Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Soorten, rassen, variëteiten en typen

Dovnload 26.51 Kb.

Soorten, rassen, variëteiten en typenDatum12.03.2017
Grootte26.51 Kb.

Dovnload 26.51 Kb.

Soorten, rassen, variëteiten en typen

Door de eeuwen heen zijn er diersoorten verdwenen en zijn er nieuwe diersoorten ontstaan. Binnen een soort ontstonden er rassen. Binnen een ras kun je vaak weer een onderverdeling maken. Bij sommige soorten noem je dat typen, bij andere variëteiten.

Figuur 1.1 Dieren in verschillende soorten en maten

Soorten


Door de eeuwen heen zijn er verschillende diersoorten ontstaan voorbeelden van soorten zijn schapen, giraffen, vlooien, koeien, konijnen, kippen, leeuwen en olifanten. Dieren van een bepaalde soort kunnen in uiterlijk erg verschillen. Toch horen ze tot dezelfde soort. Een mini-shetlander verschilt bijvoorbeeld enorm van een Shire, maar ze behoren allebei tot de paarden.


Figuur 1.2 een shetlandpony en een shire paard
De verschillende diersoorten kunnen niet met elkaar paren en kunnen geen vruchtbare jongen met elkaar voortbrengen. Binnen een soort kunnen de dieren dat wel. Een uitzondering is de ezel, de ezel kun je paren met een paard. Er komen wel nakomelingen, maar deze zijn niet vruchtbaar.

Rassen


Alle honden behoren tot dezelfde diersoort, namelijk de soort ‘gewone hond’. De wetenschappelijke naam is ‘Caninis familiaris’. Dezelfde soort maar met heel veel verschillen. Een Chihuahua is beduidend anders dan een Deense dog en een Jack Russell heel anders dan een Duitse herder. Dit noem je verschillende rassen binnen de diersoort honden.


Figuur 1.3 Deense Dog Figuur 1.4 Chihuahua
Dieren binnen een ras lijken op elkaar. Ze hebben erfelijk bepaalde kenmerken gemeenschappelijk en kunnen vruchtbare jongen voortbrengen. Bij de honden onderscheid je ruim 300 verschillende rassen, officieel op dit moment worden 356 rassen door de FEI erkend. Die zijn verdeeld in negen rasgroepen. De afkomst, het doel waarvoor je de hond gebruikt, de bouw en het karakter komen in elke rasgroep in grote lijnen overeen.
In Nederland onderscheid je 10 rasgroepen bij honden, hieronder een lijst met de rasgroepen en hun eigenschappen:
Rasgroep 1: Herdershonden en Veedrijvers

Honden uit deze rasgroep zijn speciaal gefokt voor het hoeden, opdrijven of bewaken van kuddes. Honden uit deze rasgroep zijn daarom erg actief.Rasgroep 2: Pinschers, Schnauzers, Mollossers en Zwitserse Sennenhonden

Pinschers en Schnauzers zijn zeer actieve, zelfstandige honden met veel jachtinstinct. Ze zijn erg gehecht aan hun eigen gezin en erg beschermend aangelegd. Ze kunnen veel blaffen en zijn wantrouwig tegenover vreemden. Ze zijn slim en leren snel.

Molossers zijn grote en sterke honden. Ze zijn rustig, zelfstandig en zelfverzekerd en hechten zich aan het gezin. De meeste molossers leren niet zo snel. Ze hebben een duidelijke, zelfverzekerde baas nodig met een natuurlijk overwicht.

De 2 kleinere soorten Zwitserse Sennenhonden (de Appenzeller Sennenhond en de Entlebucher Sennenhond) zijn actief en houden van samenwerken. De twee grote soorten (de Grote Zwitserse Sennenhond en de Berner Sennenhond) zijn wat zelfstandiger, rustiger en bedachtzamer.Rasgroep 3: Terriërs

Terriërs zijn actief, moedig en vasthoudend. Ze hebben veel energie en het zijn echte jagers. Het zijn onafhankelijke, eigenwijze honden die niet altijd even goed met andere honden omgaan. Veel terriërs zijn waaks en blaffen graag. Bijna allemaal houden ze van graven, ook in de tuin!Rasgroep 4: Dashonden (Teckels)

Teckels zijn moedig, blaffen graag, willen graag werken en zijn zelfstandige honden die snel leren. Hun jachtinstinct is groot.Rasgroep 5: Spitzen en Oertypen

Sledehonden (Husky, Alaskan Malamute) zijn honden die slecht alleen kunnen zijn. Ze zijn dominant en willen graag hoog in de rangorde staan. Het zijn felle jagers, waardoor ze slecht los kunnen lopen.

De Scandinavische jachthonden (Noordse elandhond) zijn eigenzinnig en hebben een groot uithoudingsvermogen.

Scandinavische herders (IJslandse hond, Finse Lappenhond) zijn actief, gehecht aan hun gezin en leren snel.

