Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Surfers lusten geen plastic soep

Dovnload 30.84 Kb.

Surfers lusten geen plastic soepDatum31.07.2017
Grootte30.84 Kb.

Dovnload 30.84 Kb.

c:\users\viktor\dropbox (fast forward)\1_1_ecb_cup_klant\3_fb\cbc_2017_fb_page_851x315_nl.jpg
Surfers lusten geen plastic soep

26 maart: Eneco Clean Beach Cup 8 startschot voor

Eneco Clean Life jaarwerking

Elke minuut belandt een vrachtwagen vol plastic in de oceanen, het begin van een vaak eindeloze reis. Daardoor is er geen enkel strand ter wereld meer waar geen plastic ligt. Ook in elke kilogram Belgisch zand vind je tot 150 stukjes plastic. De kunststof blijft er voor altijd, ze verbrokkelt tot minuscule deeltjes die via zeezout, garnalen of mosselen weer op ons bord belanden. De kleinste stukjes dringen zelfs tot in ons bloed door… Het is tijd om het tij te keren.
Op de eerste zondag van de lente organiseren 17 kustsurfclubs de achtste editie van de Eneco Clean Beach Cup, een grote strandopruimactie. De Panne wordt de uitvalsbasis van waar Studio Brussel live uitzendt. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer stelt vrijdag 24 februari ook zelf oplossingen voor het plasticprobleem.
Tot bijna vijf procent van alle geproduceerde plastic belandt in zee en die jaarlijkse dumping zou binnen tien jaar nog eens verdubbelen. “Dat er een groeiend probleem is voor mens en dier, dringt gelukkig stilaan tot burgers en beleidsmakers door,” vertelt organisator en surfer Sven Fransen. “Er liggen maatregelen op tafel maar voorlopig onvoldoende om het tij te keren, dus blijven we de alarmbel blijven luiden.” Dat is het doel van de achtste Eneco Clean Beach Cup waarmee 17 Belgische surfclubs deelnemen aan de strandopruimactie die Surfrider Foundation Europe voor de 22ste keer wereldwijd organiseert. “Al doen we het liefst op een sympathieke manier, door een strandwandeling met een lenteschoonmaak te combineren,” weet Sven. “Samen opruimen geeft een fijn gevoel maar het opent ook de ogen voor het afval dat op het strand slingert en uit zee aanspoelt, zodat iedereen toch twee keer nadenkt over zijn of haar plastic voetafdruk, want die moet naar beneden.” De Belgische surfers brachten vorig jaar 2.200 vrijwilligers op de been die meer dan zeven ton afval van het strand ruimden.
Statiegeld op PET en verbod op microplastics
Om de stroom plastic naar zee te verminderen is Sven Fransen geen voorstander van te veel regeltjes: “Als wij allemaal om alternatieven vragen, zal het aanbod zich automatisch aanpassen, maar sommige maatregelen maken zo veel verschil dat ik niet begrijp dat ze nog niet ingevoerd zijn. Microplastics zijn mini plastic bolletjes in verzorgingsproducten en die vind je tegenwoordig overal in het milieu. Die kunnen we gerust verbieden. Statiegeld op PET-flessen heeft in andere landen zijn nut bewezen. De rondzwervende plastic flessen kunnen tot 95 procent verminderd worden door 25 cent statiegeld per fles. Dat zijn straffe cijfers,” besluit hij. Plastic is het probleem maar ook de oplossing. Het beste plastic is plastic dat je lang gebruikt en makkelijk recycleert zonder veel kwaliteitsverlies want dat is vaak het geval. Stevige PET-flessen opnieuw vullen is bijvoorbeeld milieuvriendelijker dan glazen flessen en dus de beste optie.

