Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Schoon en zuinig – veel manieren om een gezamenlijk doel te bereiken

Dovnload 21.79 Kb.

Schoon en zuinig – veel manieren om een gezamenlijk doel te bereikenDatum10.06.2019
Grootte21.79 Kb.

Dovnload 21.79 Kb.

- -

4 maart 2008

Schoon en zuinig – veel manieren om een gezamenlijk doel te bereiken


  • Alternatieve brandstoffen verminderen op korte termijn de CO2-uitstoot

  • Brede reeks van oplossingen per land voor Chevrolet

  • Chevrolet HHR LPG, Captiva CNG en Captiva E85 beleven première in Genève

  • Vanaf maart ontvangen kopers van een nieuwe auto een Chevrolet DVD met tips voor een zuinige rijstijl

KONTICH/GENÈVE - De strategie van Chevrolet Europe is gebaseerd op veelzijdigheid. Klanten hebben al een keuze uit auto’s die gebruik kunnen maken van verschillende soorten alternatieve brandstoffen. Afhankelijk van de locale infrastructuur kunnen zij kiezen voor de meest geschikte oplossing voor de regio waarin zij wonen. Zowel uit het oogpunt van financiën als van gemak. Tegelijkertijd helpen zij onmiddellijk de CO2-emissie terug te dringen. Zo heeft de Chevrolet Matiz S 0.8 op LPG, die nu in diverse landen in Europa verkrijgbaar is, een CO2-uitstoot van slechts 111 g/km en behoort dit type daarmee tot de meest groene auto’s die momenteel verkrijgbaar zijn. En in landen zoals Spanje, Frankrijk en Zweden, waar een speciale CO2-meetmethode wordt gehanteerd, noteert de Matiz 0.8 op benzine het cijfer 119 g/km, waardoor hij beneden de 120 gram drempel blijft die in veel landen geldt als maatstaf voor een extra belasting. Van alle fabrikanten in Europa rangschikt Chevrolet zich als nummer zes op het gebied van lage CO2-emissies, met een modelreeksgemiddelde van 150 g/km.


Tijdens de Genève Motor Show kunnen bezoekers meer informatie inwinnen over de productiemodellen die al beschikbaar zijn, zoals de Lacetti/Nubira CNG. Een Captiva CNG prototype wordt in Hal 2 getoond op de stand van gasmobil ag, een studiecentrum van de Zwitserse leveranciers van aardgas voor mobiliteitsalternatieven op het gebied van aardgas en biogas.
De toenemende populariteit van modellen met alternatieve aandrijftechnologie wordt geïllustreerd door de recente verkoopcijfers. In Duitsland gebruikt één op de tien Chevrolets nu al LPG. In Italië verkocht Chevrolet 20.000 auto’s op LPG in 2007, de helft van de totale verkopen in 2007. Het HHR LPG studiemodel dat in Genève tentoon wordt gesteld, laat zien dat het mogelijk is de uitgebreide reeks LPG-uitvoeringen nog verder uit te breiden.
De conventionele benzinemotoren zijn geschikt voor het gebruik van biochemische brandstoffen en er kan zonder problemen gebruik worden gemaakt van de nieuwe E10 brandstof. E10, soms ook gasohol genoemd, is een mix van 10 procent ethanol en 90 procent benzine. De verwachting is dat deze classificatie voor het eind van 2008 de standaard zal worden voor benzine.
Vloeibaar gas: de Chevrolet HHR LPG
De Chevrolet HHR LPG wordt begin deze zomer op de Duitse markt geïntroduceerd en breidt de uitgebreide reeks van beschikbare LPG-modellen verder uit. Afhankelijk van de reacties van het publiek zou dit model ook snel in andere landen kunnen worden uit-gebracht. Naast de benzinetank heeft dit model een LPG-tank van 66 liter die is geplaatst in de bak voor het reservewiel. Met een druk op de knop kan de HHR worden overgezet van LPG naar benzine en andersom. Daardoor wordt de actieradius vergroot tot 1.100 kilometer. De prestaties van de 170 pk sterke voorwielaangedreven auto blijven ongewijzigd.
Naast de extra tank behoren ook een afzonderlijk gasregulatiesysteem, een speciale verdamper-drukregelaar voor het omzetten van vloeibaar gas naar de gasvormige staat, evenals de noodzakelijke brandstofleidingen tot de aanpassingen.
LPG, ook bekend als autogas, is ruimschoots beschikbaar: in Europa rijden ruim tien miljoen auto’s op LPG rond, waaronder alleen al in Polen 2,6 miljoen. Er zijn meer dan 20.000 LPG tankstations in heel Europa. Los van het terugdringen van de emissies biedt LPG ook financiële voordelen dankzij belastingmaatregelen in veel landen. In Duitsland bijvoorbeeld blijven de belastingvoordelen tot ten minste 31 december 2018 van kracht.
Aardgas: Chevrolet Captiva CNG studiemodel
Het Captiva CNG prototype rijdt op twee soorten brandstof – hij kan zowel op aardgas als op benzine rijden. Dit model is gebaseerd op de Captiva 3.2 V6 en kan vanaf maart in Zwitserland worden uitgebracht. In plaats van de derde zitrij heeft de Captiva CNG drie gastanks in de bagageruimte met een totale capaciteit van 22 kilo. Het motor-management en het injectiesysteem zijn aangepast om te kunnen functioneren op gas. Alleen op aardgas bedraagt de actieradius 300 kilometer.
De belasting voor het milieu van deze methode van voortstuwing is lager dan dat van een diesel- of benzinemotor. Daarnaast is de wegenbelasting voor auto’s op gas relatief laag – en dat blijft zeker tot 2018 van kracht. Bovendien sponsoren vele lokale energie-leveranciers de aanschaf van auto’s met gas als brandstof. Wereldwijd rijden er nu ruim vijf miljoen auto’s op aardgas rond.

