Thuis
Contacten

    Hoofdpagina


Vergelijking van berichtgeving in Arabische en Westerse Media

Dovnload 80.77 Kb.

Vergelijking van berichtgeving in Arabische en Westerse MediaDatum22.06.2017
Grootte80.77 Kb.

Dovnload 80.77 Kb.

Minor Arabische Taal & Cultuur

Prestatie 5: “Vergelijking van berichtgeving in Arabische en Westerse Media.”

Marc Geerdink-Schaftenaar

Lerarenopleiding Geschiedenis – Deeltijd, jaar 3


Vergelijking tussen de berichtgeving in de Westerse- en de Arabische media
Voor deze prestatie heb ik gekozen voor een onderwerp dat in Nederland aardig wat opschudding veroorzaakte; het handelt dan ook over een onderwerp dat in Nederland erg gevoelig ligt: de verovering van de enclave Srebrenica door de Bosnisch-Servische troepen in 1995. De kwestie kwam weer in het nieuws vanwege een opmerking die een Amerikaanse generaal maakte over de Nederlandse troepen.
De val van de enclave Srebrenica

In 1995 had Nederland een detachement Nederlandse militairen gestuurd om onder VN-vlag de enclave Srebrenica te verdedigen tegen mogelijke aanvallen van Bosnisch-Servische troepen. Toen de aanval werd geopend bleken de Nederlandse blauwhelmen niet in staat de enclave te verdedigen. De Bosnische Serven hebben vervolgens 8.000 Bosnische jongens en mannen opgepakt, afgevoerd en geëxecuteerd, de grootste massaslachting in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Hierbij hebben zij de Nederlandse soldaten gedwongen te helpen; de Nederlandse soldaten hebben de Bosnische bevolking begeleid naar de bussen die de Bosnische Serven hadden klaar staan.


Het imago van het Nederlandse leger liep een flinke deuk op toen een filmpje opdook waarop de commandant van de Nederlandse troepen, overste Karremans, en enkele andere officieren gezellig wijn staan te drinken met de commandant van de Bosnisch-Servische troepen, generaal Mladic (tot op heden gezocht voor oorlogsmisdaden door de VN). Nog altijd is er veel verontwaardiging onder de Bosniërs over de rol die de Nederlanders hebben gespeeld, en ligt het onderwerp erg gevoelig in Nederland.
De kwestie John Sheehan

In de Verenigde Staten woedt al enige tijd de discussie of homoseksuelen openlijk mogen worden toegelaten in de Amerikaanse strijdkrachten. De Armed Services Committee in de Amerikaanse Senaat is een onderzoek gestart naar de wenselijkheid hiervan; in het kader van dit onderzoek werd eind maart een voormalig generaal, John Sheehan, gehoord.


Sheehan, een tegenstander van homoseksuelen in de krijgsmacht, kwam met de bewering op de proppen dat de val van de enclave te wijten was aan de aanwezigheid van homoseksuelen in de Nederlandse strijdkrachten. Kort gezegd komt zijn bewering er op neer dat aan het einde van de Koude Oorlog begin jaren ’90 de noodzaak voor het paraat houden van een groot leger minder prioriteit kreeg in verschillende landen, en dat deze legers vervolgens ‘soft’ zijn geworden: de nadruk kwam niet meer te liggen op gevechtstaken maar op vredesmissies, en dit uitte zich onder meer door het toelaten van homoseksuelen. Dit zou een negatief effect hebben gehad op het moreel en de slagkracht van deze legers, met de val van de enclave Srebrenica als voorbeeld.
Sheehan beweerde dat een Nederlandse officier die destijds in Srebrenica was –voormalig chef-staf Henk van Breemen-, hem dit heeft toevertrouwd, en dat men in het Nederlandse leger ook problemen heeft met het homoseksuele personeel. In Nederland barstte vervolgens een storm van protest los: meteen uitte niet alleen de Nederlandse regering kritiek, ook het Nederlandse leger protesteerde; Van Breemen gaf aan nooit een dergelijke opmerking te hebben gemaakt, en dat Sheehan dit zelf had verzonnen. Sheehan heeft uiteindelijk zijn bewering ingetrokken en zijn excuses aangeboden.

