepmaker. Die noemde ze naar een Nederlands merk van cacao. Op de dozen cacao van dit merk was namelijk een foto van een verpleegster met een plateau met dezelfde doos cacao, waarop weer dezelfde foto stond, enzovoort. Wat is de naam van dit effect?

Theater: Na "Schellekes", "Moest ik van u zijn" en "War" loopt het vierde avondvullende theaterprogramma van Wouter Deprez nu in de zalen. Deze keer kruipt Deprez in de huid van zijn vader Frans en bespeelt hij zijn publiek met gezaag over vroeger en nu. Wat is de naam van deze nieuwe show?Gastronomie: Vlees en vis vormen zelden een goede combinatie maar dat is niet zo in dit klassieke Italiaanse voorgerecht. Het gerechtje bestaat uit dunne plakjes kalfsvlees die worden bestreken met een saus op basis van kappertjes, mayonaisse, augurkjes en tonijn. Dit antipasti-gerechtje wordt meestal afgewerkt met peterselie en kappertjes. Wat is de naam?

Thema 4 : In de lucht


 1. Welke vis ziet u op de foto?

 2. Welk type ruimtetuig ?

 3. Wie is deze man?

 4. Wat is de voornaam van deze stripfiguur

 5. Wie is deze man?

 6. Wie hoort u hier? (Shooting Star)

QUIZ ZONDER GRENZEN 2007 : RONDE 5
Varia: Met kerst en kinderverjaardagen maakt men in Mexico een felgekleurde figuur van papier-maché. Deze figuur wordt dan gevuld met snoep, confettie en kleine verrassingen en wordt opgehangen. Het is de bedoeling dat de kinderen er vervolgens met een stok tegen slaan zodat de figuur breekt en de surprises naar beneden vallen. Wat is de naam van zo’n figuur in papier-maché?
Sport: In het dartsspel is het de bedoeling per leg zo vlug mogelijk de punten van 501 naar 0 te brengen. Zo een leg uitspelen met het minimum aantal aan pijltjes is zeer moeilijk, zelfs voor professionele spelers met jarenlange ervaring. Hierdoor is het prijzengeld voor het gooien van zo een serie vaak tamelijk hoog, soms zelfs hoger dan voor een toernooizege. Hoeveel pijtltjes heeft men minimum nodig om een leg te winnen?
Aardrijkskunde: Het kanaal dat we zoeken werd gegraven tussen 1846 en 1860. Het heeft een lengte van 56 kilometer en loopt van Deinze in Oost-Vlaanderen tot Heist in West-Vlaanderen. Daar mondt het uit in de Noordzee. Wegens vervuiling kreeg dit kanaal als bijnaam ‘de stinker’ terwijl het Leopoldkanaal, dat langs de Nederlandse grens loopt, de bijnaam ‘de blinker’ kreeg. De officiële naam is ‘afleidingskanaal van de Leie’ maar onder welke naam is deze waterloop beter bekend?
Biologie: In de documentaire ‘Darwin’s Nightmare’ wordt het relaas gedaan van de uitzetting van een bepaalde vissoort in een van de grootste meren in Oost-Afrika. De bedoeling was wellicht goed maar de gevolgen waren dat vele lokale vissoorten verdwenen. De inbreuk op het lokale ecosysteem had ook zware gevolgen voor de lokale vissers die hun bron van inkomsten zagen verdwijnen. Bovendien is deze vissoort moeilijk te drogen waardoor er meer hout moet worden gekapt wat dan weer leidt tot ontbossing. De komst van deze vissoort is dan ook een goed voorbeeld van de negatieve gevolgen die de introductie van nieuwe diersoorten kan teweegbrengen. Over welke vissoort gaat het hier?
Geschiedenis: Op de grote markt van Brugge staat het bekende standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck. Volgens vele historici heeft een derde man ook recht op een plaatsje op de sokkel. In 1302, toen de opstandelingen aan de macht kwamen, werd deze volder immers aangesteld als Burgemeester van Brugge. Ook in latere conflicten zou deze man een grote rol van betekenis spelen. Ook tijdens de slag van Kassel in 1328 was hij één van de leiders. Jammer genoeg werd door Conscience in zijn ‘leeuw van Vlaanderen’ de rol van deze persoon over het hoofd gezien waardoor de man een beetje in vergetelheid geraakte. Sinds enkele jaren wordt door het 11-juli comité van de stad Brugge een prijs uitgereikt aan personen of organisaties die bijdragen tot het versterken van het Vlaamse bewustzijn. Deze tweejaarlijkse prijs wordt naar de gezochte historische figuur genoemd. Wie?


