Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Stage Philips Research 12 en 13 maart

Dovnload 376.12 Kb.

Stage Philips Research 12 en 13 maartPagina1/2
Datum25.10.2017
Grootte376.12 Kb.

Dovnload 376.12 Kb.
  1   2

Stage Philips Research 12 en 13 maart

Door Emma Schleipen samengedaan met Sarah Sinck (van Maerlantlyceum), Alex Smolders (Van Maerlantlyceum), Robbert (Strabrecht) en Lucas Bingley (Strabrecht)

Bij Elena Ferrari, Jasper de Vreede en Christien Zeijlstra
Logboek


Agenda: Dag 1: Analyse fase

09:00 – 10:00

Introductie, wie is wie en waar zijn we? De opdracht

10:00 – 12:00

Deskresearch: Wat zijn superfoods?

12:00 – 13.00

Lunchen bij Subway

13:00 – 15:00

Doelgroep en behoeftes in kaart brengen

15:00 – 16:00

Delen van onderzoeksresultaten
Agenda: Dag 2: Ontwerp fase

09:00 – 10:00

Delen bevindingen dag 1

10:00 – 12:00

Ideeën genereren, experimenten, concepten opstellen

12:00 – 13:00

Lunch bij de pizzeria

13:00 – 14:00

Concept keuze

14:00 – 15:00

Presentatie voorbereiden

15:00 – 16:00

Presentatie resultaten

Ervaring en meningWe meldden ons donderdag om 9:00 bij Anja die ons naar Elena en Jasper bracht (de stagebegeleiders). We zaten in een ruimte die speciaal voor ons gereserveerd was en begonnen met een voorstelrondje. Dit deden we met behulp van ‘een hand’ aangezien we moesten samenwerken en ze ‘de hand’ ook in andere overleggen op het werk gebruiken. De sfeer

zat er al meteen goed in!


Het idee was dat we een opdracht van ‘een klant’ kregen. Toen we de

opdracht binnen hadden begonnen we met deskresearch. We gingen met

z’n 5en onderzoeken wat superfoods nou precies zijn en deelden dit met

elkaar in Evernote. Toen we echte superfoodexperts waren haalden we Elena

en Jasper erbij en vertelde met behulp van een PowerPoint (PowerPoint

gebruiken de industrieel ontwerpers overal voor) wat we allemaal gevonden hadden. Hierna gingen we (op de kosten van Philips ) bij de Subway lunchen. In de middag gingen we de doelgroepen van het product in kaart brengen. We maakten 3 persona’s, zelfverzonnen personen die in aanmerking kunnen komen voor het product, om te kijken waar het product aan moest voldoen. Het laatste half uurtje kwamen Elena en Jasper samen met ons alle informatie en informatie bespreken voordat de klant kwam en konden we naar huis.


Dag 2 begonnen we met nog even snel alles doorspreken voordat Christien, de klant, kwam. Toen we alles weer op een rijtje hadden kwam Christien, we vertelde haar wat we tot nu toe gedaan hadden en waarom het product zo’n gat in de markt kan zijn. We waren er de vorige dag achter gekomen dat er buiten superfoods ook powerhousefoods zijn en besloten ons ook daarop te richten, het voordeel hiervan is dat het o.a. goedkoper is dan superfood en daarom zouden we grotere markt kunnen bereiken. Christien heeft ons nog wat tips gegeven over wat ze er nog bij wilde en toen zijn we gaan brainstormen. We begonnen om even in te komen met een braindub, we kregen een vel met cirkels en moesten hier zoveel mogelijk voorwerpen van maken. Eenmaal op dreef gekomen werden er 3 ‘hoe kan je’s’ opgesteld. Hierbij moesten we antwoorden zoeken op vragen als: hoe kan je het product makkelijk gebruiken of hoe kan je het product verkopen, wat maakt het origineel?. We kregen een hele waslijst met dingen waaraan het product zou kunnen voldoen.

