Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Rondje Engeland Reivers route – C2c reisschema

Dovnload 113.7 Kb.

Rondje Engeland Reivers route – C2c reisschemaPagina1/3
Datum21.06.2017
Grootte113.7 Kb.

Dovnload 113.7 Kb.
  1   2   3


Rondje Engeland

Reivers route – C2C

Reisschema


Datum

Traject

km

Overnachting

Vr 25-4

Baflo-IJmuiden-NewcastleZa 26-4

Newcastle - Bellingham

77
Zo 27-4

Bellingham - Newcastleton

60
Ma 28-4

Newcastleton - Carlisle

66
Di 29-4

Carlisle - Workington

71
Wo 30-4

Workington - Keswick

61
Do 1-5

Keswick - Alston

74
Vr 2-5

Alston - Consett

78
Za 3-5

Consett – Newcastle (Boot)

33
Zo 4-5

IJmuiden – Baflo


Tynemouth een prachtige start

Met zicht op de monding van de Tyne en de overblijfselen van de prachtige abdij en het kasteel die op je neerkijken. Is Tynemouth een uitstekend uitgangspunt voor de start van de Reiversroute. Na het verplichte ceremonieel dippen van het achterwiel in de koele Noordzee, volg je stroomopwaarts de rivier en de C2C Route die de eerste drie kilometer dezelfde route volgt. De volgende keer dat de Reiversroute een deel van de C2C volgt ligt ongeveer 230 kilometer verder, dus geniet er van nu het nog even kan. De route slingert op dit moment heen en weer door het stedelijke landschap, maar is goed aangegeven.


Langs de Old Waggonway

De Reivers splitst zich van de C2C bij het Royal Quay Shopping Centre en neemt je mee over de lange, rechte spoorlijnen die in het verleden werden gebruikt om de steenkool naar de kaden te vervoeren. Langs de Old Waggonway een goederenspoorlijn bevindt zich ook het Stephenson Rail Museum. Ook zijn er vele verschillende wegen en paden op de route - maar blijf gewoon rechtdoor fietsen op weg naar Shiremoor.


Bij het verlaten van de spoorlijn, is er een kort stuk hoofdweg die leidt Backworth. Maar snel keer je terug op en mengeling van fietspaden en sintelwegen. Wegen die je uiteindelijk brengen naar een ruiterpad die leidt naar het enigszins ongepast aangeduide Wide Open. Bij het verlaten van Wide Open over een mengeling van asfalt- en sintelwegen steek je de A1 over en rijdt je vlak lang het Big Nature Reserve. Een prima plek om te stoppen of om de vogels te bekijken als je dit wil.
In Northumberland

Het sintelpad brengt je naar het kleine plaatsje Dinnington. De Bay Horse pub in Dinnington zou je kunnen verleiden zijn verfrissingen en barmeals aan te schaffen. Van daaruit volg je B-wegen en sintelpaden die, vlak daarna je langs een golfbaan leiden. Dit is een prachtig deel van de route. Waarna je door het mooie gehucht Elland Hall rijdt en na een kort stuk asfalt, nader je het aantrekkelijke voor de betere inkomens gemaakte Ponteland gelegen aan de rivier de Pont.


De stad is beduidend gegroeid over de jaren en is nu een studentennederzetting voor Newcastle. Er zijn winkels en banken in overvloed om je provisie en financiën op pijl te brengen en een aantal goede pubs. De prachtige Blackbird Inn, een 17de-eeuws herenhuis serveert uitstekende bieren en maaltijden en is gebouwd op een versterkte Pele Tower. Een duidelijk zichtbare herinnering uit de periode van de strijdende grensrovers, de Reivers. Ook is er de Diamond Inn die verschillende dranken en maaltijden serveert.
Na het verlaten van Ponteland, zijn de eerste 4 tot 5 kilometer bijna direct off-road tracks. Deze met lommerrijk groen overdekte paden nemen je mee door een het zeer begeerlijke residentiële gebied van Darras Hall. Vanaf hier volg je de onverharde wegen naar het kleine dorp Heugh waarna het fraaie Stamfordham volgt.

