Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Theater, concerten en een lezing podiumkunsten wekken de coudenberg tot leven

Dovnload 50.47 Kb.

Theater, concerten en een lezing podiumkunsten wekken de coudenberg tot levenDatum12.03.2017
Grootte50.47 Kb.

Dovnload 50.47 Kb.

Coudenberg capture d’écran 2013-12-19 à 19 logotype_2_noir_300 description : logo nb


PERSCOMMUNIQUE APRIL 2015
THEATER, CONCERTEN EN EEN LEZING

PODIUMKUNSTEN WEKKEN DE COUDENBERG TOT LEVEN

in het kader van het Carolus V Festival


Gepassioneerd door geschiedenis? Goed nieuws! De Coudenberg nodigt je uit om de meest markante passages van onze geschiedenis via podiumkunsten tot leven te zien komen. Op de planken, via muziek of in de vorm van een lezing, Keizer Karel komt tijdens het Carolus V Festival rondspoken in zijn paleis zodat wij ons beter kunnen onderdompelen in zijn tijd.
Theater: Charles de Bourgogne –

Une histoire au palais de Bruxelles, une fois !

Een vermakelijk historisch verhaal van Viviane DECUYPERE

In de archeologische site van de Coudenberg van 15 tot 31 mei 2015

Franstalige voorstelling


Onze goede Keizer Karel heeft de handen meer dan vol met het bestuur van zijn rijk, zijn conflict met Frans I en zijn trouwlustige zus! Zal onze beroemde Brusselaar zich bij de neus laten nemen door de vrouwen in zijn hofhouding? Wees maar gerust! Zullen deze dames erin slagen de vrede te herstellen in dit keizerrijk? Zal Karel kunnen trouwen met de mooie Spaanse en naar Bourgondië terugkeren? Eén ding is zeker: dat wordt lachen geblazen!
Een grappig en dynamisch theaterstukmacintosh hd:users:valerieconstant:desktop:capture d’écran 2015-03-27 à 17.33.29.png

Dit grappige en dynamische theaterstuk van Viviane Decuypere, wordt u gebracht door het Théâtre de l’Escapade in samenwerking met het Théâtre La Réplique. Charles de Bourgogne – Une histoire au palais de Bruxelles, une fois! is een mix tussen de befaamde Brusselse humor en Geschiedenis met een hoofdletter G.


Een creatie, een verjaardag

macintosh hd:users:valerieconstant:desktop:capture d’écran 2015-03-27 à 17.37.55.png

Deze productie van Théâtre L’Escapade, ter gelegenheid van de herdenking van de meerderjarigverklaring van Keizer Karel in de Aula Magna in Brussel (1515), vindt plaats binnen de muren waar deze vorst 500 jaar geleden geleefd heeft, het voormalig paleis van Brussel. Het theaterstuk zal zowel de liefhebbers van de comédie als de liefhebbers van geschiedenis aanspreken, want tijdens het toneelspel zal de Renaissance op amusante manier tot leven komen …


Viviane Decuypere

Viviane Decuypere is een Brusselse comédienne veel ervaring heeft bij theatercompagnieën, waaronder het Théâtre du Parc, het Théâtre Molière of het Théâtre National. Ze schreef tevens verschillende stukken waaronder Les Pralines de Monsieur Tonneklinker in 1987, L’Estaminet de Rosine in 2010 of L’Abeille, opgedragen aan de slag van Waterloo, in 2011.


Toneelspelers & medewerkersmacintosh hd:users:valerieconstant:desktop:capture d’écran 2015-03-30 à 16.36.43.png

Didier Milis – Charles-Quint

Sonia Goossens – Marguerite d’Autriche

Sebastian Vanderick – Charles de Lannoy

Marie-Laure de Behogne – Eléonore de Habsbourg

Jean-Marc Declercq – Barberousse

Alain Coupez – François 1er

Barbara Van Nuffel –Marguerite d’Alençon

Noel Baye – Mise-en-scène

Pierre Ronti – Mise-en-scène


Praktische informatie:

Charles de Bourgogne –macintosh hd:users:valerieconstant:desktop:capture d’écran 2015-03-30 à 16.31.45.png

Une histoire au palais de Bruxelles, une fois !

