Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Reisverslag Rome 2015 Reizigers

Dovnload 52.88 Kb.

Reisverslag Rome 2015 ReizigersDatum10.05.2017
Grootte52.88 Kb.

Dovnload 52.88 Kb.


Reisverslag Rome 2015c:\users\gebruiker\pictures\2015-12-03\459.jpg

Reizigers: Friso Snijders, Jetze Golbach, Ilse Mein, Marlies Bergsma & Wietse Walinga

Woensdag 25 november:

Om 10:16 vertrok de trein vanuit Groningen richting Eindhoven. Nadat de mannen met selectie van PSV op de foto gingen werd er ingecheckt en vloog het vliegtuig 20 minuten

later dan gepland weg. Na een harde landing zochten de studenten de shuttlebus naar het Termini op. De busreis maakte direct veel los. Het was heel chaotisch, met veel getoeter, remmende auto’s en niemand gaf elkaar ruimte. Wat we toen nog niet wisten, is dat we aan het eind van de week met gemak mee konden doen met deze manier van voortbewegen door de stad. Aangekomen bij de Termini was het even zoeken waar de trein precies vertrok. De studenten hadden nog een paar minuten om naar het juiste perron te gaan, niet wetende dat perron 27 minimaal 400 meter verderop lag. Daarom werd tevergeefs een sprint ingezet, waarbij de trein voor de neuzen van de jeugd wegreed. Eenmaal aangekomen bij Roma San Pietro stuurden drie mannen op leeftijd de studenten in de juiste richting naar de plaats van bestemming. De verhuurder van AirBnB wachtte de reizigers op, om vervolgens een aantal belangrijke zaken uit te leggen over het appartement. Na een verse afhaalpizza gingen de studenten op één oor.Donderdag 26 november:

Het was een regenachtige dag toen de studenten voor de eerste keer hun achtertuin bewonderden, Vaticaanstad. Na foto’s te hebben gemaakt op het Piazza San Pietro zetten de studenten voet richting Castel Sant’Angelo. Er werd met verbazing gereageerd bij het zien van de prijslijst om toegang te krijgen tot het museum. Zeven euro entree was het schamele bedrag wat zij moesten betalen. Elk museum in Rome geeft kortingen aan studenten binnen de EU. Vanaf de burcht heeft men een prachtig uitzicht op onder andere de koepel van de Basilica San Pietro, de Tiber met haar vele bruggen/fietspaden en over de stad Rome.

Gedurende de wandeling richting het centrum vielen de vele militairen en politieagenten in verschillende uniformen op. Vervolgens kwamen de jongelingen uit bij het Monumenti Vittorio Emmanuele (Ooit koning van Italië). Dit was wederom een reusachtig gebouw en de bezichtiging daar van kostte niets. Alles was bedekt met beelden, marmer en schilderijen, wat tevens door de hele stad te aanschouwen was. Naast het gebouw stond een reusachtige kerk, de Basilica di Santa Maria in Ara coeli. (Rome telt meer dan 900 kerken) Wietse en Friso brachten daar een tijdje door, terwijl Jetze buiten genoot van het uitzicht en de dames binnen in een restaurantje zaten onder het genot van warme chocolade.

Vanaf het monument liepen de reizigers naar Piazza Navona, een plein waar vooral in de zomer veel gezelligheid is. Vanaf daar werd er doorgelopen naar Campo de Fiori, ook een plein waar elke dag markt is. Jammer genoeg was de markt net zo somber als het weer. We waren te laat. Rond een uur of drie liepen de studenten weer richting Castel Sant’Angelo. De heren namen een 20 meter lange trap naar beneden die uitmondde aan de oever van de Tiber en hielden een korte sanitaire stop, maar hadden dit niet gecommuniceerd met de dames. Vervolgens liepen de mannen langs de Tiber waar zij diverse onderkomens van zwervers aantroffen. Rome kent vele daklozen die het niet gemakkelijk hebben in deze stad (Zie onderstaand van deze dag een voorbeeld hoe het er uit kan zien) De studenten vonden dit triest om op de foto te zetten, daarom is dit voorbeeld gebruikt. De mannen en vrouwen waren elkaar kwijt geraakt, maar gelukkig door moderne communicatiemiddelen wisten zij elkaar terug te vinden. De vrouwen waren not amused.