Aan de hand hiervan stelden we allemaal een eigen product op. Sarah deed dit in sketch up en focuste zich op het uiterlijk, Alex tekende en focuste zich op het uiterlijk en hoe het zo compact mogelijk kon, ik focuste me vooral op de hoe het product kan werken en de jongens op hoe het product aantrekkelijk is voor alle doelgroepen. We verzamelden onze ideeën en namen deze mee naar beneden, waar we ze gingen presenteren aan een groep van ongeveer 10 industriële ontwerpers. Omdat we een beetje aan het stressen waren hierover werd het heel gezellig aangepakt met cola en verschillende bakken chips op tafel en begonnen we weer met ‘de hand’. We deden ons praatje over de superfoods en de persona’s weer en vertelden over onze producten. Er werden veel vragen gesteld waarop we niet overal een antwoord op konden geven maar dat bleef dan voor hun, voor later onderzoek over. Het project waar we aan werkten wil Philips namelijk echt aan gaan werken, wij waren een beetje een testpanel, als wij niks konden verzinnen en het niks bleek te zijn hoefden de mensen van Philips het ook niet verder te ontwikkelen. Daarom moesten we toen we klaar waren alle info en alle mails die we hadden verstuurd over onze producten naar elkaar van onze laptop verwijderen. Dit is ook waarom ik zo vaag over ‘het product’ praat en de opdracht die we kregen niet vertel want we moesten namelijk allemaal een contract tekenen.

We sloten de dag met een kort interview met Elena en fietsten met z’n allen naar huis.
Deze twee stage dagen hebben mij heel erg verrast, ik wist van te voren niet echt wat de bedoeling was en ging er vanuit dat ik deze dagen met Sarah veel serieuze rondleidingen en omdat we een laptop mee moesten nemen ging ik er ook vanuit dat we veel moesten opzoeken of programmeren. Ik wist ook niet echt wat het beroep industrieel ontwerper inhield.

Toen Sarah en ik daar aankwamen bleek het dat er nog drie andere stag lopers waren waarvan er nog een op het van Maerlantlyceum zit. De twee andere jongens kenden elkaar ook al en met het voorstel rondje en de enthousiaste begeleiders was er daarom al snel een gezellige comfortabele sfeer. We kregen eerst wat informatie over wat het beroep industrieel ontwerper inhoud en wat we konden verwachten van de stagedagen. We kwamen al snel tot de conclusie dat ons de tweede dag het leukste leek aangezien daar het ontwerpen zat. Achteraf moet ik daar echt op terug komen want die dag was net zo gezellig en zeker onmisbaar omdat we niet uit het niets een product kunnen verzinnen. De opdracht die we kregen had te maken met superfoods en omdat dat een actueel onderwerp is wist ik er al wel iets vanaf, wat wel makkelijk was bij het opzoeken van nog meer informatie. In de middag gingen we de persona’s maken en daar hebben we echt heel veel bij gelachen, het ging eerst niet helemaal serieus omdat het wel aanlokkelijk is om een persoon te verzinnen met 30 katten of juist een beroemd voorbeeld te nemen. Uiteindelijk hebben 3 serieuze persona’s gemaakt en waren ook Jasper en Elena hier erg tevreden mee.


Het was fijn dat Jasper en Elena overal zo enthousiast over waren. Dit werkte heel aanstekelijk en ook als we iets niet helemaal serieus afhadden, waren ze er toch heel blij mee. Als iets niet lukte konden we ze erbij halen en dan was het binnen een paar minuten weer duidelijk. Ze zaten namelijk op het kantoor naast ons, wij zaten de grootste tijd met z’n 5en in het kantoortje totdat er weer iets nieuws op de planning was. Het was fijn dat we zo een beetje alles in ons eigen tempo konden doen en ook dingen konden zeggen die je met volwassenen erbij misschien minder snel zegt.