Stamfordham ligt genesteld aan de rivier Pont. Het heeft alle bestanddelen voor een perfect landgoeddorp: met het dorpsgroen als middelpunt, een vijver, een dorpskruis en een overvloed aan geordende 18de-eeuwse huizen. Het dorp is in het bezit van twee pubs, de Bay Horse en de Swinburne Arms. Cultuurminnenden zouden de aanwezigheid van de Stamfordham Galerie met zijn permanente en tijdelijke tentoonstellingen moeten merken.


Na nog eens 5 wegkilometers rijd je het lieflijke dorp Matfen binnen: nog zo'n dorp met een landgoed, welke is gesticht door de familie Blackett. Met een beek, het dorpsgroen en de aantrekkelijke in steen opgetrokken woonhuizen, is Matfen nog steeds onbedorven. De Black Bull Inn serveert echte bieren en maaltijden. De weg vanuit Matfen neemt je mee door de kleine nederzettingen als Ryal, Hallington en Throckington en passeert het het Hallington Reservoir en het Cold Crag Reservoirs aan je linkerzijde. Ook moet je op deze plek de A68 oversteken. Wees uiterst voorzichtig bij deze drukke verkeersweg met zijn snelverkeer.
Na de A68, brengt de weg je naar het kleine dorp Birtley. Het heeft beperkte faciliteiten, maar er is een dorpspub voor verfrissingen. Vanaf Birtley verslechteren de B-wegen en kort daarna bereik je de charme van de zogenaamde gated roads. Wegen die door hekken zijn afgesloten. De route daalt hierna steil af in Redesmouth. Na het oversteken van de rivier Rede, volg je de loop van de rivier North-Tyne richring het plaatsje Bellingham, een oude kleine marktstad gegroepeerd rond een lange, hoofdstraat.
Bellingham heeft veel om de bezoeker te boeien. Echter om te vermijden dat je door de plaatselijke bevolking voor toerist wordt aangezien, oefen even in het correct uitspreken van de plaatsnaam; zeg: "Bellin-jum." Na enig oefenen zit het goed in je hoofd. Ga als je tijd hebt op zoek naar het erfgoedcentrum, de St Cuthbert Church en de Townhall. De kerk heeft veel te maken gehad met de geschiedenis van de grensrovers, de Reivers. Het werd tweemaal door de plunderende Schotse Reivers tot de grond toe platgebrand. Er is ook een Tourist Information Centre en er zijn bankfaciliteiten.
1a - Dukdalfen

Een dukdalf was van oudsher een constructie van meestal vier houten palen of een staketsel voor een riviersplitsing, brug of sluis. Een dukdalf staat vaak aan het begin van het remmingwerk. Remming dient om schepen zonder schade aan het kunstwerk of averij aan het schip de versmalling van de waterweg in te geleiden. Hier telt het kunstwerk af naar de zee.1b - The Old Wagon Ways

De lange, rechte spoorlijnen "The Old Wagon Ways werden in het verleden werden gebruikt om de steenkool naar de kaden te vervoeren. Langs de Old Waggonway dat voornamelijk een goederenspoorlijn was bevindt zich ook het Stephenson Rail Museum.


1c - Stephenson Railway Museum

Langs de Old Waggonway een goederenspoorlijn bevindt zich ook het Stephenson Rail Museum. Het museum werd geopend in 1986 om zo de spoorwegverzamelingen van de Tyne & Wear Museums te huisvesten. De naam van het museum herdenkt George en Robert Stephenson, de bekende vader en zoon die de pioniers van de stoomspoorweg waren.