Excuses van Servië

In de tussentijd kwam er nog een bijzonder bericht binnen: Servië bood openlijk excuses aan voor de moordpartij in Srebrenica. Wel weigeren ze het woord genocide te gebruiken om de moordpartij te omschrijven, iets waar de Bosniërs erg op zijn gebrand. Een opmerkelijke ontwikkeling, aangezien Servië tot nu toe altijd heeft geweigerd om zowel de leider van de Bosnische Serven, Karadzic, als ook de Bosnisch-Servische commandant Mladic, uit te leveren aan het internationaal strafhof in Den Haag. Karadzic is uiteindelijk wel opgepakt; de rechtzaak tegen hem loopt nog steeds. Sommigen zien dit als een toenadering van Servië om zo uiteindelijk tot de EU te worden toegelaten.


Berichtgeving in de Westerse- en de Arabische media

Deze twee berichten zijn uitvoerig in het nieuws geweest. Hieronder zijn een aantal artikelen verzameld. Er zijn een aantal verschillen en een aantal overeenkomsten in de berichtgeving, waarbij vermeld moet worden dat dit vooral te maken heeft met de hoeveelheid aandacht die er gegeven wordt aan de kwesties.


De overeenkomsten:

 • De berichten in de Westerse media en de Arabische media over de uitspraken van Sheehan zijn qua inhoud vrijwel gelijk.

 • In alle artikelen wordt de Nederlandse verontwaardiging over de uitspraken van Sheehan genoemd.

 • In zowel het artikel van Al-Jazeera als in het artikel van Reuters wordt benoemd dat de kwestie Srebrenica in Nederland zeer gevoelig ligt, en wordt vermeldt dat in 2002 het kabinet over deze kwestie is gevallen.

 • In alle berichten over de excuses van Servië wordt de mogelijke toetreding van Servië tot de EU genoemd; ook wordt vermeld dat de kwestie van de oorlogsmisdaden nog steeds sterk leeft in Servië.

De verschillen: • De hoeveelheid berichten over de uitspraken van Sheehan is veel groter in de Westerse media; alleen Al-Jazeera heeft aandacht geschonken aan deze kwestie.

 • De hoeveelheid berichten over de excuses van Servië in de Arabische media is groter; in deze berichten leggen de Arabische media meer nadruk op de massamoord, die in elk bericht wordt beschreven.

Het grote verschil tussen de berichtgevingen over beide kwesties is dat in de Arabische media er nauwelijks aandacht is voor de beweringen die John Sheehan heeft gedaan over homoseksuelen in het Nederlandse leger, maar des te meer voor de excuses die Servië heeft gemaakt. Wellicht heeft dit te maken met het taboe op homoseksualiteit in de Arabische /Islamitische cultuur, en met de interesse in berichtgeving over Moslims in het algemeen.

Marc Geerdink-Schaftenaar

Maart 2010


I. Berichtgeving over de uitspraken van John Sheehan in de Westerse media
Dutch fury at US general's gay theory over Srebrenica

Gen John Sheehan said he was told forces failed because of poor morale over gay soldiers

Dutch officials have rejected a retired US general's claim that its forces failed at Srebrenica because of poor morale over openly gay soldiers.

A defence ministry spokesman dismissed as "complete nonsense" the remarks by John Sheehan, a former Nato commander.

Gen Sheehan had been speaking at a US Senate hearing on allowing gay people to serve openly in the US military.

He said Dutch leaders had told him that the presence of gay soldiers had contributed to the Bosnian massacre.

Srebrenica was a UN safe haven under the protection of Dutch peacekeepers when, in 1995, Bosnian Serb forces overran the town, killing some 8,000 Muslim men and boys.

Gen Sheehan said the former chief of staff of the Dutch army had told him that the presence of openly gay soldiers in the Dutch peacekeeping force were seen as "part of the problem" which contributed to the fall of Srebrenica.