Ik heb wel heel veel geluk gehad met de groep, het waren allemaal sociale mensen die net als ik wel eens sarcastisch zijn waarop vele sarcastische opmerkingen volgden, wat ik weer heel leuk vind. We waren allemaal wel slim, iedereen was ergens anders goed in en dit zorgde voor een goede teamsamenstelling waarin de taken fijn verdeeld konden worden. de jongens wisten weer wat meer af van de technische kant en programma’s die handig waren voor ons en wij, de meisjes, waren meer van het design en het ontwerpen. Ik vind in een team samenwerken niet altijd even fijn omdat je je dan goed moet aanpassen aan de rest en iets niet helemaal kan doorzetten hoe ik het wil. Ik had daar nu helemaal geen last van, er werd goed geluisterd naar elkaar en alle ideeën werden opgeschreven. Dit zorgde ervoor dat we samen eigenlijk al een product hadden bedacht nog voordat we moesten ontwerpen. Bij het ontwerpen werkte iedereen één product helemaal uit, wat er weer voor zorgde dat ik wel de dingen kon toevoegen die ik graag wilde.

Het product waar wij mee bezig waren willen ze bij Philips ook echt gaan maken, daarom was het extra leuk om hier mee bezig te zijn. Het is niet dat wat we hadden bedacht een dag later in de prullenbak werd gegooid maar ze hadden er echt iets aan. Bij onze presentatie de tweede dag kwamen dan ook wel 15 andere industrieel ontwerpers kijken. Ze begonnen al meteen na te denken hoe ze onze producten verder konden ontwikkelen, wat er goed was en wat er nog veranderd moest worden en dat was wel heel leuk om te horen.

Ik heb tijdens deze dagen verschillende dingen geleerd, het handigste is denk ik hun plan van aanpak. Door eerst een doelgroep op te stellen en vervolgens een lijstje te maken met wat iets moet kunnen of moet bevatten heb je een mooi overzicht en kun je snel eindproducten nakijken. Dit is niet alleen handig bij een product maar ook bij bijvoorbeeld een spreekbeurt. ik ben ook veel te weten gekomen over hoe een dag van een werknemer eruit ziet. Ik had het erger verwacht, mensen hebben dan wel maar één pauze maar ze kunnen iets drinken of eten wanneer ze willen. Het was ook heel gezellig wat ik niet had verwacht, buiten ons kantoortje was het wel stiller maar je zag mensen wel grapjes over en weer maken. Ik ben wel geschrokken van het aantal vakantiedagen, dat is maar 25. Ik vind de vakantie nu altijd al te kort en dan wordt hij ook nog eens gehalveerd. Buiten de vakantie dagen leek het beroep me wel heel leuk! Het is een combinatie van technisch en creatief bezig zijn en dat zijn twee dingen die ik mij later wel zie doen.

Op het eind van de stage moesten we alle ideeën en dingen die op onze computer stonden weggooien, het is namelijk niet de bedoeling dat andere bedrijven achter de ideeën van Philips komen. Voordat we begonnen moest ik ook een geheimhoudingscontract tekenen. Ik zou het wel moeilijk vinden als ik daar zou werken om niet aan andere mensen te mogen vertellen waar ik mee bezig ben want daar heb ik nu al moeite mee, als ik ergens enthousiast over ben wil ik het het liefst aan iedereen vertellen maar dat kon nu niet heel duidelijk. Ik moet steeds heel vaag over ‘het product’ praten terwijl ik veel liever het product laat zien en kan vertellen wat het allemaal kan. Aan de andere kant maakt dit het wel realistischer, deze stage heeft wel nut gehad en we hebben niet voor niks twee dagen van 9 tot 5 op het kantoor gezeten.
Conclusie: De stage is me supergoed bevallen, ik heb hele mensen leren kennen, veel geleerd en veel gelachen. We hebben hard gewerkt maar het was niet erg. Ik zie mezelf zeker wel industrieel ontwerper worden ondanks de weinige vakantiedagen die je dan hebt.
Bedrijfsinformatie Philips, Hightech campus en Hightech campus industrieel ontwerpen

Philips is er internationaal bedrijf dat producten maakt op het gebied van healthcare, lightning en lifestyle. Ze maken bv. Koffieapparaten, tv’s, lampen maar ook bloeddrukmeters en apparaten voor in het ziekenhuis. Het is een profit organisatie die dus zoveel mogelijk winst wil behalen. Het netto-inkomen van Philips was in eind 2013 412 miljoen euro, de winst was wel 1172 miljoen euro en het aantal verkochte producten wel 6,8 biljoen. Het is op dit moment marktleider op het gebied van cardiologische zorg, acute zorg en zorg voor thuis, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, en op het gebied van scheerapparaten, haartrimmers en mondverzorgingsproducten.