Thema 5 : Hallelujah


 1. Wie herkent u op de foto?

 2. Welke abij in de Provence ?

 3. Welke stripreeks?

 4. Wie geeft hier een interview ?

 5. Welke film?

 6. Wie hoort u hier? (Under the milky way)


QUIZ ZONDER GRENZEN 2007 : RONDE 6
Aardrijkskunde: Deze stad in Noord-Italië telt een kleine 400.000 inwoners. Het is een universiteitsstad. Verder staat deze plaats ook bekend als de culinaire plaats bij uitstek van Italië. De bekende Mortadella-worst komt hier vandaan. De stad is de hoofdplaats van de gelijknamige provincie en ook van de regio Emilia-Romagna. Welke stad is dit?
Bijbel: Volgens een christelijke legende werden in 251 zeven broers op bevel van de Romeinse keizer Decius in een grot opgesloten. De ingang werd dichtgemetseld. Aanleiding voor deze straf was hun geloof. In 447 werd de grot toevallig geopend. Als bij wonder trof men de broers levend en wel aan, voorzien van een aureool. Ze dachten zelf dat ze maar één nacht was voorbijgegaan sinds hun opsluiting. Op de archeologische site van Efeze kan je de grot bezichtigen? Onder welke naam gingen deze broers de geschiedenis in?
Varia: Een vaak gebruikte tactiek door pooiers is jonge onervaren meisjes versieren. De pooier geeft haar veel aandacht, verwent haar met cadeautjes en zorgt dat het meisje op hem verliefd wordt. Wanneer het meisje volledig afhankelijk van hem wordt, dwingt hij haar in de prostitutie te gaan. In België en Nederland geeft men aan pooiers die dit soort praktijken toepassen vaak een Engelstalige benaming. Welke is dit?
Literatuur: In 1965 publiceerde deze Amerikaans schrijver zijn beroemdse roman. Lezers en critici beschouwden het verslag van de omzwervingen van een joods jongetje op het Poolse platteland tijdens de shoah als een autobiografie van de schijver. In 1982 bleek echter dat de gebeurtenissen verzonnen waren en dat de roman gedeeltelijk door hulpjes was geschreven die het Engels beter beheersten. De schrijver werd vanaf toen ten onrechte minder gewaardeerd. In 1991 nam hij een overdosis slaapmiddelen met de dood als gevolg. Wie is deze auteur van ‘The Painted Bird’ ?
Televisie: Door het plotse wegvallen van Sigrid Spuyt als nieuwsanker kwam een 28-jarige Gentenaar sneller dan verwacht op het scherm. Normaal zou hij pas zijn debuut maken in januari, met de vernieuwing van het journal, maar door de omstandigheden is hij sinds midden november aan de slag. Wat is de naam van deze nieuwe VRT nieuwslezer?

Thema 6 : Ken uw klassiekers


 1. Welke Poolse muzikale cabaretgroep is dit ?

 2. Dit is geen AZERTY of QWERTY klavier. Wat dan wel?

 3. Welke film?

 4. Wie schreef dit boek?

 5. Van welke beweging was dit de voorman?

 6. Wie hoort u hier? (klassiek)

Quiz zonder Grenzen – raketronde


Principe: Alle letters van A tot Z en alle cijfers van 0 tot 9 mogen exact één maal worden gebruikt. Elk antwoord bestaat uit twee karakters. (twee letters, twee cijfers of uiteraard een combinatie van beiden)


 1. Wat is het scheikundige symbool van het enige metaal dat vloeibaar is bij kamertemperatuur?

 2. In een boek uit 1995 introduceerde Daniël Goleman voor een breed publiek een bepaald begrip. Onder welke afkorting kennen we dit begrip?