Met een aantal toeristische routes die weinig toeristen kennen kwamen de reizigers per toeval uit bij de Passeggiata del Gianicolo, waar zij een prachtig uitzicht over de stad hadden. In het boekje van de gids (Jetze) stond dat dit in de top tien behoorde van 'must see' in Rome. Na veel overleg namen de reizigers een prachtige route naar hun appartement waar geen stoep aanwezig was. Dit was tenslotte de efficiëntste route. Het avondmaal bestond zoals bijna alle dagen uit pizza. Terwijl Marlies, Wietse en Jetze terugkwamen met volle dozen, kreeg Friso twerkles van Ilse en leerde Friso Ilse op haar handen staan. Uitgeput na een 16 kilometer lange wandeling zocht iedereen voldaan zijn bed op.
Vrijdag 27 november:

Met nieuwe energie wandelden de studenten door hun achtertuin richting de metro. Vanaf Ottoviano ging de eerste metrorit naar Spagna. Later in de week volgden er nog velen. Het idee was om de beroemde Spaanse trappen te bekijken. Vanwege verbouwingen kon dit helaas alleen door een hek bezichtigd worden.

Het oog van de vrouwen viel op de wel bekende Sephora winkel (alleen bekend bij vrouwen). De dames vroegen de heren of het goed was om tien minuutjes een kijkje te nemen in deze winkel. Echter pakte dit anders uit. Na veertig minuten kwamen de vrouwen met volle tassen en met de mondhoeken omhoog naar buiten. Voor de jongens was dit de grootste grap van de week na het horen van het bedrag wat Ilse had uitgegeven.

Verder lopend door de stad hadden de studenten oog voor het straatbeeld van Rome. Er is geen betere manier om daar achter te komen dan het te ervaren. Rome is één groot museum en het meeste is kosteloos of voor een lage prijs toegankelijk. Aan het eind van een winkelstraat troffen de studenten een grote kerk aan, de Chiesa di Sant ’Andrea delle Fratte. In deze kerk was op dat moment een dienst gaande. Het was een bijzondere ervaring om dat mee te maken. Vanaf de kerk vervolgden de studenten hun weg en kwamen uit bij de Fontana di Trevi, de beroemdste fontein van Rome.

VROUWEN V S MANNEN

Zoals Amsterdam het Vondelpark heeft, heeft Rome Villa Borghese. Een reusachtig park met grote diversiteit aan bomen, beelden en fonteinen gemaakt in de typische Romeinse bouwstijl. De studenten wisten niet precies waar ze moesten beginnen, omdat het park zo gigantisch is en de tijd die ze er aan wilden besteden gering. De oplossing lag aan één van de poorten van het park. De studenten besloten een Segway te huren en onder leiding van een gids het park te verkennen. Het was een vernieuwende ervaring om op deze manier voor te bewegen. Na een geweldige trip op de Segway waarop iedereen koud was geworden, wilden de studenten zich opwarmen in een restaurantje. Op weg richting de winkelstraat gleed Marlies heel cliché uit over een bananenschil wat veel hilariteit opwekte.

Vervolgens liepen de vijf toeristen een grote trap af die eindigde op het welbekende plein Piazza del Popolo. Een groot rond plein zoals er vele zijn in Rome. Alleen is dit één van de bekendste. Tevens grenst het plein aan een populair autovrije winkelstraat.

Niet alleen in Amerika, maar ook in Rome was het Black Friday. Dit is de dag na Thanksgiving waar veel retailers hoge kortingen verstrekken. Het was tijd om te winkelen. Na het shoppen werd er een restaurant opgezocht. Het is voor de Italiaan gebruikelijk om in een restaurant verschillende gangen te nuttigen. Als eerste wordt de bruschetta geconsumeerd, gevolgd door pasta of lasagne. Het hoofdgerecht bestaat uit vlees of pizza en tot slot een dessert. Om te ervaren hoe dit is, besloten de reizigers zich hierbij aan. De terugreis naar het appartement werd afgelegd per metro. Het laatste stukje lopen ging iedere dag via de achtertuin. Het was prachtig om Piazza San Pietro en Basilica San Pietro bij nacht te aanschouwen. Na 13 km gelopen te hebben was het weer tijd voor een welverdiende nachtrust.

