Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Roofvogels misleiden"D"

Dovnload 16.17 Kb.

Roofvogels misleiden"D"Datum01.08.2017
Grootte16.17 Kb.

Dovnload 16.17 Kb.

ROOFVOGELS MISLEIDEN”D”
Door : Theo Zwanenburg


In het kort zal ik proberen aan te geven hoe het dit jaar is verlopen
We zijn gestart met 15 meerjarige duivinnen. De doffers hebben wij niet meer losgelaten. De duiven zijn vanaf september tot drie weken voor de eerste africhting niet meer los geweest. Dus de spieren zo stug als wat. De eerste week hebben wij ze buiten laten zitten, geen duif de lucht in. Eind van de week voor het huis de duiven losgelaten en dat hebben wij enkele dagen achter elkaar gedaan. Na 7 dagen de duiven gezamenlijk op 1,5km van het huis losgelaten. Er zijn er twee niet meer teruggekomen. Cees brengt de duiven steeds weg en ik wacht ze dan op.
De eerste week was er direct een aanval. Snel twee maal geschoten met een alarmpistool, wat een knallen. Wij schrokken ons een rotje. De duif uit de bosjes gehaald, maar de roofvogel was van slag en ging er van door. Kennelijk zijn er meer liefhebbers die een buks of een alarmpistool gebruiken. Na dit incident zijn wij onze overige hulpmiddelen gaan inzetten.

De twee resterende weken steeds driemaal weggebracht. De duiven proberen wij zo snel mogelijk naar binnen te halen en dat gaat goed. De roofvogel heeft niet zo veel vat op incidentele acties, zoals het africhten of de wedvluchten.MISLEIDEN

Om de roofvogel te misleiden maken wij verder gebruik van de oehoegeluiden(dvd). Je wordt er zelf ook gestoord van en er is een heksenbal voor het hok geplaatst. De heksenbal werd in vroegere tijden gebruikt om de vogels niet te laten eten in de moestuin of boze geesten te weren. De heksenbal is een omvangrijke glazen bol die aan de binnenzijde bekleed is met een spiegelende zilveren laag. Heksenballen lijken op de veel kleinere kerstballen. De roofvogels kunnen op grote hoogte een muisje zien lopen. Als je de heksenbal nadert, vergroot deze. Dus de roofvogel ziet zichzelf steeds groter worden en zal waarschijnlijk denken ik word aangevallen. In ieder geval hebben wij het afgelopen jaar geen aanval gehad aan de voorkant van het hok.


Op 20 meter voor het hok staat een grote spiegel, met daarvoor een kunstoehoe en we staan tijdens het trainen met z'n tweeën op de plaatst. Daarbij maken wij ook gebruik van een Pigeon Flyer en staat er een draaischijf met knipperlichten te draaien. Ook heb ik het alarmpistool in mijn broekzak en als de kraaien te horen zijn, in mijn hand.
De eerste wedvluchten zijn matig verlopen. Het opmerkelijke is dat wij geen duivinnen hebben verspeeld op de eerste 10 weken. Na de rampvlucht Laon, we zaten wel in de prijzen maar veel te laat. De overige midfond vluchten zijn met een klein aantal duiven goed verlopen. Het gemis aan trainingen is goed merkbaar. Wij hebben niet alle dagen de tijd om zo’n 2 à 3 uur op de plaats te staan.
De jongen hebben we op dezelfde manier opgeleerd. Toch zijn er van de eerste groep er 15 weg. Zelf heb ik geen aanvallen gezien, want als de duiven los zijn staan wij op de plaats. Wat ons wel is opgevallen dat bij het loslaten sommige jongen duiven heel hoog gaan. Dan is het foute boel, die duiven zien we niet meer terug. Heel vreemd.
De manier waarop wij nu met heel veel moeite de duivensport kunnen beoefenen, geeft niet de ontspanning die voorheen werd ervaren. Van de groep van 15 duiven zijn wij er geen kwijt geraakt.
Recentelijk heb ik een artikel gelezen over een kippenfarm. Het is zeer interessant omdat de kippen nu eenmaal een economisch belang hebben. Mijn advies zou zijn om aan te sluiten bij het onderzoek dat de overheid, dierenbescherming en het faunabeheer gaan doen. Mijn persoonlijke mening is, om aan gecontroleerd faunabeheer te doen en niet alles te laten leven. De everzwijnen, de herten, de koeien die buiten grazen, de ganzen, de vossen, de roofvogels leveren nu erg veel problemen op. Zelfs de tweede kamer heeft het er maar druk mee!!
2013