Keeshonden zijn waaks, blaffen veel, zijn gehecht aan hun gezin en wantrouwend tegenover vreemden.

Aziatische keeshond-achtigen (Akita Inu of ChowChow) zijn onafhankelijk en vrij afstandelijk. Ze leren snel, maar zijn niet gemakkelijk te trainen i.v.m. hun eigenzinnigheid.

De oertypen (Basenji, Podenco Ibenco) zijn erg onafhankelijk en eigenzinnig. Ze zijn in huis rustig, maar buiten actief. Door hun jachtinstinct kunnen ze moeilijk los lopen.

Rasgroep 6: Lopende honden, zweethonden en verwante rassen

Deze honden hebben een goede reuk en een sterk ontwikkeld jachtinstinct. Drijvende honden (Beagle) en de Zweethonden (Bloedhond) kunnen niet zo goed alleen zijn. Ze zijn zeer aan het gezin gehecht. De Dalmatische hond en de Rhodesion Ridgeback zijn sterke, actieve honden met een eigen wil. Ze kunnen niet zo goed met andere honden en zijn vaak wat lomp naar mens, vooral wanneer deze jong zijn. Ze zijn niet zo eenvoudig op te voeden en hebben veel socialisatie nodig.Rasgroep 7: Staande honden

Staande honden zijn gevoelige honden die erg aan hun gezin hechten. Ze hebben veel beweging nodig en willen graag werken met hun baas. Ze hebben veel jachtinstinct en willen daarom ook nog weleens alleen op avontuur gaan, hun neus achterna.Rasgroep 8: Retrievers en Waterhonden

Retrievers willen graag samenwerken met de baas en zijn vaak dol op apporteren. Ze worden wat later volwassen dan andere rassen. Retrievers zijn vrolijk, sociaal, aanhankelijk en evenwichtig.

Spaniels zijn wat eigenzinniger en onafhankelijker en hebben een sterk ontwikkeld jachtinstinct.

Waterhonden houden van zwemmen, werken dan ook graag samen met de baas, maar kunnen ook zelfstandig en waaks zijn.Rasgroep 9: Gezelschapshonden

Deze honden zijn zeer gehecht aan hun baas en, zoals de naam al zegt, willen niet graag alleen zijn. Ze zijn speels, aanhankelijk en vaak gevoelig. Ze kunnen ook waaks zijn en veel blaffen.Rasgroep 10: Windhonden

Deze honden zijn vaak rustig en aanhankelijk in huis, maar eenmaal buiten erg actief en zelfstandig. Ze hebben erg veel jachtinstinct. Ze reageren direct op beweging en zijn als ze eenmaal gaan jagen moeilijk terug te roepen. Volgens de wet moet de eigenaar van een windhond voorkomen dat zijn dier in het veld dieren vangt. Je zult een windhond dus veel aan de lijn moeten houden. Eventueel kun je de hond leren om naast de fiets te lopen zodat je hem toch genoeg beweging kunt geven.


Meer soorten en rassen


Er zijn bijvoorbeeld wel meer dan 600 koeienrassen. In Nederland heb je wel 120 kippenrassen. Deze kun je indelen in drie hoofdgroepen, namelijk grote rassen, krielkippen en dwerghoenders. Deze hoofdgroepen deel je verder in in legrassen, vleesrassen, vechthoederrassen en sierrassen.
Wereldwijd worden konijnenrassen ingedeeld in nutrassen en luxe rassen. Nutrassen zijn rassen die voornamelijk gefokt worden voor het vlees en/of de pels. Luxe rassen worden gefokt op een mooi uiterlijk. Kleurdwergen en de Belgische haas zijn voorbeelden van luxe rassen.Leg/sier kip Maleier vechthoen Ardenner hoen Slachtkip

Variëteit.


Binnen een ras spreek je van variëteiten. Zo onderscheid je bij de poedels variëteiten in vachtkleur, vachtstructuur en hoogtemaat. Bij muizen, ratten , gerbils, hamsters, cavia’s en konijnen praat je over kleurvariëteiten en vachtvariëteiten.Typen binnen een ras


Met een type geef je aan voor welk doel het dier gehouden wordt en het meest geschikt is. Bij paarden is het KWPN een van de grootste stamboeken in Europa. Het ras KWPN is ontstaan door mengeling van verschillende rassen.

Binnen dit stamboek hebben zich typen ontwikkeld. Zo onderscheid je het type ‘rijpaard’ en ‘tuigpaard’. Een leek zal geen verschil zien tussen deze typen paarden. Een kenner ziet meteen de verschillen in bouw en beweging.