192

Zaterdag 28 november:

Het vijftal vertrok vroeg om een nieuwe dag tegemoet te gaan. In tegenstelling met de eerste twee dagen scheen de zon en was het 16 graden. Op zondag stond AS Roma – Atalanta Bergamo op het programma. Daarvoor moesten nog tickets gekocht worden. Deze werden gehaald in de Roma store midden in het centrum. Een klein museum voor de voetballiefhebber. Met de tickets op zak werd de reis door het centrum te voet voortgezet richting het Colosseo, Foro Romano en het Palatino. Voordat de toeristen aankwamen bij het Colosseum passeerden zij een aangename omgeving. Misschien wel het mooiste stuk van Rome. Te voet bewandel je een breed opgezet open landschap met overal restanten uit de Romeinse tijd. Dit was het Foro di Augusto, het tweede keizerlijke fora van Rome. Sinds 2013 is deze omgeving autovrij en vind je hier vele straatartiesten die een aangename ambiance creëren. Het Colosseo en het Palatino grenzen aan het Foro Romano. Eerst werd een kijkje genomen en foto’s gemaakt bij Colosseo. Er waren ontzettend veel toeristen en lange rijen bij de ingang. c:\users\gebruiker\pictures\2015-12-03\234.jpg

Het vijftal besloot eerst het Palatino te bezoeken om hier een combikaart aan te schaffen voor de drie eerder benoemde bezienswaardigheden. Wederom betalen studenten binnen de EU tot 26 jaar een lagere prijs (€7,50). Doordat de keizers van Rome hun eerste paleizen op Palatino hebben gebouwd, heeft de toerist een goed zicht over de stad vanuit alle perspectieven. Gezien de geringe tijd is besloten om het Foro Romano alleen vanaf de heuvel in vogelvlucht te bekijken. Bovendien stond het Colosseo op het programma en werd daarna bezocht. Bij aankomst bij het Colosseo konden de studenten doorlopen. Direct bij binnenkomst is aan de rechterhand een trap omhoog. Bovenaan de trap kom je uit op de tweede ring. Vanaf hier ervaart men het op dezelfde manier hoe de toeschouwers het een kleine 2000 jaar geleden beleefden. Het Colosseo is vanuit elk perspectief gezien prachtig. c:\users\gebruiker\pictures\2015-12-03\227.jpg

Na het bijzondere Colosseo vervolgden de reizigers hun weg naar Circo Massimo, waar stichter Romulus de grondlegger van is. Een stadion waarin vroeger 200.000 mensen in pasten. De vorm van het meer dan 200 meter lange stadion is door natuurlijke omstandigheden ontstaan. Julius Caesar heeft op de hellingen tribunes laten aanleggen die gedeeltelijk overdekt waren. De toeschouwers genoten van het populaire wagenrennen. Het stadion is nu een natuurlijke grasbedding. In de verte pakten sierlijke donkere wolken zich samen boven de wijk Trastevere. Dit was precies de plek die studenten wilden bezichtigen.

Via Isola Tiberina wandelden het vijftal Trastevere binnen. Al snel werd duidelijk wat voor sierlijke wolk boven de stad hing. Het waren duizenden spreeuwen. Op sommige plekken kon je beter niet lopen, dat was links en rechts te horen.

In Trastevere werd weer een typisch Italiaans avondmaal genuttigd. Trastevere kent vele lokale winkels, schilderachtige straatjes en sfeervolle restaurantjes. Kortom het wordt gezien als een klein Italiaans dorp in grote stad. Na wederom een lange dag keerden de studenten huiswaarts en gingen na 18 kilometer gelopen te hebben op bed.


Zondag 29 november:

Zondag, voor veel Italianen de dag van het geloof en het voetbal.

Vanwege de soms wel tot 300 meter lange rij bij het Vaticaan, rinkelde de wekker om 06:45. Ook voor de Nederlanders was dit het begin van een spirituele en sportieve dag. De jongens hadden vijf minuten nodig op zich gereed te maken voor vertrek en de dames deden zich daar make up loos niet veel voor onder. Waar normaal een uur en een kwartier voor stond op z’n snelst, was nu tien minuten voldoende.