Data: van 15 tot 31/5 (vr en zat 20u, zondag 18u30)

Coudenberg – ingang Koningsplein 10 – 1000 Brussel

Prijs: € 12 - 14 – in het Frans.

Reserveren: 067/21 75 00 – reservation@theatrescapade.be
Perscontact Coudenberg :
Voor het aanvragen van illustratiemateriaal of interviews, gelieve contact op te nemen met:

Arend Pelgrims

Communicatieverantwoordelijke – Coudenberg

02 563 61 75

A.pelgrims@coudenberg.be
U wordt tevens hartelijk uitgenodigd een repetitie in kostuum bij te wonen op donderdag 14 mei om 19u.
Teaser: http://www.theatrescapade.be

Foto’s van de repetitie: http://theatrescapade.skynetblogs.be


Perscontact Théâtre l’Escapade (FR) :

Didier Milis (directeur) +32 (0) 475 73 43 69

info@theatrescapade.be
Historische en muzikale nocturnes in de

overblijfselen van het voormalige paleis van Brussel


Concert:
Karel V, keizer en melomaan

muziek van Nicolas Gombert et Thomas Crequilon


Sonate & Sonnet: Bruno Georis (acteur) en Birgit Goris (viool en vedel uit de renaissance)

Met de medewerking van Lieven Termont (bariton)


en Jan Van Outryve (luit uit de renaissance, Capilla Flamenca).

Birgit Goris

Birgit Goris heeft grote interesse in een ruim repertoire gaande van middeleeuwse tot klassieke muziek. Ze speelt in verschillende ensembles, zowel orkestformaties als kleinere kamermuziekensembles zoals Ensemble 415, les Agrémens, Gli Angeli Genève, les Folies Françoises, La Fenice, Mufatti (als uitgenodigde konzertmeister), l’Yriade, Les Nouveaux Caractères, RedHerring enz. Middeleeuwse muziek speelt ze o.a. met Musica Nova, Alla Francesca, Mala Punica, Cour et Cœur (in samenwerking met het hedendaagse dansgezelschap Rosas - Anne-Teresa de Keersmaeker voor de creatie 2010 En Atendant) … In 2012 creëert ze het duo Sonate & Sonnet met de acteur Bruno Georis met wie ze literaire en muzikale avonden à la carte voorstelt. Aangetrokken door het solo-repertoire stelt ze solo programma’s voor met originele werken en/of bewerkingen voor viool, altviool en/of viola d’amore. Ze begint haar muzikale studies aan de Rijksmuziekacademie te Antwerpen. Ze studeert verder viool met Alexis Galperine in het Conservatoire Nationale Straatsburg, waar ze de medaille d’or behaalt. Parallel ontdekt ze er de barokviool en de historische uitvoeringspraktijk o.l.v. Alice Pierot en Martin Gester. Met Odile Edouard specialiseert ze zich uiteindelijk in de oude muziek, dit in het Conservatoire National Supérieur de Musique te Lyon. O.l.v. Pierre Hamon ontdekt ze er de vedel en de uitvoeringspraktijk van middeleeuwse muziek. Ze heeft barokviool onderricht aan het Conservatoire National te Toulon.


