Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Tekst 1: New York City

Dovnload 12.23 Kb.

Tekst 1: New York CityDatum01.08.2017
Grootte12.23 Kb.

Dovnload 12.23 Kb.

Tekst 1: New York City

New York (officieel The City of New York) is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika. Dankzij de leidinggevende en invloedrijke rol in handel, financiën, media, public relations, kunst, mode en educatie geldt zij als een van de belangrijkste wereldsteden. De stad wordt ook wel New York City of kortweg NYC genoemd om haar te onderscheiden van de staat New York, waarin zij ligt. New York City is niet de hoofdstad van die staat, dat is Albany.


De agglomeratie van New York vormt een van de grootste stedelijke gebieden op Aarde. De stad is tevens de dichtstbevolkte grote stad in de Verenigde Staten (VS) met meer dan 9,5 miljoen inwoners verspreid over een gebied van 789,43 km². De stad New York bestaat uit vijf boroughs of stadsdelen: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island.
Veel monumenten en wijken van de stad zijn bekend over de hele wereld en staan vaak symbool voor de VS in het algemeen. Zo zijn er het Vrijheidsbeeld, Wall Street, verscheidene wolkenkrabbers als het Empire State Building, de in 2001 door terroristen vernietigde Twin Towers en hun opvolger, het in 2014 geopende One World Trade Center.
Vanwege de drukte en levendigheid heeft de stad de bijnaam The City That Never Sleeps ("de stad die nooit slaapt") verworven. Een andere populaire bijnaam is the Big Apple, al is de precieze herkomst van deze bijnaam minder zeker.
Tekst 2: Empire State Building

Het Empire State Building is met 381 meter de op een na hoogste wolkenkrabber in New Yorken staat vierde op de lijst van hoogste gebouwen van de Verenigde Staten.De naam van het gebouw, dat op de kruising van West 34th Street en Fifth Avenue staat, komt van de bijnaam van de staat New York: The Empire State.

Het gebouw was van 1931 tot de bouw van de Twin Towers van het World Trade Center in 1971 het hoogste ter wereld. Na de verwoesting van het World Trade Center als gevolg van de aanslagen op 11 september 2001, was het Empire State Building weer het hoogste gebouw in New York. Dat bleef zo tot op 30 april 2012 het nog in aanbouw zijnde One World Trade Center deze positie overnam. Het predicaat van "hoogste gebouw ter wereld" was inmiddels al diverse malen aan steeds weer een andere recordbreker toegevallen, met als huidige koploper de Burj Khalifa in Dubai.

Door de American Society of Civil Engineers werd de wolkenkrabber uitgeroepen tot een van de zeven moderne wereldwonderen. Op 18 mei 1981 werd het door de New York City Landmarks Preservation Commission tot landmark verklaard. Het gebouw werd op 17 november 1982 opgenomen in het National Register of Historic Places en werd op 24 juni 1986 toegevoegd aan de lijst van National Historic Landmarks.Tekst 3: Fifth Avenue

Fifth Avenue is een chique winkelstraat en een van de beroemde straten van New York. Het is de duurste winkelstraat van de wereld met een huurprijs van bijna €30.000 per m² per jaar.

Onder meer bevinden zich daar de kledingzaken Saks, Bendel, Fendi, Versace en Gucci en de juweliers Cartier, Tiffany en Bulgari en een zogenaamde flagshipstore van een Apple Retail Store.

Ook bevindt zich daar de Empire State Building, Metropolitan Museum of Art en de door wolkenkrabbers omsloten St. Patrick's Cathedral.

Het gebied rond Central Park stond vroeger bekend als Millionaire's Row, aangezien de rijksten van New York daar hun huizen bouwden. De straat wordt vaak gebruikt voor parades en optochten.

Tekst 4: Wall Street

Wall Street is een straat in Lower Manhattan, het zuidelijkste gedeelte van het eiland Manhattan, dat het hart van New York City vormt. Een kamer op Wall Street 40 was, in 1817, het eerste permanente hoofdkantoor van de beurs van New York, de New York Stock Exchange. Vandaag de dag is Wall Street ongeveer het centrum van New Yorks financiële district. De term Wall Street wordt dan ook wel gebruikt voor de Amerikaanse financiële wereld als geheel.