Om kwart over zeven stapten de studenten het huis van de heilige heer binnen. Dit was bij uitstek de meest indrukwekkende kerk die zij ooit hebben gezien. Alles is in de Basilica San Pietro tot in het kleinste detail ingericht. Denk aan muurschilderingen, beeldhouwwerken en altaren. Tijdens het bezoek waren heilige vaders aan het preken en bidden met andere gelovigen. Na dit gezien te hebben, gingen de studenten richting de Cupola di San Pietro. De Cupola is vanaf de grond tot aan het kruis 137 meter hoog. Bij betreding kan men kiezen om de lift te nemen of om 551 treden af te leggen. Uiteraard kozen de sport studenten voor de laatste optie. Eenmaal boven stond er een straffe wind, maar het uitzicht over Rome was fenomenaal. Vanaf de koepel kan men 360 graden over stad kijken. Vanuit deze positie kan de toerist of ongelovige een kijkje nemen in het kleinste land ter wereld. Er wonen slechts 842 inwoners in het Vaticaan. Bij buitenkomst stond er om negen uur wederom een lange rij. Na het eerste dagdeel gehad te hebben, kropen de studenten hun nest weer in voor een powernap.


Dagdeel twee bestond uit het bezoeken van de wedstrijd AS Roma – Atalanta Bergamo. De reis naar Foro Italico werd per bus gedaan. Het busvervoer in Rome is uiterst slecht geregeld. Bussen rijden niet op tijd en vrijwel niemand betaalt er voor. De studenten waren onder de indruk van de zeer strenge beveiliging in vergelijking met de Nederlandse clubs. Meerdere malen werd het kaartje met ID gecontroleerd, werd men door een metaaldetector gescand en werden tassen grondig doorzocht.

In het zonovergoten Stadio Olimpico was de verwachting hoog gespannen. Echter eindigde dit in een droevige voetbalmiddag. AS Roma verloor met 0-2 en de scheidsrechter wist precies zijn kaarten vinden. Ondanks de matige wedstrijd genoten de studenten van de ambiance en het temperament van de Italiaanse supporter. Met trots en passie zongen de supporters hun clublied. Dit was een ‘kippenvel’ momentje. Gedurende de wedstrijd was het vijftal vaak in gesprek met medesupporters die het interessant en leuk vonden om te praten met Nederlanders die hun club aanmoedigden. Een mooie ervaring om mee te maken. Na de wedstrijd wachtten de studenten op de bus richting het centrum. Er stond een drietal Nederlanders die de weg niet wisten. Natuurlijk wisten de studenten dit wel. Eenmaal aangekomen scheidden de wegen en liepen de vijf naar Via Nazionale. Aangezien Wietse dringend een broek nodig had, werd er door het SGM modeteam alles uit de kast gehaald om deze te vinden. Dit was geen gemakkelijke klus, maar uiteindelijk slaagde hij toch. Met enige haast gingen de studenten winkel in en uit, omdat de winkels op zondag al om acht uur sloten. Om half zeven namen de studenten een kijkje in de Italiaanse Jack and Jones. Wat zij toen nog niet wisten, was dat zij om half tien de deur uitliepen met volle tassen en een kale kop. Het was opmerkelijk dat mensen in deze Jack and Jones geknipt konden worden door een barbier indien er voor €70 aan kleding werd besteed. Marlies vond het leuk om de heren te stijlen en zocht voor iedereen een setje uit. Een beetje twijfelend zat Friso als eerst op de stoel bij de kapper. Met tevredenheid verliet hij de stoel en wisselde hij deze in met Wietse en volgde Jetze. Behalve dat er kleren werden gekocht en dat de heren werden geknipt, was dit ook een sociale beleving met het personeel. Er werden gesprekken gevoerd met de Kaapverdisch-Italiaanse verkopers over kansen in het leven in verschillende soorten milieu.In Rome is het niet voor iedereen vanzelfsprekend dat iedereen een gelijke kans heeft om te studeren of om te werken aan succes. De ervaring om op deze manier te winkelen was een unieke beleving om mee te maken. Echter waren de studenten hierdoor laat voor hun avondmaal. Italianen zijn in vergelijking met Nederlanders minder stipt. Het was gemakkelijk om aan te schuiven aan tafel. Het toeval deed zich voor na het eten toen het vijftal het drietal uit het stadion aantrof op de stoep voor een Irish pub. Buiten hebben ze ervaringen uitgewisseld over de beleving van de stad Rome. Na meer dan een uur gepraat te hebben, bedachten de acht Nederlanders om een ijsje te halen en nog een drankje te doen in de pub.


