Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Team 3 Bronnenboekje Inhoud

Dovnload 173.87 Kb.

Team 3 Bronnenboekje InhoudPagina1/7
Datum14.09.2017
Grootte173.87 Kb.

Dovnload 173.87 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7Team 3


Bronnenboekje

Inhoud


Team 3 1

Inhoud 1


Bron: 3.1 Metalen 2

Bron: 3.2 Legeringen 6

Bron: 3.3 Nieuwe materialen (legeringen) en technieken 8

Bron: 3.4 Corrosie 11

Roest en corrosie 11

Bron: 3.5 Kunststoffen 17

Bron: 3.6 Nieuwe materialen (kunststoffen) 24

Bron: 3.7 Hergebruik en afval 27

Bron 3.8 Inleiding redoxreacties 31

Bron: 3.9 Duurzame energie 41

Bron: 3.10 Overzicht van verschillende motorbrandstoffen 43

Bron: 3.11 Milieuproblemen door verbranding 45

Bron: 3.12 Verbranding 46Bron: 3.1 Metalen

Een metaal is een scheikundig element uit een van de volgende reeksen in het Periodiek Systeem der elementen:
Enkele algemeen bekende metaalsoorten zijn: ijzer, aluminium, koper, chroom, nikkel, lood, zink, tin, goud, en zilver.

Fysische eigenschappen

Metalen hebben een aantal kenmerkende fysische eigenschappen:

 • Ze hebben meestal een glimmend uiterlijk

 • Ze zijn zwaar (hebben een hoge dichtheid)

 • Ze hebben een hoge taaiheid en zijn pletbaar

 • Ze hebben meestal een hoog smeltpunt (met uitzondering van kwik (Hg) zijn alle metalen vaste stoffen bij kamertemperatuur)

 • Ze zijn goede geleiders van warmte en elektriciteit

Legeringen

Een legering is een mengsel van metalen. Een legering kan ook wel niet-metalen bevatten. Legeringen worden geproduceerd om aan metalen de gewenste eigenschappen, zoals hardheid en smeedbaarheid te verschaffen. In de bronstijd (± 2000 - 1000 voor Chr.) wist men reeds hoe men van koper een legering kon maken die gemakkelijker te bewerken was door er tin aan toe te voegen. Deze legering heet brons.

Productie van metaal

Metalen worden in de natuur zelden in zuivere vorm gevonden. Metalen worden gedolven in de vorm van ertsen, die vervolgens worden omgezet in de zuivere metaalvorm. Voorbeelden hiervan zijn de winning van gietijzer uit ijzererts door middel van hoogovens of de omzetting van bauxiet in aluminium.

Ferro en non-ferro

In de metaalhandel wordt onderscheid gemaakt tussen de ferro metalen (ijzer, staal, en legeringen op basis van ijzer) en non-ferro metalen (bijvoorbeeld aluminium en koper).
Metalen in de scooter


Het frame van een scooter is meestal gemaakt van staal. Daarnaast wordt voor allerlei onderdelen ook aluminium gebruikt of legeringen van aluminium. Voor de cilinder wordt gietijzer gebruikt, maar de zuiger is van een aluminiumlegering. Bij sommige scooters is de cilinder ook al van zo’n aluminiumlegering gemaakt. Aluminium behoort tot de ‘high-tech’ materialen en heeft zeer veel mogelijkheden. Hieronder staat enige algemene informatie over aluminium.


Stalen buisframe van een scooter

AluminiumAlgemeen

Het gebruik van het lichte metaal aluminium heeft nog maar een korte geschiedenis. Aluminium werd ontdekt aan het begin van de 19e eeuw en kwam pas aan het begin van de 20ste eeuw ruim beschikbaar voor industriële toepassingen. De hoogste concentratie aluminium (45-60%) vinden we terug in het erts bauxiet (bauxiet is genoemd naar het Zuidfranse plaatsje Les Baux waar een onderzoeker het in 1821 voor het eerst aantrof. De Engelse scheikundige Davy gaf het zuivere metaal de naam aluminium, afkomstig van het Latijnse woord alumina.


Bauxietwinning

Bauxiet wordt gevonden in 30 miljoen jaar oud gesteente en dit vooral in (sub)tropische gebieden, vooral in Australië (38%), New Guinea (13%), Jamaica (11%) en Brazilië (9%), daar bevat bauxiet de hoogste concentratie aluinaarde.

