Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Rijk van Nijmegen

Dovnload 25.25 Kb.

Rijk van NijmegenDatum08.12.2018
Grootte25.25 Kb.

Dovnload 25.25 Kb.

Toeristische Informatie.

Het District Nijmegen in vogelvlucht.1.  “Rijk van Nijmegen”   

Het Rijk van Nijmegen is een streek in Zuidoost Gelderland.

Deze streek omvat de gemeente Beuningen, Groesbeek, Heumen, Nijmegen, Ubbergen en Wijchen. Het Rijk van Nijmegen ligt ten zuiden van de Over-Betuwe en ten oosten van het Land van Maas en Waal. Ook de gemeenten Millingen  aan de Rijn en het Noord-Limburgse Mook en Middelaar worden vaak tot het Rijn van Nijmegen gerekend.

De streek wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan landschappen: ten oosten en zuidoosten van de stad Nijmegen heuvelachtig en bebost en weids in de omgeving van Beuningen en Wijchen.

Het hoogste punt van de Nijmeegse stuwwal benadert de 100 meter nabij Berg en Dal. In de gemeente Ubbergen ligt het natuurgebied de Ooijpolder, dat gevormd is door de uiterwaarden van de rivier de Waal. 

De streek dankt haar naam aan het gebied wat toebehoorde aan de vrije rijksstad Nijmegen.

Informatie is te verkrijgen bij; http://www.vvvnijmegen.nl.

Groesbeek

Wij starten deze rondreis in de gemeente Groesbeek.

De gemeente Groesbeek omvat de dorpen: Groesbeek, Breedeweg, de Horst, Heilig Landstichting en een gedeelte van Berg en Dal. Groesbeek heeft, als men over de bevolking praat, een hele historie achter de rug. De bevolking spreekt haar eigen taal, het “Gruusbeks”. Als bezienswaardigheden kent Groesbeek een uit de 15e eeuw stammend kerkje met de daarbij behorende, nog oudere, toren. Een uit de 19e eeuw daterende beltmolen is nog steeds in bedrijf. Groesbeek heeft een recreatie object “De Lubbert”, een sportcomplex met verwarmde zwembaden, een midgetgolfbaan, tennisbanen etc. Het dorp ligt in een zeer bosrijke omgeving en is geschikt voor lange en natuurlijke wandelingen. De in Groesbeek gelegen Zevenheuvelenweg heeft internationaal grote bekendheid, vanwege de 3e marsdag van de Nijmeegse vierdaagse.

Heilig Landstichting.

Dit is een dorp dat tegen Nijmegen is aangebouwd en waar veel gesettelde mensen wonen. Het dorp staat bekend om het “Museumpark Orientalis”. Museumpark Orientalis biedt een eigentijdse kijk op de drie religies die bepalend zijn geweest voor de identiteit van hedendaags Europa: jodendom, christendom en islam. (www.museumparkorientalis.nl)Berg en Dal.

Dit dorp is bekend om zijn vele pannenkoekenrestaurants en gerenommeerde hotels. Het dorp is gebouwd op de heuvels tussen Nijmegen en Wyler, Duitsland. Het staat tevens bekend om zijn schitterende omgeving, zoals de “Meerwijk” en o.a. “de Duivelsberg”. Een bezoek aan het Afrika museum (http://www.afrikamuseum.nl/) is zeker aan te bevelen. Ook een uitgelezen plek om met kinderen te vertoeven in het pretpark “Amusementspark Tivoli” (http://www.parktivoli.nl/).   Nijmegen.

De mooie stad aan de machtige rivier de Waal. Een parel in een unieke omgeving van kleine dorpjes, riviertjes, meertjes en uniek natuurschoon: “Het Rijk van Nijmegen”.  Een stad met alles wat de oudste stad van Nederland zo “Nijmegen” maakt, kleurig, fleurig, gezellig, open, levenslustig en bruisend. Nijmegen en het Rijk, stad in een bloeiende omgeving met een schat aan flora en fauna. “De groene long” , ideaal om te wandelen of fietsen door dorpjes en stadjes met hun markten en bezienswaardigheden. Er is geschiedenis, vertier, spanning, ontspanning, watersport en kinderplezier in de aanwezige speeltuinen. En ‘s avonds als de zon ondergaat, bruist als de fles champagne het avond- en nachtleven in de binnenstad en aan de Waalboulevard. Daar waar men elkaar ontmoet op de terrassen langs de rivier of op de pleintjes in de schaduw van historische gebouwen. (http://www2.nijmegen.nl/) 2.  “Tweestromenland”.   