Pas laat vertrokken de acht weer, nadat het personeel de bar sloot. Inmiddels reed de metro niet meer. Deze gaat van 5.30 in de ochtend tot 22.30. De studenten namen een taxi. Dit is ook een gebruikelijk vervoersmiddel in Rome. Bovendien is het betaalbaar. Na een lange en vermoeiende dag kropen de studenten zeer voldaan hun bed in en stonden er weer 12 extra kilometers op de teller.
Maandag 30 november:

Na vijf intensieve dagen was de opstart van dag zes moeizaam. Op het programma van de vijf stond een bezoek aan de enige sportuniversiteit van Italië. De universiteit is gelegen op het oud Olympisch park, het Foro Italico. Daar vonden de zomerspelen van 1960 plaats. Tijdens het bezoek aan de universiteit heeft het vijftal veel gesprekken gevoerd met studenten, organisatoren, werknemers en een oud tennisser. Bovendien is er een bezoek gebracht aan het comité Roma 2024 (Comitato Roma 2024). Er is gesproken met drie dames die vertelden waar het comité zich mee bezig houdt. Deze organisatie is geheel onafhankelijk van de stad Rome, maar kan heel waardevol zijn wanneer er nieuwe sportfaciliteiten gerealiseerd worden voor de Romeinen in de toekomst. Daarnaast hebben de studenten in het Stadio del tennis di Roma een interview afgenomen met een drietal bestuursleden van het Olympisch park. Eén van de mannen was in 1970 regionaal kampioen tennis van Rome.

Opmerkelijk was dat het park niet optimaal benut werd in de ogen van de 5 bezoekers.

De Italiaanse sportstudenten hadden hier wel een verklaring voor. Het is in Rome prijzig om een abonnement te nemen voor een bepaalde sport. Voor alleen zwemmen bijvoorbeeld betaal je voor een jaarabonnement al €520,- euro. De drie bestuursleden hadden een andere verklaring waarom de penetratiegraad op het park laag was. Het jaargetijde is volgens hun de bepalende factor. Na het bezoek aan Foro Italico was het weer tijd om te shoppen. De groep splitste op in drieën. Wietse ging naar huis om te koken, Ilse en Marlies bezochten nog een aantal winkels net zoals Jetze en Friso. Per toeval ontdekten de jongens ook een waterhuis waar men gratis zes keer per dag water mag tappen, de mobiel kan opladen en het weerbericht kan lezen. Sinds 2014 zijn deze waterhuizen geplaatst op veel bezochte plekken in de stad met als doel plastic te besparen. De laatste dag zagen de studenten meer van deze watertappunten in de stad staan. Vandaag heeft de groep een loopafstand van 12 kilometer afgelegd.


Dinsdag 1 december:

Ondanks dat je zou zeggen dat de Nederlanders ervaren reizigers zijn geworden in de stad Rome en geen fouten hebben gemaakt, zijn ze de een-na-laatste dag toch de mist in gegaan. Het zal de vermoeidheid geweest zijn. De metro vertrok vanaf Ottoviano. De bedoeling was om in de buurt van het Pantheon uit te komen, maar in werkelijkheid ging het anders. Een klein beetje gedesoriënteerd keek het stel tien minuten lang op de kaart. Marlies en Wietse constateerden de juiste plek en wezen de groep een nieuwe weg. Uiteindelijk waren de studenten een uur later op plaats van bestemming. Oorspronkelijk was het Pantheon een bijzondere tempel uit de Romeinse tijd, maar paus Bonifatius IV liet het ombouwen tot kerk. Na het bezoek aan het Pantheon zijn de cultuursnuivers richting de Via del Corso gelopen. Het was immers de laatste dag en de voorkeur van de dames ging uit naar winkelen. In de Via del Corso heeft Friso slag geslagen. Je kunt natuurlijk niet thuiskomen uit Rome zonder het tenue van de All Blacks uit Nieuw Zeeland aan te schaffen. Vanaf Piazza del Popolo ging de reis richting het Termini. Vanaf daar werd de metro genomen naar de EUR zone. Wat direct opviel waren de gebouwen en de parken waar mensen gezamenlijk aten. Mussolini had als doel futuristisch te zijn en om een goede infrastructuur aan te leggen. De gedachten uit de jaren 30 werpen vandaag de dag nog steeds hun vruchten af doordat het een praktische wijk is. In dezelfde wijk zit het grootste overdekte winkelcentrum van Rome. Het Euroma2 heeft meer dan 400 verschillende winkels op het gebied van kleding, elektronica, restaurants en speciaalzaken. De studenten hebben hier nog een aantal uurtjes doorgebracht. Vanuit het winkelcentrum reisden zij met bus en metro terug naar het centrum en stapten ze uit bij het Colosseo. Tijdens het laatste avondmaal werd er in een traditioneel restaurant gegeten, waar de pizza’s gebakken werden in een houtskooloven. Inmiddels kenden de Nederlanders al wat nuttige Italiaanse woorden, zoals in onderstaande zin beschreven staat:

