Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Regering geeft problemen met Drieklovendam toe

Dovnload 6.84 Kb.

Regering geeft problemen met Drieklovendam toeDatum14.09.2017
Grootte6.84 Kb.

Dovnload 6.84 Kb.

Regering geeft problemen met Drieklovendam toe


Het succesverhaal van de Drieklovendam heeft grote schaduwzijden, moet de Chinese regering toegeven. Peking belooft beterschap.

'Hoewel het project ons veel voordeel heeft gebracht zijn er problemen die dringend moeten worden opgelost'

SJANGHAI (AP)

China heeft woensdag in een verklaring van de regering toegegeven dat het prestigeproject de Drieklovendam, het grootste waterkrachtproject ter wereld, een groot aantal milieuproblemen en geologische problemen heeft veroorzaakt.

Volgens de Chinese regering is het project, dat ruim zestien miljard euro heeft gekost, een succes, maar moeten er dringend stappen worden gedaan om de vervuiling in te dammen, de risico's op natuurrampen te verkleinen en de levensstandaard van de 1,4 miljoen mensen die gedwongen moesten verhuizen te verhogen. 'Hoewel het Drieklovenproject ons veel voordeel heeft gebracht, zijn er problemen die dringend moeten worden opgelost', zegt het kabinet.

In de verklaring worden de hoofdlijnen aangegeven voor plannen die de Drieklovenregio schoner en veiliger moeten maken en een duurzaam toekomstperspectief moeten bieden. De Drieklovenregio is ontstaan nadat een deel van Yangtze werd ingedamd om een 660 kilometer lang stuwmeer te creƫren.

De dam werd door de overheid geprezen als de beste manier om een eind te maken aan de overstromingen van de Yangtze. Bovendien kan de waterkrachtcentrale energie leveren voor de snelgroeiende Chinese industrie. De dam is echter al, sinds in 1994 de bouw begon, een bron van controverse.

Geologen hebben gewaarschuwd dat door het indammen van te veel water het risico op aardverschuivingen en aardbevingen vergroot is. Bovendien kan door het indammen grote schade aan het leven in de rivier ontstaan.

De regering heeft toegegeven dat het vullen van het reservoir de kans op aardbevingen heeft doen toenemen, maar ontkent dat de dam iets te maken had met de vernietigende aardschok van mei 2008 in Sichuan. Daarbij vielen 87.000 doden.

Door de dam moesten ook bijna 1,3 miljoen mensen verhuizen. De regering belooft dat ze de levensstandaard van deze mensen wil verbeteren door economische herstructureringen, uitbreiding van de sociale voorzieningen en verbetering aan de infrastructuur. Maar dat zal 'ongelooflijk moeilijk zijn', waarschuwde Lei Hengshun, onderzoeker van het Onderzoekscentrum voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit van Chongqing aan de Christian Science Monitor. Het land waar de mensen zich moesten vestigen is 'schraal, onvruchtbaar en bergachtig'.Honderden miljoenen Chinezen en een groot deel van de Chinese industrie zijn afhankelijk van de Yangtze. De stroom is een belangrijke bron van water voor de industrie, de landbouw en de scheepvaart. Ook zijn miljoenen Chinezen afhankelijk van de rivier voor hun drinkwater.

De rivier heeft ook te lijden onder de grootste droogte in tientallen jaren, waardoor het waterpeil fors is gedaald. 'Wat betreft de problemen met de irrigatie en de aanvoer van water: de vraag naar water is stroomafwaarts snel gestegen', aldus een medewerker van de Watercommissie van de Yangtze. 'De watervervuiling in deze gebieden heeft de situatie alleen maar erger gemaakt.' De regering wil door meer controle de vervuiling verminderen en de kwaliteit van het water verbeteren.


Dovnload 6.84 Kb.