George Stephenson leefde in de omgeving van 1802 tot 1823 en zijn zoon Robert werd er geboren in 1803. Enkele delen van de tentoonstelling zijn van de verzameling van het museum of Science and Industry uit Newcastle. Een vezameling die in de 1930 werd gevormd en een van de eerste musea in zijn soort was buiten Londen.
Het Museum is ook het noordelijke eindpunt en tevens werkplaats van de North-Tyneside Railway. De spoorweg is voornamelijk opgesteld in de zomerweekends en rijdt van en naar Percy Main over het net van de Tyne & Wear Metro Railway en gebruikt stoomlocomotieven om mensen van en naar het station te veroeren. Verschillende tentoonstelde onderdelen in het museum zijn in werking gehouden en worden gebruik om er demonstraties mee te geven, inclusief een unieke elektrische locomotief uit 1909.
Ook zijn er tentoonstelling en exposities die de vitale onderdelen laten zien die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de spoorwegen in het gebied en hun belang aantonen voor het huidige vervoer.
1d - Wide Open

De doortocht door het plaatsje Wide Open, wordt op de kaart al als problematisch aangegeven, dat klopt. Even opletten dus


1e - Big Waters Nature Reserve

Ofschoon je straks grotere meren tegenkomt is Big Waters een van de grootste en diepste meren in Zuid-Oost Northumberland. Omringd door veen en drassig land is het meer en zijn omgeving over het algemeen vlak, oplopend naar het noordoosten. Big Waters beslaat een oppervlakte van bijna 50 hectare, dit is inclusief het meer, beek, vijvers, moeras, grasland en bos.


1f - Ponteland Golf Course

Het gebeurd niet dagelijks maar in Engeland en Schotland niet ongewoon een fietspad dat door een golfbaan loopt. Let op afzwaaiers


1g - St Mary the Virgin

De Anglicaanse kerk St Mary the Virgin in Ponteland schijnt rond het jaar 1150 gewijd te zijn. Er zijn enkele overblijfselen die dateren uit de Normandische periode, inclusief een deel van de toren. Het werd gerestaureerd tot een groter geheel in de dertiende eeuw, opnieuw in de vijftiende eeuw en verscheidende malen daarna. Men denkt dat het glas-in-lood raam en een klok uit de prereformatie afkomstig zijn uit de veertiende eeuw. Het register dateert van 1602.


Ponteland

Ponteland (uitgesproken als "Pon-tee-land") is een groot historisch dorp gelegen in het zuidelijke deel van het fantastische platteland van Northumberland.


Met de rivier Pont die zijn weg vindt door het dorp, wordt verondersteld dat Ponteland zijn naam heeft van "Pont Island" doordat de rivier zo dikwijls buiten zijn oevers trad en het dorp als een eiland achter liet. Een iets ander verhaal is dat de Romeinen beweerden het Ponteland genoemd te hebben, wat zoiets betekende als een brug over het moeras. De Hadrian's Wall ligt op enkele kilometers naar het zuiden en er is nog meer Romeinserfgoed zoals forten in het gebied te vinden.

1h - Blackbird Inn

Er wordt algemeen aangenomen dat de elkaars bevechtende machten Engeland en Schotland er in 1244 onderhandelden over de vrede. De Blackbird Inn, eens het herenhuis van de Errington familie, bestaat voor een deel uit een Pele Tower waar het bestand plaats vond. De gewelfde kamer bevestigd aan het gebouw maakte eens deel uit van het oude kasteel van Ponteland. Delen van het kasteel zijn nog steeds in goede staat. Het schijnt door Douglas vernietigd te zijn tijdens de grensoorlogen in de nadagen van de veertiende eeuw; Douglas zelf werd door Henry 'Hotspur' Percy achtervolgd. Een strijd die bij Otterburn zijn hoogtepunt bereikte.


1i - Ponteland Vicars Pele

Deze 14de -eeuwse versterkte toren is een overblijfsel uit de Border Reiver periode. Het ligt op korte afstand van de prachtige Blackbird Inn, een in de 17de eeuw gerestaureerd voormalig herenhuis.


1j - Darras Hall

Naast een vorstelijk landhuis met dito landgoed is Darras Hall ook de benaming van de duurste wijk in Ponteland. Door de komst van het vliegveld en het treinstation groeide de stad voorspoedig. Newcastle was immers niet ver meer.


Stamfordham

Gesitueerd in een gebied dat is ondergedompeld in de geschiedenis van de Romeinen en de Border Reivers, is Stamfordham een prachtig voorbeeld van een gepland achttiende-eeuws dorp.