He argued that since the end of the Cold War, European militaries had changed and he concluded "there was no longer a need for an active combat capability".
'Totally off-target'

This "socialisation" process, Gen Sheehan said, "included open homosexuality" and led to "a focus on peacekeeping operations because they did not believe the Germans were going to attack again or the Soviets were coming back".

"It is astonishing that a man of his stature can utter such complete nonsense," Dutch defence ministry spokesman Roger van de Wetering said in response.

"The Srebrenica massacre and the involvement of UN soldiers was extensively investigated by the Netherlands, international organisations and the United Nations.

"Never was there in any way concluded that the sexual orientation of soldiers played a role."

The Dutch ambassador to the US, Renee Jones-Bos, added in a statement on the embassy's website that she "couldn't disagree more" with the claims by the former general, who retired from the military in 1997.

In the US Senate itself, Senator Carl Levin, chairman of the Armed Services Committee, told Gen Sheehan he was "totally off-target".

Several countries - including Britain, Canada, Australia and Israel - allow openly gay people to serve in the armed services.


http://news.bbc.co.uk/2/hi/8575717.stm

Dutch lash out at gay link in Srebrenica massacre


Ben Berkowitz

AMSTERDAM

Fri Mar 19, 2010 3:03pm EDTFormer NATO Supreme Allied Commander John Sheehan in a 1996 photo.

Credit: Reuters/File

AMSTERDAM (Reuters) - Dutch Prime Minister Jan Peter Balkenende attacked on Friday claims by a retired U.S. general that Dutch forces were overrun in Srebrenica in 1995 because of the presence of gay soldiers.World

At a U.S. congressional hearing on Thursday on allowing gay soldiers to serve openly in the military, former NATO Supreme Allied Commander John Sheehan said there was a causal link between having homosexuals in the Dutch forces and the Srebrenica massacre during the Bosnian war.

"The remarks were outrageous, wrong and beneath contempt," Balkenende told a news conference.

Bosnian Serb forces overran lightly-armed Dutch soldiers in the United Nations-designated enclave in July 1995 and subsequently massacred more than 7,000 Muslim men and boys, the worst mass killing in Europe since World War Two.

In his remarks which also provoked angry reactions from unions and gay military groups, Sheehan blamed a post-Cold War effort by European nations to "socialize" their armed forces by, among other things, allowing openly gay soldiers to serve.

DUTCH ILL-EQUIPPED FOR WAR

"That led to a force that was ill-equipped to go to war. The case in point that I'm referring to is when the Dutch were required to defend Srebrenica against the Serbs," Sheehan said.

"The battalion was under-strength, poorly led, and the Serbs came into town, handcuffed the soldiers to the telephone poles, marched the Muslims off, and executed them."

Carl Levin, chairman of the U.S. Senate's Armed Services Committee, asked: "Did the Dutch leaders tell you it was because there were gay soldiers there?"

"Yes, they did. They included that as part of the problem," Sheehan said, according to a webcast on the website of the Senate Armed Services Committee.

"That there were gay soldiers?" Levin then asked.

"That the combination was the liberalization of the military, a net effect was basically social engineering."

The Dutch Defense Ministry called Sheehan's claims "absolute nonsense" and added that gay Dutch soldiers routinely cooperate with the U.S. military in the NATO mission in Afghanistan.

Foreign Minister Maxime Verhagen called the claim "the bizarre private opinion of someone without an official function".

Renee Jones-Bos, the Dutch ambassador to the United States, said in a statement, "I couldn't disagree more" with Sheehan, adding there was no evidence of his claims in the extensive record of research on Srebrenica.

Military unions were equally angry. Dutch news agency ANP quoted the head of the military union AFMP as saying Sheehan's comments were "out of the realm of fiction", while the head of the gay soldiers' group SHK called his comments "the ridiculous convulsion of a loner".

The events in Srebrenica remain a sensitive subject in the Netherlands, where a six-year investigation into the massacre led to the government's fall in 2002.

