Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Tervuren-oceanië

Dovnload 6.95 Kb.

Tervuren-oceaniëDatum08.12.2018
Grootte6.95 Kb.

Dovnload 6.95 Kb.

TERVUREN-OCEANIË
Het KMMA is met plezier ingegaan op de vraag om aan de KMKG een twintigtal objecten uit te lenen die afkomstig zijn van de Salomonseilanden, Nieuw-Ierland, Nieuw-Guinea, Nieuw-Caledonië, Nieuw-Brittannië of de Nieuwe Hebriden. Ze zullen te zien zijn op de tentoonstelling Oceania: Reizen in het onmetelijke (commissaris Nicolas Cauwe).

Het Belgische publiek weet nauwelijks iets af van de Oceanische collecties van het KMMA, meer dan 2500 objecten. Nochtans werden verschillende van deze objecten voorgesteld tijdens de tentoonstelling Oceanië, die in 2008 in Brussel (ING Art Center) werd gehouden. Andere waren te zien in 2014 op BRAFA (Brussels Art Fair), in de tentoonstelling Merkwaardige collecties, en enkele maanden later tijdens de expo Masterpieces New Guinea Art from the Royal Museum of Central Africa, die georganiseerd werd door Kevin Conru in het kader van BRUNEAF (Brussels Non European Art Fair).

En vergeten we niet dat, voor de sluiting van het museum voor renovatie, het KMMA een vitrine van de permanente zalen had voorbehouden voor deze collectie.

Het eerste Oceanische object, een neksteun van de Sepik, werd ingeschreven in de KMMA-collecties in 1913. Tot de jaren 1960 echter, telde het AfricaMuseum minder dan twintig objecten uit deze wereldregio. Vanaf de jaren 1960 worden meer objecten opgenomen en worden hierover zelfs enkele artikels geschreven in het officiële tijdschrift van het museum, dat traditioneel meer voorbehouden was voor onderwerpen over Congo-Kinshasa en Rwanda-Urundi.

Om zijn collecties met betrekking tot de regio van de Stille Zuidzee uit te breiden, deed het museum een beroep op verzamelaars en handelaars als J. Walschot, E. Beer of H. Boey. Onder de medewerkers waren er grote leveranciers, zoals E. Deletaille en J. Vanderstraete, die de aankoop van meerdere honderden stukken mogelijk maakten!

Het KMMA verwierf andere kunstwerken bij instellingen als het Museum für Volkerkunde van Basel of het Néprajzi Museum van Boedapest. Tussen 1967 en 1979, ten slotte, werden er ook objecten uitgewisseld tussen de KMKG en het KMMA. Op basis van geratificeerde akkoorden bracht het museum van Tervuren zijn art-nouveau meesterwerken naar het Jubelparkmuseum over. Het waren erfstukken uit de Expo Brussel-Tervuren van 1897, onder andere meubels van Paul Hankar en van Henri Van de Velde en ivoorachtige en chryselefantiene beelden zoals de legendarische Mysterieuze Sfinx van Charles van der Stappen

Het KMMA kreeg in ruil Afrikaanse, Oceanische en Amerikaanse objecten uit de KMKG. Hun aanwezigheid op deze plaats, in het bijzonder voor wat betreft de Afrikaanse objecten, was grotendeels toe te schrijven aan het werk van directeur J. Capart in de jaren 1920-1940 ten voordele van de etnografische collecties. We wijzen erop dat alle niet-Europese collecties van de KMKG het museum niet verlieten. De werken verbonden aan ‘geavanceerde’ beschavingen, die zich kenmerkten in het bijzonder door de kennis van een vorm van schrift, bleven eigendom van de KMKG. Het is grotendeels hierdoor dat de precolumbiaanse en Ethiopische objecten en deze van de Paaseilanden hun weg niet vonden naar het KMMA.

Het KMMA heeft nadien nooit echt een museale politiek ontwikkeld die erop gericht was het museum om te vormen tot een instelling zoals het Musée de l’Homme van Parijs, het Museum of Mankind van Londen of het Ethnologisches Museum van Berlijn. Al heel vlug werd de focus gericht op Afrika en meer bijzonder op Centraal-Afrika.

Het is dan ook bijzonder aangenaam, zeker voor het publiek, prachtige objecten opnieuw te zien opduiken, zoals de rituele malangan maskers uit Nieuw-Ierland, de ceremoniële O’kono bijlen van de Kanak, de imposante yipwon beelden uit Nieuw-Guinea of de verrassende kavat van Nieuw-Brittannië. Mijn oprechte dank gaat uit naar Nicolas Cauwe en de KMKG omdat zij op een gevoelige en intelligente manier deze vergeten collecties van het KMMA weer tot leven hebben gebracht.
Julien Volper

Conservator KMMALector aan de ULB


Dovnload 6.95 Kb.