Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Slotbericht meubelbeurs 2018

Dovnload 121.58 Kb.

Slotbericht meubelbeurs 2018Datum12.05.2019
Grootte121.58 Kb.

Dovnload 121.58 Kb.


SLOTBERICHT MEUBELBEURS 2018
Exposanten en bezoekers waren unaniem over de voorbije Meubelbeurs Brussel: het was een schitterende editie waarbij de beurs alweer een upgrade kende. Met prachtige standen en mooie collecties. De internationale en ook de Belgische handel heeft goed aangekocht. Belangrijk was ook dat ze op de afspraak waren, en daar was op voorhand toch wat ongerustheid over. Het totale bezoekerscijfer is lichtjes teruggelopen. Het is geen verrassing dat dit vooral bij de Belgen te merken was, aangezien zij het grootste deel van de bezoekers uitmaken. Bij de twee belangrijkste buitenlandse bezoekersgroepen Nederland en Frankrijk gaan we er zelfs op vooruit! Verder is de beurs opnieuw internationaler geworden, met bezoekers uit 40 landen.
Bezoekers uit 40 landen

De sfeer op de beurs was verrassend positief. Toch ontsnappen we als beurs niet aan de moeilijke situatie in de meubelhandel en is het totale bezoekerscijfer wat teruggelopen, na een kleine stijging vorig jaar. Verder zet de internationalisering van Brussel zich ook deze editie door. Ten opzichte van 2017 kwamen er meer bezoekers uit het buitenland naar de Europese hoofdstad. Het bezoek uit het buitenland zorgde er dus voor dat het bezoekersaantal dus nog goed meeviel.


In België geven we opnieuw terrein af, met een daling van 9%. Een cijfer dat niet mag verwonderen, gezien de wat scheefgetrokken dominantie van het Belgische bezoek dat toch nog steeds 35% van het totale cijfer uitmaakt. De reden hoeven we wellicht niet uit te leggen: na rotslechte verkoopcijfers in de winkels sinds het vroege voorjaar mag het niet verbazen dat een aantal winkels niet komt opdagen. Er zijn het afgelopen jaar ook verschillende zaken gesloten.
Vanuit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kregen we ook 113 bezoekers minder, een daling daar van 8,3%. Vooral de Duitse markt is volop in beweging en zeer onrustig. De combinatie van aankopers die veranderen van groepering en minder kopers in de winkel maakte wellicht dat een bezoekje aan de Meubelbeurs Brussel niet meteen aan de top van hun prioriteitenlijstje prijkte. Het bezoek uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland bleef stabiel (-0,37%, of 2 bezoekers minder).
Opbeurende cijfers zagen we dan weer bij Frankrijk en vooral Nederland. Uit Frankrijk ontvingen we 0,7% meer bezoekers. Van bij onze noorderburen steeg het bezoek met maar liefst 6% en gingen we over de kaap van 5000 bezoekers! Nederland komt steeds meer in de buurt van de 30% bezoekers. Is het een kwestie van tijd voor ze het aantal Belgen inhalen? De toekomst zal het uitwijzen. In elk geval wordt het imago van Brussel als belangrijkste beurs voor de Benelux en een sterke beurs voor de Franse markt hierdoor nog maar eens bevestigd. En daar zijn we uiteraard heel tevreden mee. Dit is namelijk één van de belangrijkste argumenten om als fabrikant voor een deelname aan de Meubelbeurs Brussel te kiezen.
Ook uit de diverse landen steeg het aantal gasten, met 5% of 117 eenheden. We telden dit jaar 2 landen extra op de bezoekerslijst, en komen zo uit op 40 nationaliteiten die de Meubelbeurs Brussel bezoeken, waarvan 9 niet-Europese. Het totaal aantal bezoekers uit het buitenland steeg met 2,65% of 308 bezoekers. Een cijfer dat ons verheugt, aangezien de groei volgens de logica van de markt toch van de niet-Belgische bezoekers zal moeten komen.
In totaal was er een daling van het bezoek met 1,76%, of 329 bezoekers minder. Daarbij weegt het dalende aantal bezoekers uit België het zwaarste door. Toch hebben de aanwezige Belgen én buitenlanders beter aangekocht dan voor de start van de beurs verwacht of gevreesd werd, zo hoorden we van verschillende exposanten waarmee we tijdens de beurs konden praten. Over het algemeen was de eindbalans van de beurs positief. Blijkbaar ziet de meubelhandel de oplossing om uit de impasse te geraken in de vernieuwing van het aanbod. We hopen van ganser harte dat ze daarin slagen, en zijn graag bereid om mee te denken hoe we ook ons aanbod nog beter kunnen afstemmen op hun verwachtingen.

2017

2018

+/-

+/- in %

% van totaal

BE/LUX

7064

6427

-637

-9,02%

35,05%

NL

4817

5105

288

5,98%

27,84%

FR

2620

2638

18

0,69%

14,38%

DE/AT/CH

1359

1246

-113

-8,31%

6,79%

UK/IE

534

532

-2

-0,37%

2,90%

Diverse

2274

2391

117

5,15%

13,04%
18668

18339

-329

-1,76%

100%

In totaal waren er 268 exposanten uit 24 landen. Ze waren met 10 meer dan in 2017, op een iets kleinere oppervlakte. 76 van hen waren nieuw, wat dus maakt dat er heel wat nieuws te rapen viel op deze editie. Het niveau van de standen en collecties was nog maar eens gestegen en een internationale vakbeurs waardig. Het feit dat trouwe exposanten jaar na jaar hun stand upgraden toont ook aan dat een deelname aan de Meubelbeurs Brussel de investering waard is.