(Reporting by Ben Berkowitz; editing by Jackie Cowhig)http://www.reuters.com/article/idUSTRE62I1P220100319

Gay Dutch soldiers responsible for Srebrenica massacre says US general

A former American general blamed "open homosexuality" in the Dutch army for the failure to prevent the Srebrenica massacre in 1995.


 

by Our Foreign Staff


Published: 9:31AM GMT 19 Mar 2010

The Dutch government condemned the comments by Gen John Sheehan, a former Nato commander and senior marine officer, as outrageous.

Gen Sheehan made the remarks at a Senate hearing where he argued against plans by President Barack Obama to end a ban on allowing gays to serve openly in the US military.

Gen Sheehan said that after the end of the Cold War, European militaries changed and concluded "there was no longer a need for an active combat capability."

He said this process included "open homosexuality" which resulted in "a focus on peacekeeping operations because they did not believe the Germans were going to attack again or the Soviets were coming back."

"The case in point that I'm referring to is when the Dutch were required to defend Srebrenica against the Serbs," he said, referring to the UN peacekeeping force deployed to protect Bosnian Muslim civilians.

"The battalion was understrength, poorly led, and the Serbs came into town, handcuffed the soldiers to the telephone poles, marched the Muslims off and executed them."

Carl Levin, the chairman of the Senate Armed Services Committee, pressed him to clarify his comments.

"Did the Dutch leaders tell you it (the fall of Srebrenica) was because there were gay soldiers there?" asked an incredulous Levin.

"Yes," Sheehan said and added: "They included that as part of the problem."

Gen Sheehan, who retired from the military in 1997, said he had been told that by the former chief of staff of the Dutch army.

Mr Levin vehemently rejected Sheehan's allegation, saying that drawing a connection between the massacre at Srebrenica and gays in the Dutch military was "totally off-target".

The failure of the Dutch UN troops to fend off an attack by Bosnian Serb forces had "nothing to do with sexual orientation" but was related to "their training and the rules of engagement," Mr Levin said.

The Dutch government angrily rejected the claim.

"It is astonishing that a man of his stature can utter such complete nonsense," said Roger van de Wetering, the Dutch defence ministry spokesman. "I have never heard of a single statement by a Dutch political or military leader that drew a link between the fall of the enclave and the fact that there were Dutch homosexual soldiers."

Nearly 8,000 Bosnian Muslim men and boys were killed after Serb forces captured the eastern town on July 11 1995, in the worst massacre in Europe since World War II.

Thursday's hearing included testimony from both sides of the debate over the law known as "Don't Ask, Don't Tell," which requires gay service members to keep quiet about their sexual orientation or face expulsion from the military.

Two former US officers who were discharged under the 1993 law appealed to lawmakers to repeal the ban, saying it was preventing qualified Americans from serving the country.

Former air force officer Michael Almy said he had kept his homosexuality secret for years but was forced out after a commander ordered a search of his emails written to friends and family.

"'Don't ask, don't tell' failed me, despite the fact that I upheld my end of this law by never disclosing my private life," Almy said.

He said he believed a younger generation in the military was ready to accept openly gay members in the armed forces.

After his dismissal, when he asked former troops to write letters of reference for him, "it was a complete non-issue for my troops," Almy said.

"The young men and women that are coming into the military today, fresh out of high school or college, have grown up with gay and lesbian characters on TV ... know gays and lesbians in their schools, in their communities, on their sports teams and most assuredly in their military."

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/7478738/Gay-Dutch-soldiers-responsible-for-Srebrenica-massacre-says-US-general.html
II. Berichtgeving over de uitspraken van John Sheehan in de Arabische media
Dutch fury at 'Srebrenica gay link'

Officials in the Netherlands have reacted angrily to claims by a retired US general that Dutch forces protecting Bosnian civilians in Srebrenica in 1995 were overrun in part because of the presence of gay soldiers in their ranks.

John Sheehan, a former Nato commander, made the link during a US congressional hearing on allowing gay soldiers to serve openly in the military.

Bosnian Serb forces pushed past lightly armed Dutch soldiers in the United Nations-designated enclave in July 1995 and subsequently massacred about 8,000 Muslim men and boys.