De kerk van St. Mary werd grotendeels herbouwd in 1848. Tijdens de bouw werd de schacht van een Anglicaans kruis gevonden, een indicatie dat er eerder een kerk op dezelfde plaats heeft gestaan, vermoedelijk daterend uit de dertiende eeuw.
Gelegen aan de rivier de Pont, is het dorp gecentreerd rondom een dorpsweide, met een vijver en dorpskruis. Naar het westen staat het marktkruis, gebouwd in 1735 door Sir Edward Swinburne van Capheaton.
Het dorp heeft een paar Engelse landpubs, de Bay Horse Inn en de Swinburne Arms. De Bay Horse Inn dateert uit 1590 en was oorspronkelijk een versterkte boerderij voordat het een herberg met paarden werd. De kerk lijkt Victoriaans, maar de meeste gebouwen in het dorp zijn in de 18de eeuw uit steen opgetrokken.
De naam Stamfordham is oud Engels voor 'hofstede bij het stenen ford (doorwaadbare plaats). Het was eens gedeeltelijk in het bezit van de Balliol Universiteit, uit Oxford.
1k - Matfen Hall

Het dorp Mtfen wordt gedomineerd door Matfen Hall, dat werd gebouwd in 1830 door Sir Edward Blackett. Het imposante voorouderlijke landhuis is getransformeerd in een luxe 4 sterrenhotel en bevat een ultramodern zwembad en vrijetijdsclub. De prachtige terreinen van de Hall bevatten ook een uitstekende achttien holes golfbaan die wordt aangemerkt als een van de mooiste in het noordoosten van Engeland.


Bellingham

Bellingham, uitgesproken als "Bellin-jum" is een oude marktstad gebouwd rond een brede hoofdstraat en genesteld aan de voet van een van de wildste en onvruchtbaarste valleien van Northumberland. Het ligt tevens aan het beroemdste langeafstandswandelpad van Groot-Brittannië, de Pennine Way. Waarvan de dorstige en vermoeide wandelaars door Bellingham worden aangetrokken als een magneet. Iets wat natuurlijk ook kan worden gezegd van fietsers op de Reiversroute.


Een onrustig verleden
Het vreedzame schouwspel dat je vandaag de dag in Bellingham aanschouwt staat in schril contrast met haar turbulente verleden. Het belang als "hoofdstad" van North-Tynedale maakte het tijdens de dagen van de Border Reivers een belangrijk doelwit voor diefstal en plundering. De problemen in de grensgebieden zorgden voor veel invallen en schermutselingen. En de inwoners van Bellingham hadden een volledig aandeel in de strooptochten tijdens deze stormachtige periode. Waar aanvallen vanuit het noorden een constante dreiging vormden.

1l- St. Cuthbert Church

Het koor van deze 12de-eeuwse kerk werd tweemaal door brand verwoest. Het risico op brand, zo wordt verteld, eindigde toen er in de 17de-eeuw een ongewoon dak op werd gezet. Het curieuze dak bestaat uit reusachtige stenen platen die rusten op zeskantige gewelven. De muren werden hiervoor zwaar ondersteund door steunberen om het enorme gewicht van deze unieke constructie te dragen.

Ook schijnt de Cuddy Well, een bron achter de kerk, miraculeuze genezende krachten te hebben gehad toen het lichaam van St Cuthbert in de kerk lag te rusten, op het moment dat monniken op zoek waren naar de uiteindelijke begraafplaats voor de heilige. Het water wordt nog steeds voor de doopplechtigheid gebruikt.