Drive the Chevrolet Way” DVD: rijtips voor Chevrolet-kopers


Maar omdat het grootste potentieel voor brandstofbesparing nog ligt opgeslagen in het rijgedrag, zal Chevrolet in het voorjaar een campagne lanceren om zuinig rijden te promoten. Vanaf maart ontvangt iedere koper van een nieuwe Chevrolet de Chevrolet DVD “Drive the Chevrolet way” met praktische tips om zo zuinig mogelijk te rijden en daarmee de natuur zo min mogelijk te belasten. Alain Menu, de succesvolle WTCC-coureur, nam de uitdaging aan om de strijd aan te gaan met een doorsnee automobilist, om uit te vinden wie het meest zuinig kon rijden. Door de adviezen op de CD op te volgen, kunnen Chevrolet-rijders tot 30% op hun brandstofverbruik besparen. Dat is goed nieuws voor het milieu en bespaart tegelijkertijd veel geld.
Contact:
Pieter Stokman

Chevrolet Nederland

+31 76 544 88 40

mob. +31 6 21 81 85 76pieter.stokman@gm.com
Toelichting

En wat precies is …

…LPG?

De afkorting staat voor ‘liquefied petroleum gas’. Dit mengsel van butaan en propaan wordt vloeibaar bij een relatief lage druk (5 - 10 bar), en neemt dan af naar slechts 1/260e van het oorspronkelijke volume in gasvorm. Dankzij deze lage druk is de ombouw van de auto‘s en de behandeling van het vloeibare gas relatief simpel. LPG staat bekend om de hoge vrijkomende energie en bevat nauwelijks zwavel. De samenpersing vindt bijna volledig zonder roetontwikkeling plaats. Ook komen er minder schadelijke stoffen vrij, zoals CO, HC en NOX. Vloeibaar gas wordt per liter verkocht. Net zoals aardgas profiteert vloeibaar gas in veel landen van belastingvoordelen.


…CNG?

‘Compressed Natural Gas’ is een mengsel van gassen, waarvan methaan het belangrijkste bestanddeel is. Het volume van de brandstof wordt per kilo verkocht in plaats van liters, waarbij 1 kilo aardgas gelijk staat aan ongeveer 1,5 liter benzine of 1,33 liter diesel. Het octaangetal (klopvastheid van benzine) is 120 (Super Plus = 98). Net zoals LPG wordt CNG opgeslagen onder hoge druk (200 bar). Tijdens de verbranding van CNG is er een lagere schadelijke uitstoot dan bij benzine en in het bijzonder diesel.


…E10?

Benzine waaraan 10 % bio-ethanol is toegevoegd.
Chevrolet Nederland

P.o. Box 3938 Tel. +31 (0) 76 - 5448840 www.media.chevroleteurope.com

4800 DX  BREDA Fax +31 (0) 76 - 5448899

The Netherlands  • Vloeibaar gas: de Chevrolet HHR LPG
  • Aardgas: Chevrolet Captiva CNG studiemodel
  • Drive the Chevrolet Way” DVD: rijtips voor Chevrolet-kopers
  • En wat precies is …
  • Chevrolet Nederland

  • Dovnload 21.79 Kb.