 3. Wat is de bekende naam van het administratieve document in België, dat de werknemer toegang geeft tot het statuut van 'werkzoekende' en de bijhorende rechten & plichten.

 4. Wat is de naam van de techniek die op de meeste mobiele telefoons wordt gebruikt als hulp bij het intikken van tekstberichten.

 5. Welk Duitse raket uit de tweede wereldoorlog kreeg als bijnaam ‘buzz bomb’ omwille van het brommende geluid dat de motor van het wapen maakte?

 6. Welke speelfilm van Theo Van Gogh handelt over een telefoonseksrelatie die uit de hand loopt?

 7. Welk papierformaat heeft een lengte van 210 mm en een breedte van 148 mm ?

 8. Een zeer zoete sherry met een opvallende geur van rozijnen, donker van kleur en stroperig van structuur, is bijna zeker van één bepaalde druif gemaakt. Welke?

 9. In welke fabriek werd het wapen gemaakt dat werd gebruikt voor de aanslag op Frans Ferdinand, de aanleiding tot wereldoorlog 1?

 10. Welke televisieserie speelde zich af in Emerald city, een gevangeniseenheid waar de gevangenen zelf verantwoordelijk zijn voor de gang van zaken?

 11. Met welke afkorting wordt de ring rond Kortrijk aangeduid?

 12. Welke rockgroep bestond volledig uit vrouwen en had in 1992 een hit met ‘pretend we’re dead’?

 13. Wat is de naam van de mythische stad in Bretagne, bestuurd door koning Gradlon, die volgens de legende in de zesde eeuw naar de zeebodem verdween?

 14. Wat is de landcode van de nummerplaat van een wagen van een inwoner van Lilongwe?

 15. Welke softwarefirma was een pionier van de third person shooters met games als ‘Wolfenstein’, ‘Doom’ en ‘Quake’?

 16. Aan wie gaf Marcel vanthilt in 1999 de beschrijving ‘fijne vleeswaren’?

 17. Welke vitamine komt voor in lever, gist, melkproducten, asperges, broccoli en spinazie en speelt voornamelijk een rol in het groeiproces. Een andere naam is Riboflavine of Lactoflavine.

 18. In principe hebt u nu nog twee letters of cijfers over om een krachtterm te maken waarmee een boer zijn paard tot voortgang aanzet.


QUIZ ZONDER GRENZEN 2007 : RONDE 7
Geschiedenis: Karel de Grote werd als koning van de Franken opgevolgd door zijn zoon. Deze zou regeren van 814 tot aan zijn eigen overlijden in 840. Paus Stefanus V kroonde hem in 816 tot keizer van het Westen. Hij huwde een eerste maal in 794 met Ermengarde, met wie hij Lothar, Pepijn en Lodewijk de Duitser had, en een tweede keer met Judith, die hem een vierde zoon Karel schonk. Hij streefde er naar de erfenis van zijn beroemde vader te bestendigen maar zelf regelde hij zijn eigen erfopvolging bijzonder ongelukkig, en zijn regering werd door vernederingen en mislukkingen getekend. Graag zijn naam en bijnaam?

Politiek: dit maal zoeken we een Belgisch staatsman, geboren in 1893. Hij was advocaat en katholiek politicus. In 1935 volgde hij Georges Theunis op als eerste minister van een regering van nationale eenheid. Reeds in 1936 moest de regering, mede onder druk van de fascistische partij Rex, ontslag nemen. Door het invoeren van de krijgswet konden de Rexisten worden onderdrukt en kon deze man een tweede regering vormen. Onder zijn beleid werd onder andere de 40 uren werkweek ingevoerd. In 1937 werd hij als premier opgevolgd door Janson. Na de oorlog zou deze man nog minister van Buitenlandse zaken worden in diverse regeringen tussen 1949 en 1954. Zijn naam ?


