Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Tegelijkertijd met de nieuwe Corvette Z06 ontwikkeld, en deelt chassis, motor technologieën en aerodynamische voorzieningen

Dovnload 26.75 Kb.

Tegelijkertijd met de nieuwe Corvette Z06 ontwikkeld, en deelt chassis, motor technologieën en aerodynamische voorzieningenDatum29.06.2018
Grootte26.75 Kb.

Dovnload 26.75 Kb.


13 januari 2014

Corvette C7.R deelt techniek met nieuwe Z06


  • Tegelijkertijd met de nieuwe Corvette Z06 ontwikkeld, en deelt chassis, motor technologieën en aerodynamische voorzieningen

  • Wedstrijddebuut op 25 januari tijdens 52e Rolex 24 At Daytona

  • Zet geschiedenis van Corvette Racing voort van 90 overwinningen wereldwijd en 10 constructeurskampioenschappen sinds 1999


DETROIT – Chevrolet heeft vandaag de Corvette C7.R wedstrijdauto onthuld die tegelijkertijd naast de volledig nieuwe Corvette Z06 is ontwikkeld. Zij vertonen als geen ander model de grootste overeenkomsten tussen Corvettes die zijn gebouwd voor de openbare weg en voor het circuit. Zij delen als nooit tevoren technologieën en componenten waaronder chassis architectuur, motortechnologie en aerodynamische voorzieningen.
“Als het op endurance racing aankomt is de Corvette de afgelopen 15 jaar de benchmark voor succes geweest,” zegt Jim Campbell, U.S. vice president, Performance Vehicles and Motorsports. “Een groot deel van de successen kan worden toegeschreven aan de symbolische verwantschap tussen Corvette Racing en de productieauto’s. De Corvette Z06 en de nieuwe C7.R zullen zowel op de openbare weg als op het circuit competitiever zijn dan ooit dankzij het succesvolle design van de Corvette Stingray, die op zijn beurt weer grotendeels is gebaseerd op de C6.R wedstrijdauto.”
Corvette Racing zal in 2014 twee C7.R wedstrijdauto’s inzetten, later deze maand te beginnen met de 52e Rolex 24 At Daytona op 25 en 26 januari. Deze race betekent de aftrap van het TUDOR United SportsCar Championship, een nieuwe serie na het samengaan van de American Le Mans Series en de GRAND-AM Rolex Sports Car Series. De C7.R zal uitkomen in de GT Le Mans klasse tijdens 11 races in Noord Amerika.
Het team wordt ook aan de start verwacht van de 24 uur van Le Mans, een race die Chevrolet en Corvette Racing in de GTE Pro klasse zeven keer hebben gewonnen.
Sinds het wedstrijd debuut van het team in 1999 met de Corvette C5-R zijn de successen van Corvette Racing ongeëvenaard. De C5.R en de C6.R hebben Chevrolet 90 overwinningen wereldwijd opgeleverd, en 10 constructeurstitels in de American Le Mans Series. In 2013 heeft Corvette Racing vijf races gewonnen en twee seizoenen achtereen de constructeurs-, team- en rijderskampioenschappen in de GT klasse behaald.
Een belangrijk onderdeel van het teamsucces is de technologieoverdracht tussen Corvette productieauto’s en raceauto’s.
“Corvette Racing zet de gouden standaard voor technologieoverdracht van het circuit naar de weg,” zegt Tadge Juechter, Corvette chief engineer. “We brengen voortdurend wat we tijdens de wedstrijden leren over naar de productie-Corvettes om die verder te verbeteren. Met als resultaat dat de nieuwe Corvette Z06 de beste Corvette ooit is die geschikt is voor circuitgebruik, terwijl het er naar uitziet dat de nieuwe C7.R competitiever als nooit tevoren is op het circuit.”
Veel van de constructieve en aerodynamische voorzieningen van de C7.R zijn gebaseerd op vergelijkbare componenten en technologieën van de Corvette Z06.
Nieuw aluminium frame

Zoals tot nu toe zullen de raceauto en de Z06 hetzelfde, op de serieproductie gebaseerde, aluminium frame delen. Echter, voor de eerste keer zullen de frames voor de raceauto en de Z06 in eigen beheer gebouwd worden in Corvette’s Bowling Green fabriek in Kentucky.