Na het verlaten van Bellingham, richting het westen, ga je bijna onmiddellijk het Northumberland National Park binnen. Verder gaande over rustige onverharde wegen, volg je bijna de loop van de mooie rivier North-Tyne. Na ongeveer 10 kilometer leidt de route je door een kleine nederzetting genaamd Lanehead. De ruïnes van Tarset Castle zijn nog altijd bedekt met gras en een schaduw van het kasteel dat door een Engels garnizoen werd bewoond en vervolgens platgebrand door de vermaarde Reiving familie, de Charltons.
Het aantrekkelijke kleine dorp Falstone is een uitstekende plaats om even te stoppen. Niet alleen is het mooi, het heeft ook een winkel, postkantoor en een uitstekende pub de Blackcock Inn, die echte bieren en uitstekende maaltijden voorzet. Het door boomlijnen gedomineerde dorp heeft een klein stroompje door het dorp lopen dat schatplichtig is aan de North-Tyne. In de boerderij naast de kerk kun je de resten van een versterkt huis uit de Reiversperiode waarnemen. Na het verlaten van Falstone langs aangename wegen bereik je de Kielder Dam.
In het dorp Kielder is veel aanwezig om de interesse op te wekken van de doortrekkende fietser zoals het 18de-eeuwse kasteel, de Anglers Arms pub, het bezoekerscentrum en een winkel. En als je fiets aandacht en hulp nodig heeft, zal Kielder Bikes je prima uit de brand kunnen helpen. Je kunt er zelfs een fiets huren indien je eigen ros aan herstel toe is!
Neem de weg over de Kielder Dam. Volg daarna de hoofdweg rond de periferie van het meer. Je passeert het Tower Knowe Visitors Centre die veel faciliteiten heeft inclusief een café en een winkel. De hoofdweg wordt door snelverkeer gebruikt en kan tamelijk druk zijn in de zomermaanden, kijk hier dus goed uit. Soms kun je letterlijk ook veel tegenwind verwachten. Volg de weg ongeveer 10 kilometer tot je de aanwijsborden voor de picknickplaats aan de Lewis Burn ziet. Deze brede, off-road route neemt je helemaal mee naar Akenshawburn om daar de noordroute te ontmoeten.

Hierna bereik je Akenshawburn. Verwacht niet al te veel in Akenshawburn en je zult niet teleurgesteld worden.


Newcastleton ligt in het hart van het Liddesdale. De plaats is ""purpose build" en werd speciaal ontworpen voor werknemers van de Hertog van Buccleuch in 1792. Newcastleton heeft brede straten en een groot plein de Douglas Square, het middelpunt van de stad. Er is een rijke variatie aan pubs, accommodaties, winkels, en een bank en postkantoor.

Het Liddesdale Heritage Centre is meer dan een bezoek waard en brengt de geschiedenis van de vallei en zijn mensen in kaart. Nog meer het bezoeken waard is het fascinerende Hermitage Castle, dat een hoop actie heeft gezien tijdens de tumultueuse periode van de Border Reivers.
2a - Brug over de North Tyne

Vlak na Birks maakt de route een afslag die snel is te missen. Op zich niet erg, omdat deze weg op route aansluit bij Falstone of Kielder Water. Wat je wel mist is een rustiger en veel landschappelijker deel en de off-road optie.


Falstone

Het prachtig geconserveerde dorp Falstone ligt op de banken van de North-Tyne aan de grens van het Northumberland National Park. Falstone ligt 1½ kilometer stroomafwaarts van de dam van het Kielder Reservoir. Het grootste door mensen gemaakte meer in Europa te midden van het grootste door mensen aangelegde bos. Het dorp overleefde de onderwaterzetting van de enorme hectares land die nu onder het meer liggen, ofschoon 80% van het dorp verloren is gegaan bij de aanleg van het meer Kielder Water.

De grensoorlogvoering maakten deel uit van het leven op deze heiden en Falstone leed zwaar aan de overvallen over en weer tussen de Border Reivers. De voornaamste familie in Falstone waren de Robsons die geweldig Reivers waren en waarvan de naam nog steeds in het gebied voortleeft. Vermoedelijk was Falstone hun oorspronkelijke thuishaven. De nabijgelegen Falstone Farm verenigd een toren en een latei met als datum 1604, ofschoon de toren van een vroegere datum is. In het nabijgelegen Hawkhope zijn twee goed bewaarde versterkte boerderijen of Bastles die nog steeds in gebruik zijn als woonhuis.
2b - Kielder Water

Kielder Water is een groot kunstmatig reservoir in Northumberland in noordoost Engeland. Het is het grootste kunstmatige meer in Groot-Brittannië en wordt omringd door Kielder Forest, het grootste kunstmatig aangelegde bos van Europa. Het meer werd gepland aan het eind van de jaren zestig om aan de verhoogde vraag naar water te kunnen voldoen. Water dat nodig was voor de opleving van de geïndustrialiseerde economie in het Verenigd Koninkrijk.