In Thursday's testimony, Sheehan blamed a post-Cold War effort by European nations to "socialise" their forces by, among other things, letting gay people serve.

"That led to a force that was ill-equipped to go to war. The case in point that I'm referring to is when the Dutch were required to defend Srebrenica against the Serbs," Sheehan said.

"The battalion was under-strength, poorly led, and the Serbs came into town, handcuffed the soldiers to the telephone poles, marched the Muslims off, and executed them."

Military 'liberalisation'

During the hearing, Carl Levin, chairman of the US Senate's Armed Services Committee, asked Sheehan: "Did the Dutch leaders tell you it was because there were gay soldiers there [at Srebrenica]?"

"Yes, they did. They included that as part of the problem," Sheehan said.

"That there were gay soldiers?" Levin then asked.

"That the combination was the liberalisation of the military, a net effect was basically social engineering," replied Sheehan.

Speaking to Al Jazeera, Jan-Willem de Bruin, from the Centre for Culture and Leisure in Amsterdam, the world's oldest gay, bisexual and transgender organisation, said he thought Sheehan's comments were "absolutely ridiculous".

De Bruin said: "I think it's a huge insult he made to everyone serving there [in Bosnia], and also it's a huge insult to all gay military over the world making peacekeeping operations.

"The Dutch forces already have no problem with gays in the military since 1974, so we have a long tradition in that." 'Absolute nonsense'

The Dutch defence ministry issued a statement calling Sheehan's claims "absolute nonsense" and said that gay Dutch soldiers routinely co-operate with the US military in the Nato mission in Afghanistan.

Renee Jones-Bos, the Dutch ambassador to the US, said in a statement that he "couldn't disagree more" with Sheehan.

Jones-Bos said there was no evidence of the general's claims in the extensive record of research on Srebrenica.

ANP, a Dutch news agency, quoted Wim van den Burg, the head of the military union AFMP, as saying Sheehan's comments were "ridiculous" and "out of the realm of fiction".

The events in Srebrenica remain a sensitive subject in the Netherlands, where a six-year investigation into the massacre led to the government's fall in 2002.


http://english.aljazeera.net/news/europe/2010/03/2010319133515778679.html

III. Berichtgeving over de excuses van Servië in de Westerse mediaSerbia apologizes for Srebrenica massacre

Last Updated: Wednesday, March 31, 2010 | 12:57 AM ET CBC News


Serbia's lawmakers narrowly approved a declaration condemning the 1995 Serb massacre of 8,000 Muslims in Srebrenica.

The declaration that offers sympathy and apology to the victims was passed on Tuesday with a slim majority of 127 votes in the 250-seat parliament. The passage came after a daylong debate that underscored persisting divisions in the country over Serbia's role in the 1990s' conflict.

"The National Assembly of Serbia harshly condemns the crime committed against the Bosniak residents of Srebrenica in July 1995 … expressing condolences and apology to the victims' families because not all was done to prevent this tragedy," the declaration said.

The document was put forward by the ruling coalition, which said it would help regional reconciliation and Serbia's effort to become a member of the European Union.

"We will clear the face of the nation with this declaration," ruling coalition deputy Jelena Trivan said during the daylong debate.

Apology pleases no one


Nationalist lawmakers rejected the Srebrenica declaration as "shameful" and "unjust." They insisted fewer people were killed in Srebrenica and denied Western accusations of mass executions.

"Serbia will sign its own guilt with this declaration," said Slobodan Samardzic, a nationalist deputy.

In Sarajevo, Bosniak victims also said they were unhappy with the declaration because it failed to call the killings a genocide, in accordance with rulings by international courts.

"Genocide was committed," said Sabra Mujic, whose husband was killed in Srebrenica. "As long as we are alive, we will pass on to the future generations that it was genocide."

The execution of Srebrenica's men and boys by Bosnian Serb troops was Europe's worst carnage since the Second World War. It has become a symbol of the atrocities of the Balkan wars.

Serbia also must arrest Ratko Mladic, the former Bosnian Serb army commander who was charged with genocide by a UN court for orchestrating the Srebrenica massacre.

