Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Tekstkader 12: Blessures

Dovnload 224.68 Kb.

Tekstkader 12: BlessuresPagina1/3
Datum04.06.2018
Grootte224.68 Kb.

Dovnload 224.68 Kb.
  1   2   3

Tekstkader 12: Blessures

Bij sporten kan ook wel eens iets verkeerd gaan. Je kunt spierpijn krijgen of een blessure oplopen.Spierpijn kan allerlei oorzaken hebben. Spierpijn is normaal na een inspanning die je niet gewend bent te doen. Als je ongetraind ineens gaat hardlopen, kun je spierpijn krijgen. Ook sterke afkoeling van spieren kan spierpijn veroorzaken. We zeggen dan dat de spieren stijf worden.

Spierpijn kan ook het gevolg zijn van een beschadiging van een spier. Door een te sterke inspanning of een plotselinge beweging kun je een spierscheuring oplopen. Een scheuring van de kuitspier wordt “zweepslag” genoemd. Een gescheurde spier geneest meestal door rust. In ernstige gevallen wordt een drukverband aangelegd.

Behalve aan je spieren kun je ook blessures oplopen aan je botten, gewrichten of pezen.Bij wielrenners komen door valpartijen vak botbreuken voor, vooral van een sleutelbeen. Bij voetballers komen vaak breuken van scheenbeen en kuitbeen voor, vooral door ruw spel.

Op röntgenfoto’s zijn botbreuken goed te zien. Voor een goede genezing moeten de twee helften van het bot in de goede stand aan elkaar vast groeien. Als de bothelften scheef gaan staan, moeten ze worden gezet, zodat ze in de goede stand staan. De beide bothelften worden meestal met een gipsverband in de goede stand gehouden. Als dat niet lukt, worden schroeven of pinnen in de botten gebracht.
  1   2   3


Dovnload 224.68 Kb.