Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Tm-uwb verkenning I o. V het Ministerie van Economische Zaken door Gemex Consultancy b V

Dovnload 320.51 Kb.

Tm-uwb verkenning I o. V het Ministerie van Economische Zaken door Gemex Consultancy b VPagina1/16
Datum01.08.2017
Grootte320.51 Kb.

Dovnload 320.51 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16

TM-UWB Verkenning i.o.v. het Ministerie van Economische Zaken door Gemex Consultancy b.v. /

Ultra Wide Band:tegendraads draadloos

Deze verkenning probeert een zo volledig mogelijk beeld te schetsen van de mogelijkheden en moeilijkheden van puls gestuurde UWB communicatietechnologie. Dit is een revolutionaire draadloze communicatietechniek voor de ‘korte’ afstand. Het Ministerie van Economische Zaken, als opdrachtgever, wenst een objectief antwoord op de vraag:

is het “hot or not”.

Ondanks een afstandelijke benadering van dit onderwerp, raakten de auteurs onder de indruk van de technische mogelijkheden van UWB. Was UWB jarenlang een speeltje van militairen, de recente technische ontwikkelingen bieden duizelingwekkende communicatiesnelheden gecombineerd met een zeer nauwkeurige plaatsbepaling.

Kortom “hot”!

Auteurs:

Ing. J.O. Rooymans, dr. Ir. O.B. Bruinsma,
dr. H.H. Schutte

Ermelo, 12 december 2002
Samenvatting en conclusie. 4

1. TM-UWB, een revolutionaire, draadloze communicatietechniek. 6

2. Hoe werkt TM-UWB? 7

3. Wat kan TM-UWB. Toepassingen 8

4. Mogelijke interferentie (inmenging) van UWB op bestaande frequenties. 10

4.1 Waarom de Europese toelating te lang gaat duren. 11

4.2 Economische inmenging 12

4.3 Juridische en bestuurlijke implicaties 135. Andere UWB vormen 14

6. Verantwoording 14

7. Gebruikte eenheden. 15

8. Toelichtingen en bijlagen 16

Geschiedenis 16

Definitie en specificaties Ultra Wide Band 17

Regulerende instanties


19

VS 21


FCC toelating onder part 15 21

EU 23


'Slachtoffers' van storing 26

ElectroMagnetic Compliancy (EMC) 27

Wie zijn bezig met UWB? 28

Interesse chip producenten 29

UWB radar 29

Automotive radar 'SARA' 30

Ruimtelijke capaciteit van TM-UWB 31

Theoretische transmissie capaciteit van TM-UWB 32

Maatschappelijk belang 33

Technisch 35

De werking van TM-UWB 35

Communicatie door pulsmodulatie 36

Antennes 37

Interferentie 38

1+1 is niet 2 bij ruis 38

Proof of Principle 39

Proof of Concept 39

Mobiele Ad-hoc Netwerken 39

Floating netwerken 40

De Intelligente Snelweg 41

Een UWB producent aan het woord 41

Hoe verhoudt UWB zich tot vergelijkbare technieken 42

TM-UWB in Nederland 43

Nederlandse industrie 43

Maatregelen en inzet mogelijkheden op korte termijn 44

Bijlagen 45Samenvatting en conclusie.


UWB technologie is geen modeverschijnsel, maar is een zeer serieus te nemen, originele, draadloze digitale (data)communicatietechnologie. De verwachting is dat toepassingen ''binnenkort" door de industrie op grote schaal worden geproduceerd voor de VS markt en zullen liggen in de sfeer van draadloze muizen, draadloze toetsenborden en draadloze video verbindingen.

Nu is "binnenkort" door de wet van Moore in de ICT een exponentieel begrip en gaat ook voor UWB op. Het zou nog wel eens sneller kunnen gaan dan Moore voorspelt omdat de ontwikkeling hoofdzakelijk is opgehouden door het ontbreken van regelgeving voor UWB met betrekking tot co-existentie, het zo ongestoord mogelijk naast elkaar kunnen gebruiken van de ether. Een vooraanstaand onderzoeksbureau1 in de VS voorspelt 274 miljoen UWB apparaten wereldwijd in 2006.

De toepassingen van UWB gaan echter veel verder dan wat de industrie (hoofdzakelijk in de VS) nu voorbereidt. Er zijn door de afstand en locatiebepaling zeer krachtige instrumenten mogelijk met UWB, met name beheersing van het verkeer, zowel de congestie als de veiligheid, maar ook algemene toepassingen als tracering en logistiek.

Maar de maatschappelijke potenties van UWB vraagt om een –al is het bij uitzondering- zeer actieve rol van de overheid. De pogingen van de Europese frequentie harmonisatie organisaties om tot een allesomvattende regeling voor UWB te komen (een algemene richtlijn voor toelating over het hele spectrum van 1GHz tot 40GHz) is te moeilijk, zal veel te lang gaan duren en op onderdelen niet lukken omdat in dit gebied frequentiegebieden zijn waarop elke vorm van emissie door de International Telecommunication Union (ITU) verboden is.

Ons voorstel is daarom voor de Nederlandse situatie, in afwachting van regulering van UWB in EU verband, inzet van UWB per geval apart aan te moedigen door toepassing van de (EMC) R&TTE richtlijnen in samenwerking met een competent body (als KEMA of AT-EZ). Gezien de in Nederland aanwezige kennis op het gebied van draadloze communicatie en netwerken zou de overheid dit moeten stimuleren of hierin participeren. Nederlandse en Europese regelgeving zal een vergelijkbaar effect hebben als in de VS op de industriële activiteiten, zoals hierboven genoemd.
Regulering per UWB soort en/of frequentiegebied zal ook stimulerend werken.

Hiermee word het volgende bereikt;  1. De Nederlandse industrie zal met zekerheid bereid zijn in ontwikkeling en onderzoek van UWB technologie te investeren, als de regelgeving hier tenminste op het niveau van de VS komt. Een voortvarender beleid dan in de VS (het duurde daar 10 jaar), zal nog steeds een aantrekkelijke mondiale positie voor de communicatie-industrie opleveren en een impuls geven aan de kenniseconomie.

  2. De maatschappelijk zeer nuttige toepassingen van UWB komen snel binnen bereik met name op het gebied van zorg, veiligheid en mobiliteit.

  3. De overheid blijft nauw betrokken bij de ontwikkelingen en voortgang van het fenomeen UWB zodat de door de politiek maatschappelijk belangrijke geachte toepassingen, met vigerend beleid kunnen worden aangestuurd. UWB gebruik kan nl. in principe maar één keer worden uitgegeven waarbij miljoenen kanalen mogelijk zijn. Ten aanzien van beperking van interferentie risico's zal naleving van regelgeving met type goedkeuring van chipsets noodzakelijk zijn om de publieke belangen te waarborgen.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16

  • Samenvatting en conclusie. 4 1. TM-UWB, een revolutionaire, draadloze communicatietechniek. 6 2. Hoe werkt TM-UWB 7
  • 5. Andere UWB vormen 14 6. Verantwoording 14 7. Gebruikte eenheden. 15 8. Toelichtingen en bijlagen 16

  • Dovnload 320.51 Kb.