Aardrijkskunde: We zoeken een regio in Yukon Territory in Noordwest-Canada, vlakbij de grens met Alaska. Het ligt rond een gelijknamig klein riviertje dat bij Dawson City uitmondt in de Yukon-rivier.

In 1896 werd er in deze omgeving goud gevonden en dat leidde tot een echte goldrush. Het inwonertal in de streek steeg in 1898 tot 30.000 inwoners, waardoor er zelfs hongersnood dreigde. Welke regio is dit?


Voodoo: De beroemdste van alle 19e-eeuwse voodooleiders is een vrouw die een goed gevoel had voor commercie. Ze gebruikte katholieke elementen zoals gebeden, wierook en heiligen in haar rituelen, die het publiek tegen betaling mocht bijwonen. De mensen kwamen bij haar voor tovermiddeltjes, amuletten en gris-gris poeder. Ze ligt begraven op de St Louis Begraafplaats in New Orleans en haar graf trekt nog steeds veel bezoekers. Wat is de naam van deze witch queen of New Orleans?
Literatuur : Deze Britse schrijver is vooral bekend geworden met de door Spielberg verfilmde autobiografische roman ‘The Empire of the sun’. Zijn literaire faam berust echter meer op zijn sciencefictionachtige romans en verhalen waarin hij gruwelijke toekomstbeelden beschrijft, zoals in ‘The Drowned world’ en ‘High Rise’. In het door Cronenberg verfilmde Crash heeft hij het dan meer over de invloed van de technologie op de menselijke verhoudingen. Zijn naam?

Thema 7 : Wat zullen we drinken


 1. Wie is de schilder?

 2. Welk legendarisch paard ziet u winnen en zie je ook op het standbeeld?

 3. Welke vogel ?

 4. Welke film ?

 5. Wie is deze persoon?

 6. Wie hoort u hier? (I’ll never drink again)

QUIZ ZONDER GRENZEN 2007 : RONDE 8
Wetenschap: Mensen die wel eens een televisie-opname hebben meegemaakt, en zo zijn er ongetwijfeld wel een paar in de zaal weten dat ze nooit een overhemd met fijne streepjes mogen dragen. Deze streepjes kunnen op de televisie immers interfereren met de lijnen van de TV. Dit effect is genoemd naar een soort zijde met een waterachtig uiterlijk dat vaak in religieuze kledij wordt gebruikt. Wat is de naam van dit effect?
Toerisme: Alcatraz was een zwaar beveiligde gevangenis die werd gebruikt van 1935 tot 1963. De bekenste gevangene was uiteraard Al Capone. Sinds 1973 is het gelijknamige eiland een national park. Weet u ook in de baai van welke stad ‘the rock’ ligt?
Politiek: Vlaamse Politica, geboren in 1978. Op 10 juni 2007 werd ze verkozen tot volksvertegenwoordiger in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Toen op 7 november 2007 de splitsing van deze kieskring door de commissie Binnenlandse Zaken van het federale parlement werd bekrachtigd, was zij de enige Vlaamse parlementariër die zich tijdens de stemming onthield. De reden was dat ze de gemeenschappelijke fractie Groen!/Ecolo vertegenwoordigt. Haar naam?
Theater: Deze theatermaker werd geboren in 1959. Begin jaren tachtig richt hij ‘de sluipende armoede’ op. Na een doortocht bij de Blauwe Maandag Compagnie maakt hij samen met Alain Platel enkele internationaal gelauwerde stukken zoals ‘Bernadetje’ en ‘Allemaal Indiaan’. Van 1996 tot 2001 leidt hij het Nieuwpoorttheater en daarna het DAStheater. DAStheater moet echter verder met de helft van de oorspronkelijke subsidies en in 2006 besluit deze man om samen met de acteurs Johan Heldenbergh en Marijke Pinoy Compagnie Cecilia te vormen. Wie is deze Gentenaar?
Kunst: Deze Nederlands kunstschilder en etser werd geboren in 1924. Sinds 1961 leefde hij in een commune met drie vrouwen, die hij zijn bruiden noemde. Later werden dit er zelfs vijf. Deze vrouwen zorgde voor de verkoop van zijn vele werkstukken. Ook al werd de man niet altijd door de kunstwereld even serieus genomen, zijn werk verkocht goed en in 2002 werd hij zelfs geridderd in de orde van Oranje Nassau. Hij overleed in 2005. Zijn naam?
Thema 8 : Wat groeit er in mijnen hof ?