Door gebruik te maken van geavanceerde productiematerialen, zoals lasergelaste, Flowdrill-geproduceerde bevestigingsmaterialen en een GM-gepatenteerd puntlas proces, is de structuur aanzienlijker sterker dan bij het voorgaande model. Voor Corvette Racing betekent dat ze voor de C7.R beschikken over een chassis dat 405 sterker is van de C6.R.
“Al bij het eerste rondje in de C7.R voelden de coureurs direct de toegenomen stijfheid van het chassis,” zegt Mark Kent, director van Racing for Chevrolet. “De rijders ervoeren gelijk dat de handling van de C7.R beter was, vooral op de plekken waar het oppervlak van de baan veranderde of ruw was. Dat is belangrijk omdat onze rijders niet noodzakelijkerwijs altijd op het gladde deel van de baan rijden maar ook over de curbs rijden wanneer ze de bocht uitkomen.”
Direct-ingespoten motor

De toevoeging van directe brandstofinjectie bij de Corvette Z06 zorgt ervoor dat er teruggekeerd kan worden naar de technologie die voor het eerst voor Corvette werd gebruikt aan het einde van het GT1 tijdperk in 2009. Dat belooft een grotere efficiency wat een belangrijke rol kan spoelen bij lange-afstandsrace zoals Daytona en Le Mans omdat er minder pitstops gemaakt moeten worden.


“Directe injectie biedt twee voordelen voor het raceteam,” zegt Kent. “Allereerst biedt het de rijders een preciezere controle van het gaspedaal, zodat de motor direct reageert bij de allerkleinste verandering van de stand van het gaspedaal. Ten tweede wordt het brandstofverbruik met zo’n 3% verbeterd. Dat kan genoeg zijn om met 1 pitstop minder te volstaan tijdens een 24 uurs race. Gezien het feit dat races soms door een pitstop worden beslist is die 3% brandstofverbetering belangrijk om een betere positie op de baan te krijgen.”
Aerodynamica

De aerodynamische voorzieningen van de Corvette Stingray zijn direct overgenomen van de Corvette C6.R, zoals de naar voren buigende radiator, functionele luchtopeningen in de voorste en achtste panelen, en luchtinlaatopeningen voor het koelen van de transmissie achter en het differentieel.


De Z06 en de C7.R brengen de aerodynamische configuratie naar een hoger niveau, waarbij gebruik wordt gemaakt van vooruitstrevende voorzieningen die zorgen voor een verbeterde koeling en een grotere downforce, dankzij onder meer dezelfde voorsplitters, zijskirts en openingen voor de koeling van de remmen voor en achter.”
“Wij hebben voortdurend samengewerkt met het race team bij de ontwikkeling van de aerodynamische pakketten voor de Z06 en de C7.R,” zei Juechter. “We hebben zelfs dezelfde computersoftware gebruikt om beide auto’s te testen, waardoor wij de uitkomsten van de testen en de windtunneltesten konden delen. Het resultaat is dat de aerodynamica van de productie Z06 de beste downforce levert van welke productieauto ooit die door GM is getest en we komen heel dichtbij de aerodynamica van een echte wedstrijdauto.”
Er zijn natuurlijk verschillen tussen de wedstrijdauto en de productie Corvette Z06. Zo heeft de C7.R de aandrijflijn overgekregen van de C6.R, omdat de GT-reglementen een maximum motorinhoud voorschrijven van maximaal 5,5 liter. De nieuwe Z06 is uitgerust met een 6.2-liter turbomotor die 625 pk levert. Beide motoren zijn echter gebaseerd op de bekende en betrouwbare ‘small block’ architectuur.
De ophanging van de C7.R is aangepast om bredere racebanden en grotere remmen te kunnen toepassen, in lijn met de GT-reglementen.
On the aerodynamic side, one major difference is the shift away from U.S. National Advisory Committee for Aeronautics, or NACA, ducts on the C7.R. The C6.R used two NACA ducts, on top of the rear bodywork and near the position of the rear wheels, for cooling. For the new C7.R, there are now openings on each of the rear quarter panels, above the brake ducts, which will draw air to help cool the race car’s transaxle and differential.
Tevens maakt de grote achtervleugel van de C7.R nu een belangrijker onderdeel uit van het totale aerodynamische pakket van de auto. Een grotere opening voor de radiator heeft het bijkomende voordeel dat de rijwind nu nog vloeiender over de achtervleugel stroomt waardoor deze nog meer bijdraagt aan een grotere stabiliteit en betere handling bij hoge snelheden.

###


Noot uitsluitend voor de redactie: voor aanvullende informatie:
Voor meer informatie over Chevrolet:

www.chevroleteurope.com en http://media.chevroleteurope.com (Europa) en

http://media.gm.com/content/media/be/nl/chevrolet/news.html (België, nl) en http://www.chevrolet.be.

Contact:

Yves De Cauwer

Chevrolet Belgium

Telefoon:      + 32 (0)15.64.13.82Mobiel:         + 32 (0)486.43.24.59

E-mail:         yves.de.cauwer@gm.com

  • Corvette C7.R deelt techniek met nieuwe Z06
  • Nieuw aluminium frame
  • Direct-ingespoten motor
  • Aerodynamica

  • Dovnload 26.75 Kb.