De vernieuwing was ook te zien aan de aankleding van de beurs zelf. Bij het binnenkomen langs hall 5 kreeg de bezoeker meteen een verwijzing naar het campagnebeeld, met een reuzengrote kooi en een sfeerfilmpje op groot scherm. Er werd ook wat meer ruimte gecreëerd om de bezoekers te verwelkomen. De nieuwe, strakkere stijl van de trendpassages sprak duidelijk aan. Heel veel bezoekers maakten er foto’s en deelden die ook op social media. Even uitrusten kon in één van onze stijlvolle themabars, die werden bemeubeld door onze exposanten Joli, Kluskens, Toon De Somer en Yaskworld. Voor de bezoeker was de beleving die van een echt internationaal evenement voor de meubelsector. Voor wie de sfeer van de beurs nog eens wil oproepen maakten we ook een filmpje dat te vinden is op onze facebookpagina en op ons youtubekanaal.
De handel heeft nood aan vernieuwing om de verkoopcijfers volgend jaar opnieuw te doen opveren. Het is dus geen verrassing dat de exposanten die goed verkocht hadden ook grote inspanningen gedaan hadden om met innoverende, verrassende of originele producten te komen die toch commercieel zijn. Het resultaat van een beurs wordt natuurlijk niet enkel gemeten aan de verkoop op de standen zelf. Het werk is niet af als de beurs de deuren sluit. En dan is het wel makkelijker werken als de meubelhandel de nieuwe modellen toch al gezien heeft.
Balthazars 2018

Het jaarlijkse hoogtepunt tijdens de Meubelbeurs is de bekendmaking van de Balthazars. Met deze awards willen we als organisatie vernieuwing stimuleren bij onze exposanten. Deelnemen is gratis, er moet alleen worden ingeschreven zodat de juryleden niet alle 268 standen in detail moeten bekijken. Gezien de opkomst, leeft deze prijs bij de Belgische en buitenlandse fabrikanten en exposanten. De winnaar ontvangt tijdens de feestelijke ceremonie een oorkonde, maar vooral de reuzenfles Drappier champagne is fel gegeerd! Met een inhoud van 12 liter zorg je best voor een extra grote koelkast en voldoende feestvierders op het moment dat de kurk eraf geknald wordt!


In tegenstelling tot andere jaren heeft de jury bijzonder lang moeten delibereren. Vooral de prijs voor beste internationaal product was een hoofdbreker. De juryleden waren Leen Creve, Marie-Anne Desiere, Siegrid Demyttenaere, Colette Demil, Elien Haentjens, frances van der Steen en Chris De Roock. Op basis van de inschrijvingen stellen ze voor de opening van de beurs een longlist op. Daaruit selecteren ze per categorie één winnaar en twee laureaten. Dit jaar kwamen volgende namen uit de bus:
BEST OF BELGIUM: Reset van Magnitude by LS Bedding (design: Alain Berteau)

Dit hybride 24/7 designconcept anticipeert op de open binnenhuisarchitectuur en nieuwe wooncultuur. Het bed wordt een micro-wereld in de ruimte om te slapen en te leven.

De laureaten in deze categorie waren Mintjens Furniture met Caress en de Wire Lounger van Joli, een ontwerp van Mathias de Ferm.

INNOVATION: Resleep van Velda

Een revolutionair en marktrijp cradle-to-cradle boxspring-concept. Alles staat in het teken van recycling. Er komt geen PU-schuim en geen lijm aan te pas, zelfs niet bij de pocketveren. Zo kunnen de afzonderlijke onderdelen snel en eenvoudig gerecycleerd worden.Recor Originals met Soul en Otium Care met Daan mogen zich in de categorie Innovatie de laureaten noemen.
BEST INTERNATIONAL: Glide van Kluskens (design:Tiel Design Studio)

Het tafelblad is aan de onderkant V-vormig geprofileerd. Dit heeft geleid naar een inventief re-design van de schragen. De tafel kan eigentijds lang zijn, de breedte is teruggebracht naar ouderwets knus.

De twee laureaten waren Design Studio Zürich met Edge en Egoitaliano met Honey.
LOVE AT FIRST SIGHT: Lucie van Moome (design: Tessa Lauwaert)

Een aantrekkelijke, vrouwelijke designbank met bijzondere details zoals de eigenwijze pootjes en de bijzonder gestoffeerde ronding erboven. Strak en rank van buiten, zacht en nonchalant van binnen.

Ook Passe Partout met Thor en Mathy by Bols met Discovery deden het hart van de jury sneller slaan.
Lieven Van den Heede

Meubelbeurs Brussel


Data Meubelbeurs Brussel 2019: 3-6 november
www.meubelbeurs.be
Foto’s vindt u op de site onder “Pers”
Facebook: www.facebook.com/Meubelbeurs/

Instagram: www.instagram.com/meubelbeursbrussel/

  • SLOTBERICHT MEUBELBEURS 2018
  • 18668 18339 -329
  • BEST OF BELGIUM: Reset van Magnitude by LS Bedding (design: Alain Berteau)
  • Mintjens Furniture met Caress en de Wire Lounger van Joli
  • Recor Originals met Soul en Otium Care met Daan
  • Design Studio Zürich met Edge en Egoitaliano met Honey . LOVE AT FIRST SIGHT: Lucie van Moome (design: Tessa Lauwaert)
  • Passe Partout met Thor en Mathy by Bols met Discovery

  • Dovnload 121.58 Kb.