Staatssecretaris van de Noordzee stelt aanpak van afval voorop
Staatssecretaris Philippe De Backer bevestig dat de Noordzee voor heel wat uitdagingen staat, zowel op ecologisch als economisch vlak. Daarom volgt er nog in 2017 een nationaal actieplan tegen marien afval en wordt er nog het hele jaar gewerkt aan een langetermijnbeleid voor de Noordzeevisie 2050 waarin natuur één van de pijlers is met de focus op ecologie en biodiversiteit. De Backer wil ook dat de Noordzee de belangrijkste energiecentrale van het land wordt met meer ruimte voor windmolenparken en golfslag- of getijdenenergie, nu het zelfs goedkoper is om windenergie op zee te produceren dan aan land.
Eneco Clean Beach Life wil heel het jaar aandacht voor het strand
Eneco en de surfers delen dezelfde passie voor zon en wind. Surfers krijgen er een kick van, Eneco haalt er groene stroom uit. Deze duurzame koers brengt Eneco aan de top van het groenestroomklassement van Greenpeace. Met een score van 18/20 zegt de milieuorganisatie dat Eneco een voorloper is inzake duurzame energie. Maar Eneco gaat verder. Duurzaamheid is meer dan wind of energie alleen. De Eneco Clean Beach Cup illustreert dit meer dan ooit. Met één keer het strand op te ruimen is de kous echter niet af en daarom werd de Eneco Clean Beach Life jaarwerking opgestart. Eneco wil een voorloper zijn en blijven van een nieuwe wereld waar duurzaamheid elke dag centraal staat. Aan de kust komen er watersportdagen voor scholen met aandacht voor het milieu. Tijdens de zomer volgt de Eneco Clean Beach Holiday waarbij toeristen een duwtje in de rug krijgen om het strand proper te houden en later op het jaar wordt gewerkt aan een Eneco Clean Beach label dat het onnodig of overmatig verpakken van producten wil ontmoedigen. Verschillende initiatieven die de kust duurzamer zullen maken. De missie van Eneco is niet voor niets “Duurzaamheid van iedereen”. We hebben immers maar één planeet, daarvoor moeten we zorg dragen.
Pionier De Panne wordt properste kustgemeente
De Eneco Clean Beach Cup is aan zijn achtste editie toe maar de Side Shore Surfers van De Panne organiseerden al een jaar vroeger hun eerste lenteschoonmaak op het strand. De surfclub was één van de pioniers van de strandopruimacties in Vlaanderen en dit jaar geeft de gemeente nog steeds het voorbeeld met een duidelijke ambitie om de properste kustgemeente te worden.

“We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en heel wat projecten staan klaar voor uitvoering,” weet schepen van milieu Bram De Grieck. “Maar er is meer nodig dan investeringen van een overheid, alle acties vallen of staan met de betrokkenheid van ons allemaal. Het afval op een strand is grotendeels afkomstig uit zee en daar hebben we als kleine gemeenschap maar weinig vat op maar we moeten onze inwoners en bezoekers bewust maken van de problematiek. In De Panne en overal aan de kust ontstaan burgerinitiatieven om het strand proper te rapen. Zo groeit uit een symbolische actie uiteindelijk een duurzame, maatschappelijk gedragen bewustwording bij een groot stuk van onze bevolking. Net daarom is De Panne blij om in 2017 gast te zijn voor de Eneco Clean Beach Cup,” besluit De Grieck.
Eneco Clean Beach Cup vult trofeeënkast
De strandopruimactie maakt duidelijk wat los. Eneco Clean Beach Cup mocht het afgelopen jaar vijf prijzen in de trofeeënkast zetten. Zowel in België, Europa als op wereldniveau won de actie al prijzen als ‘Best Sustainable Event’ en ‘Non-Profit/Social Event’. Onlangs was het op de Belgian Sponsorship Awards was het opnieuw prijs in de categorie Best Societal Sponsorship.


Partners
Eneco, De Panne, Studio Brussel, Plopsaland, Volvo, NRJ, Van Gansewinkel, La Dernière Heure, La Libre Belgique, Het Nieuwsblad.
Deelnemende locaties
Royal Sand Yacht Club – De Panne

Side Shore SurfersDe Panne


KYC – Koksijde


Sycod – Oostduinkerke

Surfclub Windekind – Oostduinkerke


Loodswezenplein – Nieuwpoort

De Kwinte – Westende


VVW OutsideOostende


Twins – Bredene


Windhaan – De Haan


Surfing Elephant – Wenduine


Aan de plas – BruggeO’Neill BeachclubBlankenberge


Icarus Surfclub – Zeebrugge
 Icarus SurfclubAnemos – Knokke-Heist


RBSC basis Duinbergen – Knokke-Heist


RBSC basis Zoute – Knokke-Heist


Surfers Paradise – Knokke-Heist
www.enecocleanbeachup.be

www.facebook.com/cleanbeachcup

#cleanbeachcup
Meer info
Organisator Woordvoerder

Sven Fransen Kristof Bouckaert

0477/23.61.30 0486/16.41.29

sven@enecocleanbeachcup.be kristof@teksteffect.be
DE AFVAL TOP TIEN VAN VORIG JAAR: TIEN OM NIET TE ZIEN


 1. sigarettenpeuken

 2. niet-identificeerbaar plastic

 3. plastic zakken

 4. piepschuim

 5. oorstokjes

 6. flessendopjes

 7. stukken glas

 8. visserstouwen

 9. vissersnetten

 10. plastic flessen

Aan de Noordzee komen daar nog opvallend veel meer glas, flessendopjes, verpakkingen, blikjes, bekertjes, ijzer, lollystokjes en aanstekers bij. Tijdens de hele actie werden scooters, auto-onderdelen, frigo’s, tv’s, winkelkarren, fietsen, autobanden en zelfs vuilnisbakken opgeruimd…


WAT KUN JE ZELF DOEN AAN HET AFVALPROBLEEM IN ZEE?
Reduce

Verbruik minder plastic door er minder te kopen.