Eigenschappen van Aluminium
Aluminium kent een zeer breed en veelzijdig toepassingsgebied en heeft een plaats verworven in nagenoeg alle industriële sectoren. Een plaats die elk jaar groter wordt. Dit is met name gebaseerd op de technische, duurzaamheids- en esthetische kwaliteiten van het materiaal. Aluminium vormt veelal de basis voor productinnovaties. Het is een hightech materiaal, maar ook voor meer ‘alledaagse’ toepassingen zeer geschikt. Aluminium wordt in hoge mate (circa 72%) gerecycled met behoud van kwaliteit. De esthetische uitstraling is door de grote vormvrijheid en vele afwerkingsmogelijkheden, waaronder anodiseren en lakken, zeer gevarieerd. Aluminium is na staal het meest toegepaste metaal. Aluminium heeft veel gunstige eigenschappen.
Licht
Aluminium is een zeer licht metaal (dichtheid van 2,7.10³ kg/m3), dat is ongeveer een derde van het gewicht van staal.
Sterk
Afhankelijk van de soort legering varieert de sterke van aluminium. Hierdoor is aluminium geschikt voor veel verschillende toepassingen.
Weerbestendig
Op aluminium vormt zich van nature een beschermende oxidelaag.
Decoratief
Onbehandeld aluminium ziet er al mooi uit, maar met behulp van een anodiseer- of lakbehandeling kan het oppervlak van aluminium worden verfraaid met een nog betere bescherming.
Goed geleidend
Aluminium is zeer geschikt voor het geleiden van elektriciteit. De verhouding geleidbaarheid/dichtheid is tweemaal gunstiger als die van koper.
Goed bewerkbaar
Aluminium is makkelijk vormbaar door de lage smelttemperatuur. Dankzij de uitstekende vervormbaarheid kan door middel van extrusie en walsen aan een aluminium- profiel elke gewenste vorm worden gegeven. Daarnaast is aluminium ook uitstekend vorm te geven middels gieten.

Niet giftig en dampdicht

Aluminium geeft geen giftige stoffen af en wordt daarom veelvuldig gebruikt voor verpakkingen van consumptieartikelen.


In overvloed aanwezig
Acht procent van de aardkorst bestaat uit aluminium, na zuurstof en silicium is aluminium het meest voorkomende element op aarde.
100% recyclebaar, dus duurzaam
Aan het einde van de gebruiksduur is aluminium met zeer weinig energie te recyclen met behoud van kwaliteit.

IJzer


IJzer is lange tijd het belangrijkste metaal geweest: denk maar aan het ijzertijdperk. Ook nu nog is de ijzer- en staalindustrie van groot economisch belang. Maar hoe komen we eigenlijk aan ijzer? De aardkern mag er dan grotendeels uit bestaan, in de aardkorst waarop wij leven is zuiver ijzer zeldzaam.
Archeologisch bewijs toont aan dat mensen ijzer al minstens 5000 jaar gebruiken. IJzer is het goedkoopste metaal en een van de meest voorkomende metalen, omdat bijna 5,6% van de aardkorst en bijna de gehele aardkern uit ijzer bestaat. IJzer wordt met name gewonnen uit de mineralen hematiet (Fe2O3) en magnetiet (Fe3O4). De mineralen taconiet, limoniet (FeO(OH).nH2O) en sideriet (FeCO3) zijn ook belangrijke ijzerbronnen.
IJzer is een zeer nuttig element, omdat het behalve bij de opbouw van de aarde ook een rol speelt bij het in leven houden van planten en dieren. IJzer speelt een rol in de fotosynthese van planten en het is een essentieel onderdeel van hemoglobine, de rode bloedkleurstof die zuurstof door het lichaam vervoert.
Mooie kristallen van glanzend zwart hematiet komen voor op het eiland Elba, in Cumbria (Engeland) en bij de Sint Gothard in Zwitserland.Gezondheidseffecten van ijzer


IJzer is een onderdeel van vlees, aardappelen en groenten. Het menselijk lichaam neemt ijzer sneller op vanuit dierlijke producten dan vanuit plantaardige producten.
IJzer kan verschillende ziekten veroorzaken wanneer het in weefsel terecht komt en daar aanwezig blijft. Chronisch inademing van hoge concentraties ijzeroxidendam-pen of aërosolen kan resulteren in de ontwikkeling van een venijnige vorm van longontsteking, welke bij röntgenfoto’s kan worden waargenomen.

Inademing van hoge concentraties ijzer kunnen het risico op longkanker verhogen, als je wordt blootgesteld aan carcinogene stoffen. LD50 (oraal, rat) = 30 mg/kg.

(LD50 = dosis waarbij 50% van de proefdieren in een laboratorium overlijden door alle vormen van blootstelling, behalve inademing.)

  1   2   3   4   5   6   7

 • Een metaal is een scheikundig element uit een van de volgende reeksen in het Periodiek Systeem der elementen: Alkalimetalen: deze staan in groep 1 van het Periodiek Systeem
 • Enkele algemeen bekende metaalsoorten zijn: ijzer, aluminium, koper, chroom, nikkel, lood, zink, tin, goud, en zilver. Fysische eigenschappen
 • Ze hebben een hoge taaiheid en zijn pletbaar Ze hebben meestal een hoog smeltpunt (met uitzondering van kwik (Hg) zijn alle metalen vaste stoffen bij kamertemperatuur)
 • In de metaalhandel wordt onderscheid gemaakt tussen de ferro metalen (ijzer, staal, en legeringen op basis van ijzer) en non-ferro metalen (bijvoorbeeld aluminium en koper).
 • Gezondheidseffecten van ijzer

 • Dovnload 173.87 Kb.