Winssen.

In Winssen vindt U een 8 kantige beltmolen, die in 1890 is gebouwd en in 1955 is gerestaureerd. Deze molen is niet meer in bedrijf en kan alleen aan de buitenzijde worden bezichtigd. Een dorpje, dat samen met Ewijk en Weurt de gemeente Beuningen vormt. Bergharen.

Ten oosten van Bergharen ligt het recreatiegebied “De Groene Hevels”. Een terrein van 90 ha. Groot, waarvan 1/3 wordt ingenomen door een waterplas. Daar omheen liggen speelweiden, heuvels en zandstranden. Voldoende parkeerplaatsen en sanitaire voorzieningen zijn aanwezig. Wijchen.

Deze gemeente is ook een snelgroeiend stadje, dat al een eeuwenoude traditie heeft. Er staat een 17e eeuws kasteel, welke thans als raadzaal in gebruik is. Wijchen heeft zich ontwikkeld als het centrum van “Tweestromenland”. Er ligt een groot recreatiepark “De Beerendonck”,  een terrein van 164 ha met een strandbad, kunstmatig aangelegde heuvels en speelweiden. Samen met de dorpen Bergharen, Balgoij, Leur en Niftrik, vormen zij de gemeente Wijchen. Overasselt en Alverna.

In deze omgeving kan men heerlijk van de natuur genieten en wel in het gebied van de “Hatertse” en “Overasseltse” vennen. Dit gebied ligt dicht naast de Nijmeegse wijk Dukenburg en is zo mooi, dat men er wel een hele dag kan doorbrengen. 3.  “Het land van Maas en Waal”. 

Druten.

De gemeente Druten ligt centraal in het Land van Maas en Waal. Het bestaat uit de dorpskernen Afferden, Deest, Druten, Horssen en Puiflijk. Druten heeft een aangenaam landelijke woonomgeving, die nog eens wordt benadrukt door het natuurschoon rond de dijk en haar uiterwaarden. Dit stukje natuur wordt door heel veel wandelaars bezocht. Deze gemeente heeft een gezellig winkelcentrum, die tevens fungeert als koopcentrum van de regio. Ook Druten is voorzien van vele monumenten, die zeker het bezoek en bekijken waard zijn, zoals b.v.: het geheel vernieuwde Ambtshuis uit de 16e eeuw. Een bijzonder gebouwtje uit de 18e eeuw is het zeshoekig Theekoepeltje aan de Waalbanddijk, een gerestaureerde boerderij met een rieten schilddak.

In het dorp Horssen is het plezierig en kan men een mooie wandeling maken langs de fraaie boerderijen, de kerk en het Huis Horssen. Er is in “Het land van Maas en Waal” nog veel meer te zien en te doen. Daarvoor kan men terecht bij de betreffende instanties, die hierin gespecialiseerd zijn. Er zijn niet zoveel streken in Nederland waar zoveel aantrekkelijks, op geringe afstand, zo voor het grijpen ligt. 

4. “West Maas en Waal”. 

De gemeente West Maas en Waal ligt in het meest zuidelijke gedeelte van het Gelders Rivierengebied. Zoals de naam al aangeeft is deze gemeente te vinden in het meest westelijke deel van het Land van Maas en Waal en telt ongeveer 18.300 inwoners. De rivieren de Maas en de Waal vormen zowel in zuidelijke als in noordelijke richting de natuurlijke grens.


Verspreid over een oppervlakte van 8.584 ha. liggen de dorpen Alphen, Altforst, Appeltern, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Dreumel, Maasbommel en Wamel. Deze dorpen hebben ieder hun eigen karakter, dat wordt bepaald door de rivier waaraan zij liggen. 

