Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Sharley Vullers Luisa Akansu Eva Schoren

Dovnload 147.14 Kb.

Sharley Vullers Luisa Akansu Eva SchorenDatum25.10.2017
Grootte147.14 Kb.

Dovnload 147.14 Kb.

2

Sharley Vullers Luisa Akansu

Eva Schoren

Abortus als laatste redmiddelWat gebeurt er bij een abortus?


Het vooruitzicht op het krijgen van een baby kan grote problemen met zich meebrengen. Abortus kan hier een oplossing voor zijn. Bij de abortus wordt het aanstaande kind uit de baarmoeder weggehaald lang voor de geboorte.

Abortus is niet in alle landen toe gestaan. In Nederland mag abortus tot 23 weken voor de zwangerschap. In Nederland heeft iedere vrouw het recht om abortus te plegen. Veel vrouwen kiezen voor abortus omdat ze geen goede moeder kunnen zijn. Ze vinden een baby een te grote verantwoordelijkheid, die ze niet, of nog niet, aankunnen.Voordat de abortus plaatsvindt krijg je eerst een intakegesprek. Je gegevens worden genoteerd en je wordt gevraagd waarom je een abortus wil door iemand van een speciale abortuskliniek of een ziekenhuis. Hierna krijg je een verplichte denktijd van 5 dagen. Als je vervolgens je besluit doorzet, zijn er verschillende methoden voor abortus.

Een methode is de abortuspil. Deze is alleen mogelijk tot zeven weken na het begin van de laatste menstruatie. Deze pil bestaat uit 2 verschillende medicijnen. De 1e pil blokkeert de werking van het zwangerschapshormoon. Twee tot drie dagen hierna moet je de 2e pil slikken. Deze wekt een ‘miskraam’ op. Deze behandeling kan misselijkheid, diarree of hevig bloedverlies als gevolg hebben.

Een andere methode is de zuigcurettage. Deze is alleen mogelijk tot ongeveer 10 weken na de bevruchting. Bij deze behandeling wordt er een plastic zuigbuisje in de baarmoedermond ingebracht. Het vruchtje wordt hierdoor weggezogen. Het kan bloedverlies en buikpijn als gevolg hebben.

Een derde methode is de abortus vanaf 11 weken. De baarmoedermond moet ver worden opgerekt en het vruchtje moet met instrumenten worden verwijderd. Resten worden met een zuigbuisje weggezogen. Deze behandeling duurt het langste.
Een abortus is vooral geestelijk zwaar maar heeft ook fysieke gevolgen. Pijnstillers en antibiotica helpen grotendeels tegen de buikpijn en het voorkomen van infecties. Vaak mag je na de abortusbehandeling alweer gewoon naar huis. Na een abortus kun je weer gewoon zwanger worden.

Iedere vrouw in Nederland heeft het recht op het plegen van een abortus. Hiervoor zijn speciale abortusklinieken, maar het kan ook in een ziekenhuis met speciale artsen.


Er zijn verschillende methodes om abortus te plegen:

- De abortuspil. Deze methode is alleen mogelijk tot 7 weken na het begin van de laatste menstruatie. Dit is een pil die bestaat uit 2 verschillende medicijnen. De 1e pil zorgt voor de blokkering van de werking van het zwangerschapshormoon niet en de 2e pil wekt een ‘miskraam’ op.

- De zuigcurettage. Deze is alleen mogelijk tot 10 weken na de bevruchting. Bij deze behandeling wordt het vruchtje door middel van een plastic zuigbuisje, dat in de baarmoedermond wordt aangebracht, weggezogen.

- Weghalen. Deze methode wordt uitgevoerd bij een zwangerschap vanaf 11 weken. Het vruchtje wordt hierbij verwijderd uit de baarmoeder met behulp van verschillende instrumenten.


Al deze verschillende methoden van abortus zijn niet pijnloos en brengen gevolgen met zich mee. Veelvoorkomend zijn buikkrampen en hevig bloedverlies. Maar behalve deze fysieke gevolgen brengt het ook nog geestelijk veel met zich mee. Veel mensen krijgen dan ook na een abortus een schuldgevoel of spijt. Daarom is het belangrijk dat er goed over nagedacht wordt.

Na een abortus kun je gewoon weer zwanger worden.Waarom zijn er mensen tegen abortus?

Zijn er buiten abortus ook nog andere methoden om geen moeder te worden?Hoe zit het met abortus in de rest van de wereld?


Dovnload 147.14 Kb.