The parliamentary declaration on Srebrenica calls for the arrest of Mladic and urges authorities to do all they can to find him.

Read more: http://www.cbc.ca/world/story/2010/03/31/serbia-apology.html#ixzz0jjiYgBHB


Serbia apologise for Srebrenica massacre


Resolution condemned by Bosnian Muslims as not going far enough

By Vesna Peric Zimonjic in BelgradeWednesday, 31 March 2010

sponsored links:

Ads by GoogleSpread Betting - Try Now
Try GFTs Award-Winning TradingPlatform. Free Practice Account.
www.GFTuk.com

Expat Savings Guide
Free Expert report shows how to gethigher yield return from your Money
www.OffshoreInvestmentDesigner.com

Human Rights Master
European Master's ProgrammeApplication Deadline 14 April 2010
www.emahumanrights.org

Insulin Injection Pen
Next generation of insulin pens.Find more information here
www.novonordisk.com

The Serbian parliament last night passed resolution apologising for the 1995 massacre by Bosnian Serbs of 8,000 unarmed Muslim men and boys in the town of Srebrenica.

A bitterly debated draft of the declaration, opposed by Serb nationalists and condemned by Bosnian Muslims for not going far enough, extends condolences to the victims' families and the survivors of the single worst atrocity in Europe since the end of World War II. The wording condemns the massacre and apologises for Belgrade's failure to do more to prevent the killings, which were carried out by the Bosnian Serb Army and Serbian paramilitaries.

The Serbian Prime Minister Mirko Cvetkovic had urged the move saying it was necessary as "Serbia wants to demonstrate the desire to move to regional reconciliation and show good neighbourly relations among the countries in the region".

However, in a concession to Serb nationalists, the wording put to parliament crucially fell short of describing the atrocity as a genocide, using the terms "crime" and "tragedy" instead. The term genocide is used both by the International Court of Justice, the European Parliament and the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia.

"They (the MPs) shouldn't have bothered to adopt it (the resolution) with such a text," international law professor Vojin Dimitrijevic said. Many Serbs still live in denial that war crimes were committed in their name by their next of kin in the wars of the 1990s.

"The resolution in such a form does not mean a thing for us," said Hajra Catic, head of Women of Srebrenica, the Bosnia-based body representing families of massacre victims.

"Crimes were committed all over Bosnia, but it was genocide in Srebrenica; that is what happened," she said.

Ms Catic lost her husband Junuz, her son Nino and another 10 male members of her extended family in the aftermath of the fall of Srebrenica.

The Serb apology comes at a time when the Balkan nation is pushing hard to join the European Union. One of the political preconditions for accession is the arrest of the remaining author of the massacre, the Bosnian Serb general Ratko Mladic.

Despite the capture and arrest in 2008 of the Bosnian Serb political leader Radovan Karadzic, who is now on trial for war crimes in The Hague, Mladic remains in hiding and is still hailed by many Serbs as a hero. The parliamentary resolution calls for his arrest and urges the Bosnian Serb authorities to do everything they can to apprehend him.

Mladic's forces overran the UN-protected Muslim enclave in July 1995, separating men and boys from their families, who were allowed to leave. The men were summarily executed in nearby woods and buried in unmarked graves. Not all bodies have yet been recovered; that process continues, as does the painful task of identification.

Serb nationalists called the declaration "shameful" and tantamount to an admission of collective responsibility. "Serbia will sign its own guilt with this declaration", Slobodan Samardzic, a nationalist member, told the debate. "Why do you want to put a mark on the future generations that they will never wash away?" Velimir Ilic, another parliamentarian, asked.

In January 2009 the European Parliament called on all EU states to recognise 11 July, the date of the start of the massacre, as "a day of commemoration throughout the EU".

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/serbia-apologise-for-srebrenica-massacre-1931656.html

IV. Berichtgeving over de excuses van Servië in de Arabische mediaSerbia offers Srebrenica apology

Serbia's parliament has apologised for the 1995 massacre of thousands of Bosnian Muslims in Srebrenica.