Geschiedenis

De gemeente West Maas en Waal is ontstaan in 1984 na de herindeling van de gemeenten Appeltern, Dreumel en Wamel. Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis, streekdrachten en oude ambachten, is een bezoek aan het Streekhistorisch Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen, zeker de moeite waard. (http://www.museumtweestromenland.nl/)


Het Stoomgemaal De Tuut in Appeltern is sinds kort weer in z'n oude glorie hersteld. In de voormalige kolenloods is een bezoekerscentrum ondergebracht. Bezoekers kunnen er worden rondgeleid en zien hoe het Land van Maas en Waal in de eerste helft van de vorige eeuw werd droog gehouden. (http://www.de-tuut.nl/)

In 1993, maar vooral in februari 1995 kwam deze gemeente in het nieuws omdat alle inwoners preventief moesten evacueren vanwege een dreigende dijkdoorbraak. De waterstanden in de rivieren de Maas en de Waal waren extreem hoog. Met de uitermate slechte toestand van de Waaldijk was een dijkdoorbraak niet onwaarschijnlijk. Een doorbraak zou betekenen dat in de laagste gebieden van deze gemeente 4 à 5 meter water zou komen.


Na deze bijna-ramp is al vrij snel gestart met de verbetering van de rivierdijken. In 2000 waren de werkzaamheden afgerond. 

5. “De Bommerlerwaard”. 

Brakel.

Is een oud dorpje aan de oever van de Waal. Op het grondgebied van Brakel in het dorp Poederoyen, ligt het zeer bekende “Slot Loevestein”, bekend van Hugo de Groot en zijn befaamde ontsnapping. (http://www.slotloevestein.nl/)Hedel.

Dit dorpje is gelegen in de groene long van de Bommelerwaard, langs de rivier de Maas, wel in de provincie Gelderland  (dus in het gebied van IPA-Nijmegen) doch grenzend aan de provincie Noord-Brabant. Waarschijnlijk is het een van de oudste nederzettingen in deze regio. Eens per jaar, op de eerste maandag van november, wordt in de kom van Hedel de grootste paardenmarkt van Nederland gehouden.  Daarnaast nog vele andere activiteiten in verband met de markt. (http://www.paardenmarkt.info/) Zaltbommel.

Zaltbommel is het streekcentrum van de Bommelerwaard met een oude binnenstad. Deze heeft een lange geschiedenis, die meer dan 1100 jaar terug gaat. Herinneringen aan vervlogen tijden zijn nog steeds zichtbaar, om er enkele te noemen: de oude stadsmuur, de stadswallen, twee opvallende torens, enkele musea enz. De wallen en bolwerken zijn nu wandelparken geworden. Dat deze gemeente zeer oud is, ontdekt men ook aan de mooie geveltjes die het stadsbeeld sieren. 6.  “De Betuwe” 

De rivieren spelen een hoofdrol in dit mooie stuk Nederland. Het stromende water maakt van het landschap een schilderij, dat elke minuut weer anders oogt. Dwars door het Gelderse Rivierengebied  kronkelt “de Linge”, een  mooi gebied voor kanovaarders.  In de Betuwe, de fruittuin van Nederland, worden appels, peren, aardbeien en ander klein fruit geteeld. Fruit speel in dit gebied een belangrijke rol. Fietsen, wandelen of watersporten, iedereen kan naar eigen smaak in dit gebied terecht. Ook de schitterende voorjaarsbloesem is te bewonderen. De Betuwe, Bommelerwaard, Land van Maas en Waal, het zijn gastvrije streken vol van natuurschoon. Zoals U leest is er veel natuur, rust en ontspanning. Buren.

Is een ruim 600 jaar oud vestingstadje in de Betuwe. Willem van Oranje is daar gehuwd met Anna van Buren, vandaar dat Buren ook een Oranjestad is. De historische waarde wordt bepaald door de stadswallen, grachten, de gerestaureerde panden enz. Er zijn twee belangrijke musea: Museum  “Buren en Oranje” (http://www.burenenoranje.nl/) en het museum van de Koninklijke Marechaussee in het voormalig Koninklijk weeshuis van Buren. (http://www.marechausseemuseum.nl/) De gemeente bestaat verder uit de dorpen Beusichem, Zoelen, Kerk-Avezaath, Asch, Erichem en Zoelmond, allen met een rijke geschiedenis. Culemborg.

