Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


The notebook

Dovnload 12.86 Kb.

The notebookDatum07.07.2017
Grootte12.86 Kb.

Dovnload 12.86 Kb.

THE NOTEBOOKtnb.jpg

Voor de volgende opdracht heb ik de film van The Notebook en de roman van Nicholas Sparks vergeleken, er waren een paar verschillen tussen de twee maar al bij al zijn de twee gelijk aan elkaar. Het boek vind ik persoonlijk nóg mooier dan de film gewoon al omdat het hele liefdesverhaal zo mooi in het boek beschreven staat. De film heb ik gevonden doordat ik met mijn 2 oudere zussen de film altijd keek als ze naar huis kwamen van hun kot in Gent. Ik vind de film echt een van de mooiste romantische film dat ik ooit al heb gezien en wilde daarom ook het boek eens lezen.

Hier zijn dan de verschillen:


BOEK Nicholas Sparks, The Notebook (gevonden op de e-reader)

FILM

Noah en Allie gaan samen naar de kermis en hangt rond met hem. Ze gaan samen op verschillende attracties en maken veel plezier.

Noah en Allie ontmoeten elkaar als Noah haar ziet als ze met haar vriendinnen op de kermis is. Noah springt op een reuzenrad en wacht tot Allie akkoord gaat om met hem uit te gaan.

Allie gaat terug naar waar ze woont op het einde van de vakantie en ze heeft geen ruzie met Noah.

Noah en Allie maken een grote ruzie en besluiten een punt achter hun relatie te zetten. De ochtend erna vertrekt Allie terug naar huis.

Allie is in het boek 15 jaar en Noah 17, ze ontmoeten elkaar in 1932.

Allie in in de film 17 jaar en Noah’s leeftijd is niet genoemd, ze ontmoeten elkaar in 1940.

Allie ontmoet Lon op een Kerstfeestje.

Allie ontmoet Lon als ze een verpleegster is in het ziekenhuis van gewonde soldaten in de oorlog.

Noah schrijft Allie na haar vertrek elke maand een brief.

Noah schrijft Allie na haar vertrek elke dag voor 365 dagen lang een brief in de hoop dat ze hem antwoord.

Ik heb deze 2 fragmenten in het boek gekozen omdat ze je nieuwsgierig maken naar wat er nog komt in het boek en hoe het boek zou verlopen verder in de verhaallijn. Hier kan je zien dat de schrijver echt mooie zinnen schrijft en het liefdesverhaal prachtig vertelt. Het eerste fragment vertelt meer over de relatie van Allie en Lon wat heel belangrijk is in de film om te begrijpen wat er speelt tussen hen en hoe Allie denkt over al haar verschillende gevoelens.

"Lon was een goed mens, het type man met wie ze altijd had willen trouwen. Met Lon zouden er geen verrassingen zijn, en het was geruststellend te weten wat de toekomst zou brengen. Hij zou een aardige echtgenoot zijn, en zij een goede vrouw. Ze zou dicht bij haar vrienden en familie wonen, kinderen hebben en een gewaardeerde plaats in de gemeenschap innemen. Het was het soort leven dat ze altijd had verwacht te leiden, het soort leven dat ze wilde leiden. En hoewel hun relatie niet bepaald hartstochtelijk kon worden genoemd, had ze zich er al lang geleden van overtuigd dat dit een gelukkige relatie niet in de weg stond, zelfs niet als het ging om met ze zou trouwen. Passie zou in de loop van de tijd toch verdwijnen, en daarvoor in de plaats zouden kameraadschap en vertrouwdheid komen. Dit was wat Lon en zij hadden, en ze was er van overtuigd geraakt dat dit goed genoeg voor haar was."

"Ik besef heel goed dat de kansen, en de wetenschap, tegen me zijn. Maar ik weet dat wetenschap niet alles is. Dat heb ik in mijn leven wel geleerd. En dat laat me de overtuiging dat wonderen, hoe onverklaarbaar of ongelooflijk ook, echt bestaan en elk moment kunnen gebeuren, zonder rekening te houden met de natuurlijke orde. Dus begin ik maar weer, net als alle andere dagen, hardop uit het dagboek voor te lezen, zodat ze het kan horen, in de hoop dat het wonder dat mijn leven is gaan beheersen, nogmaals zal plaatsvinden. En misschien, heel misschien, zal dat ook gebeuren."

https://www.youtube.com/watch?v=2QzGdqlaG-M


  • Dit is een van de mooiste scènes uit de film vind ik persoonlijk omdat je ziet dat liefde alles overwint uiteindelijk ( ! spoiler alert ! ) en er veel ups en downs zijn in een relatie en dat verwoorden ze hier weer eens schitterend.Door middel van de Kamishibai techniek ga ik het liefdesverhaal uitleggen.
SAMENVATTING IN WOORDEN:

Noah Calhoun en zijn vrouw Allie Nelson wonen samen in een verzorgingstehuis. Allie heeft alzheimer en herinnert zich niets meer dan haar piano partituren. Noah probeert zijn vrouw hun liefdesverhaal weer bij te brengen door haar elke dag opnieuw zijn boek te lezen waar hij hun verhaal in heeft geschreven.

Het boek begint met Noah, die Allie ontmoet op een kermis en zo stapelverliefd wordt op haar en als Allie hem beter leert kennen begint de liefde ook bij haar te bloeien. Ze hebben de zomer van hun leven maar na een ruzie moet Allie weer naar huis gaan met haar ouders. Noah schrijft Allie elke dag een brief voor 365 dagen lang en hoopt dat ze antwoordt maar dat gebeurd niet. 14 jaar lang zien ze elkaar niet en Allie staat op het punt te trouwen met Lon tot ze Noah in de krant ziet staan met haar droomhuis dat hij voor haar heeft gemaakt. Ze begint te twijfelen en zoekt hem op met alle gevolgen van dien…


THEMA’S:

De thema’s die aanbod komen in de film zijn natuurlijk eerst en vooral liefde, het is een prachtig liefdesverhaal van twee jonge mensen die elkaar leren kennen in de zomer van hun leven en hopeloos verliefd worden.

Een ander thema is het cultuurverschil. Noah komt uit een iets armere familie terwijl Allie uit een zeer rijke familie komt en dat zorgt voor heel wat problemen.

VERGELIJKBARE FILMS:  1. Dear John

  2. The Proposal

  3. Love Actually

  4. When Harry met Sally

  5. A Walk To Remember


Dovnload 12.86 Kb.