Wednesday's resolution expressed sympathy to victims and apologised for not doing enough to prevent the massacre, but stopped short of calling the killings "genocide".

The measure was adopted after nearly 13 hours of debate in parliament - broadcast on live television – ended after midnight.

"We are taking a civilised step of politically responsible people, based on political conviction, for the war crime that happened in Srebrenica," said Branko Ruzic, whose Socialist party was led by Slobodan Milosevic during the 1990s.

Bosnian Serb forces led by General Ratko Mladic killed about 8,000 Bosnian Muslim men and boys after taking over the eastern enclave that was supposed to be under UN protection.

The massacre is Europe's worst atrocity since the second world war.

Belgrade applied for European Union membership in December but must capture and send Mladic - hailed as a hero by many Serbs and believed to be hiding in Serbia - to the war crimes tribunal at The Hague before starting accession talks.Deeply divided

Wednesday's apology appears aimed at showing the EU that Serbia is addressing its wartime past but the process has highlighted how deeply polarised the country remains about that bloody past.

For some parliamentarians, the resolution was unjust for ignoring war crimes against Serbs.

The Srebrenica crime "was no greater than in other places", said opposition deputy Velimir Ilic, citing neighbouring Croatia's moves against Serbs during the war.

"We can't put everything else off to the side."

Others, such as Cedomir Jovanovic, from a liberal opposition party, criticised it for not deeming the Srebrenica killings genocide.

"We wanted a completely different resolution but apparently that is not possible," he said in parliament. "Our society does not have sufficient strength."

Dozens protested in front of parliament, some carrying pictures of Mladic and Bosnian Serb wartime leader Radovan Karadzic, who is on trial in The Hague for the Srebrenica massacre.

Another group carried small signs saying: "Srebrenica was not in my name."

And many in Bosnia, where 100,000 died during the 1992-95 war, found the Serbian resolution too little, too late.

"Many criminals who slaughtered and killed our children fled to Serbia where they live as free citizens and enjoy full rights," said Munira Subasic, the head of a Srebrenica women's association who lost her son and husband in Srebrenica.

"Justice can only be served once all the criminals responsible for the atrocity are named and held accountable," she told the Reuters news agency.

Serb nationalists have rejected the resolution saying that it must also include denunciations of the crimes of Bosnians and Croats, while minority Serb Muslims have dismissed it for not going far enough.

Serbia, Croatia and Bosnia fought a series of deadly wars from 1992 to 1995 as the nation of Yugoslavia broke apart.

Last year, a European parliament resolution condemned the Srebrenica massacre as genocide and called on the region to commemorate its July anniversary.

http://english.aljazeera.net/news/europe/2010/03/201033105549934763.html


MPs refuse to label Srebrenica massacre Serbian genocide

Serbia adopts landmark 1995 Srebrenica apology

BELGRADE (Agencies)


The Serbian parliament early Wednesday passed a landmark resolution condemning the 1995 Srebrenica massacre of some 8,000 Bosnian Muslims but stopped short of labeling the killings a genocide.

The adoption of the text with a majority of 127 of the 173 lawmakers present ends years of denial by Serbian politicians about the scale of the killings.

"The parliament of Serbia strongly condemns the crime committed against the Bosnian Muslim population of Srebrenica in July 1995, as determined by the International Court of Justice (ICJ) ruling," the text says.

" The parliament of Serbia strongly condemns the crime committed against the Bosnian Muslim population of Srebrenica in July 1995, as determined by the International Court of Justice (ICJ) ruling "

Serbian parliament

The lawmakers also formally extended "their condolences and an apology to the families of the victims because not everything possible was done to prevent the tragedy."

The ruling coalition which proposed the resolution hailed its adoption after 13 hours of often heated debate but warned this was only the beginning of the process for Serbia of coming to terms with its recent history.

"This declaration is only a beginning because the issues it treats are only the tip of the iceberg of the past we have to face," ruling coalition member Nenad Canak said after the vote.

"(The resolution) was the most difficult step but I am convinced that we will now open the process of reviewing recent history; this will be long and painful."