Typen binnen een soort


Je kunt binnen een ras praten over typen, maar ook binnen een soort. Zo tref je bij de koeien de volgende typen aan. Achter de typen staan de namen van vertegenwoordigers van het type:


 • Melktype: Holsein Frisian, Jersey

 • Vleestype: Belgische blauwe, Limousin, Charolais en Piëmontees

 • Melkvleestype: Maas-Rijn-IJssel-veeras (MRY-koeien), Fries-Hollandse koe, Lakenvelder en Groninger blaarkop
Dubbeldoeltype


De van oorsprong Nederlandse koeien die bij het type melkvlees staan, behoren tot het dubbeldoeltype. In de eerste plaats was het belangrijk dat de koeien veel melk gaven en in de tweede plaats moesten ze nog wat opleveren bij de slacht. Die Nederlandse koeien staan nu op de lijst van uitstervende rassen. Van de Lakenvelders zijn er nog slechts 1000 exemplaren.

Figuur 1. Lakenvelder rund, wordt met uitsterven bedreigd.


Schapenrassen verdeel je ook in typen, namelijk in:

 • Woltypen: Merino, het wolschaap uit Australië

 • Wolvleestypen: buitenlandse kruisingen

 • Vleeswoltypen: de Nederlandse rassen de Texelaar, Flevolander, Swifter

 • Melktypen: Fries melkschaap, Zeeuws melkschaap

 • Hobbytypen: Drents heideschaap, Ouessant


Figuur 1. Wat voor type zou dit Figuur 1. Het Ouessant schaap is hetDevon schaap zijn? kleinste schaapje


Productiedieren of gezelschapsdieren.


Dieren deel je niet alleen in op soort of ras, maar ook volgens de indeling productie of gezelschapsdieren. De dieren die op een kinderboerderij of op school gehouden worden, staan hier met een andere reden dan bijvoorbeeld de dieren op een boerderij.
Productiedieren zijn dieren die je houdt om er geld mee te verdienen. De dieren leveren onder meer vlees, melk of eieren. Gezelschapsdieren zijn dieren, die je houdt voor de gezelligheid. Je houdt ze als hobbydier.
Je kunt dieren als productiedieren en tegelijkertijd als gezelschapsdieren houden. Een voorbeeld is een koe op een kinderboerderij. Andersom komt ook voor: gezelschapsdieren die ook als productiedieren worden gehouden. Bijvoorbeeld een konijn dat voor het vlees wordt gefokt of een shetlander hengstveulen dat voor het vlees en dus de slacht wordt gefokt.Geiten die speciaal voor de melk worden gehouden,

een gezelschapsdier, of een productiedier??

Proefdieren


Een aantal dieren wordt gefokt voor onderzoek. Meestal zijn dit cavia’s, konijnen, muizen, aapjes en ratten. Wetenschappers gebruiken die dieren om behandelmethoden en geneesmiddelen te testen.
Honden worden gebruikt voor het ontwikkelen van geneesmiddelen tegen hartziekten en varkens voor zalfjes die moeten helpen bij de genezing van brandwonden. Varkens worden ook gebruikt bij transplantatieonderzoek. Er zijn mensen in Nederland die rondlopen met de hartkleppen van een varken.
Deze proefdieren staan dus allemaal in dienst van de wetenschap, ten gunste van de mens. Het nadeel van proefdieren gebruiken is dat de dieren vaak een ‘mishandeling’ ondergaan. Bij de ontwikkeling van vaccins bijvoorbeeld, moet je gezonde dieren ziek maken om de vaccins uit te kunnen testen.Een konijn als proefdier:

Moeten alle proefdieren verboden worden? Of kunnen we (bijna) niet zonder??

Productiedieren en gezelschapsdieren in het buitenland


In andere landen kijken ze soms heel anders tegen dieren aan dan in Nederland. In Nederland zijn de varkens en de koe de bekendste productiedieren. In India is de koe heilig en krijg je dus nooit koeienvlees te eten. In islamitische landen zul je praktisch geen varkens zien. Islamieten vinden het varken ‘onrein’ en eten dus geen varkensvlees.
Er is geen Hongaar, die speciaal voer voor zijn hond koopt. In Spanje lopen katten er als magere scharminkels bij. In China is de hond een lekker hapje. In veel steden in Japan mogen de mensen geen huisdieren houden. Daar is geen plaats voor en ze vinden het niet hygiënisch. Wel kun je voor een weekeinde dieren huren bij speciale dierenzaken. Dan kun je in speciaal daarvoor aangelegde parken met ze wandelen of ze thuis vertroetelen.
Je weet nu van alles over dieren en hoe je ze in groepen moet indelen. Gezelschapdieren, productiedieren of misschien zelfs proefdieren kunnen ook allemaal hetzelfde dier zijn. Denk maar eens aan jou raskonijn thuis, een zuivere Vlaamse reus bijvoorbeeld. Bij jou is het een gezelschapsdier. Bij een konijnenfokker voor vlees een productiedier, en diezelfde Vlaamse reus kan ook als proefdier ingezet worden voor het uittesten van oogdruppels die mensen met staar later moeten gaan gebruiken…..

 • Meer soorten en rassen
 • Typen binnen een ras
 • Typen binnen een soort
 • Dubbeldoeltype
 • Productiedieren of gezelschapsdieren.
 • Productiedieren en gezelschapsdieren in het buitenland

 • Dovnload 26.51 Kb.