Bruno Georis

Bruno Georis is komiek en heeft ervaring opgedaan bij verschillende theaterhuizen van Brussel en Brabant: Théâtre Royal des Galeries, Théâtre Royal du Parc, Théâtre Le Public, Comédie Claude Volter, Atelier Théâtral de Louvain la Neuve,… Hij heeft op zijn repertoire meer dan 60 gevarieerde stukken staan, van Molière en Shakespeare tot Lauzier, Ionesco, Dopagne, Artwood, Musset, Hugo, Mirbeau … Tevens heeft hij meegewerkt aan verschillende films waaronder Les portes de la gloire, 27° en hiver, Allez Eddy, La cinquième saison, L'oncle Charles, La grande boucle, Angélique en Plus belle que la femme d'un autre.
Praktische informatie:

Datum: donderdag 4 juni – 19u30

Locatie: Coudenberg – ingang Koningsplein 10 – 1000 Brussel

Tickets: € 12 – info en reserveren: info@coudenberg.com of 02 563 61 79

Concert: De medische praktijken ‘op muziek’

Gevolgd door een bezoek aan de tentoonstelling ‘Vesalius, lijfarts van Keizer Karel’  

Onder leiding van Nicolas Achten – Conservatoire royal de Bruxelles.Van de ‘Ingebeelde zieke’ van Molière (muziek van Charpentier) tot werk over geestesziekten, remedies, drinkliederen of chirurgische ingrepen en kwakzalvers.

Nicolas Achten

Nicolas Achten (bariton, klavecinist, luitist, harpist en leider van zijn ensemble) is een rijzende ster in de oude-muziekwereld. In 2006 werd hij laureaat van het zevende Concours International de Chant baroque de Chimay. Vervolgens werd hij verkozen tot Artiste Classique 2009 in het kader van de Octaves de la Musique, en in 2009 kreeg hij de Prijs voor Jonge Musicus van het Jaar van de Belgische muziekpers.


Hij werd geboren te Brussel in 1985, volgde zang, luit, klavecimbel en barokharp aan de conservatoria van Brussel en Den Haag en vervolmaakte zich tijdens talrijke masterclasses, zoals aan de Académie baroque d’Ambronay en het Centre de la Voix de Royaumont.
Nicolas concerteert sinds 2004 regelmatig met prestigieuze ensembles uit de oude-muziekwereld, zoals l’Arpeggiata, la Fenice, La Petite Bande, Ausonia, les Agrémens, Akadêmia, Les Talens Lyriques, Il Fondamento, Les Musiciens du Louvre, Il Seminario Musicale, le Poème Harmonique en Akademie für Alte Musik Berlin, onder leiding van dirigenten als Jean Tubéry, Sigiswald Kuijken, Marc Minkowski, Christophe Rousset en René Jacobs.
Hij is een van de weinige klassiek geschoolde zangers die zich, naar historisch voorbeeld, al zingend begeleidt op verschillende instrumenten. Om deze praktijk verder uit te diepen, steeds getoetst aan musicologisch onderzoek, stichtte hij het ensemble Scherzi Musicali, dat reeds op veel bijval en enthousiasme kon rekenen van het publiek en de internationale vakpers (Joker van Crescendo, La Clef van Resmusica, Prelude Classics Award 2009, 4 sterren in Monde de la Musique, 5 Diapasons, Muse d’Or, Ring de Classique Info, Outstanding in International Record Review …).
Nicolas Achten doceert aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en aan de Muziekacademie van Sint-Lambrechts-Woluwe. Hij leidt regelmatig de zomerstage van Muziektheater Transparant, geeft les aan het Séminaire International de Musique Ancienne en Wallonie en werd reeds verschillende malen uitgenodigd als gastdocent aan de University of East Anglia, de Yorke Trust (Norfolk) en Operastudio Vlaanderen.