 1. Wie deed de regie van deze film?

 2. Wie is deze figuur uit de Disneystrips?

 3. Welke paddestoel ?

 4. Welke aandoening ?

 5. Welke televisie-serie?

 6. Wie hoort u hier? (Knolraap, Lof, schorseneren en Prei)


QUIZ ZONDER GRENZEN 2007 : RONDE 9
Techniek: Nieuwe televisietoestellen zijn tegenwoordig uitgerust met minstens één interface die audio- en videosignalen in ongecomprimeerde digitale vorm aankon. De kabel voor thuisgebruik bestaat uit 19 draden en ondersteunt een bandbreedte tot meerdere gigabits per seconde. In tegenstelling tot de voorganger DVI, ondersteunt deze interface audio, tot maximaal acht digitale audiokanalen. Naam van deze interface?
Film: Alfred Hitchcock, de meester van de suspense, had de gewoonte steeds op te duiken in zijn eigen films. In vaktermen noemt men dit een cameo. In een film uit 1944 was dit iets moeilijker aangezien de hele film zich in een reddingssloep afspeelt. Toch vond Hitchcock een oplossing. In een bepaalde scene is hij immers te zien in een dieetadvertentie in een krant. Over welke film gaat het hier?

Fotografie: Hij is de meest eigentijdse Belgische food-fotograaf van de afgelopen twintig jaar. Hij fotografeert o.a. voor Weekend Knack en levert beelden voor talrijke boeken. Samen met Philippe Verheyden bracht hij de populaire trilogie ‘de basis’, ‘het produkt’ en ‘het gerecht’ op de markt. Wie is deze bekende gastronmische fotograaf?


Sport: Steve Darcis won dit jaar het ATP-graveltoernooi van Amersfoort. De 23-jarige Luikenaar werd hiermee de vijfde Belg in de geschiedenis die een ATP-toernooi won. Bernard Mignot deed dit één keer. Olivier Rochus twee maal en Xavier Malisse won er drie. Maar welke Belg won nog twee ATP-tornooien tijdens zijn tennisloopbaan?
Legenden en Aardrijkskunde: de Ierse reus Finn McCool bouwt een pad door de zee naar Schotland om met zijn Schotse tegenhanger Benandonner te vechten. Als Finn in Schotland komt merkt hij dat zijn vijand nog reusachtiger is dan hijzelf en hij vlucht terug naar Ierland. Daar aangekomen, achtervolgt door de Schotse reus, vermomt hij zich als baby. Als Benandonner in Ierland komt, ziet hij de baby. Hij denkt dat de vader van zo'n groot kind vele malen groter en sterker zal zijn en vlucht terug naar Schotland waarbij hij op zijn vlucht het pad door zee vernietigt. Het begin van het pad bestaat nog steeds en is een rotsformatie aan de noord-oostelijke kust van Ierland die bestaat uit 40.000 basalt-zuilen. Onder welke naam is deze toeristische attractie bekend bij het grote publiek?