Industrieel ontwerpen is een onderdeel van Philis Research. Philips research wordt bestuurd door een directie. In Nederland werken er zo’n 1000 mensen bij de research en wereldwijd 2000. De meeste van deze mensen zijn fulltimers. Er zijn verschillende researchgroepen die bestaan uit zo’n 30 mensen, deze groepen hebben steeds één leidinggevende, de groepsleider.

we hebben op de high tech campus, afdeling industrieel ontwerpen even rondgekeken en kwamen op een veronderstelling dat de gemiddelde leeftijd bij Philips ongeveer 40 jaar is. Op de afdeling industrieel ontwerpen werken 4 vrouwen en 30 mannen, de mannen zijn dus overduidelijk hier in de meerderheid. De industrieel ontwerpers hebben io, werktuigbouw, industrieel ontwerpen, natuurkunde of elektro gestudeerd, allemaal iets in de technische richting dus. Een sollicitatieprocedure heeft hier wel 15 gesprekken! Het is heel streng dus. Er is ook een mogelijkheid om via een uitzendbureau hier terecht te komen en het als vaste baan krijgen als je heel goed binnen het team en het ontwerpen past. Bij aanname van nieuw personeel wordt er gekeken naar wat er binnen het team nodig is, zijn er veel oudere mensen dan worden er eerder jonge aangenomen omdat die vaak een frisse blik op ideeën hebben. Als er veel jongere mensen zijn worden ouderen eerder aangenomen omdat zij meer ervaring hebben en ze weten bijvoorbeeld wat voor product zij misten in hun verleden.


Interview Elena

Elena heeft net als Jasper en Christien Industrieel ontwerpen gestudeerd in Delft. Elena deed een bèta profiel en Jasper een N&T profiel met economie erbij. Voordat ze hun beroep konden beoefenen hebben ze geen aparte cursussen gevolgd maar als ze, net als wij over superfood, een idee moeten hebben doen ze wel eens cursussen over het onderwerp, zo heeft Jasper een keer een cursus over rastahaar gevolgd in zijn werktijd.

Elena heeft eerst een tijdje bij Lightning gewerkt en kwam zo makkelijk binnen bij het team waar ze nu werkt, ze is nu zowel projectleider als meedenker in een team. Na de middelbare school kun je zonder studie niet werken bij Philips. HBO- en WO gediplomeerden kunnen binnen Philips alles doen, van technische tot sociale dingen. MBO-gediplomeerden kunnen op de werkplaats terecht. MBO- gediplomeerden kunnen echter nog wel doorgroeien naar HBO/WO functies.

Personeelsleden met een full-time baan werken volgens planning 40 uur per week maar vaak meer omdat ze dan moeten overwerken. Werknemers hebben 25 vrije dagen en kunnen 20 dagen zelf vrijkopen. Elena vind dat er sprake is van een redelijk grote werkdruk, ze moet vaak overwerken, heeft meerdere projecten tegelijk en er zijn deadlines waar ze zich aan moet houden. Ondanks dat vindt ze haar werk wel heel leuk en niet heel erg om er wat langer mee bezig te zijn.Als ik het vergelijk met mijn aantal vrije dagen; een scholier heeft 55 vakantiedagen, 12 roostervrije dagen en 4 vrije feestdagen per jaar. Ik denk dat ik deze heel erg ga missen als ik eenmaal aan het werk ben. Ik denk wel dat mijn werkdruk groter is dan die van Elena, ik heb bijna elke week wel toetsen, elke dag huiswerk en er is niet echt een moment nu waarop ik even helemaal niks meer hoef te doen of iets helemaal kan afsluiten omdat ik deze stof nodig heb voor latere toetsen en straks mijn examen.
  1   2


Dovnload 376.12 Kb.