Culemborg, de poort van de Betuwe, is een ideale uitvalsbasis voor een wat uitgebreidere kennismaking met de Betuwe en haar rivieren. Doch de stad zelf is ook de moeite waard, zij is een oude vestingstad met een bescherm stadsgezicht. Er is veel te zien uit de oudheid. Op de markt staat nog de enige stadspoort, de zogenaamde Binnenpoort. Men kan die beklimmen met de hulp van de gastvrije herbergier van “De Poortwachter”. Ook heeft de stad nog enkele oude pompen, twee op de markt, uit 1719, en twee uit de 18e eeuw, op de Varkensmarkt en in de Zandstraat. De binnenstad is de moeite waard om de benen te strekken, energie op te doen voor een verdere verkenning van de Betuwe. Dat kan per fiets of met de auto. Geldermalsen.

Geldermalsen is gelegen in het groene hart van Nederland, een eigen landschappelijke gemeente, waarin met name de fruitteelt dominant is. De bloeiende boomgaarden lokken ieder voorjaar weer vele bloesemkijkers. Deze kijkers zijn er ook achter gekomen dat deze stad nog meer andere aantrekkelijke kanten heeft. Vooral de rivier de Linge heeft door de eeuwen heen een landschap gecreëerd, dat tot de mooiste van Nederland behoort. De gemeente telt elf kernen die, hoewel zij dicht bij elkaar liggen, toch een eigen geschiedenis, eigen karakteristieke kenmerken en daardoor een eigen gezicht hebben. Als men in Culemborg woont, woont men op historische bodem. (http://www.geldermalsen.nl/)Tiel. 

Centraal gelegen in de Betuwe is de stad die van oudsher bekend staat als Hanzestad, tinstad en fruitstad. Door haar gunstige ligging aan de rivier de Waal, ontwikkelde Tiel zich vroeg tot een florerende handelsstad. In het oude stadscentrum zijn nog veel monumenten te bezichtigen. Een van de meest bloeiende industrieën van Tiel was vroeger de tinindustrie. In het centrum is nog een tinatelier en een klein stukje verder staat de Oudhollandse tingieterij en men kan daar zien hoe op ambachtelijke wijze tin gegoten wordt en men kan daar veel tinmodellen bewonderen. Ook vindt men in Tiel het alom bekende standbeeld van de bekendste inwoner van Tiel “Flipje”. De figuur Flipje is al meer dan 70 jaar de mascotte van de stad Tiel en wordt aldaar geëerd met een museum en een standbeeld.  (http://www.streekmuseumtiel.nl/2007/2007 a/index.php)  Op de tweede zaterdag in september staat het thema fruit centraal tijdens het jaarlijks terugkerende “Fruitcorso”. Maar het hele jaar kunt U dit thema terugvinden: eind april tijdens de bloesem, in juni de kersentijd en dan als laatste het fruitcorso. Maar er zijn ook ander uitgaan- en bezichtiging mogelijkheden.Lingewaal.

Deze gemeente omvat de kerkdorpen: Asperen, Herwijnen, Heukelum, Spijk en Vuren en is gelegen tussen het riviertje de Linge en de Waal. In de West Betuwe op de grens van de provincie Zuid-Holland. De rivier de Linge is zeer geschikt voor het maken van kanotochten en zowel in Heukelum als Leerdam zijn kano”s te huur. Zoals jullie kunnen lezen is het district Nijmegen e.o. zeker een bezoek waard bij een of andere gelegenheid.

  • 2. “Tweestromenland”. Winssen.
  • 3. “Het land van Maas en Waal”. Druten.
  • 4. “West Maas en Waal”.
  • 5. “De Bommerlerwaard”. Brakel.

  • Dovnload 25.25 Kb.