La birra, il conto, grazie, prego, era ottimo grazie, il vino, buona notte, ciao en no grazie. Als toerist merk je veel meer sympathie bij de Italianen op het moment dat je je best doet om de taal te spreken. Toen iedereen uitgegeten was liepen de vijf voor de laatste keer door hun achtertuin om de Basilica San Pietro gedag te zeggen. Voordat er huiswaarts werd gekeerd, gingen de jongens de treintijden voor de volgende morgen bekijken. De trein zou 9.25 vertrekken, maar de heren hadden geleerd van de afgelopen dagen. Daarom vertelden zij de dames dat de trein 9.15 zou vertrekken, zodat zij zeker wisten dat zij op tijd waren. Na 17 kilometer gelopen te hebben vonden ze het genoeg stappen voor de een-na-laatste dag. Voor de laatste keer werd het bed opgezocht.
Woensdag 2 december:

Zoals gebruikelijk ging de wekker van de dames eerder dan die van de jongens. De spullen werden ingepakt en alles werd globaal schoongemaakt om het appartement netjes achter te laten. Het vijftal liep op zijn dooie akkertje, want het was maar drie minuten lopen en ze waren ruim op tijd. Na een geweldige week in het mooie Rome kwam er een eind aan de reis. Het was een leerzame, intensieve en ontspannende week waarin iedereen met volle teugen heeft genoten. De auteurs bedanken u voor het lezen van het reisverslag.

A: Roma Termini = Hoofdstation

B: Roma San Pietro = Station

C: Piazza San Pietro = Sint Pietersplein

D: Basilica San Pietro = Sint Pieterskerk

E: Castel Sant’ Angelo = Engelenburcht

F: Monumenti Vittorio Emmanuele = Monument voor de Italiaanse koning

G: Basilica di Santa Maria in Ara coeli = Kerk in Rome

H: Piazza Navona = Groot plein in Rome

I: Campo de Fiori = Plein in Rome

J: Passeggiata del Gianicolo = Heuvel met uitzicht over de stad

K: Ottoviano = Metro station

L: Spagna = Metro station

M: Chiesa di Sant ’Andrea delle Fratte = Kerk in Rome

N: Fontana di Trevi = De grootste/beroemdste fontein van Rome

O: Villa Borghese = Groot park in Rome

P: Piazza del Popolo = Heel bekend plein in Rome

Q: Foro di Augusto = Tweede keizerlijke Fora van Rome

R: Colosseo = Colosseum, amfit theater van Rome

S: Foro Romano = In de oudheid het centrum van Rome

T: Palatino = Eén van de zeven heuvels van Rome, de eerst bewoonde.

U: Circo Massimo = Circus Maximus was in de oudheid een groot stadion in Rome

V: Isola Tiberina = Eiland in de Tiber

W:Trastevere = Beroemde Romeinse wijk waar veel Romeinen samen komen

X: Cupola di San Pietro = De koepel van de Sint Pieter

Y: Foro Italico = Oud Olympische sportcomplex met enige sportuniversiteit van Italië

Z: Stadio Olimpico = Stadion van AS Roma


α: Via Nazionale = Beroemde winkelstraat (Gewoon)

β: Stadio del tennis di Roma = Tennisstadion bij het Olympische park capaciteit 10.500Γ: Pantheon = Tempel in Rome

Δ Via del Corso = Grote winkelstraat in Rome

Ƹ: EUR zone = Esposizione Universale di Roma is een wijk in Rome gebouwd in het Mussolini tijdperk

Ϝ: Euroma 2 = Overdekt winkelcentrum met meer dan 400 winkels, luxe ingericht


  • Donderdag 26 november
  • Vrijdag 27 november
  • Zaterdag 28 november
  • Zondag 29 november
  • Maandag 30 november
  • Dinsdag 1 december
  • Woensdag 2 december

  • Dovnload 52.88 Kb.