Voor mountainbikers is Kielder Water een hotspot, en trekt het jaarlijks honderdduizenden enthousiastelingen, die zich kunnen vermaken op uitdagende routes.
2c - Kielder Castle

Gebouwde in 1775 als een jachtslot voor Hugh Smithson de eerste Hertog van Northumberland, is het kasteel nu het middelpunt voor bezoekers van het gelijknamige bos.


Het Kasteel zelf huisvest een aantal tentoonstellingen over het bos en zijn dieren in het wild, samen met een informatiecentrum, geschenkenwinkel en een restaurant. Op de bovenverdieping van het bezoekerscentrum is de Duchess Gallery. De galerie is gehuisvest in de voormalige eetkamer van de Hertog van Northumberland en biedt elke maand plaats aan een andere kunstenaar.
Newcastleton

Te vinden net over de Schotse grens in het hart van het eenzame Liddesdale, was Newcastleton met zijn brede Georgian straten en open pleinen, speciaal voor dit doel ontworpen en gebouwd van tekeningen gemaakt door de Hertog van Buccleuch in 1792. Het beslaat een vlak terrein naast de rivier en kijkt uit over Whithaugh. Het historische huis van de Liddesdale Armstrongs. De authentieke dorpsvelden of volkstuintjes kunnen in het zuiden worden gevonden en waren eens landbouwbedrijven. De heuvel in westen beslaat grond die vroeger gemeenschappelijk werd gebruikt voor het grazen van het vee.


Vanaf Kershope Bridge sla je linksaf naar een hoofdweg inclusief direct daarna een lange zware beklimming. Deze leidt tot het eigenaardige gehucht Bewcastle een plaatsje dat gegroepeerd is rond een afbrokkelende kasteelruïne. De geschiedenis hiervan gaat terug tot de Romeinse tijd. Het is het waard om te bezoeken. Het Angelsaksische kruis op het kerkhof is ongeveer 1300 jaar oud en heeft wonderbaarlijk goed de tijd overleefd. Bezoek ook het er naast gelegen Past & Present Heritage Centre.


Nog 10 kilometer asfalt brengt je naar Kirkcambeck, een klein dorp groepeerde rond een kerk. Na nog eens 6 kilometer bereik je Hethersgill. Waar verfrissingen en maaltijden verkrijgbaar zijn in de Pointer Dog Inn. De laatste 6 kilometer zal je naar het einde van dit deel van de route brengen, naar Kirklinton.
Vanaf Kirklinton is het ongeveer 6½ kilometer asfalt naar Westlinton, waar een café is. Nog eens 7 vlakke kilometers brengen je naar het charmante dorp Rockcliffe. Het treffend genoemde dorp is op een steenrode klip geplaatst boven de rivier Eden en heeft een uitstekend uitzicht over de brede rivier. Dicht bij de Solway Firth, is de rivier een getijdenrivier met brede slikranden. Rockcliffe, had in vroegere tijden een bloeiende scheepsbouwindustrie. Drank en maaltijden zijn verkrijgbaar in de Crown and Thistle Pub. Het Solway Estuarium is internationaal belangrijk om zijn kusthabitat en trekt veel ornithologen om de vogels te bekijken aan.
Volg je de originele loop van de rivier Eden, dan bereik je de historische stad Carlisle. De dichtstbevolkte stad op de route. Enkele uren (of langer) doorbrengen in Carlisle, met zijn vele faciliteiten en historische plekken, is een goed alternatief . Waard om te bekijken zijn Carlisle Castle, het Tullie House Museum en de Carlisle Cathedral.
  1   2   3

  • Tynemouth een prachtige start
  • 1c - Stephenson Railway Museum
  • 1d - Wide Open
  • 1f - Ponteland Golf Course
  • 1i - Ponteland Vicars Pele
  • 2a - Brug over de North Tyne

  • Dovnload 113.7 Kb.