Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Samen ontbijten: het beste begin van de dag

Dovnload 10.16 Kb.

Samen ontbijten: het beste begin van de dagDatum31.07.2017
Grootte10.16 Kb.

Dovnload 10.16 Kb.

Samen ontbijten: het beste begin van de dag
Er is niets zo gezond als de dag beginnen met een heerlijk voedzaam ontbijt. Je lichaam en hersenen krijgen meteen weer de nodige energie en voedingsstoffen om de dag fit te beginnen. Ook op hectische dagen is er vaak wel een mogelijkheid om toch te ontbijten.
Behalve dat uw lichaam en hersenen weten dat het weer tijd is om aan de slag te gaan na een ontbijt, zijn er ook andere voordelen. Ontbijt stimuleert de werking van de darmen en de stoelgang na een nacht van rust. Verder levert het ontbijt veel belangrijke vitamines en mineralen. Wie niet ontbijt, loopt een achterstand op in benodigde voedingsstoffen en haalt deze in de praktijk gedurende de rest van de dag niet meer in. Daar komt bij dat een kind dat niet ontbijt, al vroeg in de ochtend zin krijgt in snacks of snoep. Daarom is ontbijten ook goed om de kans op overgewicht te verkleinen.
Brood en beleg

Een goed ontbijt bevat voldoende vezels, vitamines en mineralen, bijvoorbeeld in de vorm van brood of muesli met yoghurt. Besmeer brood met halvarine: halvarine is minder vet dan boter en margarine, maar er zit wel vitamine A en D in. Dit zijn belangrijke vitamines die niet veel in andere producten zitten.

Voor het beleg zijn er veel mogelijkheden, zowel hartig als zoet. Kies bij voorkeur voor de caloriearmere varianten zoals 20+ en 30+ kaas, kipfilet, appelstroop, jam, vruchtenhagel of gestampte muisjes. Calorierijk beleg als pindakaas, chocoladepasta, chocoladehagelslag, chocoladevlokken, volvette kaas en worst, kunt u beter alleen af en toe geven.
Alternatieven

Heeft uw kind ’s morgens geen trek in een groot ontbijt of krijgt het geen hap door de keel? Probeer dan eens een alternatief ontbijt, zoals een bord pap of muesli met halfvolle melk of halfvolle yoghurt. Mocht dit ook niet lukken, laat dan uw kind in ieder geval een boterham meenemen voor onderweg of op school.

Is het probleem dat uw kind ’s morgens geen rust heeft om te eten? Misschien is het een oplossing om wat eerder op te staan en samen te ontbijten. Neem hiervoor de tijd, ga aan tafel zitten en laat de televisie uit.


Gezonde voorbeeld

Door zelf te ontbijten, geeft u het goede voorbeeld en dit doet meestal volgen! Kinderen kijken wat u ’s ochtends eet en vervolgens 'papegaaien' ze dat na. Zo leren kinderen ontbijtgewoontes aan. Een gezonder kind begint dus bij een gezond voorbeeld.


Kijk ook op www.voedingscentrum.nl

Woordzoeker

Zoek de woorden van boven naar beneden, van links naar rechts, van rechts naar links en diagonaal. De letters die overblijven vormen een zin.appel glas mes spek

avondeten jam mok thee

beker kaas ontbijt toast

boter kan ontbijtkoek tussendoortje

cornflakes karnemelk peer vla

dorst koek regen vol

ei korst room vork

energie lepel sap water

fris margarine sinaasappelsap wekker

fruit melk snijden witbrood
Oplossing:


Puzzel
Beantwoord de vragen en vul de antwoorden in de puzzel hieronder in. De gekleurde vakjes geven het antwoord op de volgende vraag:

Waar zorgt je ontbijt voor?
 1. Een …………… is lekker sappig en gezond.

 2. Wat kun je beter niet als ontbijt eten?

 3. Wat doe je over je cornflakes?

 4. Waarvan eet je elke dag een aantal sneden?

 5. Wat is erg lekker als toetje?

 6. Eet 2 stuks ……………… per dag! Vul het ontbrekende woord in de puzzel hierboven.

 7. Wat moet je elke dag eten om gezond te blijven?Oplossing:

 • Brood en beleg
 • Alternatieven
 • Gezonde voorbeeld
 • Woordzoeker
 • Oplossing: Puzzel

 • Dovnload 10.16 Kb.