In the text the parliament also vowed to continue its cooperation with the International Criminal Court for the former Yugoslavia (ICTY) and stressed the importance of "the discovery and arrest of Ratko Mladic so that he might stand trial before the ICTY."

Mladic, the U.N. war crimes court's most wanted fugitive, was in charge of the Bosnian Serb troops who overran the U.N. protected enclave in July 1995. He is believed to be hiding in Serbia.

The timing of the historical declaration coincides with Serbia's push to join the European Union with Belgrade hoping to achieve candidate status next year. The EU has made full cooperation with the ICTY a prerequisite for being allowed to join the bloc and has hammered on the importance of reconciliation in the region.

Genocide" This declaration is only a beginning because the issues it treats are only the tip of the iceberg of the past we have to face "

Ruling coalition member Nenad Canak


Although Serbian President Boris Tadic attended the 10-year-anniversary of the massacre in 2005 and apologized to survivors there, he was widely condemned for doing so at home.

The pro-European Tadic has pushed for the Srebrenica resolution and was expected to react to the vote later Wednesday.

Belgrade is also keen to show it respects rulings of the ICJ ahead of an expected advisory opinion of the highest U.N. court on the legal status of Kosovo, which declared independence from Serbia in 2008.

Although the Srebrenica massacre has been ruled a genocide by both the ICTY and the ICJ, the resolution avoids using the term in order to ensure the widest possible backing in parliament.

Still, many hours of debate on Tuesday were devoted to the definition of genocide and opposition parties complained the text branded all Serbs as guilty over Srebrenica.

The massacre is the only episode in Bosnia's bloody 1992-95 war to have been ruled as genocide by the international courts.

In their ruling, ICJ judges cleared Serbia of responsibility for the actual killings themselves, but said Belgrade was responsible for doing nothing to prevent the massacre.

After separating the men from the women, Bosnian Serb troops led by Mladic summarily executed some 8,000 Muslim men and boys and buried the bodies in various mass graves.

Fifteen years after the killings, the remains of thousands of massacre victims have been exhumed from more than 70 mass graves around the town of Srebrenica, with more than 5,600 victims identified by DNA analysis.
http://www.alarabiya.net/articles/2010/03/31/104534.html

Serbia apologizes for 1995 massacre of Muslims

31/03/2010 02:19:11 AM GMT 


The Serbian parliament voted on Wednesday to apologize for the 1995 massacre of thousands of Bosnian Muslims in Srebrenica, but stopped short of labelling the killings as "genocide."

The landmark resolution condemned the massacre of some 8,000 Bosnian Muslims and expressed regret for not doing enough to prevent the tragedy.

The endorsement of the declaration, with a majority of 127 from among some 173 lawmakers present, ends years of denial by Serbian politicians about the scope of the massacre at the end of the Balkan Wars.

"The parliament of Serbia strongly condemns the crime committed against the Bosnian Muslim population of Srebrenica in July 1995, as determined by the International Court of Justice (ICJ) ruling," the text of the declaration said.

The UN has accepted responsibility for its failure in protecting the enclave when Serbian troops overran the UN-protected Srebrenica. However, no UN official has so far been held responsible.

In its newly-endorsed declaration, the parliament also vowed to help with international efforts for the arrest of Ratko Mladic — the general in charge of Serb forces in Srebrenica and the UN war crimes court's most wanted fugitive — so that he can be tried at the International Criminal Court.

Mladic is believed to be hiding in Serbia.

The apology comes at a time when Serbia continues its bid to become a member of the European Union and attract business investors.Belgrade is expected to capture Mladic and send him to the war crimes tribunal before starting talks on its bid for EU membership.
http://www.muslims.net/news/newsfull.php?newid=350536

 • Dutch lash out at gay link in Srebrenica massacre
 • Gay Dutch soldiers responsible for Srebrenica massacre says US general
 • Serbia apologizes for Srebrenica massacre
 • Apology pleases no one
 • Serbia apologise for Srebrenica massacre

 • Dovnload 80.77 Kb.