Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Rand rond Brussel

Dovnload 1.35 Mb.

Rand rond BrusselPagina1/19
Datum09.09.2018
Grootte1.35 Mb.

Dovnload 1.35 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19

1. Inleiding


Deze bladzijden pogen een overzicht te geven van wat er allemaal nog fout loopt in het confederale België. De rode draad in deze aanklachten zijn de expansiedrang van Wallonië, zoals dat tot uiting komt in de Rand rond Brussel en Voeren , het financieel aderlaten van Vlaanderen via Geldstromen uit Vlaanderen binnen België , het niet respecteren van de regels in verband met de Taalverhoudingen of de Bevoegdheden , en ten slotte het pogen domineren van Vlaanderen zowel ekonomisch (als Franse Kolonie ), als politiek (bijvoorbeeld in verband met Amnestie ).

De lezer hoeft zich geen illusies te maken: de lijst is verre van volledig, enkel de meest stuitende onderwerpen werden hier weerhouden. Het zou echter fout zijn om alle schuld bij de Walen te leggen; de Vlaamse politici blijken immers beter te zijn in het klagen dan in het onderhandelen, en de Vlamingen berusten al te vaak in hun (verdiende?) lot. Of zoals Guy Spitaels , toen nog voorzitter van de Parti Socialiste, het eens zei: "Le lion flamand rugit, mais il n'a pas de dents", of in het Nederlands :"De Vlaamse leeuw brult, maar hij heeft geen tanden".Deze bladzijde wordt afgesloten met een radicale oplossing voor de meeste problemen: de oprichting van een Vlaamse Republiek , en de latere mogelijke Hereniging met Nederland .

2. Vlaanderen in het Confederale België
Figuur 1 - Vlaanderen in het confederale België anno 1995: de Vlaamse Gemeenschap (donker- en lichtblauw), de Franse Gemeenschap (rood en lichtblauw), de Duitstalige Gemeenschap (groen), het Vlaamse Gewest (donkerblauw), het Waalse geweest (rood en groen) en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (lichtblauw)

Figuur 1toont de kaart van Vlaanderen in het confederale België anno 1995. Tevens werden enkele territoriale probleemgebieden aangeduid.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19

  • 2. Vlaanderen in het Confederale België

  • Dovnload 1.35 Mb.