Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Samenvatting presentatie Inez Flameling Symposium Duikveiligheid 28 januari 2012

Dovnload 7.25 Kb.

Samenvatting presentatie Inez Flameling Symposium Duikveiligheid 28 januari 2012Datum31.07.2017
Grootte7.25 Kb.

Dovnload 7.25 Kb.
Samenvatting presentatie Inez Flameling

Symposium Duikveiligheid 28 januari 2012

Vogels, reptielen en zoogdieren behoren tot de superklasse van de amniota:http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:and9gcqlglpp8ehwpepfv4xzjwurumniakggumpfjpnfzo_hfh4ug9bw

vierpotige gewervelde dieren met longen. de gemeenschappelijke voorouder van deze groep leefde ongeveer 340 miljoen jaar geleden en was een volledig landdier. Toch hebben veel van de nazaten van dit dier er in de loop van de evolutie voor gekozen om weer terug te keren naar de zee. Bij de zoogdieren zijn dat onder andere de walvissen, zeehonden en zeeleeuwen, zeekoeien, zeeotters en ijsberen. Bij de vogels vinden we diverse duikende groepen families, waarvan de pinguïns de bekendste zijn. Andere groepen zijn alken, aalscholvers en zeeduikers. Bij de reptielen vinden we zeeschildpadden, zeeslangen, zeeleguanen en krokodillen.

Al deze dieren hebben longen en ademen lucht. Ze hebben te maken met twee belangrijke problemen: zuurstof en druk.

De longen van ademende zeedieren zijn meestal niet abnormaal groot.

Zuurstofreserves zijn vooral te vinden in het bloed en de spieren. Een groot bloedvolume, veel rode bloedcellen en een hoog Hb gehalte van het bloed zijn te vinden bij diverse zeedieren. De spieren van zeedieren bevatten vaak hoge gehaltes aan myoglobine: een zuurstofdragend molecuul met een hogere O2 affiniteit dan hemoglobine.

Zuurstof kan ook worden bespaard door vertraging van het metabolisme tijdens een duik. De duikreflex, waarbij de hartslag vertraagt tijdens een duik, is hiervan een bekend onderdeel.

Decompressieziekte wordt bij zeezoogdieren vaak vermeden doordat de longen volledig kunnen samenklappen. Hierdoor stopt de gasuitwisseling en blijft de stikstofdruk in de weefsels op een laag niveau, zelfs bij extreem diepe duiken.

Tenslotte kunnen veel zeedieren ook lange tijd functioneren door middel van een anaerobe stofwisseling. Vooral reptielen zijn hier erg goed in.

Het betekent wel dat ze na een langdurige duik lange tijd nodig hebben om weer "op te laden".

Samengevat kan worden gesteld dat veel dieren onafhankelijk van elkaar dezelfde fysiologische aanpassingen hebben ontwikkeld om terug te kunnen keren naar de zee.http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:and9gcsgok1rdzheh73m_sbiz0t1vs0_pvzkcjuutwyzsq9wfct_pmcmmtbhnmpd

g:\nob tekst\logo\'s\eufcmasnocnsflotto2.jpg
Nederlandse Onderwatersport Bond Postbus 326 3900 AH Veenendaal T 0318 - 55 93 47 F 0318 - 55 93 48 I www.onderwatersport.org  • Nederlandse Onderwatersport Bond

  • Dovnload 7.25 Kb.