Wall Street wordt voornamelijk omringd door wolkenkrabbers, zoals 1 Wall Street, 14 Wall Street, 40 Wall Street en 60 Wall Street, het hoofdkantoor van de Amerikaanse afdeling van de Deutsche Bank en het enige bankkantoor in Wall Street. Aan de straat staan echter ook kleinere monumenten zoals de Trinity Church, Federal Hall en natuurlijk de beurs van New York.

In de ongeveer 800 m lange Wall Street en omliggende straten kan de zon door de hoge gebouwen nauwelijks doordringen, vandaar dat deze straten wel de "canyons van New York" worden genoemd.Tekst 5: Times Square

Times Square, ook bekend als 1475 Broadway, New York Times Building, New York Times Tower, of simpel als Times Tower, is een met 25 verdiepingen 120 meter hoge wolkenkrabber, ontworpen door Cyrus L. W. Eidlitz, gesitueerd aan 42nd Street en Broadway in New York City.

De toren werd oorspronkelijk gebouwd om als hoofdkwartier te dienen van de krant The New York Times die ook zijn naam gaf aan het gebied als geheel, bekend als Times Square. De Times bleef echter minder dan 10 jaar in het gebouw en verhuisde naar een nieuw gebouw. Hoewel de Times het gebouw verliet, bleef One Times Square een belangrijke attractie van Times Square vanwege de jaarlijkse New Year's Eve-feesten en de aanwezigheid van een elektronische lichtkrant op straatniveau sinds 1928.

Na de verkoop aan Lehman Brothers in 1995 werd One Times Square opnieuw ingezet als reclamelocatie om te profiteren van de prominente locatie op het plein. Het grootste deel van de binnenkant van het gebouw blijft vacant (afgezien van haar enige grote huurder, een Walgreens-apotheek die de lagere verdiepingen bezet), terwijl de buitenkant is voorzien van een groot aantal traditionele en elektronische billboards. Vanwege het grote bedrag aan inkomsten dat de advertenties opbrengt, wordt One Times Square beschouwd als een van de meest waardevolle reclamelocaties in de wereld.

Jaarlijks laat men hier de Times Square Ball zakken als teken van de komst van het nieuwe jaar.

Tekst 6: WTC Toren

Het World Trade Center of WTC was een complex van zeven gebouwen met een totaal vloeroppervlak van 1,24 miljoen m² gelegen in het financiële hart van New York.

Het WTC was ontworpen door de Amerikaanse architect Minoru Yamasaki en civiel ingenieur Leslie E. Robertson en ontwikkeld door de Port Authority of New York and New Jersey. In 1960 kwam de Downtown-Lower Manhattan Development Association (DLMA), opgericht en bestuurd door David Rockefeller, met het idee van een World Trade Center om Lower Manhattan te revitaliseren.

David Rockefeller kreeg steun van zijn broer, de toen nieuwe gouverneur van de staat New York. Het WTC was, net zoals vrijwel alle World Trade Centers op de wereld, lid van de World Trade Centers Association. Op 24 juli 2001 werd het complex geleased aan Larry A. Silverstein.

Het WTC stond bekend om zijn twee 110 verdiepingen tellende torens, de North Tower en de South Tower. Samen droegen zij de bijnaam Twin Towers (Tweelingtorens). De twee torens hadden een hoogte van 417 meter respectievelijk 415 meter en waren ooit de hoogste gebouwen ter wereld. Het World Trade Center was een onmiskenbaar onderdeel van New York en werd over de gehele wereld gezien als symbool voor de Verenigde Staten.

Het complex werd op 13 februari 1975 getroffen door een brand en op 26 februari 1993 door een bomaanslag. Uiteindelijk werden alle gebouwen verwoest toen terroristen met gekaapte passagiersvliegtuigen op 11 september 2001 doelbewust de Twin Towers binnenvlogen.De herbouw van het complex in een nieuwe vorm is in volle gang. Het hoofdgebouw, One World Trade Center, werd eind 2014 in gebruik genomen.

  • Tekst 2: Empire State Building
  • Tekst 3: Fifth Avenue
  • Tekst 4: Wall Street
  • Tekst 5: Times Square
  • Tekst 6: WTC Toren

  • Dovnload 12.23 Kb.