Thema 9 : Zij zijn groot en wij zijn klein


 1. Van welke auteur en tekenaar ziet u hier een boekfragment ?

 2. Van welke Flandrien is dit een biografie?

 3. Welke stripreeks ?

 4. Wie herkent u op de foto ?

 5. In welke Vlaamse gemeente bevinden we ons hier?

 6. Wie hoort u hier aan het werk? (Kaboutertjes)

Eindronde
MODE


 1. Dit is een schoen die ademt. Graag het merk ? Na Stella Mc Cartney, Karl Lagerfeld en Viktor & Rolf heeft de Zweedse kledinggigant Hennes & Mauritz een vierde topdesigner weten te strikken voor een exclusieve collectie ‘designed by’ Zijn collectie zorgde begin november voor een felle opkomst in de winkels. Welke designer?

 2. Het moet niet altijd een Delvaux of een Louis Vuitton zijn… Dit is een Italiaanse firma, nog vrij jong, opgericht door 2 schoolkameraden in 1977. Hun motto: origineel, modern en vernieuwend. De firma is actief in lederwaren: naast handtassen, ook boekentassen, portefeuilles, reistassen, tassen voor laptops, enz… Winkels in België vind je in Antwerpen en op de Louizalaan in Brussel. Wat is de naam verbonden aan het logo op de fotokopies ?

FILM : Hannibal Lecter is uitgeroepen tot de grootste slechterik uit de literatuur. Wij vragen echter naar drie acteurs die deze persoon vertolkten op het witte doek
 1. De bekendste speelde Lecter in ‘Silence of the Lambs’, ‘Hannibal’ en ‘Red Dragon’. Wie?

 2. ‘Red Dragon’ was de tweede verfilming van dit verhaal. Onder de titel ‘Manhunter’ kwam dit boek reeds in de bioscoop in een regie van Michael Mann. Wie speelde in deze film Lecter?

 3. Dit jaar kwam ‘Hannibal Rising’ in de zaal. Een film over de jeugdjaren van deze seriemoordenaar. Welke Franse acteur kroop in de huis van Hannibal?

KUNST : we hadden het reeds over de tentoonstelling ‘Britisch Vision’ eerder in deze quiz. U krijgt drie werken die er te bewonderen zijn. Graag de naam van de schilder (3 x)

SPORT : Belgische wereldkampioenen, ze bestaan. Hier volgen er drie.


 1. Begin september werd deze West-Vlaamse atleet aangereden tijdens een training. Zes dagen later overleed hij aan een longembolie. Wie was deze meervoudige wereldkampioen Duathlon.

 2. Deze Belgische biljartlegende was het grote voorbeeld van Raymond Ceulemans. Hij won 22 Europese titels en werd tweemaal wereldkampioen driebanden (1947 en 1959), een biljartspel waarin hij in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw uitblonk. Hij was de eerste die in dit spel een moyenne van meer dan 1 bereikte. Hij won 37 nationale titels. Toen hij 17 was werd hij wereldkampioen artistiek biljarten. Zijn naam?

 3. Skeeleren, een soort rolschaatsen op straat, is in Vlaanderen geen grote sport. Toch hebben we een wereldkampioen: Een 27-jarige man uit Evergem, bij Gent won afgelopen zomer de 200 meter tijdrit op het WK in Colombia. Kent u zijn naam?

LITERATUUR: De Debuutprijs is een Vlaamse literatuurprijs die bestaat sinds 1969 en wordt uitgereikt aan een debuterend literair schrijver. Aan deze prijs is een bedrag van 6 200 euro verbonden, met de medewerking van de Provincie Antwerpen. De prijs wordt door Boek.be uitgereikt tijdens de Boekenbeurs. We zoeken drie winnaars.
 1. Deze schrijver won de prijs in 1994 voor zijn debuut ‘Tox’. Een werk over drie verveelde jongeren in een Vlaamse provinciestad. Later werk oa. ‘Soap’, ‘Web’ en ‘Poes Poes Poes’. Zijn naam ?