Reuse

Hergebruik oude spullen of geef ze weg.


Recycle

Recycleer afval, al is verminderen een betere oplossing op lange termijn. Ook recycleren heeft een impact op het milieu.


Refuse

Zeg nee tegen plastic door producten met overdreven verpakkingen te vermijden.10 TIPS OM JE PLASTIC VOETAFDRUK TE VERKLEINEN
1. Kies voor de kraan

Water is goed voor je, maar water in een fles is niet zo goed voor het milieu. Eén plastic fles vraagt drie liter water om ze te maken en ze reist vaak kilometers voor we er van drinken. Kraantjeswater is veel goedkoper en gezond.


2. Doe het met minder

Koop zo veel mogelijk onverpakt voedsel, dat kan goed op de markt of in een specifieke winkel. Maar ook als je in de supermarkt goed oplet, kan je om hetzelfde gerecht klaar te maken tot tien keer minder impact hebben op het milieu. Door grote hoeveelheden te kopen, vermijd je ook veel verpakking en het is vaak goedkoper.


3. Kook met de seizoenen

Een komkommer krijgt soms een jasje van plastic die de houdbaarheid met tien dagen verlengt. Geplastificeerde komkommers komen van ver terwijl je in het seizoen overal niet-verpakte vindt. Koken met seizoensgroenten betekent dus ook verpakkingen vermijden, bovendien smaken ze rijker en zijn ze veelal goedkope.


4. Zeg nee tegen dunne zakjes

Gebruik zo weinig mogelijk dunne plastic zakjes. Gebruik herbruikbare tassen, ook voor fruit en groenten. Je shoptas mag zeker van stevig plastic zijn want dat recycleert zelfs beter dan papier.


5. Hergebruik

Zeg nee tegen voorverpakte, individuele porties. Gebruik bijvoorbeeld een koekjesdoos en neem herbruikbaar bestek mee bij een barbecue, picknick of meegenomen maaltijd. Gebruik voor eten en restjes ook herbruikbare bakjes in plaats van plastic zakjes. Gebruik er van glas met een goed sluitsysteem, die kunnen van de oven naar de frigo of de diepvries en bewaren langer.


6. Beat it

Koop cosmetica zonder plastic. Zie je bij de ingrediënten polypropyleen of polyethyleen, laat ze dan maar staan. Of handiger download de app ‘Beat the Microbead’ die je vertelt of er plastic in zit of niet.


7. Maak de thermos weer hip

Koop een herbruikbare beker voor warme drankjes onderweg zoals koffie of thee.


8. Kies een alternatief

Kies voor verpakkingen die in de blauwe zak passen of zoek naar een alternatief. Wasmiddel kan in karton, gebruik lucifers in plaats van een aansteker, azijn en natriumcarbonaat zijn natuurlijke wondermiddelen bij de lenteschoonmaak,…


9. Geef een tweede leven

Koop en verkoop tweedehandsartikelen. Je vindt alles tweedehands. Zo verminder je de hoeveelheid plastic die in de afvalstroom terechtkomt. Maak leuke dingen met wat je eerst wou weggooien.


10. Recycleer

Recycleer zo goed mogelijk, bepaalde plastics die niet in de blauwe zak mogen, worden wel apart verzameld in het containerpark. Let er even op bij je volgende bezoekje.

 • Statiegeld op PET en verbod op microplastics
 • Staatssecretaris van de Noordzee stelt aanpak van afval voorop
 • Eneco Clean Beach Life wil heel het jaar aandacht voor het strand
 • Pionier De Panne wordt properste kustgemeente
 • Eneco Clean Beach Cup vult trofeeënkast
 • Partners Eneco, De Panne, Studio Brussel, Plopsaland, Volvo, NRJ, Van Gansewinkel, La Dernière Heure, La Libre Belgique, Het Nieuwsblad. Deelnemende locaties
 • DE AFVAL TOP TIEN VAN VORIG JAAR: TIEN OM NIET TE ZIEN
 • WAT KUN JE ZELF DOEN AAN HET AFVALPROBLEEM IN ZEE Reduce
 • 10 TIPS OM JE PLASTIC VOETAFDRUK TE VERKLEINEN

 • Dovnload 30.84 Kb.