Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Stadshart en "over" heid

Dovnload 6.34 Kb.

Stadshart en "over" heidDatum30.10.2018
Grootte6.34 Kb.

Dovnload 6.34 Kb.

Stadshart en “over” heid
De Lelystadse raad heeft een brandbrief gekregen van de Lelystadse Stadshart Ondernemers over het stadshart. De gemeente moet volgens hen aan de slag om het stadshart nu eindelijk eens te verbeteren. Het is niet makkelijk om raadslid te zijn op een feestje en het hier over te hebben. Het is zo makkelijk gezegd. De gemeente moet het oplossen. Maar is dat echt zo. Wat kan de gemeente nog doen?
Erkennen dat het fout is en een Lelycentre te hebben en een Bataviastad? Destijds was er veel weerstand tegen het opheffen van het Lelycentre…..de stad leek beide te willen behouden.

Het is inmiddels ruim tien jaar geleden dat de plannen voor het nieuwe stadshart zijn door Adriaan Geuze zijn gemaakt en bekrachtigd. In die tien jaar is de hele wereld veranderd. De online-aankopen hebben het draagvlak voor winkeloppervlak vermindert en het aantal inwoners dat een stad moet hebben voor een grote winkelketen sterk verhoogd. Lelystad heeft een aantrekkelijk belevingscentrum in Bataviastad gecreëerd met miljoenen bezoekers per jaar. Nee zeggen tegen de ontwikkeling betekende dat het ergens anders ontwikkeld zou worden en hoe je het ook bekijkt Bataviastad is van grote betekenis voor het aantrekken van bezoekers van buiten de stad. Een achterland dat ons Stadshart van zichzelf niet heeft.

Het Lelycentre kent nu pareltjes van winkels en het stadhart eveneens, maar beide lijken te klein om te overleven. Buurtshopcenters als de Tjalk en de Kempenaar doen het goed vanwege de combinatie dagelijkse boodschappen en even snel nodig, drogisten en kappers….

Het parkeren in een stad als Den Bosch is goedkoper per uur dan in Lelystad. De parkeergarages zijn niet gratis gebouwd en de gemeente legt er elk jaar veel geld op toe. Geld dat nu al door Lelystedelingen wordt bijeengebracht via de OZB. Natuurlijk kan de gemeente die verhogen en gratis parkeren invoeren? Willen we dat als inwoners?


De gemeente betaalt (mee) aan veel activiteiten in het Stadshart: het Lelyfestijn, het ophangen en verwijderen van de feestverlichting, Lelystart en onlangs nog de vernieuwende vorm van een nieuwjaarsreceptie. Voor de verplichte bijdrage bleek niet genoeg draagvlak onder eigenaren en winkeliers. Winkeliers en grootwinkelbedrijven dragen dus nog niet veel bij aan de aantrekkelijkheid en de beleving en de gemeente zorgt dus voor vertier in de stad. De gemeente zorgt niet voor de leegstand…..niet voor de hoogte van de huren en niet voor aantrekkelijke winkels….daar kan ze niet voor zorgen dat is de verantwoordelijkheid van de eigenaren en de winkeliers zelf.

Waar moet het dan naar toe?

We kunnen het parkeerbeleid weer aanpassen dat kan alleen als we daar als inwoners voor willen betalen via de Ozb…Doen?

We kunnen misschien een groot deel van de Nuonreserves aanwenden om de ondernemers van het Lelycentre te verhuizen naar het Stadshart? Het Lelycentre opheffen zodat tenminste een van de winkelgebieden kan overleven. Maar dat is echt een heel dure oplossing anno nu. En dan moet iedereen dat ook maar willen en niet de hoofdprijs vragen. Durven we het Lelycentre anno 2015 wel op te heffen?De gemeente kan nog eens! de grond onder de arcades gratis aanbieden en de eigenaren dan vragen om een nieuwe facade te maken die er aantrekkelijker uitziet dan de donkere onderdoorgangen nu….De gemeente kan de eigenaren vragen de huren eens drastisch te verlagen en wellicht de inrichting makkelijker te maken voor pop-up stores om sneller te komen en te gaan. Zodat webwinkels zich eens kunnen presenteren…..De gemeente kan Lelystedelingen vragen om in Lelystad te winkelen en niet daarbuiten
De gemeente kan alleen geen aantrekkelijk Stadshart maken. Ze heeft al verschrikkelijk veel gedaan en doet al verschrikkelijk veel. Dus de briefschrijvers aan de raad mogen zich ook afvragen wat hun eigen bijdrage aan een aantrekkelijk stadshart kan zijn. De vraag is echt of de overheid hier aan zet is.


Dovnload 6.34 Kb.