 2. Deze schrijver werd in 2005 voor een periode van twee jaar staddichter van Gent. Hij debuteerde in 1999 met zijn roman ‘Marcel’. Ander werk oa ‘Mijn tweede huid’, ‘Sluitertijd’ en ‘Alle dagen samen’. Wie ?

 3. "een treffend boek dat opvalt en raakt omwille van de inhoudelijke, compositorische en stilistische durf en eigengereidheid." Zo omschreef de jury de laureaat van dit jaar. Het werk is ‘Poolijs’ maar wie is de auteur?

KAARTEN 1. de grootste producent van speelkaarten in Europa bevindt zich in Turnhout. Het bedrijf heeft zeven fabrieken en elf vestigingen in onder andere België, Duitsland, Polen, Brazilië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf heeft de speelkaarten en poker chips gemaakt voor de James Bond film Casino Royale uit 2006. Naam ?

 2. We zoeken is een van de twee marktleiders in de ontwikkeling van geografische databanken. In juli 2007 lanceerde Tomtom een overnamebod op dit bedrijf. Eind oktober 2007 kwam de Amerikaanse concurrent Garmin met een tegenbod. Na een verhoging door trekt Garmin haar bod terug, en lijkt TomTom de overnamestrijd te hebben gewonnen. Welk bedrijf ?

 3. In het Topkapi paleis in Istanbul kan je een topografische kaart bekijken die op gazellehuid is gemaakt. Na onderzoek bleek dat deze kaart werd gemaakt in 1513 door een Ottomaans zeevaarder. Opmerkelijk is de hoge nauwkeurigheidsgraad van deze kaart. Het scherpe waarnemingsvermogen en kennis van verscheidene talen hielpen de de maker van de kaart om enorme hoeveelheden aan informatie verzamelen. Op deze kaart staan ook al gebieden die door Colombus nauwelijks 20 jaar eerder werden ontdekt. Welke Ottomaanse cartograaf bedoelen we hier?

SPELPLEZIER
 1. Op je afbeelding zie je enkele miniatuurwapens. Uit welk klassiek gezelschapspel zijn ze afkomstig ?

 2. Zet een parcours uit door de "hoops" in de grond te steken met enkele meters tussenafstand. Plaats na de laatste "hoop" één van de "Pegs"(stokken) in de grond.Elke speler kiest een kleur van bal met bijhorende stok. Iedere speler slaat om beurt 1 maal en probeert in zoweinig mogelijk slagen zijn bal door alle hoops te krijgen en daarna zijn bal tegen de Peg te kloppen. Welk spel?

 3. Dit populair party-game van 999 games kan je met een hele groep spelen. Het spel is een eenvoudig rollenspel. In het kleine doosje zitten 24 kaartjes met daarop de rollen die door de spelleider blind uitgedeeld worden. Welke rollen er gebruikt worden is afhankelijk van het aantal spelers en van de variant die gebruikt wordt. Naast de titelfiguren zijn er ook rollen zoals het onschuldig meisje, een burgemeester, een heks, een dief, een jager, of Cupido. Naam van dit amusante spelletje.

MUZIEK : drie nummertjes van dit jaar
 1. 1973

 2. The Racing Rats

 3. The Hand that held me down

 • QUIZ ZONDER GRENZEN 2007 : RONDE 2
 • QUIZ ZONDER GRENZEN 2007 : RONDE 3
 • QUIZ ZONDER GRENZEN 2007 : RONDE 4
 • QUIZ ZONDER GRENZEN 2007 : RONDE 5
 • QUIZ ZONDER GRENZEN 2007 : RONDE 6
 • Thema 6 : Ken uw klassiekers
 • QUIZ ZONDER GRENZEN 2007 : RONDE 7
 • Thema 7 : Wat zullen we drinken
 • QUIZ ZONDER GRENZEN 2007 : RONDE 8
 • Thema 8 : Wat groeit er in mijnen hof
 • QUIZ ZONDER GRENZEN 2007 : RONDE 9
 • Thema 9 : Zij zijn groot en wij zijn klein

 • Dovnload 66.94 Kb.