Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Talentontwikkelaar be helpt ondernemingen te focussen op talent

Dovnload 5.76 Kb.

Talentontwikkelaar be helpt ondernemingen te focussen op talentDatum22.05.2018
Grootte5.76 Kb.

Dovnload 5.76 Kb.

Talentontwikkelaar.be helpt ondernemingen te focussen op talent

Hoewel ondernemingen zich bewust zijn van de toenemende vergrijzing op de werkvloer, nemen ze nog te weinig actie om het nakend pensioen van de oudere werknemers voor te bereiden. Ook voor medewerkers die door ziekte of burn-out lange tijd buiten strijd zijn, hebben de meeste werkgevers geen programma klaar om hen terug aan de slag te helpen. Tot slot is diversiteit op de werkvloer in heel wat ondernemingen nog steeds geen prioriteit. Dat blijkt alvast uit een online bevraging bij ruim 700 ondernemingen in Vlaanderen.

Het Departement Werk en Sociale Economie (WSE) ontwikkelde dan ook speciaal een online toolbox ‘www.talentontwikkelaar.be’. Hiermee wil het Departement WSE ondernemingen niet alleen motiveren en helpen om dergelijke thema’s structureel aan te pakken, maar willen we hen ook  stimuleren om meer in te zetten op talent.

Onze arbeidsmarkt staat voor grote uitdagingen. Op de werkvloer zijn meerdere generaties aan de slag, er is de toenemende vergrijzing en de economische context die er niet eenvoudiger op wordt. De noden en behoeften van werknemers en werkgevers veranderen. Organisaties moeten hier rekening mee houden. En velen doen dat ook, want uit een online bevraging van de Vlaamse Overheid bij ruim 700 Vlaamse ondernemingen blijkt dat ondernemingen al meer investeren in mensen.

Het onthaal en de begeleiding van nieuwe medewerkers gebeurt bij de meeste ondernemingen alvast volgens het boekje. Evaluatie- en functioneringsgesprekken lijken goed ingeburgerd en ondernemingen maken ook duidelijk werk van interne en externe opleidingen. De Vlaamse werknemer is bovendien vrij loyaal en dus loont het voor ondernemingen om in hun mensen te investeren. Ondernemingen doen dit onder meer door te werken aan een goede cultuur en werksfeer, opleiding, motivatie en het geven van meer verantwoordelijkheid.

ONDERNEMING IS ZO STERK ALS ZIJN MENSEN

Toch is er nog werk aan de winkel. Hoewel burn-out en langdurige ziekte vaker voorkomen, werken maar weinig ondernemingen aan preventie hierrond. Bovendien zijn ze ook niet goed voorbereid op de terugkeer van deze langdurig afwezigen. De meeste ondernemingen zijn zich wel degelijk bewust van de toenemende vergrijzing op de werkvloer, maar staan er onvoldoende bij stil dat ze best ook tijdig een systeem van kennisoverdracht op poten zetten. Tot slot blijkt ook dat competenties nog vaak een struikelblok zijn bij het vinden van de juiste mensen. Ondernemingen vergeten bovendien het potentieel en talent van mensen uit kansengroepen aan te boren.Het Departement WSE lanceert nu de nieuwe toolbox www.talentontwikkelaar.be met hulpmiddelen en praktische instrumenten voor HR-managers en bedrijfsleiders. Bedoeling is dat ondernemingen meer het accent leggen op talent en competenties dan op CV’s en diploma’s. Daarnaast wil deze website hen ook aanmoedigen om ook de thema’s die ondernemingen voor zich uit lijken te schuiven, concreet aan te pakken. Op die manier kunnen ze samen met hun medewerkers bouwen aan kwaliteitsvolle loopbanen en sterke ondernemingen, vandaag én morgen. Dit initiatief past in de langetermijnstrategie van het Pact 2020 om meer mensen aan de slag te laten gaan, in meer werkbare jobs en in gemiddeld langere loopbanen.

Surf naar www.talentontwikkelaar.be voor meer info over de toolbox. Bekijk de reportage op http://www.talentontwikkelaar.be/waarom-hier-mee-aan-de-slag

  • ONDERNEMING IS ZO STERK ALS ZIJN MENSEN

  • Dovnload 5.76 Kb.