Praktische informatie:

Datum: 19 juni 2015 – 19u30

Locatie: Coudenberg – Koningsplein 10 – 1000 Brussel

Inkom: € 12 – info en reserveren: info@coudenberg.com of 02 563 61 79

LEZING: ANDREAS VESALIUS EN DE COUDENBERG

Een lezing door em. prof. dr. Paul Broos (KU Leuven)
Andreas Vesalius (1514 – 1564) was de eerste die de onfeilbaar gewaande leer van Galenus zwaar onder vuur nam. Hij bracht het menselijk lichaam prachtig in kaart. Vesalius verrichtte onderzoekswerk in Parijs en Leuven maar het is tijdens zijn zesjarig verblijf in Padua van 1537 tot 1543 dat hij echt zijn stempel op de wetenschap heeft gedrukt. Als eerste slaagde hij er in om mooie, anatomisch correcte afbeeldingen van een wetenschappelijk hoogstaande tekst te voorzien.
Maar wist u ook dat de familie Vesalius een heel bijzondere band heeft met het Paleis van Brussel? Niet alleen Andreas maar ook zijn voorvaderen hadden al een band met het hof. Na een gevulde wetenschappelijke carrière treedt Andreas junior in 1544 in dienst van Keizer Karel als hofarts maar ook als … legerchirurgijn! Andreas is ook aanwezig wanneer Karel op 25 oktober 1555 in de grote stadshal van Brussel troonsafstand doet. Vanaf nu is Filips II zijn meester. Deze zendt hem in 1559 naar het sterfbed van zijn schoonvader Hendrik II van Frankrijk. Maar Andreas kan alleen maar de naderende dood voorspellen.u:\stages en cours\elena (stagiaire)\carolus v festival\communication\8910broos.jpg
Het werk van Vesalius mag gerust beschouwd worden als een der grootste schatten van onze westerse beschaving. Zijn meesterwerk De Humani Corporis Fabrica en het daarbij behorende Epitome, voor het eerst uitgegeven te Basel in 1543, betekenen het definitieve begin van de moderne wetenschap, gebaseerd op waarneming en onderzoek. Naast Hippocrates, Galenus, Harvey en Lister verdient Vesalius zijn plaats bij de grootste medici aller tijden.
Paul Broos, emeritus professor aan de KU Leuven, was diensthoofd heelkunde en traumatologie van het UZ Leuven. Hij is een van de weinige Vlamingen die het bracht tot Fellow of the Royal College of Surgeons of England. Broos is voorzitter van de raad van de Orde van Geneesheren Vlaams Brabant en van de Medische Commissie van het Rode Kruis Vlaanderen en zet zich in voor het historisch archief van de Universitaire Ziekenhuizen.
De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met het Davidsfonds en het Masereelfonds.
Praktische informatie:

Datum: 24 juni – 19u30

Locatie: Coudenberg – Villa Hermosastraat 5 – 1000 Brussel

Prijs: € 6 – Leiden Davidsfonds / Masereelfonds| € 5

Reserveren via brussel@davidsfonds.be, 0479/10.22.89 – www.brussel.davidsfonds.be


Perscontact:
Birgit Goris, muzikante

Nicolas Achten, muzikant


Paul Broos, professor emeritus aan de KU Leuven, staat tot uw beschikking voor het geven van interviews.
Voor het aanvragen van illustratiemateriaal of interviews, gelieve contact op te nemen met:


Arend Pelgrims


Communicatieverantwoordelijke – Coudenberg

02 563 61 75

A.pelgrims@coudenberg.com


 • PERSCOMMUNIQUE APRIL 2015 THEATER, CONCERTEN EN EEN LEZING
 • Theater
 • Een grappig en dynamisch theaterstuk
 • Een creatie, een verjaardag
 • Toneelspelers medewerkers
 • Praktische informatie : Charles de Bourgogne
 • Une histoire au palais de Bruxelles, une fois !
 • U wordt tevens hartelijk uitgenodigd een repetitie in kostuum bij te wonen op donderdag 14 mei om 19u.
 • Praktische informatie: Datum
 • Van de ‘Ingebeelde zieke’ van Molière (muziek van Charpentier) tot werk over geestesziekten, remedies, drinkliederen of chirurgische ingrepen en kwakzalvers. Nicolas Achten
 • Perscontact

 • Dovnload 50.47 Kb.