Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Staat een internationale ervaring goed op je cv?

Dovnload 397.12 Kb.

Staat een internationale ervaring goed op je cv?Pagina1/4
Datum20.01.2019
Grootte397.12 Kb.

Dovnload 397.12 Kb.
  1   2   3   4
Staat een internationale ervaring goed op je cv?

Resultaten van de bevraging bij Voka werkgevers


Hakima El Meziane, december 2010
DD-MM-JJJJ

Inhoud

0. Inleiding 2

1 Internationale mobiliteit bij studenten hoger onderwijs 2

1.1 Cijfers voor Vlaanderen 3

1.2 Onderzoek bij studenten over internationale mobiliteit 3

1.3 Grote politieke verklaringen 4

2 Bespreking resultaten 5

2.1 Bedrijfsgegevens 5

2.2 Belang van buitenlandse ervaring 5

2.3 Competenties 8

2.4 Kwaliteit en duur van de internationale ervaring 9

2.5 Internationale stage 10

3 Conclusie 11

4 Bijlage 13

Voka werkgroep internationale mobiliteit van studenten 13

Bibliografie 13  1. Inleiding


Voka - Vlaams Economisch Verbond tracht zoveel mogelijk de vinger aan de pols te houden en vooruit te kijken, ook op het vlak van talenten die onze economie zuurstof moeten geven. In dat verband is het zeer belangrijk om het domein onderwijs goed op te volgen, en het onderwijsveld te voeden met standpunten of tools voor verdere optimalisatie van het systeem. Want ook in de onderwijswereld is er, net als in de rest van ons maatschappelijk leven, nood aan vernieuwing: een “aggiornamento” dat onze instituties en onze organisaties weer bij de tijd brengt.
Veel mensen kennen wellicht studenten die hebben deelgenomen aan Europese uitwisselingsprogramma’s zoals Erasmus of Leonardo. In de snel evoluerende wereldeconomie worden attitudes van jongeren een steeds belangrijkere factor voor het succes van ondernemingen bij internationale uitdagingen. Daarom vroeg Voka bij zijn leden naar hun mening over het belang van studentenmobiliteit voor ondernemingen.

Een werkgroep met zowel bedrijven als instanties en instellingen van het hoger onderwijs, toetste af op welke manier de visie van ondernemers over dit thema best kon worden geformuleerd.. De bevraging bij ondernemers die daaruit voortvloeide, leverde de resultaten op die in dit rapport worden samengevat.


Verder heeft Voka ook contact gehad met werkgroep van de Bologna-experten van het Departement Onderwijs. Zij waren bereid om de resultaten of aanbevelingen mee te nemen in beleidsaanbevelingen. Concreet worden de resultaten van deze bevraging verwerkt in het actieplan van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet rond studentenmobiliteit. Voka maakt vervolgens een rapport voor de Europese Commissie, die in het voorjaar 2011 beslissingen moet nemen over het al dan niet uitbreiden van de internationale uitwisselingsprogramma’s. Op deze manier wil Voka wegen op de Europese en Vlaamse beleidsagenda van het hoger onderwijs, en ervoor zorgen dat rekening wordt gehouden met de Vlaamse ondernemersvisie op studentenmobiliteit.
Voor de bespreking van de resultaten, worden enkele onderzoeken over studentenmobiliteit kort geschetst. Het is immers belangrijk om dit type van mobiliteit vanuit het juiste oogpunt te bekijken.


  1   2   3   4

  • Inleiding

  • Dovnload 397.12 Kb.