Zoals u hebt kunnen lezen zijn we vanaf 2007 opgezadeld met de Havik, Slechtvalk en de Sperwer. In de Gemeente Velsen hebben inmiddels alle liefhebbers steeds meer last. In 2012 hebben wij voor het eerst geen schade opgelopen. Omdat we zo voorzichtig zijn, hebben de jaarlingen niet voldoende ervaring opgedaan. Wij zullen vast enkele duivinnen verspelen. Ook het zeer koude weer van (2013) is niet in ons voordeel. Tijdens de winterperiode komt Steef Duin onze duiven beoordelen. Een stomme fout van mij er zaten 12 duiven in de mand en ik had het klepje niet goed afgesloten. Natuurlijk kregen de duiven de gelegenheid om uit de mand te komen. Wij zouden deze laatste mand gaan pakken, maar we zagen de duiven in de lucht. Ik hoorde een bekend geluid van de kraaien, en dan weet de rover is in de buurt. Samen zagen wij de rover langzaam in zuidelijke richting gaan, waarop Steef zei die gaat ervan door. Mooi niet, let maar op. En ja hoor met een bloedvaart. Op dat moment zat mijn alarmpistool wel in mijn jas, maar daar was het te laat voor. Dus flink klappen in de handen en het gevaar was geweken. De laatste heb ik ‘s avonds binnen gelaten. Toch weer die stress.Proeven om pluimvee te beschermen tegen roofvogels

DOOR WILLEM DEKKER (Publicatie Haarlems Dagblad)


Coyotes

De proef met het zout is overgewaaid uit Amerika. Daar lustten coyotes geen schapen meer nadat er dode karkassen met het misselijk makend zout waren geïnjecteerd.

Behalve met zoute kippen worden er ook proeven gedaan met dode kippen omwikkeld met onzichtbaar schrikdraad. Als de buizerd of havik op de kip landt, krijgt hij een schok. Volgend voorjaar hoopt het Louis Bolk instituut in Driebergen de resultaten van de proef, die wordt gehouden bij zes pluimveehouders,te presenteren.
Het ministerie van landbouw heeft geld beschikbaar gesteld. Ook de Dierenbescherming en het Faunafonds werken mee aan het project.
Kippen die buiten mogen, lopen de kans opgegeten door een roofvogel. Via proeven wordt geprobeerd de buizerds van hun prooi af te houden.
BUIZERD

Een buizerd stort zich op een van de negenduizend kippen van Henk en Hilly Speelman uit het Drentse Gasselterboerveen. Pats, zo vanuit de eikenboom in hun buitenloop. Honderden hennen zoeken in paniek fladderend een veilig heenkomen in een nabij gelegen dennenbosje.


De buizerd pikt in op de gevangen hen, maar Hilly Speelman stoort de roofvogel. De buizerd vliegt weg, witte veren fladderen op. De kip heeft geluk, deze keer heeft zij het overleefd. De familie Speelman runt een biologisch dynamische pluimveehouderij. Op ruim vier hectare grond lopen negenduizend kippen. Daaronder 18o hanen. Op de met gaas afgerasterde uitloopgrond staan bomen en struiken. Een kip is een bosdier. Met alleen gras komen ze hun hok niet uit", legt Hilly uit. De kippen wroeten in de veertien maanden dat ze hier verblijven het grasveld om tot zwarte grond. Op zoeken naar wormen. Na veertien maanden Gasselterboerveen gaan ze allemaal naar de slacht.
Laatje kippen op biologische verantwoorde wijze in de buitenlucht lopen, worden ze opgevreten door een buizerd. Of havik. "Soms wel vijftien of zestien per week. Het is hier een restaurant voor roofvogels. Een kip kost gemiddeld negen euro en legt zes eieren per week. De schade loopt zo aardig op. maar het gaat niet alleen om het geld. Een roofvogel zorgt voor paniek onder de kippen. Dat geeft stress en dat vindt niemand prettig. Ook kippen niet", verklaart Hilly Speelman. Tot drie weken geleden leken Henk en Hilly het ei van Columbus uitgevonden te hebben tegen de rovende buizerds en haviken, met dank aan een uitvinding van gedragsbioloog Diederik van Liere van Cabwin Consultancy uit Assen.
DODE KIP

Hij legde een dode kip, ingespoten met een misselijk makend zout neer op de uitloopstrook. Zoute kip, dat vindt de buizerd niet lekker. Na een paar keer proeven had de roofvogel zijn lesje geleerd. Hij en zijn vrouwtje vlogen nog wel rond, maar lieten de kippen met rust. En hun jongen, die kregen door pa en moe buizerd ingeprent dat kippen niet te vreten zijn. Probleem opgelost dacht de familie Speelman. Maar helaas, de familie buizerd vertrok naar elders en drie weken geleden namen andere buizerds hun plekje in. Uit Zweden, vermoedt Van Liere. En nu doen de buizerds uit Scandinavië zich tegoed aan de hyline silverhennen. Het hele circus met de zoute kip begint van voren af aan. '"De nieuwe buizerds hebben er al twee opgevreten" zegt Henk Speelman. En derde heeft hij klaar liggen. Die ligt in de buitenloop als de kippen nog op stok zijn. Maar tot vandaag vinden de Zweedse buizerds de levende kip nog steeds het meest veelzijdige stukje vlees.


www.superduiven.nl

  • Proeven om pluimvee te beschermen tegen roofvogels

  • Dovnload 16.17 Kb.